ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
«Επικίνδυνο στραβοπάτημα»

Ο Ολυμπιακός «πέταξε» δύο βαθμούς στην Καισαριανή και πλέον νιώθει «καυτή» την ανάσα του Παναθηναϊκού

Σε... αναμμένα κάρβουνα κάθεται από χτες ο Ολυμπιακός που στην ολοκλήρωση της 26ης αγωνιστικής παραχώρησε εκτός έδρας ισοπαλία με 1-1 στον Εθνικό Αστέρα. Απόρροια της κάκιστης απόδοσης των «ερυθρολεύκων», που είχε ως αποτέλεσμα την απροσδόκητη απώλεια βαθμών, είναι η αγωνία για την κατάκτηση του τίτλου να φτάσει στο ζενίθ. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πίσω στη βαθμολογία από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και το τι μέλλει γενέσθαι στην κορυφή κρίνεται από δω και στο εξής στα... σημεία.

Το χρονικό, ωστόσο, την αναμέτρησης που δημιούργησε τη μεγάλη σύγχυση στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, φέρνει το φιλοξενούμενο να μπαίνει δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο και από πολύ νωρίς να επιβάλλει το ρυθμό του. Από το 2ο κιόλας λεπτό, ο Ολυμπιακός «άγγιξε» το γκολ, όταν ο Χούτος σούταρε από πολύ κοντά στο τέρμα αλλά ο Κιούρκος έδιωξε με τα πόδια. Η ανωτερότητα της ομάδας του Αλμπέρτο Μπιγκόν συνεχίστηκε και 4 λεπτά αργότερα ο Αλεξανδρής έστειλε την μπάλα λίγο άουτ από το οριζόντιο δοκάρι των αντιπάλων. Η ευόδωση, ωστόσο, των επιθετικών προσπαθειών του Ολυμπιακού ήρθε στο 15' όταν ο Αλεξανδρής με εντυπωσιακό σουτ φάουλ έγραψε το 0-1.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ήταν κάκιστος στον αγωνιστικό χώρο, καθώς η απόδοση των παιχτών έπεσε (ανεξήγητα) κατακόρυφα και το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την ολιγωρία του πρωτοπόρου και τον «πλήρωσαν» με το ίδιο... νόμισμα. Στο 66' με σουτ φάουλ του Μπασινά, η ομάδα της Καισαριανής δημιούργησε το τελικό 1-1. Μάλιστα, αν είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση και πίστη ίσως κατάφερναν κιόλας να κερδίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι... ήρωες των δύο ομάδων έγιναν οι τερματοφύλακες (Κιούρκος, Ελευθερόπουλος) που με τις αποκρούσεις τους κράτησαν τον έναν βαθμό για το σύλλογο τους..

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Κιούρκος, Ποδαράς, Μπασινάς, Πάβλοβιτς, Λαγός, Τριανταφύλλου, Ξάνθης, Γεωργόπουλος, Τσαλίκης, Τέσοβιτς, Κικιδάκης (57' Μπράντβιτς).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης (69' Γιαννακόπουλος), Πουρσανίδης, Ανατολάκης, Πασσαλής, Κωστούλας, Μαυρογενίδης, Τζόρτζεβιτς, Νινιάδης, Αλεξανδρής, Χούτος.

Μπιγκόν: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτή η ομάδα ήταν η ίδια που είχε παίξει με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Σίγουρα δεν είχαμε αποφασιστικότητα στο παιχνίδι μας και θέληση για τη νίκη. Επρεπε να είμαστε απογοητευμένοι και να ντρεπόμαστε για την απόδοση αυτή. Είχα ζητήσει πριμ για τους παίχτες από τον πρόεδρο για τα τρία ντέρμπι, όμως τώρα θα του πω να το πάρει πίσω. Εύχομαι αυτή η ισοπαλία να μας κάνει να καταλάβουμε ότι το περιθώριο ενός λάθους που είχαμε, το κάναμε σήμερα. Θεωρήσαμε το παιχνίδι εύκολο. Αν παίξουμε και στα υπόλοιπα όπως και σήμερα, ας ξεχάσουμε το πρωτάθλημα».

Λιβαθηνός: «Ισως αυτό το παιχνίδι να ξυπνήσει τον Ολυμπιακό και πρέπει για να δούμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός όπως και ο Παναθηναϊκός έχει τις δυνατότητες να κόψει πρώτος το νήμα. Ξέροντας τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε, γνωρίζαμε τη δυσκολία του αγώνα και στόχος μας ήταν να σταθούμε με αξιοπρέπεια. Αυτό το καταφέραμε. Οι παίχτες προσπάθησαν, σεβάστηκαν τον Ολυμπιακό αλλά δεν τον φοβήθηκαν. Είναι μια μεγάλη επιτυχία και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν γίνεται έναντι του Ολυμπιακού. Εύχομαι να πάρουμε τους βαθμούς που χρειαζόμαστε ώστε να παραμείνουμε στην κατηγορία».

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Το πέταγμα των «αετών»

Η ΑΕΚ μετά από 19 χρόνια ξαναγύρισε στις επιτυχίες κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας

Το πρώτο Κύπελλο του νέου αιώνα βάφτηκε «κιτρινόμαυρο». Δικαιολογημένη η χαρά όλων...
Το πρώτο Κύπελλο του νέου αιώνα βάφτηκε «κιτρινόμαυρο». Δικαιολογημένη η χαρά όλων...
Δεκαεννιά χρόνια αποχής από τις διακρίσεις μάλλον ήταν πολλά για να κρατήσουν περισσότερο. Ετσι στην αυγή του νέου αιώνα η ΑΕΚ αποφάσισε να θυμηθεί το ένδοξο παρελθόν. Και τα κατάφερε. Η τρίτη συνεχόμενη παρουσία της Ενωσης σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κάθε άλλο παρά... φαρμακερή ήταν. Οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν του Παναθηναϊκού με 59-57 κατακτώντας το πρώτο τρόπαιο, μετά το 1981 όταν είχαν στεφθεί πάλι Κυπελλούχοι Ελλάδας νικώντας το Ηρακλή. Ετσι η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς έκανε το 1-0 στους στόχους της, αφού ας μην ξεχνάμε ότι διεκδικεί και το Σαπόρτα (ο τελικός σε μια βδομάδα) ενώ βρίσκεται και στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Δικαιολογημένα λοιπόν τα ατελείωτα πανηγύρια των παικτών και οπαδών του «Δικεφάλου» που είδαν τη «δίψα» τόσων χρόνων να σβήνει με τον καλύτερο τρόπο. Ο πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας Ντούσαν Ιβκοβιτς τόνισε: «Συγχαρητήρια στην ομάδα μου. Ηταν ένα από τα πιο δυνατά παιχνίδια που έχουν γίνει. Μεγάλο μερίδιο στη νίκη ανήκει στους συνεργάτες μου αλλά και στον Φιλίππου που μας έδειξε εμπιστοσύνη όλη τη χρονιά. Συγχαρητήρια και στους φιλάθλους που ήταν άψογοι. Ο Παναθηναϊκός ήταν ένας μεγάλος αντίπαλος, αλλά αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα κερδίσουμε και στους άλλους δύο στόχους μας».

Στην αντίπερα όχθη κατήφεια αλλά και αισιοδοξία για καλύτερο μέλλον ήταν τα χαρακτηριστικά στοιχεία που επικρατούσαν στον Παναθηναϊκό. Από τη μια η θλίψη για την απώλεια του Κυπέλλου και από την άλλη η αισιοδοξία και ψηλά κεφάλια καθώς υπάρχει το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Και σίγουρα εάν οι «πράσινοι» καταφέρουν να κατακτήσουν το ευρωπαϊκό θα έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς. Ετσι, ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προπονητή των πρωταθλητών Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που αν και εμφανώς στεναχωρημένος τόνισε ότι η ομάδα του έχει ακόμα δυο στόχους και θα τους κυνηγήσει μέχρι τέλους.

Στον αγωνιστικό τομέα παρά το χαμηλό σκορ (που είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών) εντούτοις έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι, με διακυμάνσεις στην πρωτοπορία του σκορ και έντονο σασπένς. Η πολύ καλή άμυνα της ΑΕΚ που είχε σαν συνέπεια την «εξουδετέρωση» του Μποντιρόγκα και το ξέσπασμα των Κορωνιού -Μπούι στα τελευταία δραματικά και κρίσιμα 3` του παιχνιδιού ήταν τα στοιχεία που έδωσαν τη νίκη στην ΑΕΚ. Καλύτερος από τους νικητές ήταν ο Τσακαλίδης (12π), ενώ από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισε ο Ρέμπρατσα (18π).

Στο μικρό τελικό το Μαρούσι επικράτησε του Ηρακλή με 81-71 και ουσιαστικά εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Σαπόρτα, αφού ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είτε και οι δυο είτε ο ένας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βγουν στην Ευρωλίγκα.

  • Με δυο παιχνίδια συνεχίζεται σήμερα η Α` φάση των πλέι-οφ για τις θέσεις 5-12. Το πρόγραμμα:(ΛΙΝΤΟ 18.00) Ηράκλειο-Πανιώνιος (Δάφνη 20.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Δάφνη-Περιστέρι.
Κατήφορος χωρίς τέλος

Της «νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και... κλαίει». Μόνο αυτό μπορεί να πει κανείς για τα γεγονότα στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό. Το κακό ξεκίνημα του Σαββάτου (επεισόδια στο μπάσκετ) είχε αναλόγου ασχήμιας συνέχεια την Κυριακή με τα έκτροπα στην Τούμπα. Ενώ λοιπόν ορισμένοι πανηγυρίζουν για το «σασπένς» του πρωταθλήματος, για τα έργα που γίνονται όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους, κάποιοι ανεγκέφαλοι, που σκοπός τους είναι να διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα, δείχνουν σε όλους ποιο είναι το παρόν και το μέλλον του επαγγελματικού αθλητισμού. Μπορεί κανείς να αμφιβάλει για το αντίθετο;

Τι αντίκρισμα έχουν οι μεγαλοστομίες για το δικαίωμα του καθενός να πηγαίνει με την οικογένειά του στο γήπεδο και τη δημιουργία οικογενειακών κερκίδων; Τα λόγια είναι εύκολα, οι πράξεις όχι. Μήπως γιατί θυσιάζονται στο βωμό μεγάλων και αντικρουόμενων συμφερόντων; Ποιος τελικά θα προστατεύσει αυτούς που ήδη πάνε να παρακολουθήσουν έναν αγώνα; Οι παράγοντες; Μα αυτοί αδιαφορούν αν δεν καλύπτουν περιθωριακές συμπεριφορές και τους φορείς τους. Ισως γιατί αρκετές φορές εξυπηρετούν. Η αστυνομία; Πολλές φορές, όπως και προχτές, έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Η Πολιτεία. Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου...

Αμ οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Από τίτλους, καρέκλες και παχιά λόγια πάνε καλά. Από ουσία; Καταναλώνονται στο μοίρασμα της «πίτας» και αδιαφορούν για τα υπόλοιπα. Πού ν' ασχοληθούν τώρα με την αθλητική παιδεία... Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι αν ακόμα δεν έχουμε γίνει... Λατινική Αμερική, οφείλεται στην τύχη. Επειδή όμως ο κατήφορος συνεχίζεται ασταμάτητα, δυστυχώς είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε ζωές. Και τότε τα κροκοδείλια δάκρυα και οι βαρύγδουπες δηλώσεις κάθε λογής «υπευθύνων» θα ισοδυναμούν με παραδοχή συνυπαιτιότητας και ενοχής.


Αν.Π.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Τα βλέμματα στην Ιβηρική Χερσόνησο

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού ανοίγει η αυλαία της προημιτελικής φάσης που θα κρίνει στο τέλος της ποιες θα είναι οι τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν στα ημιτελικά. Στους δυο πρώτους ημιτελικούς τα βλέμματα συγκεντρώνονται στην Ιβηρική Χερσόνησο και συγκεκριμένα σε Μαδρίτη και Οπόρτο. Στο «Μπερναμπέου» η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο «Ντας Αντας» η Πόρτο τη φιναλίστ του περσινού τελικού Μπάγερν Μονάχου.

ΡΕΑΛ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (21.45 ΜΕΓΚΑ): Την ευκαιρία για αγωνιστική ανάκαμψη ψάχνει η Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι Ισπανοί μπορεί να έφθασαν κακήν κακώς μέχρι τα ημιτελικά, εντούτοις όμως το πρόσωπο που παρουσίασαν δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Στηριζόμενη στην εμπειρία και τη μαχητικότητα των Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος, Μοριέντες και Σαλγκάδο, η Ρεάλ θα προσπαθήσει από σήμερα να βάλει τις βάσεις της πρόκρισης. Από την άλλη η Μάντσεστερ δείχνει ιδιαίτερα ανεβασμένη το τελευταίο διάστημα τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά αφού βρίσκεται μια ανάσα πριν τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ.

ΠΟΡΤΟ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Οι Πορτογάλοι φέτος δείχνουν ικανοί να πάρουν τη ρεβάνς για τη μέτρια εικόνα των προηγούμενων χρόνων. Η επιστροφή του Βίκτορ Μπαΐα κάτω από τα δοκάρια έδωσε σημαντικές λύσεις στην άμυνα της Πόρτο. Αυτό είναι και το βασικό της όπλο φέτος. Στην αντίπερα όχθη οι Γερμανοί δείχνουν τουλάχιστον στην Μπουντεσλίγκα να έχουν μια αγωνιστική κάμψη. Τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα ήδη την έριξαν στη δεύτερη θέση. Πάντως στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις αναμένεται να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ