ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόφαση κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων!

Η κοινή υπουργική απόφαση τριών υπηρεσιακών υπουργών για το μισθολόγιο των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ δημιουργεί επικίνδυνα δεδομένα για τα εργατικά δικαιώματα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, επισκέφτηκε τον ΟΚΑΝΑ (17.2.2000) και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις διεκδικήσεις των εργαζομένων
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, επισκέφτηκε τον ΟΚΑΝΑ (17.2.2000) και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις διεκδικήσεις των εργαζομένων
Μια απόφαση που οδηγεί στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), των διαιτητικών αποφάσεων και των αποφάσεων των δικαστηρίων υπέγραψαν εννιά μόλις μέρες πριν τις εκλογές οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Κουμάντος,Υγείας Λ. Παπαδήμας και ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης της υπηρεσιακής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει ως κύρια αποστολή τη διενέργεια των εκλογών της 9ης Απρίλη 2000.

Η κοινή υπουργική απόφαση αφορά στον καθορισμό του μισθολογίου των εργαζομένων στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και αποκαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Οι 200 εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ - είναι ΝΠΙΔ - αμείβονταν σύμφωνα με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις (με 130.000 έως 210.000 δραχμές το μήνα). Το σωματείο των εργαζομένων προσέφυγε στη Διαιτησία και ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) εξέδωσε απόφαση (4.10.1999) για την εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΚΑΝΑ.

Στην αρχή η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δέχτηκε την απόφαση αλλά την τορπίλισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να μη «δημιουργήσουμε προηγούμενα για όλο το δημόσιο τομέα» - όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης (25.2.2000) - επειδή οι απαιτήσεις των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ είναι... υπερβολικές - όπως έλεγε απ' το βήμα της Βουλής πάλι ο Θ. Κοτσώνης (8.3.2000) απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζή.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν συνεχείς κινητοποιήσεις απ' το Νοέμβρη του 1999, αλλά μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν ο διεμβολισμός της απόφασης του ΟΜΕΔ. Ετσι, αφ' ενός προσέβαλε νομικώς την απόφαση και αφ' ετέρου, πριν τρεις μήνες, επιχείρησε με τροπολογία που έφερε στη Βουλή να εντάξει τους εργαζόμενους στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου.

Ομως, μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία, ενώ η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά με ομόφωνη απόφασή της καλούσε τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΜΕΔ.

  • Στις 14.3.2000 το Ειρηνοδικείο Αθηνών με απόφασή του ζήτησε απ' τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να καταβάλει άμεσα και αναδρομικά τα δεδουλευμένα.
  • Στις 29.3.2000 συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση του υπουργείου Υγείας, με την οποία ζήτησε την αναστολή της απόφασης του ΟΜΕΔ μέχρι την εκδίκαση της αγωγής του δημοσίου, που θα γίνει το Νοέμβρη του 2000.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας προειδοποίησε ότι επίκειται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το μισθολόγιο, η οποία υπογράφτηκε αυθημερόν - δηλαδή στις 29.3.2000 - και την επομένη κατατέθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.

Οπως αναφέρει έγγραφο που έφτασε χτες στα χέρια των εργαζομένων, η απόφαση «έχει καταχωρηθεί στο ΦΕΚ 428/Β΄/ 31.3.2000, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της εκτύπωσης». Με την κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται ένας τύπος μισθολογίου κατώτερου απ' το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου και έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2000.

Το μισθολόγιο που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση είναι κατώτερο και απ' τη συμβιβαστική λύση που πρότεινε η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΟΜΕΔ. Ετσι, το ένα τέταρτο των εργαζομένων αναμένεται να έχουν καθηλωμένες αποδοχές για αρκετά χρόνια, μέχρι να συμψηφιστούν με τις αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο στους υπόλοιπους εργαζόμενους, και θα είναι - σύμφωνα με την υπουργική απόφαση - αυτές που θα «προβλέπονται απ' την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους».

Οι εργαζόμενοι θα προσβάλουν την κοινή υπουργική απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Στους δρόμους της ελπίδας

Είναι νέοι και τολμούν. Είναι νέοι και ονειρεύονται. Και ξέρουν πως η ελπίδα βρίσκεται ακριβώς σ' αυτή τους την πίστη, στη σιγουριά πως ο καλύτερος κόσμος έρχεται μόνο αν τα δικά τους όνειρα γίνουν εφιάλτες για τους άλλους - τους λεγόμενους ισχυρούς κι αδιαπραγμάτευτους...

Κόκκινο το χρώμα της αντίστασης και του αγώνα. Κόκκινη κι η φλόγα που αναβλύζει από μέσα τους, που γίνεται σύνθημα και λάβαρο να ανεμίζει.

Τώρα είναι η ώρα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει το χρέος πραγματικότητα.

Η Κυριακή είναι κοντά. Μια ανάσα μάς χωρίζει απ' τη στιγμή που η απάντηση στα αυτιά τους πρέπει να φτάσει καθαρή και ξάστερη: «ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό».

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλου είδους «χαρίσματα», για άλλη επίδειξη ανοχής. Και η τελεία και η παύλα πρέπει να πέσουν εκκωφαντικά την Κυριακή στις κάλπες. Για ν' ανοίξουν οι δρόμοι στην ελπίδα...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πληρωμένη απάντηση

Βουνό ολόκληρο οι επιστολές και τα προεκλογικά φυλλάδια που καταφτάνουν αυτές τις μέρες στο σπίτι του βιοπαλαιστή, του Παναγιώτη, από τους υποψήφιους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων. Μέχρι τώρα ο ταχυδρόμος της γειτονιάς του κουβαλούσε μόνο τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου ή τα απειλητικά ειδοποιητήρια της τράπεζας, για κάποια εκπρόθεσμη δόση.

Μέχρι τώρα ο φουκαράς, ο Παναγιώτης, μόνον τέτοια ραβασάκια λάβαινε. Και ξαφνικά, αυτός ο ταπεινός μεροκαματιάρης, λες και έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη «σημαίνον πρόσωπο», άρχισε να κατακλύζεται από όγκο αλληλογραφίας. Πρώην και νυν υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές και νέοι πολιτευτές, όλοι ανακάλυψαν αιφνιδίως την ύπαρξή του και σε εγκάρδιο τόνο τού εξομολογούνται ότι «πολύ τον εκτιμούν και πολύ θέλουν να τον γνωρίσουν». «Αγαπητέ μου» τον προσφωνεί ο ένας επιστολογράφος, «φίλτατε» τον προσαγορεύει ο δεύτερος και «αξιότιμο συμπολίτη» τον αποκαλεί ο τρίτος. Και για να γνωριστούν καλύτερα μαζί του, τον προσκαλούν, λέει, στα εγκαίνια του εκλογικού τους κέντρου, στο πολιτικό τους γραφείο «για να πιουν έναν καφέ» ή και σε εσπερίδες που διοργανώνουν όλοι αυτοί οι κύριοι σε κέντρα διασκέδασης.

Μάλιστα, τέτοιες «τιμές» και τέτοια «μεγαλεία» απολαμβάνει αυτές τις μέρες ο Παναγιώτης. Αυτός, που μέχρι χτες ήταν παντελώς αγνοημένος από όλους όσοι θέλουν τώρα να πιάσουν «κολεγιά» μαζί του. Ο Παναγιώτης, όμως, δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις τους. Διότι ξέρει ότι αν τους επισκεφτεί, όπως του ζητούν, με το δεξί τους χέρι θα του κάνουν «θερμή» χειραψία και με το άλλο θα του βουτήξουν την ψήφο απ' την τσέπη! Και μόλις του αρπάξουν το πολύτιμο «χαρτί», ο Παναγιώτης θα γίνει πάλι γι' αυτούς ο άγνωστος, ο ασήμαντος, ο ανάξιος λόγου να ασχοληθεί κάποιος μ' αυτόν!

Σωρός οι επιστολές που παίρνει αυτές τις μέρες ο Παναγιώτης και έτσι του 'ρχεται να πιάσει μολύβι και χαρτί και να καθίσει να απαντήσει σε κάθε επιστολογράφο του, κάπως έτσι: «Αγαπητέ κύριε πολιτικάντη, πολύ όψιμα με θυμηθήκατε και η επιθυμία, που εκφράζετε τώρα για να με γνωρίσετε, μου προκαλεί μόνο γέλια. Στ' αλήθεια, πού ήσαστε όλα αυτά τα χρόνια που κυνηγώ το μεροκάματο με το ντουφέκι, που με αφαιμάσσουν τα χαράτσια και η ακρίβεια της "ελεύθερης αγοράς" και που κουβαλάω σαν ζωντανό τα βάρη της "σύγκλισης" και της ΟΝΕ; Στ' αλήθεια, πού ήσαστε, όταν έβγαινα στους δρόμους και ζητούσα καλύτερο μεροκάματο ή διαμαρτυρόμουν για την περικοπή των επιδομάτων μου, τον αφανισμό των ασφαλιστικών μου ταμείων και τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας; Από δίπλα σας περνούσα, κύριε, είτε αγκομαχώντας από τα βάρη είτε κραυγάζοντας για ό,τι μου άρπαζαν. Από δίπλα σας περνούσα συνεχώς, αλλά εσείς κωφεύατε και στις οιμωγές και στις διαμαρτυρίες μου, για να μην πω ότι ορισμένες φορές με χλευάζατε και με λοιδορούσατε, λέγοντας ότι είμαι "γάιδαρος", "μαφία" ή και... "προνομιούχος". Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται, κύριε, αλλά εσύ, όταν εγώ βρισκόμουν σε δύσκολη θέση, ήσουν απών. Γι' αυτό άι στα κομμάτια και ακόμη παραπέρα και είθε να μη βρεις ούτε ένα φουκαρά να τον πιάσεις κορόιδο»!

Πολλές φορές μπήκε στον πειρασμό ο Παναγιώτης να απαντήσει κάπως έτσι και στους «πράσινους» και στους «μπλε» τρακαδόρους της λαϊκής ψήφου. Τελικά, όμως, επικράτησε άλλη σκέψη μέσα του και αυτήν τελικά θα εφαρμόσει. Μεθαύριο, δηλαδή στις εκλογές, θα «στείλει» μια κοινή απάντηση σε όλους τους επιστολογράφους του δικομματισμού. Θα ρίξει ένα κόκκινο «γράμμα» στο «κουτί» και θα ξεμπερδέψει έτσι μια και καλή με κάθε μπαγαπόντη! Και είθε, σκέφτεται, έτσι να πράξουν όλοι οι όμοιοί του, γιατί αλλιώς χα?ρι και προκοπή δεν πρόκειται να δει ο λαός και ο τόπος!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ