ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Ενισχύστε τη μόνη φερέγγυα δύναμη αντίστασης

Με διακήρυξή τους δεκάδες συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι από τον κλάδο των λογιστών καλούν τους συναδέλφους τους να στηρίξουν στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής τα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στη διακήρυξη αναφέρουν:

«Στις 9 του Απρίλη ο ελληνικός λαός προσέρχεται στις κάλπες για την εκλογή νέας κυβέρνησης, η οποία θα διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας μας για την επόμενη τετραετία. Μια τετραετία εξαιρετικά κρίσιμη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων για την ειρήνη, για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Στις εκλογές αυτές, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα προσέρχονται ανήσυχοι, με το βλέμμα στραμμένο στη μετα-ΟΝΕ εποχή, όπως αυτή προδιαγράφεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, τη "Λευκή Βίβλο" και υλοποιείται από το Σύμφωνο Σταθερότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Σύμφωνο αυτό περιέχει ένα μεγάλο "πακέτο" σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων, του οποίου τη σταδιακή εφαρμογή έχει αποδεχτεί και η κυβέρνηση, η οποία, ύστερα από μακρά πορεία - λιτότητας, φτώχειας και ανεργίας - μέσα στο 2000, "κλειδώνει" τη χώρα μας στην ΟΝΕ. Με το "κλείδωμα" αυτό η χώρα μας παραδίνεται στην κυριαρχία του μονοπωλιακού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στο σκληρό πυρήνα των κρατών της ΕΕ, ανίκανη πια να εφαρμόσει εθνική πολιτική.

Στη νέα αυτή εποχή, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ είναι έτοιμες να δώσουν πράσινο φως για μια νέα ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων, με στόχο τη ριζική ανατροπή των κατακτημένωνμε πολύ αίμα δικαιωμάτων τους, δικαιωμάτων που έχουν σχέση με θέματα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μισθών, κοινωνικής ασφάλισης, εργασιακών σχέσεων, πρόνοιας, υγείας, παιδείας, συντάξεων κ. ά. Στο στόχαστρό τους έχουν μπει και τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ελευθερίες μας. Θέλουν να μας απαγορέψουν οποιαδήποτε αντίδρασή μας, ακόμη και όταν οι νόμοι που οι ίδιοι ψήφισαν, παραβιάζονται καταφανέστατα σε βάρος μας.

Το κακό μαντάτο έφτασε από τη Λισαβόνα, όπου στις 23-24 Μάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να επικυρώσει και τυπικά τις αποφάσεις των μεγάλων αφεντικών της ΕΕ. Με τις αποφάσεις αυτές, ανοίγει ο δρόμος για ένα εργασιακό μεσαίωνα, για μια ανανεωμένη καπιταλιστική βαρβαρότητα, που φέρνει το ψευδεπίγραφο όνομα "παγκοσμιοποιημένη νέα οικονομία".

Ενώ έτσι ζοφερή διαγράφεται η μετα-ΟΝΕ εποχή, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου της χώρας μας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), που διεκδικούν την εξουσία, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού, έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, ψεύδους και δημαγωγίας, παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση και αυτή που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές ειδυλλιακή, χαρίζοντας συγχρόνως ανέξοδα υποσχέσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας, για δίκαιη κατανομή του πλούτου κ. ά., ενώ επίκειται θύελλα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, με πρώτο θύμα τη βίαια ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης. Φυσικά πολύ καλά γνωρίζουν και οι δυο τη σημερινή κατάσταση, τις ευθύνες τους, καθώς και το τι θα ακολουθήσει, αν συμβιβαστούμε με τη λογική τους.

Λογιστές και λογίστριες,

Μπορεί οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου να ερίζουν ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Μπορεί τα ΜΜΕ και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας να καθορίζουν το εκλογικό παιχνίδι σαν ένα "ντέρμπι" μεταξύ των δύο μονομάχων - μακριά από τα οξυμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας - όμως για την εργατική τάξη, για το ταξικό εργατικό κίνημα, για μας τους εργαζόμενους, οι εκλογές δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ένα τηλεοπτικό παιχνίδι από τον καναπέ του σπιτιού μας.

Οι εκλογές είναι, πρώτα από όλα, ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος, που ενώνει τους καθημερινούς διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων με τους πολιτικούς αγώνες, που έχουν όραμα, στόχο και προοπτική τη λαϊκή εξουσία.

Είναι μια μάχη για ισχυροποίηση στη Βουλή και στο λαό των πολιτικών δυνάμεων που ενστερνίζονται την πολιτική και την ιδεολογία της εργατικής τάξης, των πολιτικών δυνάμεων που σταθερά και αταλάντευτα υποστηρίζουν τους δίκαιους αγώνες των εργατών, των αγροτών, των μαθητών, των μικρών και μεσαίων στρωμάτων και γενικά τους αγώνες των καταπιεζομένων κοινωνικών στρωμάτων του ελληνικού λαού.

Με την έννοια αυτή, είναι ανάγκη να ενισχυθεί εκλογικά η μόνη φερέγγυα δύναμη αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και οι συνεργαζόμενοι με αυτό δυνάμεις.

Το ΚΚΕ στα 82 χρόνια της ύπαρξής του πάλεψε και παλεύει με συνέπεια, πίστη και αποφασιστικότητα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Οτιδήποτε κατακτήσαμε μέχρι σήμερα φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα των αγώνων και των θυσιών αυτού του Κόμματος. Του Κόμματος που αντιτίθεται αποφασιστικά στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που συντελούνται και στον κλάδο μας, στα πλαίσια του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, σε βάρος των μισθολογικών, ασφαλιστικών και άλλων επαγγελματικών δικαιωμάτων των λογιστών, με τη βίαια παρέμβαση του Ν. 2515/97 και του ΠΔ 340/98.

Το ΚΚΕ παλεύει σήμερα για ένα ευρύτερο, πανίσχυρο, αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο, ικανό να ανακόψει την αντιλαϊκή επίθεση, και μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης, να δημιουργήσει στην πορεία προϋποθέσεις λαϊκής εξουσίας.

Σ' αυτή την προοπτική, στις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000, πρέπει:

- Να ηττηθεί ο δικομματισμός, που είναι ο κυριότερος εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου και να περιοριστεί σημαντικά η εκλογική δύναμη των δύο μονομάχων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).

- Να ενισχυθεί σε ψήφους και σε βουλευτές το κόμμα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, το ΚΚΕ.

Με την επίτευξη αυτών των στόχων, δημιουργούνται προϋποθέσεις για:

- Να δυναμώσει το μέτωπο πάλης, διεκδίκησης, ρήξης και ανατροπής.

- Να ανοίξει ο δρόμος για βαθύτερες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές.

- Να φέρει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής την εργατική τάξη, την αγροτιά, τη νεολαία, τους ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού.

- Να ανατραπούν τα εγκληματικά πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική και στην ευρύτερη περιοχή.

Φτάνει, δεν πάει άλλο πια,

υπάρχουν λύσεις προς όφελος του λαού και του τόπου.

Υπάρχει τρόπος να νικήσουμε τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας.

- Εμπρός να ξεπεράσουμε την παθητικότητα και την αναμονή.

- Να ψηφίσουμε και στις βουλευτικές εκλογές ταξικά.

- Να μη γίνουμε με την ψήφο μας συνένοχοι στην αντεργατική βαρβαρότητα της μετα-ΟΝΕ εποχής.

- Να μη γίνει η ψήφος μας δύναμη του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης πραγμάτων.

ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΪΚΟ

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι:

1. Αναγνωστόπουλος Σπύρος

2. Αλεξάνδρου Κομνάς

3. Αποστόλου Παύλος

4. Αγαπητού Ειρήνη

5. Βακαλόπουλος Μιλτιάδης

6. Βαρελάς Δημήτρης

7. Δριγιαννάκη Κατερίνα

8. Δριδάκη Χαραλαμπία

9. Διακάτου Ελευθερία

10. Διονυσόπουλος Θεόδωρος

11. Δουρίδας Χρήστος

12. Ευθυμίου Αγγελική

13. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης

14. Ιωακειμίδου Μαρία

15. Κακκαβάς Θωμάς

16. Καντζιλιέρης Δημήτρης

17. Κάππος Κώστας

18. Καρδάσης Βασίλης

19. Καλαμπόγια Βάσω

20. Καμπουρίδης Βασίλης

21. Καμπουρίδη Ευαγγελία

22. Κάππου Μαρία

23. Κονιδάρης Στάθης

24. Κουβαράς Παναγιώτης

25. Κουλούρης Μιχάλης

26. Κουλούρης Γιάννης

27. Κουλούρη Μαρία

28. Κοϊτσάνος Παναγιώτης

29. Κώστας Γιώργος

30. Κωνσταντίνου Παναγιώτης

31. Λαμπρόπουλος Ηλίας

32. Λυμπερόπουλος Γιώργος

33. Λύτρα - Νικολαΐδου Ευαγγελία

34. Μανιάτης Γιώργος

35. Μανιάτη Πόπη

36. Μαρής Γιώργος

37. Μαράκης Γιάννης

38. Μαρτίνης Αριστείδης

39. Μαστρογιαννόπουλος Παναγιώτης

40. Μπότσης Κώστας

41. Νικητίδου Ηρώ

42. Οικονόμου Ευανθία

43. Παγιετάκης Δημήτρης

44. Παπαδάκη Αρετή

45. Παντελάκη Αρετή - Νίκη

46. Παπαποστόλου Βάιος

47. Παναγιωτόπουλος Θανάσης

48. Παράσχου Ελένη

49. Πατίδης Χαράλαμπος

50. Παπαθεοδωράκης Ευτύχης

51. Παπαγιαννάκης Νίκος

52. Παπακαμμένος Βασίλης

53. Πετρόπουλος Κώστας

54. Περπιράκης Χαρίλαος

55. Πλουμπίδης Ανδρέας

56. Ρούγας Θέμης

57. Σαββόπουλος Γιώργος

58. Σερβετά Χαρούλα

59. Σταμίρης Γιάννης

60. Σιωράς Παναγιώτης

61. Τόλιας Στέφανος

62. Τζαβάρας Παναγιώτης

63. Τριανταφυλλοπούλου Φωτεινή

64. Τρικαλινός Γιώργος

65. Τσίγκος Βαγγέλης

66. Τσιούνης Νίκος

67. Τσοκάνη Αθηνά

68. Τσούχας Κώστας

69. Φήκας Στέλιος

70. Φραντζεσκάκης Γιώργος

71. Χανής Μιχάλης

72. Χατζής Σεραφείμ

73. Χουλιάρας Κώστας

ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΚΕ
Μονόδρομος πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας

Δεκάδες Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες με διακήρυξή τους καλούν τους συμπατριώτες τους να στηρίξουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στη διακήρυξή τους σημειώνουν:

«Οποια κυβέρνηση κι αν αναδειχτεί στις εκλογές της 9 Απρίλη, δεν πρόκειται να φέρει καμιά αλλαγή ή βελτίωση, αντίθετα μεγάλα δεινά περιμένουν το λαό και τα συμφέροντα της χώρας μας.

Με την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στο μέλλον του τόπου μας, σε μια περίοδο που η κρίση βαθαίνει, η φτώχεια μεγαλώνει, ο λαός μας χάνει όλο και περισσότερα, η συμπεριφορά μας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος:

  • Αντίσταση για να μπει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν για τη μετα - ΟΝΕ εποχή και τα δύο μεγάλα κόμματα.
  • Αντίσταση στη νέα βαρβαρότητα, στο νέο μεσαίωνα που έρχεται.
  • Αντίσταση στην πολιτική τής υποτέλειας που οδηγεί σε νέο ματοκύλισμα των Βαλκανίων.
  • Αντίσταση στην υποταγή στον ευρωαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τη βάρβαρη φιλελεύθερη πολιτική.

Μετά τη σιγουριά ότι η ψήφος μας δεν πάει χαμένη, τώρα περισσότερο από ποτέ, σ' αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για να καταδικάσουμε τις πολιτικές και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα πολυεθνικών, βιομηχάνων και τραπεζιτών.

Με την ψήφο μας ενισχύουμε και εκλογικά το ΚΚΕ γιατί έτσι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες, για να αλλάξει πορεία η χώρα μας. Αναδεικνύοντας ισχυρό το ΚΚΕ και στο Κοινοβούλιο, βάζουμε τα θεμέλια για τη συγκρότηση του Μετώπου της λαϊκής αντεπίθεσης.

  • Ενα μέτωπο που θέλει το λαό μας δυνατό και πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
  • Ενα Μέτωπο που θα διεκδικήσει και θα πετύχει μια άλλη εξουσία υποταγμένη στα λαϊκά συμφέροντα.

Ο δρόμος που διαλέγουμε είναι δύσκολος, αλλά ρεαλιστικός και αναγκαίος. Περήφανα διεκδικούμε μια Ελλάδα της Ειρήνης, της Προόδου, της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Ευημερίας.

Απαντάμε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στα κυβερνητικά σχέδια της Νέας Δημοκρατίας βγάζοντας κόκκινο!!

Γιατί δεν πάει άλλο!

Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γυρίζει την πλάτη στον έσχατο ξεπεσμό των ημερών μας!

Γι' αυτό στηρίζουμε το ΚΚΕ, τη δύναμη της αντίστασης»!

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι:

1. Αραβανή Ρουμπίνα Εκπαιδευτικός

2. Αργύρης Γεράσιμος Δημοτικός υπάλληλος

3. Αργύρης Γιώργος Δημοτικός υπάλληλος

4. Αυγερινός Ιωάννης Δημοτικός υπάλληλος

5. Βεργίνης Δημήτριος Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων

6. Βρεττός Γιώργος Πρόεδρος Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ

7. Δαγλά Αικατερίνη του Π. Αγρότισσα

8. Δαγλάς Παναγιώτης Εκπαιδευτικός

9. Δαγλάς Στράτος Δημοτικός υπάλληλος

10. Δαμιανή Δήμητρα Μέλ. προεδρ. Εθνικού Συμβουλίου κατά Ναρκωτικών

11. Διγενής Δημήτριος Νομαρχιακός Σύμβουλος - Εκπαιδευτικός

12. Δουβίτσας Κώστας Οικοδόμος

13. Δρόσος Μπάμπας Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

14. Ζαβιτσάνου Σοφία Εκπαιδευτικός

15. Ζακυνθινός Γεράσιμος Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

16. Θειακοδημητρής Δημήτρης Επιχειρηματίας

17. Θερμός Χρήστος Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

18. Κακλαμάνης Γιώργος Αγρότης

19. Καρτάνος Χριστόφορος Οικονομολόγος

20. Κατωπόδης Ανρέας Δημοτικός Σύμβουλος Μεγανησίου

21. Κατωπόδης Τέλης Μηχανικός αυτοκινήτων

22. Κονιδάρης Παναγιώτης Φαρμακοποιός

23. Κτενάς Δημήτριος Αγρότης συνεταιριστής

24. Λιβιτσάνος Αλέκος Επαγγελματίας

25. Λιβιτσάνος Γεράσιμος Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λευκάδας

26. Μανταλά Βάγια Δικηγόρος

27. Μεσσήνης Δημήτριος Δημ. Συμβ. Καρυάς

28. Πάλμου Αικατερίνη Επιχειρηματίας

29. Πολίτης Νεκτάριος Δημοτικός υπάλληλος

30. Ραυτόπουλος Γιώργος Δημ. Συμβ. απωλλωνίων ΕΒΕ

31. Ροντογιάννης Κώστας Οδοντίατρος

33. Ροντογιάννης Σπύρος Εκπαιδευτικός

34. Σέρβος Σπύρος Δημοτικός υπάλληλος

35. Σιδέρης Ελευθέριος Δημοτικός υπάλληλος

36. Σκλαβενίτης Ιωάννης Τέως πρόεδρος ΠΟΛ.ΑΝ. Μεγανησίου

37. Σταματέλου Σαββούλα Εκπαιδευτικός

38. Στραγαλινός Πέτρος Ανεργος ναυτεργάτης

39. Στραγαλινός Πέτρος Ανεργος ναυτεργάτης

40. Στραγαλινού Ανδρομάχη Βιοτέχνης

41. Τσολάκης Γιώργος Δημοτικός υπάλληλος

42. Τσολάκης Γιώργος Δημοτικός υπάλληλος

43. Φέτσης Βασίλης Εκπαιδευτικός

44. Φωτεινός Βασίλης Πολιτικός μηχανικός

45. Φωτεινός Κώστας Φιλόλογος - λογοτέχνης

Χρηματιστηριακή αγορά ... ψήφων!

Σε κύριο ζήτημα της προεκλογικής αναμέτρησης των μονομάχων του δικομματισμού αναδείχνεται πλέον η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Μετά την αναγόρευσή της σε μοχλό ανάπτυξης, σε παράδεισο λαϊκού καπιταλισμού νέας έκδοσης και τη μετατροπή της στη συνέχεια σε πεδίο κερδοσκοπικών επιδρομών, επιχειρείται τώρα η εμπλοκή της στην ανούσια και αποστειρωμένη διαμάχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα επιδιώκουν σαφέστατα να αντλήσουν από το ΧΑΑ εκλογικά οφέλη. Στοχεύουν κατ' αρχήν στην ψήφο των 800.000 επενδυτών. Αλλά όχι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα επιδιώκουν μέσα από μια ακατάσχετη χρηματιστηριολογία να αποπροσανατολίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού από τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα. Αλληλοκατηγορίες για υπονόμευση της αγοράς, πλειοδοσία στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη, υποσχέσεις του αέρα, εμπλουτίζουν και εκσυγχρονίζουν το παραδοσιακό οπλοστάσιο της τεχνητής πόλωσης που συντηρείται με συγκάλυψη της ουσιαστικής ταύτισης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το Χρηματιστήριο.

Στην ψηφοθηρική και αποπροσανατολιστική αυτή εκστρατεία, σημαντική είναι η συμβολή του πολιτικού και οικονομικού Τύπου. Ηλεκτρονικά και έντυπα παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης, με αναλύσεις, προβλέψεις και φανταστικά σενάρια πασχίζουν απεγνωσμένα να μοντάρουν το σκηνικό ανόδου λίγο πριν, μετά τις εκλογές ή στο τέλος του χρόνου!!

Οι παράγοντες λοιπόν που καλλιέργησαν το μύθο του εύκολου πλουτισμού και πλάσαραν το ΧΑΑ σαν λαϊκή της γειτονιάς, όπου ο καθένας μπορεί να αγοράζει, να πουλάει και να κερδίζει, πρωτοστατούν τώρα σε νέα επιχείρηση εγκλωβισμού. Αυτή της εξαγοράς ψήφων για το δικομματισμό μέσα από τον χρηματιστηριακό κουρνιαχτό του αποπροσανατολισμού και των ψευδαισθήσεων.

***

Ηκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προφανώς δυσκολεύεται να ρευστοποιήσει τα κέρδη από τις επενδύσεις της στο ΧΑΑ. Ετσι επιστρατεύει κάθε μέσο στήριξης: Εξαγγελία από τη Λισαβόνα της ενοποίησης του ΧΑΑ με το Ευρωχρηματιστήριο, δανειακές διευκολύνσεις σε μεγαλομετόχους, για αγορά μετοχών, ενεργοποίηση της επιτροπής του Ν. 2676/99.

Κρατικά θεσμικά χαρτοφυλάκια (κύρια του Ομίλου της Αγροτικής), ΔΕΚΑ ΑΕ και Ασφαλιστικά Ταμεία στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Υπολογίζεται ότι το 30% του τζίρου στο ΧΑΑ διαμορφώνεται από «κρατικές ενισχύσεις» με άγνωστο κόστος. Επιχορηγούμενα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) επενδύουν εισφορές των εργαζομένων και κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού στο ναό της κερδοσκοπίας. Ιδιαίτερη παρεμβατική δραστηριότητα αναπτύσσει και η ΔΕΚΑ ΑΕ που διαχειρίζεται μεγάλα πακέτα μετοχών εισηγμένων εταιριών του Δημόσιου Τομέα (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Εθνική, ΕΤΒΑ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.). Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι πρόσφατα αγόρασε πακέτο μετοχών μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας που πούλησε ξένος θεσμικός για να στηρίξει την τιμή της!

Η ΝΔ επιχειρεί να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά της ταραγμένης χρηματιστηριακής συγκυρίας. Εμφανίζεται σαν προστάτης των μικροεπενδυτών, κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται από την πολιτική που οδήγησε στην πλασματική, διόγκωση του ΧΑΑ και μετά στη σημερινή κρίση. Αντίθετα στο πρόγραμμά της επαγγέλλεται δραστικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και επιτάχυνση του ρυθμού των ιδιωτικοποιήσεων για την ομαλοποίηση της αγοράς. Με διατήρηση φυσικά του σημερινού θεσμικού πλαισίου της αδιαφάνειας στη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Στο φόντο όμως του δικομματικού καυγά για το ποιος θα ανεβάσει ψηλότερα τον δείκτη προβάλλονται μύθοι, αλλά συσκοτίζεται η αλήθεια. Παίζεται χοντρό παιχνίδι εντυπώσεων για τον αποπροσανατολισμό του λαού με τα χαρτιά της υποκρισίας και της παραπλάνησης. Κουβέντα δε γίνεται για την πολιτική μετάλλαξης της εθνικής οικονομίας σε «οικονομία του Χρηματιστηρίου». Να όμως ποια είναι η πραγματικότητα της χρηματιστηριακής ευημερίας στη διετία 1998 - 99:

- Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% με στασιμότητα της αγροτικής παραγωγής και οριακή άνοδο (0,5%) της μεταποίησης. Διόγκωση αντίθετα του Τομέα των Υπηρεσιών που καλύπτει σήμερα το 72% του ΑΕΠ με πρωταγωνιστές τις τράπεζες - ασφάλειες (+8%) και εμπόριο (+6%).

- Διπλασιασμός των κερδών των εισηγμένων εταιριών από 1,4 τρισ. το 1998 σε 2,8 τρισ. το 1999 με άνοδο των πωλήσεων μόλις 18%. Υπολογίζεται ότι το 50% των κερδών προέρχεται από υπεραξίες χαρτοφυλακίου.

- Μποναμάς στους μεγαλομετόχους που πούλησαν τα χαρτιά τους σε μικροεπενδυτές σε τιμές δεκαπλάσιες της λογιστικής αξίας.

- Ληστεία των αποταμιευτικών πόρων από τις εισηγμένες εταιρίες που άντλησαν από το ΧΑΑ το 1999 κεφάλαια 4,7 τρισ. Την ίδια χρονιά, με παράλληλη αύξηση του μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού κατά 1 τρισ., οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτός κατοικιών μόλις άγγιξαν τα 4,8 τρισ.

- Ενταση των νοσηρών φαινομένων του παρασιτισμού και αντιπαραγωγικών δραστηριοτήτων που μαστίζουν την οικονομία. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 70%. Δεσμεύει έτσι για τη στήριξή της σ' αυτό το επίπεδο, εθνικούς πόρους που δεν αξιοποιούνται παραγωγικά.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι στις επικείμενες εκλογές είναι ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αντίστασης στη χρηματιστηριακή λογική της παρακμής, του τζόγου και της αγοράς ψήφων. Είναι ανάγκη να αποδυναμωθούν τα χαρτιά του δικομματισμού και να ισχυροποιηθεί και εκλογικά η δύναμη του ΚΚΕ.


Δημήτρης ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ