ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
1897: Η «Μεγάλη Ιδέα» φέρνει πόλεμο

Επίθεση τουρκικού ιππικού εναντίον των Ελλήνων στο Βελεστίνο. Λαϊκή γκραβούρα εποχής
Επίθεση τουρκικού ιππικού εναντίον των Ελλήνων στο Βελεστίνο. Λαϊκή γκραβούρα εποχής
Στις 4 Απρίλη 1897 μερικοί πυροβολισμοί που ανταλλάχτηκαν από Ελληνες και Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή του τουρκικού φυλακίου «Μπαϊρακτάρης» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θεσσαλία, σηματοδότησαν την έναρξη των επιχειρήσεων του ελληνοτουρκικού πολέμου. Ο πόλεμος κηρύχτηκε και από τις δυο πλευρές επισήμως στις 5 Απρίλη και τελείωσε στις 4 Ιούνη με την ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας. Μια από τις συνέπειες εκείνου του πολέμου ήταν και η επιβολή του καθεστώτος Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

Η έναρξη αυτού του πολέμου συσχετίζεται με δυο καταστάσεις εκείνης της περιόδου. Την Κρητική Επανάσταση και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μετά την πτώχευση του Τρικούπη.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον αναπτύχθηκε στην Ελλάδα έντονο εθνικιστικό κίνημα, το οποίο εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της πιο αντιδραστικής μερίδας της άρχουσας τάξης και υποκινούνταν από τις «μεγάλες δυνάμεις», ενώ εξέφραζε και την επιθυμία της ηγεσίας του στρατού να αποκτήσει ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι. Κύριος εκφραστής αυτού του κινήματος ήταν η «Εθνική Εταιρεία», μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1894 από 14 αξιωματικούς. Η «Εθνική Εταιρεία» πρόβαλε τη λεγόμενη «Μεγάλη Ιδέα», απέκτησε μεγάλη επιρροή και ασκούσε ουσιαστικά εξωτερική πολιτική.

Η ολοσχερής στρατιωτική ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 ήταν φυσικό επακόλουθο του συσχετισμού των δυνάμεων, αλλά και της στρατιωτικής ανικανότητας του διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε οριστεί αρχιστράτηγος.

Ομως η επιβολή του καθεστώτος του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, που επέβαλαν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο οι μεγάλοι «ομολογιούχοι» δανειστές του κράτους, ήταν ένα πολύ σκληρό χτύπημα, αφού οι ξένοι έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την οικονομία και τους πόρους της χώρας για διάστημα μεγαλύτερο από 50 χρόνια. Ηταν ένα από τα μέτρα που θεμελίωσαν την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας.

Καιρός

Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις, αλλά βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς, βορειοδυτικούς μέχρι ισχυρούς και πρόσκαιρα πολύ ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-19, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14-24, στο Αιγαίο από 16-25, ενώ στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς ηψηλότερη και στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί, αλλά αργότερα θα στραφούν σε δυτικούς, βορειοδυτικούς μέτριους και πρόσκαιρα ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-24 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο Δαντόν, ηγέτης στο πρώτο στάδιο της Γαλλικής Επανάστασης, μια από τις περισσότερο αμφιλεγόμενες μορφές εκείνης της ιστορικής περιόδου. Ο Ζορζ Ζακ Δαντόν προερχόταν από μικροαστική πλούσια οικογένεια. Πρωτοστάτησε στην Επανάσταση και διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα, το πάθος και την τόλμη του. Υπήρξε μέλος της πρώτης Επιτροπής Σωτηρίας και πρωτοστάτησε στην κατάπνιξη της αντίδρασης κατά της Επανάστασης. Στη συνέχεια, όμως, και ενώ η Επανάσταση έδινε την κρισιμότερη μάχη για την επικράτηση της, ο Δαντόν εισηγήθηκε το συμβιβασμό. Κατηγορήθηκε για προδοσία, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 5ης ΑΠΡΙΛΗ

1822. Αρχισαν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους. Μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση, για την αποτυχία της οποίας ευθύνονται οι πρόκριτοι και οι κοτζαμπάσηδες, οι Τούρκοι που είχαν κλειστεί στο κάστρο με τη βοήθεια του τουρκικού στόλου αρχίζουν ένα όργιο σφαγής και λεηλασίας. Ο ίδιος ο διοικητής της Χίου Βαχίτ έγραψε πως πέρασε από μαχαίρι 5.000 Χιώτες και ότι 5.000 κορίτσια και αγόρια πιάστηκαν και στάλθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Η Χίος ερημώθηκε, η σφαγή προκάλεσε τις αντιδράσεις των δημοκρατών σ' όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι «μεγάλες δυνάμεις» παρέμειναν απαθείς. Ο Μέτερνιχ εξέφρασε μάλιστα τη χαρά του και χαρακτήρισε τους Ελληνες «ληστοσυμμορίτες».

1945. Συνήλθε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εξετάσει τη δράση του Κόμματος την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και να καθορίσει τα νέα του καθήκοντα. Στην απόφαση τονιζόταν: «Ο βασικός πολιτικός σκοπός του ΚΚΕ είναι η πάλη για το ξερίζωμα του φασισμού, για την εξασφάλιση της δημοκρατικής εξέλιξης, για τη δημοκρατική αναγέννηση, για τη λαϊκή δημοκρατία».

1951. Τα διασημότερα θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ, καταδικάζονται σε θάνατο με την κατηγορία ότι πουλούσαν «ατομικά μυστικά» στη Σοβιετική Ενωση.

1960. Αρχισε στο στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 14 στελεχών του ΚΚΕ με την κατηγορία της «κατασκοπίας». Στο τυποποιημένο κατηγορητήριο αναφέρεται: «Εισήλθον εις την Ελλάδα εκ χωρών του παραπετάσματος με σκοπόν την διενέργειαν κατασκοπίας διά λογαριασμόν ξένης δυνάμεως». Οι Ρούλα Κουκούλου, Αύρα Παρτσαλίδου, Κώστας Φιλίνης, Γιώργος Ερυθριάδης, Ελένη Ερυθριάδη και Κώστας Τριανταφύλλου καταδικάζονται σε ισόβια μια βδομάδα αργότερα.

ΡΕΣΙΤΑΛ αντικομμουνισμού έδωσαν χτες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των εργαζομένων - στην προσπάθειά τους να στηρίξουν και προεκλογικά την κυβέρνηση και να συγκαλύψουν τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων (σελίδα 27)

Η ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου κατά της «Μάικροσοφτ», του γίγαντα της πληροφορικής, δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά και κορύφωση στον οικονομικό πόλεμο που μαίνεται παγκοσμίως για την εκμετάλλευση του νέου «άυλου» χώρου του κυβερνοχώρου και του Διαδικτύου (σελίδα 28)

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ στην Τσετσενία δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανόφ, απαντώντας στις επικρίσεις της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην Τσετσενία (σελίδα 28)

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ παρουσιάζονται οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, καθώς από τη μια οι προσπάθειες να επανέλθουν (κάποιοι) Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο «μελετώνται» από διεθνείς «παράγοντες» και, ταυτόχρονα, ανακινείται το ζήτημα της «ανεξαρτησίας» του Μαυροβουνίου, που απειλεί να ξανατυλίξει τα Βαλκάνια στις φλόγες ενός ακόμη, ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, πολέμου (σελίδα 29)

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ αύξηση των εισαγωγών σε έπιπλα τα τελευταία χρόνια και τις τάσεις συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγες επιχειρήσεις, καθώς και τους τρομακτικούς ρυθμούς συρρίκνωσης των επιχειρήσεων του κλάδου, κατέγραψε η έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον κλάδο των επίπλων (σελίδα 30)

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ «καρποφόρα» - σε κέρδη - χρονιά ήταν και το 1999 για τις μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, οι διοικήσεις των οποίων - επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των κερδών τους - προχώρησαν σε κερδοσκοπικές αυξήσεις, εν γνώσει τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού (σελίδα 31)

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ της καταστροφής αρχαίων που προκάλεσε το μετρό είναι πολλαπλάσιο των αρχαιοτήτων που διασώθηκαν (σελίδα 35)

Η 12η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Αρχίζει η Μεγάλη Βδομάδα. Ωστόσο, οι ΝΑΤΟικοί δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς. Αντίθετα, οι επιθέσεις αυξάνονται. Αλλεπάλληλες είναι οι εκρήξεις σε στρατιωτικούς στόχους στο Βελιγράδι, ενώ 20 εκρήξεις συγκλονίζουν την Πρίστινα. Οι ΝΑΤΟικοί χτυπούν το κέντρο ενημέρωσης στο ξενοδοχείο «Γκραντ» στην Πρίστινα. Στόχοι, γέφυρες, τηλεοπτικοί αναμεταδότες και αεροδρόμια. Οι Αμερικάνοι ανακοινώνουν ότι θα φιλοξενήσουν Κοσσοβάρους πρόσφυγες στη βάση Γκουαντανάμο, στην Κούβα!..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ