ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Και προεκλογικές καταδίκες στο «αγροτοδικείο»!

Σε 40 μέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν άλλοι 5 αγρότες στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας, για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1995. Συγκεκριμένα, οι αγρότες Ν. Τσιμούλης, Απ. Κοτσιανόπουλος, Ευαγγ. Απ. Νικολακούλης, Αντ. Χαρταλάκης, Ευαγγ. Αθ. Νικολακούλης, από το Μοσχοχώρι Λάρισας, καταδικάστηκαν με τη γνωστή κατηγορία της «παρακώλυσης των συγκοινωνιών», κατά τη συμμετοχή τους στο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Λάρισας στις 22 Σεπτέμβρη του 1995. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τη θετική ψήφο του προέδρου Αθ. Σαμαρτζή και του εφέτη Ελευθ. Παπαγιάννη, ενώ κατά ψήφισε η εφέτης Μαρία Ζουμπογιώργου. Την καταδίκη των αγροτών εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας Ειρήνη Αποστόλου.

Και αυτή η καταδικαστική απόφαση ελήφθη παρά και ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για παραγραφή όλων των δήθεν αδικημάτων που «διέπραξαν» οι αγρότες μέχρι τις κινητοποιήσεις του 1997.

Χτες επρόκειτο να διεξαχθούν στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας άλλες δύο δίκες 19 αγωνιζόμενων αγροτών του νομού, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις το Μάρτη του '95. Οι δίκες αναβλήθηκαν για τις 22 του Ιούνη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνειδητά αδιαφορεί για τη μη τήρηση από δικαστήρια της νομοθετικής ρύθμισης γιατί έτσι τη βολεύει, καθώς στόχος της είναι να τρομοκρατήσει όλους όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει. Και βέβαια, όσο κι αν ο Κώστας Σημίτης ισχυρίζεται, χωρίς ντροπή, ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της αγροτιάς», οι Θεσσαλοί αγρότες ξέρουν ότι για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει και για τ' «αγροτοδικεία» που έχουν στηθεί, ευθύνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουν, όμως, ότι και η ΝΔ και όλοι όσοι ορκίζονται στον ευρωπαϊκό «μονόδρομο», στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. Και έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι εκλογές της Κυριακής πρέπει ν' αποτελέσουν «βήμα» καταδίκης του δικομματισμού και των στηριγμάτων του και ενίσχυσης του ΚΚΕ, που πάντα συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες τους και δίνει τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για την επίλυση των προβλημάτων τους.

ΟΤΕ
Ανατιμήσεις - δώρο στο «στρατηγικό εταίρο»

Η πλήρης παράδοση του ΟΤΕ στο ξένο κεφάλαιο μέσα στο 2000 θα συνοδευτεί με νέα μεγάλη αύξηση των τιμολογίων

Στη συνέντευξη της προηγούμενης Δευτέρας στη ΝΕΤ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επισημοποίησε τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να δώσει τη χαριστική βολή στον ΟΤΕ, με την είσοδο στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό «στρατηγικού εταίρου», στον οποίο, μάλιστα, θα παραδοθεί και η διοίκηση (managmen). Δεν είπε όμως όλη την αλήθεια. Ο Γ.Παπαντωνίου «ξέχασε» να πει ότι η πλήρης εκποίηση του ΟΤΕ στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνοδευτεί και με «προίκα», που δεν είναι άλλη από μια νέα, γενναία, μάλιστα, αύξηση των τιμολογίων. Αύξηση, την οποία θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω των νέων επιβαρύνσεων στα τιμολόγια, καθώς η πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ συνοδεύεται και με την αντίστοιχη πολιτική των ακριβών τιμολογίων, ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλή του κερδοφορία και η στήριξη της μετοχής του στο ελληνικό, αλλά, κυρίως, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το τελευταίο είναι το ασφαλές καταφύγιο πληροφοριών των «σοβαρών» ξένων «θεσμικών» στις επενδυτικές επιλογές, που κάνουν σε περιφερειακές χώρες, όπως η Ελλάδα. Οι κυβερνητικές επιλογές δημιουργούν πλέον σοβαρούς κινδύνους, σε μια εποχή, μάλιστα, τηλεπικοινωνιακής έκρηξης, σημαντική μερίδα των λαϊκών στρωμάτων, αυτοί που έχουν χαρακτηριστεί ως νεόπτωχοι, να στερηθούν των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας, η οποία γίνεται πανάκριβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι νέες αυξήσεις των τιμολογίων του ΟΤΕ τοποθετούνται χρονικά περί τον Σεπτέμβρη και πάντως πριν από την ολοκλήρωση της παράδοσής του στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα. Ετσι, ο «στρατηγικός εταίρος» θα βρει το τραπέζι στρωμένο, η κυβέρνηση δηλαδή θα του εγγυηθεί διασφαλισμένη κερδοφορία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό, άλλωστε, θα είναι και το ισχυρό όπλο, το δέλεαρ προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στη διοίκηση του ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ανατιμήσεις οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΤΕ, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και τρόποι, μέσω των οποίων θα αυξηθεί ακόμα παραπέρα η κερδοφορία του Οργανισμού.

Ενα από τα σενάρια αυτά προβλέπει επιβολή αυξήσεων μέσω της μείωσης της χρονοχρέωσης ανά μονάδα, από 1 λεπτό (60 δευτερόλεπτα) που είναι σήμερα σε 40 δευτερόλεπτα. Δηλαδή, η μονάδα θα «πέφτει» κάθε 40 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει, αν επικρατήσει το σενάριο αυτό, ότι αν κάποιος μιλήσει από το τηλέφωνό του 41 δευτερόλεπτα θα χρεώνεται με 14 δραχμές, αντί 7 δραχμές σήμερα, ή αν κάποιος μιλήσει δύο λεπτά θα χρεώνεται με 21 δραχμές αντί για 14 σήμερα. Πρόκειται για σενάριο, το οποίο, αν υιοθετηθεί, θα οδηγήσει σε νέες υπέρογκες αυξήσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Σαν αντιστάθμισμα της νέας επιβάρυνσης της αστικής μονάδας, εξετάζεται νέα μείωση της υπεραστικής χρέωσης (κάτι που ζητούν επιμόνως οι επιχειρηματίες και όσοι έχουν συχνές επαφές με τη λοιπή Ελλάδα και το εξωτερικό), ενώ προτίθενται να χρησιμοποιήσουν και το γνωστό πλέον «σλόγκαν», όποιος μιλάει πολύ θα πληρώνει και πολλά...

Η προγραμματισμένη αύξηση των τιμολογιακών υπηρεσιών του ΟΤΕ, είναι η τρίτη που θα γίνει μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα και είναι κοινή πλέον η διαπίστωση ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης συνοδεύεται και με έκρηξη της ακρίβειας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Πρόκειται, φυσικά, για τη λογική της αγοράς που υποτάσσει την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών στη λογική του κέρδους.

Η πρώτη αύξηση των τιμολογίων του ΟΤΕ έγινε και πάλι με αλλαγή της χρονοχρέωσης. Αντί η χρέωση της μονάδας να γίνεται κάθε τρία λεπτά, έγινε κάθε ένα λεπτό. Και αντί ο καταναλωτής να πληρώνει την ανά τρία λεπτά μονάδα 13 δραχμές, πλήρωνε 6 δραχμές κάθε λεπτό. Ηταν η πρώτη μεγάλη αύξηση του επιβλήθηκε σε έναν ΟΤΕ που λειτουργούσε πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η δεύτερη αύξηση αφορούσε την αστική μονάδα, η οποία αυξήθηκε από 6 σε 7 δραχμές το λεπτό. Και η τρίτη αύξηση είναι αυτή που μελετάει η σημερινή κυβέρνηση και αναμένεται να γίνει και πάλι - σύμφωνα με ένα από τα σενάρια - με νέα αλλαγή της χρονοχρέωσης.


Θ.Κ.

Στο 5,99% η απόδοση των ομολόγων

Στο 5,99% διαμορφώθηκε η μέση σταθμική απόδοση των ομολόγων τριετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου κατά την προγραμματισμένη δημοπρασία που πραγματοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 955 δισ. δραχμών, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (200 δισ. δρχ.) κατά 4,78 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε με άνοιγμα (re-opening) της έκδοσης 11 Φλεβάρη 2000, σταθερού επιτοκίου 5,9% και καλύφθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς.

Η μέση σταθμική τιμή διαμορφώθηκε στις 99,710 μονάδες έναντι 98,759 μονάδων που ήταν η μέση σταθμική τιμή της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας της 8ης Φλεβάρη 2000. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση σταθμική απόδοση να διαμορφωθεί στο 5,99% έναντι 6,37% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό ανήλθε σε 240 δισ. δρχ. έναντι 256,3 δισ. δρχ. στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ