ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΣΣΑΒΟΣ - ΠΗΛΙΟ
Στο έλεος της πυρκαγιάς άνθρωποι και δάση

Στις περιοχές όπου απέμειναν μόνο αποκαΐδια, βρέθηκε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Με ό,τι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι, προσπαθούσαν επί δυο μέρες να σώσουν το βιος τους

ICON

Με ό,τι μέσο διέθεταν οι κάτοικοι, προσπαθούσαν επί δυο μέρες να σώσουν το βιος τους
Η πύρινη λαίλαπα συνέχισε και χτες το καταστροφικό της έργο στα βουνά του Κισσάβου και του Πηλίου. Για τρίτη μέρα οι κάτοικοι του Πηλίου και της επαρχίας Αγιάς, που είχαν ν' αντιμετωπίσουν ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς, το οποίο ξέσπασε από προχτές το μεσημέρι στη Μελιβοία, ήταν στο έλεος των πυρκαγιών, παλεύοντας για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους και από τον δασικό πλούτο.

Οι ελλιπείς δυνάμεις δασοπυρόσβεσης και η ανεπάρκεια μέσων και αντιπυρικών υποδομών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν και χτες και η δυσβατότητα των περιοχών που καίγονταν, έκαναν ιδιαίτερα δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών. Στο νοτιοανατολικό Πήλιο, χτες απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές στο Λεφόκαστρο, στους Αφέτες και στην Αγιά. Εκτός από τις πύρινες εστίες της Μελιβοίας, «ξαναζωντάνεψαν» κι αυτές που μέχρι χτες το πρωί βρίσκονταν σε ύφεση, κοντά στο χωριό Δήμητρα καταστρέφοντας κι άλλες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, περιβόλια, αγροικίες κ.ά.

Οι πυρκαγιές μαίνονταν μέχρι το βράδυ, οπότε και οι συνθήκες για την επιχείρηση κατάσβεσής τους έγιναν ακόμα δυσκολότερες.

Αμεση παρέμβαση του ΚΚΕ

Στις πληγείσες περιοχές της Αγιάς περιόδευσε χτες πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα. Σύμφωνα με τους δημάρχους της περιοχής με τους οποίους συναντήθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κάηκαν συνολικά πάνω από 35.000 στρέμματα γης.

«Η καθυστέρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων μας στοίχισε πολύ» λέει ο Ν. Τσακνάκης, ενώ δείχνει στα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ το καμένο περιβόλι του, στο Βαθύρεμα. «Χάσαμε - συνεχίζει - με τ' αδέλφια μου χιλιάδες ελαιόδεντρα και μηλιές. Και δυστυχώς, περιμένουμε ακόμα χειρότερα. Το δάσος κάηκε, αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχουν. Τα ρέματα θα κατέβουν και θα μας πνίξουν».

Στάχτη και αποκαΐδια στα πανέμορφα δάση του Πηλίου

Eurokinissi

Στάχτη και αποκαΐδια στα πανέμορφα δάση του Πηλίου
Εκεί κοντά βρίσκονται οι Νερόμυλοι, το Μεταξοχώρι και το Μεγαλόβρυσο, όπου το βράδυ της Τετάρτης, οι φλόγες άγγιξαν τα πρώτα σπίτια. Οπως είπε, ο Π. Σίμος, από το Μεταξοχώρι, επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Αγιάς, «το χωριό σώθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων, που έδιναν μόνοι τους τη μάχη με τις φλόγες και άνοιγαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα αντιπυρικές ζώνες».

Ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, είναι ένας από τους πληγέντες αγρότες της περιοχής. «Το κόστος των ζημιών - τονίζει - είναι ανυπολόγιστο για τους αγρότες που επλήγησαν στην περιοχή. Οι ευθύνες είναι πολιτικές και ανήκουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αμεσα διεκδικούμε αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες μέσα από τον ΕΛΓΑ και στο 100% της ζημιάς. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο πάγιο κεφάλαιο και στη ζημιά εξαετίας για τα οπωροφόρα δέντρα και τις μόνιμες εγκαταστάσεις που κάηκαν, να γίνουν άμεσα έργα προστασίας στα καμένα εδάφη».

Ο Τ. Τσιόγκας, ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που πλήγησαν να βγάλουν συμπεράσματα και να τιμωρήσουν και στην κάλπη τα κόμματα που με την αντιδασική τους πολιτική οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.

Στα υπόλοιπα μέτωπα

Κρανίου τόπος και η περιοχή του Σχηματαρίου
Κρανίου τόπος και η περιοχή του Σχηματαρίου
Πάνω από 5.000 στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 προχτές το μεσημέρι στα όρια του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας και επεκτάθηκε σε όλη την περιοχή, ακόμα και στην πλευρά της Εύβοιας, στο Δήμο Αυλίδας. Από την πύρινη λαίλαπα κάηκαν χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης περιοχής και ελαιοκαλλιέργειας ενώ απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές και 20 επιχειρήσεις (βιοτεχνίες - βιομηχανίες) της βιομηχανικής ζώνης Σχηματαρίου. Νωρίς χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική πως η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Τουλάχιστον εννέα εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν σε δασικές περιοχές, στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής, από κεραυνούς που έπεσαν εξαιτίας της ξαφνικής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή χτες το μεσημέρι. Μικρή εστία φωτιάς από κεραυνό σημειώθηκε και στο Νομό Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Χορτιάτη. Οι μικροπυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Κασσάνδρα, στις Φώκιες, στο Μαρμαρά και στον Αγιο Νικόλαο και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το απόγευμα και χωρίς να έχει τεθεί σε πλήρη έλεγχο, η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 11 το πρωί στην περιοχή Κακοδίκι και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Στράτοι, στα Χανιά της Κρήτης.

Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί η φωτιά στο Καραούλι Ελευσίνας, που καίγεται για 4η μέρα. Ιδια κατάσταση επικρατούσε και στον Ιαλυσό Ρόδου, πάνω από το αεροδρόμιο. Σε ύφεση ήταν και η φωτιά στα Χρυσοκελλάρια Μεσσηνίας και στις Οινούσες.

Ασβεστη φωτιά...

Καίνε τα πιο όμορφα βουνά μας. Η Πάρνηθα, η αρχαία Πάρνης, το πνευμόνι της Αττικής, ο τροφοδότης των φυσικών αεραγωγών προς το «κλεινόν άστυ», «κρανίου τόπος». Ο Κίσαβος, ο αχώριστος «αδελφός» του Ολύμπου, το καταπράσινο μπαλκόνι στο Αιγαίο, ο δασοβοτανικός κήπος της Ευρώπης, «μαύρη πέτρα». Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το διαλεχτό στολίδι της Ελλάδας, «σκελετωμένος όγκος». Τα βουνά που καίγονται είναι η ρίζα της ύπαρξής μας. Η πηγή της πνοής μας. Ο ίσκιος της δροσιάς μας. Η ομορφιά του τόπου μας. Οι φλόγες που τα ζώνουν, πυρπολούν την ψυχή μας. Ο θανατερός τριγμός των λαμπαδιασμένων δέντρων, κλάμα οδυνηρό στ' αυτιά μας. Το αποκρουστικό θέαμα των καμένων ζώων, βαθιά μαχαιριά στην καρδιά μας.

Θυμωμένοι φωνάζουμε: «Κόψτε τα χέρια των εμπρηστών»! Ποιος να τους τα κόψει; Αυτοί που τους χρησιμοποιούν ως εκτελεστικά όργανα του εγκλήματος που οι ίδιοι έχουν σχεδιάσει; Εστησαν τη «δουλιά», ψηφίζοντας δασοκτόνους νόμους κι «έκλεισαν πονηρά το μάτι» στους καιροφυλακτούντες να δράσουν στην κατάλληλη στιγμή; Αφησαν ανοιχτές τις «κερκόπορτες», φροντίζοντας να μην υπάρχει δασική πρόληψη, προστασία κι αποτελεσματική πυρόσβεση; Υπέδειξαν τα «κρυφά μονοπάτια» που οδηγούν στα «καλά κατατόπια», μεριμνώντας να σβήσουν τα ίχνη των πυροφόρων και να νομιμοποιήσουν τα άνομα συμφέροντα των καταπατητών; Οχι, οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος δεν μπορούν να είναι οι τιμωροί του.

Κοιτάξτε τους προσεκτικά. Μη σας ξεγελάσει η υποκριτική τους μπροστά στα ΜΜΕ. Δείτε την υποκρισία τους. Πίσω από τη μάσκα της στενοχώριας τους για το «μεγάλο κακό που μας βρήκε», κρύβουν το σαρδόνιο χαμόγελο της ικανοποίησης. Με τα κροκοδείλια δάκρυά τους πάνω στα αποκαΐδια, επιχειρούν να σβήσουν τις «στάμπες» της βαριάς ενοχής τους. Μην πιστέψετε, ούτε για μια στιγμή, τις υποσχέσεις τους. Είναι ψεύτικες και παραπλανητικές. Οι νυν και οι πρώην κυβερνώντες, που κάνουν τάχα πως μαλώνουν μεταξύ τους για τις ευθύνες, φταίνε από κοινού και εξίσου. Η πολιτική τους, ίδια κι απαράλλαχτη, «ανοίγει την όρεξη» των κερδοσκόπων, οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Αυτή είναι η «άσβεστη φωτιά» που κατακαίει τα βουνά και πυρπολεί τα δάση μας.

Ομως, «έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ' ορά». Είναι το «μάτι» του λαού μας. Αυτός ο λαός, που φαίνεται να παρατηρεί, να στεναχωριέται, ν' απελπίζεται, ν' αγανακτεί, να οργίζεται, αλλά, ακόμα, ν' αδρανεί, θα 'ρθει η ώρα που θ' αντιδράσει. Και θα 'ναι η αντίδρασή του φοβερή και τρομερή. Αντιλαμβανόμενος με ποιους κυβερνώντες έχει να κάνει και συνειδητοποιώντας τη δύναμή του, θα βρει τον τρόπο ν' απαλλαγεί από την πολιτική τους, που σαν «φωτιά» του καίει τα «σωθικά». Και θα γίνει ο τιμωρός των ενόχων. Η Λαϊκή Νέμεσις επαγρυπνεί συνεχώς και εκδικείται πάντα. Ας το 'χουν υπόψη τους όσοι κάνουν το λάθος να νομίζουν πως μπορούν να εγκληματούν εσαεί, χωρίς να τιμωρούνται ποτέ...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ