ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΝΗΘΑ
Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις για το έγκλημα

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτή του Κόμματος, βρέθηκε χτες στην περιοχή. Σοβαρές καταγγελίες συμπληρώνουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, υλικοτεχνικών μέσων, επιχειρησιακών σχεδίων αλλά και ...κατανόησης, ήταν αρκετά για να φέρουν την καταστροφή στην Πάρνηθα. Εκτός από τις 4.000 κενές οργανικές θέσεις, τα λειψά εναέρια μέσα, τον τεχνικό εξοπλισμό που χρειάζονταν οι πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, την άγνοια του ορεινού όγκου από τους ένστολους, προστέθηκε και η «αδιαφορία» απέναντι στις προειδοποιήσεις εκείνων που μιλούσαν για το χειρότερο.

Χτες, τα μέτωπα της πυρκαγιάς, αφού ο άνεμος είχε σταματήσει, ήταν τέσσερα και αργότερα περιορίστηκαν στα δύο, πάνω από τη Μονή Κλειστών και νότια από το χωριό Στεφάνη προς τον Τιτάνα. Στη «μάχη» παρέμεναν 130 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 70 ατόμων, 300 στρατιώτες, 8 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Στην Πάρνηθα βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Μπροστά στον καμένο Εθνικό Δρυμό και στη βαθιά πληγωμένη πανίδα, η βουλευτής τόνισε: «Είναι απερίγραπτη κατάσταση. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή». Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που οδήγησαν στην καθυστέρηση της αντιμετώπισης της κατάστασης, υπογράμμισε: «Σε μία Πυροσβεστική Υπηρεσία με 4.000 κενές οργανικές θέσεις, χωρίς εξοπλισμό και ειδίκευση, αποδεικνύεται πως είναι γνωστές οι ευθύνες. Ο κόσμος, από τη στιγμή που ξέρει πως δεν πρόκειται να γίνει αναδάσωση στην περιοχή, καθώς έχουν δημιουργηθεί πλέον περιοχές "φιλέτα", πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μετά την καταστροφή - συνέχισε - ο κόσμος παρακολουθεί μία ανούσια κοκορομαχία μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων, τη στιγμή που με την ίδια την πολιτική τους έχουν "ανοίξει την όρεξη" των καταπατητών και των εμπρηστών».

Σοβαρές καταγγελίες

Στα αποκαΐδια της καταστροφής
Στα αποκαΐδια της καταστροφής
Στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ προστίθενται οι σοβαρές καταγγελίες, που αν είχαν εισακουστεί, ίσως να είχε γλιτώσει ο μοναδικός - πλέον - πνεύμονας πρασίνου της Αττικής και να μην υπήρχε ο κίνδυνος για τα χειρότερα τον ερχόμενο χειμώνα. Ηδη εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενες καταστροφές από πλημμύρες σε ανοχύρωτους από αντιπλημμυρικά έργα δήμους του Θριασίου με τις πρώτες βροχές, όπως στον Ασπρόπυργο, όπου πολλά ρέματα είναι μπαζωμένα και χωρίς διευθέτηση.

Ο δασάρχης Πάρνηθας καλούσε εναγωνίως τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σταθούν στους δρόμους Φυλής - Δερβενοχωρίων και Πηγής - Αυλώνα προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο επέκτασής της στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Οι υπεύθυνοι, όμως, προτίμησαν να μη στείλουν ενισχύσεις. Και αυτό, στις 10 προχτές το πρωί, την ώρα που η πυρκαγιά είχε καταστρέψει το δάσος των Δερβενοχωρίων και προχωρούσε προς το Δρυμό.

Από την άλλη, ορειβάτες και φίλοι του Δάσους βρέθηκαν στην Πάρνηθα και συγκεκριμένα στο ύψος του Τελεφερίκ προκειμένου να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στο δύσκολο έργο τους, αφού γνώριζαν τα μονοπάτια. Αντίθετα, αν και οι αξιωματικοί τους είπαν να περιμένουν, όπως κατήγγειλαν, παρέμειναν από τις 5 προχτές το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Για να μην τους αφήσουν μάλιστα να περάσουν μέσα στο δάσος, έκαναν την εμφάνισή τους δυνάμεις των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν στον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στην κορυφή. Μαζί με τους εθελοντές, τους ορειβάτες και τους φίλους του Δάσους, ήταν και αρκετές υδροφόρες που παρέμεναν παρκαρισμένες στην άκρη του δρόμου.

Στις πολλές καταγγελίες, ήρθαν και αυτές που ανέφεραν πως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη σταμάτησαν να πετούν από τις 5 το απόγευμα καθώς μετέβησαν στην πυρκαγιά του Σχηματαρίου. Παράλληλα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφυγαν από τη φωτιά που απειλούσε το Δρυμό και πήγαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες στην Αχαΐα. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να καούν περίπου 40.000 στρέμματα. Σε αυτά εντάσσονται τα 25.000 από τα 38.000 στρέμματα του Δρυμού.


Αοριστολογίες συγκάλυψης στην επίσημη ενημέρωση

Αόριστες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα έδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης, σε μια καταφανέστατη προσπάθεια να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες. Σε συνέντευξη Τύπου, στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η φωτιά δεν ξέφυγε από τα Δερβενοχώρια και πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τον αγώνα τους χωρίς την κάλυψη εναέριων μέσων. Απέδωσε την τραγική εξέλιξη της πυρκαγιάς στους ισχυρούς ανέμους και στον απροσπέλαστο ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Σε άλλη ερώτηση, που αφορούσε καταγγελίες υπαλλήλων του δασαρχείου Πάρνηθας ότι ειδοποίησαν στις 10 προχτές το πρωί πως η φωτιά πλησίαζε το δρόμο Φυλής - Δερβενοχωρίων χωρίς να υπάρχουν στο σημείο δυνάμεις αντιμετώπισης, είπε ότι «δε θα μπούμε σε αντιπαράθεση. Δεν έχω να σας πω για το συγκεκριμένο». Για τις άθλιες συνθήκες δουλιάς των πυροσβεστών και τις εξαντλητικές βάρδιές τους, λόγω και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, δήλωσε ότι «στις έκτακτες ανάγκες το ωράριο ξεπερνιέται».

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, περισσότερο για να δικαιολογηθεί η κατάσταση, παρά προς ενημέρωση, από την Τρίτη έως την Πέμπτη το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 307 πυρκαγιές (την Τρίτη 96, την Τετάρτη 114 και την Πέμπτη 107). Είπε πως ο αριθμός των πυρκαγιών είναι ο υψηλότερος των τελευταίων χρόνων. 3.000 πυροσβέστες πραγματοποίησαν 1.000 εξόδους, χρησιμοποιήθηκαν 22 αεροσκάφη, 13 μισθωμένα ελικόπτερα, 4 αεροπλάνα από τη Γαλλία, 2 από την Ιταλία και ένα από την Πορτογαλία. Επιχείρησαν 21 αεροπλάνα, προσωπικό και οχήματα δήμων και μέλη εθελοντικών ομάδων.

Ο εκπρόσωπος της ΠΥ προσπάθησε να αποδώσει τις εξελίξεις σε ορισμένα από τα μέτωπα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, λέγοντας ότι οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, οι άνεμοι έπνεαν στα 7 μποφόρ και τα επίπεδα υγρασίας ήταν πολύ χαμηλά (9%). Τέλος, επισήμανε ότι από το σύνολο των συμβάντων τα 120 κατασβέστηκαν μέχρι και μία ώρα μετά την έναρξή τους, τα 80 σε χρονικό διάστημα 2 έως 3 ωρών από την έναρξή τους, τα 50 σε τρεις μέχρι 5 ώρες ενώ τα υπόλοιπα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 ωρών.

Εισαγγελέας στις ανακρίσεις

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς έδωσε χτες εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Πούλιο να ορίσει εισαγγελείς που θα εποπτεύουν τις ανακρίσεις της Πυροσβεστικής για τα αίτια των πυρκαγιών στην Αττική. Ενώ με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ έσπευσε χτες να ενημερώσει ότι δεν έχει ευθύνες για την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια. Προσθέτει ότι εάν η πυρκαγιά οφειλόταν στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τότε αυτές θα ετίθεντο εκτός λειτουργίας την ίδια περίπου ώρα που εμφανίστηκαν οι φλόγες, στις 7.30 το απόγευμα και όχι πολύ αργότερα, στις 10 το βράδυ. Στην ανακοίνωση, ωστόσο, που εξέδωσε την Τετάρτη (27/6), αναφερόταν ότι η γραμμή τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 19.40 και εκ νέου στις 21.05.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ