ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση κάλυψε την «εξαφάνιση» του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ

Αποκαλυπτική απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Με τον ισχυρισμό ότι δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο προκειμένου να ισχύσουν κανόνες για την ισότιμη κατά το δυνατόν προβολή των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος κάλυψε ουσιαστικά την «εξαφάνιση» του ΚΚΕ από τα ιδιωτικά κυρίως Μέσα ενημέρωσης.

Τον προκλητικό αποκλεισμό του ΚΚΕ έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Αντ. Σκυλλάκος, αλλά ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) λέγοντας ότι δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Εκανε απλώς έκκληση στα ιδιωτικά Μέσα ενημέρωσης να «τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα δημόσια Μέσα πλέκοντας το εγκώμιό τους για την προβολή του ΚΚΕ!

Συγκεκριμένα είπε ότι στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τον τελευταίο μήνα οι αναφορές το όνομα της Αλ. Παπαρήγα ήταν 653 και το μόνο ραδιόφωνο που υπερβαίνει σε αναφορές στο όνομά της είναι ο «902». Για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων είπε ότι «η παρουσία του ΚΚΕ τον Ιανουάριο ήταν 5,17%, το πρώτο 15ήμερο του Φλεβάρη 3,84%, το Μάρτιο 4,67%, τον Απρίλιο 3,52% και το πρώτο 15ήμερο του Μάη 4,16%».

Για το σύνολο των δελτίων ισχυρίστηκε ότι τα θέματα του ΚΚΕ έχουν προβληθεί σε ποσοστό 5%, ενώ στο σύνολο των καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης στην προβολή των πολιτικών αρχηγών η Αλ. Παπαρήγα είχε ποσοστό 18%. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο είπε ότι στις πολιτικές εκπομπές η συμμετοχή του ΚΚΕ κυμαίνεται στο 10% για το διάστημα από το Γενάρη μέχρι το Μάη.

Κατά τον Θ. Ρουσόπουλο η προβολή του ΚΚΕ από τα δημόσια Μέσα ενημέρωσης είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που υποδεικνύει το ΕΣΡ και απέδωσε τις όποιες δυσλειτουργίες στο ότι «το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, υποδεικνύει τους καλεσμένους του, πράγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί πρόβλημα στην ταχύτητα αποδοχής μιας πρόσκλησης. Μετά από αυτούς τους ισχυρισμούς ο υπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα όχι αυτός που θα μπορούσε να παραπονεθεί «είναι ο Κ. Καραμανλής που έχει πολύ λιγότερες εμφανίσεις από το δεύτερο στη Βουλή κόμμα».

Τα στοιχεία που δόθηκαν αφορούν μόνο τον αριθμό των εμφανίσεων, απάντησε στον υπουργό ο Αντ. Σκυλλάκος επισημαίνοντας:

«Ομως είναι άλλο πράγμα να εμφανίζεται ο αρχηγός ενός μεγαλύτερου κόμματος και να ξετυλίγεται ο λόγος του πέντε λεπτά και άλλο να εμφανίζεται φευγαλέα η Αλ. Παπαρήγα ή το ΚΚΕ. Το κριτήριο είναι πόσος χρόνος αφιερώνεται στα κόμματα και από τα κρατικά και από τα ιδιωτικά Μέσα».

Ο βουλευτής παρατήρησε ότι όντως τα κρατικά Μέσα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο ΚΚΕ από ό,τι τα ιδιωτικά, αλλά η προβολή είναι κάτω ακόμα και από το εκλογικό του ποσοστό.

«Ζητήσαμε, είπε, ισοτιμία που σημαίνει επάρκεια χρόνου ώστε ο τηλεθεατής να γίνει γνώστης του τι λένε τα κόμματα. Το ζήτημα δεν είναι η προβολή να πηγαίνει αναλογικά με το ποσοστό, αλλά να υπάρχει μια σχετική επάρκεια. Με βάση αυτή τη λογική συμφωνήσαμε στη διακομματική επιτροπή κατά την προεκλογική περίοδο το 50% του χρόνου στα δελτία ειδήσεων να είναι ανάλογα με τη δύναμη και το υπόλοιπο 50% να διατίθεται ισότιμα σε όλα τα κόμματα».

Γιατί αυτό να μην επεκταθεί σε όλη την τετραετία αναρωτήθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος παρατηρώντας ότι ήδη έχουμε μια μακρόχρονη προεκλογική περίοδο και κατά τη διάρκειά της δεν μπορεί το ΚΚΕ να έχει ποσοστά προβολής 1,5 - 2%. Καταλήγοντας υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Επειδή το παιχνίδι ενόψει και των εκλογών χοντραίνει και επειδή γίνονται και επιθέσεις κάτω από το τραπέζι, ακόμη περισσότερη δημοκρατική λειτουργία δε βλάπτει. Μην οχυρώνεστε πίσω από το ότι δεν επιτρέπει ο νόμος και ότι είναι ζητήματα του ΕΣΡ. Μην νίπτετε τας χείρας σας. Εχετε τις δυνατότητες να παρέμβετε».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «NEWSPHONE»
Φιρμάνι απαγόρευσης περιοδείας του ΚΚΕ

Προκλητική η επιχειρηματολογία με την οποία η επιχείρηση απαντάει σε σχετικό αίτημα της ΚΟΑ του Κόμματος

Την άρνησή της σε αίτημα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ να πραγματοποιήσει περιοδεία στις 2 Ιούλη και να συζητήσει με τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Newsphone Hellas SA», δηλώνει με επιστολή της προς την ΚΟΑ του ΚΚΕ η διοίκηση της εταιρείας. Οπως ξεκάθαρα προκύπτει από την επιχειρηματολογία της, οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους απαγορεύει την περιοδεία είναι η ασυδοσία της σε βάρος των εργαζομένων και η σταθερή και αταλάντευτη δράση του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Για να δικαιολογήσει την απαγόρευση της πολιτικής δράσης, στο φιρμάνι της η διοίκηση επικαλείται την αποστασιοποίησή της «από πολιτικά κόμματα και εκφραζόμενες ιδεολογίες», την «τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ αυτών», καθώς και την «ιδιαιτερότητα» των χώρων της, λόγω της φύσης της εργασίας.

Παρακάτω, όμως, η ίδια η διοίκηση αποκαλύπτει τους πραγματικούς «φόβους» της σχετικά με την περιοδεία, καθώς πρόσφατα το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) χάλασε την «ηρεμία» της, δίνοντας δυναμική απάντηση, με κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, μετά από απολύσεις που έγιναν λόγω «μείωσης προσωπικού». Μάλιστα κάτω από την πίεση του συνδικάτου πραγματοποιήθηκε έλεγχος και από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται κανονικά τα διαλείμματα. Επίσης, σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, κύρια ορισμένου χρόνου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εργοδοσία και στην επιστολή της, «η μη ικανοποίηση του αιτήματός σας, συνδυάζεται με το γεγονός του προφανούς επιδιωκόμενου σκοπού, αυτού της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος εντυπώσεων περί δήθεν "συμπεριφοράς" της εταιρείας αντιδημοκρατικής και αντεργατικής...». Και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το χρόνο που επιλέχθηκε να υποβληθεί το αίτημα της επίσκεψής σας και ο συσχετισμός που συνειρμικά δημιουργείται με πρόσφατες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν (Επιθεώρηση Εργασίας κλπ)...».

Η παραπάνω περίπτωση έρχεται να προστεθεί στη μακριά αλυσίδα των κρουσμάτων απαγόρευσης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι τα όρια της δημοκρατίας, που προπαγανδίζει το κεφάλαιο και τα κόμματά του, φτάνουν μέχρι εκεί που ξεκινάει η αμφισβήτηση της κερδοφορίας των εργοδοτών. Γεγονός που επιβάλλει οι εργαζόμενοι να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα και να απαντήσουν με την ισχυροποίηση του ταξικού τους συνδικάτου, αλλά και το δυνάμωμα του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υποκριτική δικομματική αντιπαράθεση

Αντ.Σκυλλάκος: Εκ του πονηρού η «αντιπαλότητα» των δύο κομμάτων

Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τις ενέργειες του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, αποτέλεσε αφορμή για δικομματική αντιπαράθεση πέρα από την ουσία, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεχνώντας τα πεπραγμένα των δικών τους κυβερνήσεων, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κομματικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει με κανέναν τρόπο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και απέδωσε την κριτική του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια εκβιασμού και ποδηγέτησης των δικαστών.

Χρόνια τώρα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο, τα δύο κόμματα να κατηγορούν το ένα το άλλο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλάζοντας ρόλους ανάλογα με το ποιος από τους δύο είναι στην κυβέρνηση, παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης.

Τόνισε ότι σήμερα γίνεται προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης όπως ακριβώς γινόταν και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι εάν τα δύο κόμματα θέλουν να είναι ειλικρινή τότε πρέπει να συμφωνήσουν στο να μη διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η εκλογή της Δικαιοσύνης, είπε, μπορεί να γίνεται είτε από το Σώμα των δικαστών ή όπως προτείνει το ΚΚΕ από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό Σώμα.

Αλλιώς, είπε, η αντιπαράθεση είναι εκ του πονηρού. Το πιο αρνητικό σημείο από τις παρεμβάσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ήταν η εγκύκλιος Κεδίκογλου για τη μη δικαίωση των συνταξιούχων και την προτροπή, αντίθετα, προς τους δικαστές να ικανοποιούν τα αιτήματα των εφοπλιστών και των εργολάβων κάτι που παραλείπει να κατακρίνει το ΠΑΣΟΚ.

Τέτοιες ενέργειες είπε ο Αντ. Σκυλλάκος δημιουργούν φόβο στους δικαστές αφού εάν κάποιος από αυτούς βγάλει κάποια απόφαση υπέρ των εργαζομένων (απεργία, μισθολογικά κ.ά.) τότε θα γίνει ενοχλητικός για την εκάστοτε κυβέρνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ