ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ο Φιντέλ απαντά στην πρόκληση Μπους

ΑΒΑΝΑ.--

Με το γνωστό καυστικό χιούμορ του απάντησε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ευχήθηκε να «εξαφανιστεί» και πρόσθεσε ότι «μια μέρα ο καλός θεός θα πάρει τον Φιντέλ Κάστρο».

Απαντώντας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκράνμα» ο Φιντέλ Κάστρο υπογραμμίζει ότι «τώρα καταλαβαίνω πώς επέζησα τα σχέδια του Μπους και των άλλων Προέδρων που διέταξαν τη δολοφονία μου». «Ο καλός θεός με προστάτεψε από τον Μπους».

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, μιλώντας στη Ναυτική Ακαδημία του Νιούπορτ για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση Κολομβιανού απόφοιτου, υποστήριξε ότι «μόνο μία μη δημοκρατική χώρα υπάρχει στη γειτονιά μας και αυτή είναι η Κούβα. Πιστεύω ότι ο λαός της Κούβας θα πρέπει να ζει σε μια ελεύθερη κοινωνία. Είναι προς το συμφέρον μας η Κούβα να γίνει ελεύθερη και είναι προς συμφέρον του κουβανικού λαού να μη ζει σε μια απαρχαιωμένη μορφή διακυβέρνησης που είναι τυραννική». Υποσχέθηκε μάλιστα ότι «θα συνεχίσουμε να ασκούμε έντονες πιέσεις για την ελευθερία στην Κούβα», και πρόσθεσε ότι «μια μέρα ο καλός θεός θα πάρει τον Φιντέλ Κάστρο». Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζοντρόου, ερωτώμενος αν ο Μπους επιθυμεί το θάνατο του Κάστρο απάντησε: «Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ένα αναπόφευκτο γεγονός».

Μια έντιμη απάντηση

Στο μεταξύ, σε άλλο άρθρο του, ο Φιντέλ Κάστρο αναφέρεται στην απάντηση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την πρόσφατη «πρόσκληση για διάλογο» των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κούβα, θέτοντας όμως προϋποθέσεις και όρους. Ο Φιντέλ Κάστρο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» και προσθέτει ότι το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών «έδωσε μια απάντηση αντάξια της Επανάστασής μας και της πολιτικής ηγεσίας της», τονίζοντας επιπλέον ότι απαντήθηκαν και διευκρινίστηκαν όλα τα σημεία που είχαν τεθεί προς την Κούβα.

ΔΑΝΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Διεκδικούν με πείσμα ουσιαστικές αυξήσεις

Διαστάσεις, με καθημερινές συγκεντρώσεις και πορείες, έχουν πάρει οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στη Δανία, με αίτημα την ουσιαστική αύξηση των μισθών. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από μια χούφτα νοσοκόμες στην επαρχιακή πόλη Χόλστεμπρο. Συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας του κλάδου να σταματήσουν μέχρι τον επόμενο χρόνο που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση (εκεί δηλαδή που από χέρι θα ξεπουληθούν ξανά οι εργαζόμενοι από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό).

Από τους 98 δήμους τις χώρας απεργούν οι εργαζόμενοι στους 50 (οι 12 προστέθηκαν προχτές). Παρά τον πλούτο που παράγεται(είναι χαρακτηριστικό ότι το εθνικό ισοζύγιο έχει πλεόνασμα 15 δισ. ευρώ), οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης αρνούνται οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς, με πρόσχημα την αντοχή της οικονομίας!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΒΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Ενίσχυση οικονομικών δεσμών

ΜΟΣΧΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στη Μόσχα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Λευκορωσία.

Ο Ούγκο Τσάβες είχε συνάντηση με το Ρώσο υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιεβγκένι Πριμακόφ, καθώς και με επιχειρηματίες (που βεβαίως προέκυψαν από την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας) όπου και προέτρεψε για κοινές ενέργειες για τη βελτίωση των οικονομικών δεσμών της χώρας του με τη Ρωσία. Αναφέρθηκε επίσης και στην ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ και χαρακτηριστικά δήλωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες «λειτουργούν σαν τον Κόμη Δράκουλα, σαν βρικόλακες που αφήνουν στεγνή τη χώρα μας». Νωρίτερα συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Μπορίς Γκρίζλοφ.

Την Πέμπτη το βράδυ είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, τη δημιουργία ενός δια-εθνικού κεφάλαιο επενδύσεων, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα που αφορούν το πετρέλαιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το 60% των Πολωνών αντιτάσσεται στην εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του «CBOS» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Για δεύτερη μέρα χτες συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του γεωργιανού στρατού και των αυτονομιστών Οσετών στη Νότια Οσετία.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Ξεκίνησε χτες, στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, η Σύνοδος της Κοινής Αγοράς του Νότου (MERCOSUR)- Νότιας Αμερικής με επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης των λειτουργιών του, αλλά και την ενσωμάτωση της Βολιβίας και της Βενεζουέλας ως πλήρη μέλη, ενώ οι συμμετέχοντες αναμένεται να συζητήσουν και διακήρυξη που επεξεργάστηκαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της «MERCOSUR».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
Διαφαίνεται συμφωνία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συμφωνία μεταξύ της ΛΔ Κορέας και των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), για τη διαδικασία παύσης λειτουργίας του Γιονγκμπιόν, ισχυρίστηκε ότι πέτυχε χτες, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Ολι Χαϊόνεν, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει αν υπήρξε υπογραφή των συμφωνηθέντων ή όχι.

«Συμφωνήσαμε για την επίβλεψη και για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων του Γιονγκμπιόν όταν αυτές θα κλείσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία απενεργοποίησης του Γιονγκμπιόν, ο Ο. Χαϊόνεν, δήλωσε ότι αυτό θα το πουν οι συμμετέχοντες στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις (ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέα, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία), που άρχισαν το 2003 στο Πεκίνο.

ΗΠΑ - ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Προς εξέταση έφεσης κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ότι θα εξετάσει, πιθανά το φθινόπωρο, την έφεση δεκάδων κρατουμένων του Γκουαντάναμο που ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να προσφύγουν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ενάντια στη συνεχιζόμενη κράτησή τους χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η απόφαση αυτή ανατρέπει προηγούμενη, του περασμένου Απρίλη, όπου είχε απορριφθεί το συγκεκριμένο αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φλεβάρη, το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσιγκτον είχε επικυρώσει έναν πρόσφατο νόμο που απαγορεύει στους κρατούμενους αυτούς να προσφύγουν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο πριν δικαστούν από έκτακτο στρατοδικείο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αλλοδαπούς που κρατούνται στο εξωτερικό και επόμενα δεν προστατεύονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ...

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντροου, υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «σίγουρη» για τις νομικές θέσεις της και πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύουμε πως η επανεξέταση της προσφυγής από το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν απαραίτητη σε αυτό το στάδιο».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέος γύρος... τρομο-λαγνείας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εξουδετερώθηκε με επιτυχία χτες το πρωί, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο του Λονδίνου, στο Πικαντίλι Σέρκους. Αργότερα, η αστυνομία έκλεισε και την Παρκ Λέιν, στην ανατολική πλευρά του Χάιντ Παρκ, για να ερευνήσει, όπως δηλώθηκε, ένα δεύτερο ύποπτο όχημα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ, Πίτερ Κλαρκ, η βόμβα θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντικό αριθμό νεκρών και τραυματιών», αφού περιείχε μεγάλες ποσότητες βενζίνης, φιάλες αερίου αλλά και μεγάλο αριθμό καρφιών.

Από τη μεριά του ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει «μια σοβαρή και συνεχόμενη απειλή» και πρόσθεσε ότι το κοινό θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ