ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Στρατός κατά Παλαιστινίων προσφύγων

Αδιακρίτως πυροβολούσε ο λιβανικός στρατός

Associated Press

Αδιακρίτως πυροβολούσε ο λιβανικός στρατός
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οι αρνητικές συνέπειες της δράσης της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ» αλλά και της συνεχιζόμενης πολυήμερης πολιορκίας του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ έγιναν, πλέον, αιματηρά ορατές, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν ότι οι ηθικοί αυτουργοί της έντασης στόχο έχουν την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό εδώ και περίπου ένα μήνα, αναζητώντας προσωρινά καταφύγιο στο γειτονικό καταυλισμό Μπεντάουι, πραγματοποίησαν διαδήλωση ζητώντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Βρέθηκαν, όμως, αντιμέτωποι με στρατιωτικό φυλάκιο. Τελικός απολογισμός, σύμφωνα με πηγές του Ερυθρού Σταυρού, είναι 2 νεκροί και 29 τραυματίες Παλαιστίνιοι. Οι εκδοχές για τα αίτια της σύγκρουσης διχάζονται. Οι λιβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες προσπάθησαν διά της βίας να περάσουν το φυλάκιο για να φτάσουν στο Ναχρ αλ Μπάρεντ και τότε οι στρατιώτες έριξαν βολές στον αέρα πριν ανοίξουν πυρ κατά του πλήθους, που έγινε βίαιο.

Αντίθετα, εκπρόσωποι των Παλαιστινίων διαδηλωτών υποστήριζαν ότι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και ότι όταν ένας διαδηλωτής σηκώθηκε προκλήθηκε πανικός στους στρατιώτες, που άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Αν και στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, γεγονός είναι ότι η δυσαρέσκεια μεταξύ των περισσοτέρων των 30.000 που έχουν καταφύγει στο Μπεντάουι έχει αρχίσει να ξεχειλίζει, καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Μέχρι στιγμής, τόσο οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων όσο και οι κάτοικοι του Ναχρ αλ Μπάρεντ, που παραμένουν στον καταυλισμό, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τους ισλαμιστές της «Φάταχ αλ Ισλάμ», τους οποίους προσπαθούν να απωθήσουν.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν, χτες, και σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο νότο, χωρίς, όμως, να υπάρξει βία.

Αμερικανική απαγόρευση

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, χτες βράδυ, ότι απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε μια σειρά Σύρους και Λιβανέζους αξιωματούχους, τους οποίους, αυθαιρέτως, θεωρεί «υπεύθυνους για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Λιβάνου».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αντικατοχικές επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν χτες κατά κατοχικών με μία από αυτές να αποδεικνύεται πολύνεκρη για τις αμερικανικές δυνάμεις. Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και ταυτόχρονα πυρά που δέχτηκαν, κατά τη διάρκεια περιπόλου στη νότια Βαγδάτη. Ολα αυτά, ενώ στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την απόφαση 1762 τερμάτιζε τη λειτουργία του σώματος επιθεωρητών για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, χωρίς να έχει εντοπιστεί ούτε ένα 4 χρόνια μετά την εισβολή!

Παράλληλα, στόχος επίθεσης με παγιδευμένο φορτηγό έγινε και ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης Μισάντα, βορείως της Βαγδάτης, στο σημείο όπου στηνόταν στρατιωτικό φυλάκιο. Σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί στρατιώτες, τραυματίστηκαν 5 και τραυματίστηκαν θανάσιμα 2 πολίτες από διασταυρούμενα πυρά.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων υποστήριζε ότι συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός της πρωτεύουσας, που άρχισαν τον Απρίλη, παραδεχόμενος ότι ο ρυθμός «προόδου» είναι αργός αλλά σταθερός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχει «τεθεί υπό τον έλεγχο» των κατοχικών δυνάμεων το 48% - 49% των 474 συνοικιών της Βαγδάτης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους ζητούσε να «δοθεί μια ευκαιρία στη στρατηγική που εφαρμόζεται στο Ιράκ, καθώς στόχος είναι να γίνει μια πραγματική δημοκρατία, όπως το Ισραήλ».

Νέα σπίθα αντιπαράθεσης

Να «παγώσουν» τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Μάλικι αποφάσισαν οι 6 σουνίτες υπουργοί της διαμαρτυρόμενοι για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του σουνίτη συναδέλφου τους, υπουργού Πολιτισμού. Μποϊκοτάζ της κυβέρνησης αποφάσισε και ο μεγαλύτερος κομματικός σουνιτικός συνασπισμός, το «Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας», καταγγέλλοντας ότι η δίωξη κατά του υπουργού Πολιτισμού είναι «σαφώς πολιτική και δε στηρίζεται σε αποδείξεις αλλά σε αμφισβητούμενες ομολογίες ανθρώπων που εκβιάστηκαν».

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέα ένταση μεταξύ σουνιτών - σιιτών την ώρα που υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια «εθνικής συμφιλίωσης».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμένη η Γάζα

Ικανοποιημένος ο Αμπάς από τις επαφές του με τη γαλλική ηγεσία

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκε, χτες, ο Μαχμούντ Αμπάς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Αμπάς δήλωσε, μετά τη συνάντηση, «ιδιαίτερα ικανοποιημένος» από τη στάση του Σαρκοζί καθώς διατύπωσε «τη σαφή και πλήρη υποστήριξή του στο στόχο της εξεύρεσης οριστικής βιώσιμης πολιτικής λύσης». Την ίδια ώρα, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι, εκτός της χρηματοδότησης από την ΕΕ, από μόνη της θα αποστείλει έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τις δημόσιες υπηρεσίες των παλαιστινιακών εδαφών προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη, στη Νάμπλους, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε άλλη μια επιδρομή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα. Στόχος ένας 22χρονος, μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά. Η Νάμπλους έγινε, χτες, επίκεντρο και μιας, άλλου είδους, ενδοπαλαιστινιακής αντιπαράθεσης, καθώς ο τοπικός ιεροκήρυκας στο μεγάλο τέμενος της Παλιάς Πόλης, που πρόσκειται στη «Χαμάς», δήλωσε ξεκάθαρα ότι δε θα υπακούσει στην εντολή της κυβέρνησης να σταματήσουν οι πολιτικές διακηρύξεις στα τζαμιά.

Τέλος, η Υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους πρόσφυγες κατήγγειλε, χτες, ότι ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει να εισαχθούν στη Λωρίδα της Γάζας τρόφιμα και φάρμακα που σωρεύονται σε 125 φορτηγά, από τα οποία εξαρτώνται τα 3/4 του τοπικού πληθυσμού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμη για επέμβαση στο Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ετοιμη για στρατιωτική επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ, εναντίον των Κούρδων ανταρτών, είναι η Τουρκία, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στα πλαίσια και του προεκλογικού πυρετού, ενόψει της 22ας Ιούλη, που θα αναδείξει τη νέα κυβέρνηση...

Ο Α. Γκιουλ επιβεβαίωσε την ύπαρξη λεπτομερών σχεδίων επιχείρησης και πέραν των συνόρων και απείλησε με εφαρμογή αν δεν αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αντάρτες οι ΗΠΑ και το Ιράκ, σημειώνοντας ότι «έχουμε επεξεργαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα στρατιωτικά σχέδια. Η κυβέρνηση τα γνωρίζει και τα εγκρίνει». Σημείωσε δε ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση όλων των δυνάμεων της χώρας, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφορές έκανε και στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ασκώντας του σφοδρή κριτική, καθώς, «μια απόφασή του μπορεί να σύρει τη χώρα στο χάος». Οπως είπε, το Δικαστήριο συμπεριφέρεται ως «γερουσία», αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο θεσμός που ασκεί πολιτική στην Τουρκία είναι το Κοινοβούλιο, προαναγγέλλοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, εάν το κυβερνών κόμμα αναδειχτεί ξανά νικητής, υπογραμμίζοντας ότι «η δομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να αλλάξει... αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι πολιτικοποίηση του δικαίου. Αυτό δεν αξίζει στην Τουρκία».

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ασκεί πολιτική, όντας προπύργιο των «κεμαλιστών», γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή στο δικαστικό σύστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα ξεκινά σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη για τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.

ΝΑΤΟ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΚΟΣΣΟΒΟ
«Εγγυητής ειρήνης» ο κατοχικός στρατός...

ΟΧΡΙΔΑ.--

Ως «εγγυητές της ειρήνης στο Κόσσοβο» χαρακτήρισε τις ΝΑΤΟικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις της περιοχής ο ΓΓ της «Συμμαχίας», Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ, και ενώ η ένταση στην περιοχή αυξάνεται και καθοδηγείται από την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου και μετατροπής του σε προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών.

Σε δηλώσεις του, στη δεύτερη σύνοδο του Συμβουλίου Ευρω-Ατλαντικής Σύμπραξης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε το Κόσσοβο «κύριο πρόβλημα» των Βαλκανίων, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ανεξαρτησίας του Κοσσόβου υπό διεθνή έλεγχο είναι «ισορροπημένη και σταθερή», ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών ορισμού του καθεστώτος της περιοχής.

Ο Γ.Χ. Σέφερ μίλησε και για το Αφγανιστάν και τις εκεί κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Παραβλέποντας τις απώλειες σε αμάχους και τη γενική δυσαρέσκεια που παρατηρείται στο λαό για τις δυνάμεις κατοχής και εκφράζεται με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων Αφγανών στις επιθέσεις αυτοκτονίας, ισχυρίστηκε ότι «η αποστολή της νατοϊκής Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) θα καταλήξει σε επιτυχία».

Και ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εγγυόταν «ασφάλεια και ειρήνη», τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από αεροπορική επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή Ναργκανχάρ του Αφγανιστάν, ενώ σε άλλες επιχειρήσεις έχασαν τη ζωή τους ακόμα 17 Αφγανοί, φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ