ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Δυο μέτρα και δυο σταθμά για το γάλα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αιγοπροβατοτρόφους, από την αυστηροποίηση των κριτηρίων καταβολής της ειδικής επιδότησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, Στ. Σκοπελίτης, Αγγ. Τζέκης και Τάκης Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν: «Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυστηροποιήσει τα κριτήρια καταβολής της ειδικής επιδότησης βελτίωσης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους μικρομεσαίους αιγοπροβατοτρόφους. Μειώνοντας το μικροβιακό φορτίο από 1.500.000 σε 900.000 μικρόβια/ml και ορίζοντας μεγάλο αριθμό ετήσιων αναλύσεων, που με ευθύνη των γαλακτοβιομηχανιών δεν έγιναν στο σύνολο των παραγωγών, μαζί με τα απαράδεκτα ποσοτικά κριτήρια, που καμιά σχέση δεν έχουν με την ποιότητα, αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αιγοπροβατοτρόφων από την επιδότηση αυτή και ευνοεί προκλητικά τις μεγάλες αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις επειδή θα πάρουν όλο το ποσό το οποίο έχει παρακρατηθεί από το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων σε ποσοστό 10%».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι ενέργειες θα κάνει για να μην αποκλειστεί από την επιδότηση βελτίωσης της ποιότητας η συντριπτική πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων και να μην λειτουργήσει η επιδότηση βελτίωσης της ποιότητας, σαν μηχανισμός μεταφοράς εισοδήματος από τους μικρομεσαίους αιγοπροβατοτρόφους στις μεγάλες αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
ΕΒΕΑ
Προβληματικός ο δανεισμός για μικρές επιχειρήσεις

Ονειρο θερινής νυκτός φαίνεται να αποτελεί για τις πραγματικά μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο υποτίθεται θα διευκόλυνε την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα έρευνας που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ). Στην έρευνα αποτυπώνεται τόσο ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων (αυτές που απασχολούν λιγότερα από εννέα άτομα) από το τραπεζικό σύστημα όσο και το γεγονός ότι μόλις το 1,7% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (λόγος γίνεται ακόμα και για «μεσαίες» επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους) έχει κάνει χρήση του ΤΕΜΠΜΕ.

Ειδικότερα, από την έρευνα, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και την «Kapa Research», τον προηγούμενο Μάη σε 1.803 επιχειρήσεις στην Αττική, προκύπτει ότι:

  • Τις μεγαλύτερες δυσκολίες να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, αυτές που απασχολούν λιγότερα από εννέα άτομα
  • Το 70% των επιχειρήσεων, που δήλωσαν ότι έχουν κάποιο δάνειο, αυτό είναι για κεφάλαιο κίνησης, πράγμα το οποίο υποδηλώνει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις δανείζονται κυρίως για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες και πολύ λιγότερο για ανάπτυξη ή εκσυγχρονισμό.
ΕΒΕ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υπόμνημα για κοινό μέτωπο πάλης

Να διαμορφώσουν ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο όσοι υφίστανται τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας (επαγγελματοβιοτέχνες, εργαζόμενοι κλπ.) αποφάσισαν οι συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων (ΕΒΕ), οι οποίοι πήραν μέρος σε σύσκεψη που οργάνωσε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρωμένοι διαπίστωσαν ότι οξύνονται τα προβλήματα των ΕΒΕ και εκτίμησαν ότι η εισοδηματική πολιτική που ασκείται, συρρικνώνει τα εισοδήματα των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, που αποτελούν την κύρια αγοραστική δύναμη, με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση του τζίρου της αγοράς για τα μικρά καταστήματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπογράφουν Υπόμνημα εκπρόσωποι από:

  • Τις Ενώσεις Επαγγελματιών Εμπόρων Δήμου Θέρμης και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης
  • Τους Συνδέσμους Βιοτεχνών Επιπλοποιών Ν. Θεσσαλονίκης, Επαγγελματοβιοτεχνών Ταπετσέρηδων, ΕΒΕ Ευόσμου, Κατασκευαστών Δερμάτινων και Γουναρικών
  • Το ΙΝΚΑ Μακεδονίας
  • Το ΔΣ του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Ανατιμήσεις 2,9% στο 5μηνο

Οι μεγαλοβιομήχανοι είναι αυτοί που «παράγουν» και στη συνέχεια μετακυλίουν το κύμα της ακρίβειας, η οποία πλήττει τη λαϊκή κατανάλωση. Σ' αυτό συνηγορούν και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» σε μέσα επίπεδα Ιούνη 2006 - Μάη 2007 διαμορφώθηκε σε 2,9%, όσο δηλαδή και ο επίσημος πληθωρισμός τελικής κατανάλωσης.

Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ φανερώνουν και τα ληστρικά ποσοστά κέρδους που αποκομίζουν οι βιομήχανοι στην ντόπια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο δωδεκάμηνο (Μάης 2007 σε σχέση με το Μάη του 2006) οι τιμές των εγχωρίως παραγόμενων εμπορευμάτων που πουλήθηκαν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,9%, έναντι αύξησης μόλις 0,8% στις τιμές των ίδιων εμπορευμάτων που πουλήθηκαν στο εξωτερικό. Είναι φανερό πως οι βιομήχανοι τιμολογούν την παραγωγή με διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Σε αυτό το πλαίσιο, τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας, πληρώνοντας ακριβότερα, «επιδοτούν» τη διείσδυση και «ανταγωνιστικότητα» των μεγαλοεπιχειρηματιών στις διεθνείς αγορές.

«ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤΡΟΛΑΪΦ»
Ολοκληρώθηκε η πώληση

Ολοκληρώθηκε και τυπικά χτες η πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας «Φοίνιξ - Μετρολάιφ» από την «Κρεντί Αγκρικόλ» - Εμπορική Τράπεζα στη γαλλικών συμφερόντων ασφαλιστική εταιρεία «Groupama», αντί 96,3 εκατ. ευρώ.

Το νέο αφεντικό της Εμπορικής Τράπεζας, η επίσης γαλλική «Κρεντί Αγκρικόλ», έχει διαμηνύσει την πρόθεσή του να ξεφορτωθεί και άλλες θυγατρικές εταιρείες, όπως τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου ήδη έχουν κλείσει το δίκτυο στη Γερμανία (προφανώς γιατί κρίθηκε ασύμφορο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες). Πουλήθηκε επίσης το 20% που κατείχαν στην ICAP, ενώ προχώρησαν και σε συγχωνεύσεις θυγατρικών εταιρειών τους.

Προσήλωση στην «εξωστρέφεια»

Την προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην εξωστρέφεια ως κεντρικό άξονα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος επανέλαβε, χτες, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) με θέμα την προώθηση των εξαγωγών δομικών υλικών (μάρμαρα, κουφώματα αλουμινίου, κλπ.). Επίσης, ο υπουργός παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα που έγινε με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στην Αθήνα. Σκοπός του Γραφείου είναι η προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων στις χώρες του Εύξεινου Πόντου.

ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τον Απρίλη υποχώρησε 1,3%

Πεσμένη ήταν το μήνα Απρίλη του 2007 η μάζα της λαϊκής κατανάλωσης όπως αυτή καταγράφεται από τον τζίρο στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο «δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο» σε αποπληθωρισμένες τιμές (όγκος πωλήσεων) υποχώρησε σε ποσοστό 1,3%, ενώ σε τρέχουσες τιμές εμφανίζει αύξηση 1,7%, και κινείται κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό.

Σε μέσα επίπεδα 4μηνου Γενάρη - Απρίλη 2007 ο όγκος λιανικών πωλήσεων (δηλαδή ο τζίρος σε αποπληθωρισμένες τιμές) εμφανίζει αύξηση 2,8% και σε σταθερές τιμές 6,4%.

Ανακαλούνται «Ford» μοντέλο «New Transit» για έλεγχο της βίδας σύσφιγξης ανάμεσα στο γόνατο της μπροστινής ανάρτησης και το μουαγιέ. Η ανάκληση αφορά 1.200 οχήματα παραγωγής 21 Οκτώβρη 2005 μέχρι 27 Απρίλη 2007. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 801 11 700 600.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ