ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το μπλακ άουτ στη Β. Ελλάδα

Παρέμβαση για την κατάσταση που υπάρχει στη ΔΕΗ και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, έκανε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, με αφορμή το εκτεταμένο μπλακ άουτ που σημειώθηκε προχτές στη Βόρεια Ελλάδα. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της απαξίωσης της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης, είναι το μπλακ άουτ της ΔΕΗ και ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Και μέσα από το μπλακ άουτ αποδείχτηκε περίτρανα ότι τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής είναι ανάγκη να αποτελέσουν λαϊκή περιουσία στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας. Γιατί, όσο αυτά θα βρίσκονται στα χέρια της πλουτοκρατίας, η όποια ανάπτυξή τους θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τα κέρδη τους και όχι τα πραγματικά συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας.

Η εργατική τάξη, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της περιοχής και γενικότερα της χώρας μας, μπορούν και πρέπει να στείλουν το δικό τους μήνυμα και με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές σ' αυτή την κατεύθυνση. Μήνυμα αντίστασης και προοπτικής με την αποδυνάμωση του δικομματισμού και την ολόπλευρη ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

Στο μεταξύ όσον αφορά τις αιτίες για την έκρηξη που έγινε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και την πυρκαγιά, αυτές αναζητούνται:

  • Στην έλλειψη προσωπικού. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η έκρηξη σε περίπτωση που στο ΚΥΤ δεν υπήρχε μόνο ένας υπάλληλος, αλλά περισσότεροι, καθώς θα αντιλαμβάνονταν έγκαιρα ότι είχε ανέβει η θερμοκρασία του μετασχηματιστή και θα διέκοπταν τη λειτουργία του.
  • Σε εσωτερικό σφάλμα του μετασχηματιστή λόγω της ποιότητας του υλικού. «Δεν είναι δυνατόν να καταστράφηκε ένας μετασχηματιστής έξι χρόνων», λένε οι τεχνικοί της Επιχείρησης. Ο κατεστραμμένος μετασχηματιστής κόστισε 500.000 ευρώ και χώρα κατασκευής του είναι η Ινδία. Αρα δημιουργείται θέμα με τον τρόπο που γίνονται οι προμήθειες των υλικών.
  • Αν λειτουργούσε και δεύτερο ΚΥΤ στην Ασσηρο δε θα δημιουργούνταν το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς το ΚΥΤ Ωραιοκάστρου λειτουργεί επί 35 χρόνια και έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι υπάρχει θέμα υπερφόρτωσής του. Το ΚΥΤ Ασσήρου που παλαιότερα η ΔΕΗ έλεγε ότι θα λειτουργήσει μέχρι το 2005, είναι αμφίβολο πότε τελικά και αν κατασκευαστεί.

Με όλα αυτά επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ που επισημαίνει όλο τον τελευταίο καιρό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πλήρη απαξίωση και συρρίκνωση της ΔΕΗ προκειμένου αυτή να ξεπουληθεί στους ιδιώτες.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα και με τις δηλώσεις στελεχών της ΔΕΗ, το ΚΥΤ Ωραιοκάστρου θα λειτουργεί με τέσσερις μετασχηματιστές αφού οι άλλοι δύο τέθηκαν εκτός και θα χρειαστεί χρόνος για την αντικατάστασή τους. Σε περίπτωση νέας βλάβης όμως θα τεθεί όλη η μονάδα εκτός λειτουργίας που σημαίνει γενικευμένο μπλακ άουτ και για άγνωστο χρονικό διάστημα, σε Μακεδονία και Θράκη.

ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Κινητοποιήσεις για δημόσιο φορέα ενέργειας

Μεγάλες οι συγκεντρώσεις που έγιναν στις δύο πόλεις, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα

Αποψη από τη συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα
Αποψη από τη συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα
Την αντίθεσή τους στην πολιτική απελευθέρωσης και την ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ενέργειας διαδήλωσαν την Τετάρτη το απόγευμα με μεγάλες συγκεντρώσεις τους σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα οι εργαζόμενοι και οι νέοι της περιοχής, απαιτώντας τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Ενέργειας στην υπηρεσία του λαού. Τις κινητοποιήσεις διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με συμμετοχή μαζικών φορέων και με στόχο την προώθηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί με τη δράση της η ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή, καθώς και την πάλη για φθηνό ρεύμα.

Στην Κοζάνη κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θύμιος Λαγάρας, πρόεδρος σωματείου Εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην Πτολεμαΐδα μίλησε ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, μέλος του ΔΣ τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Οπως κατήγγειλαν, η ΔΕΗ, μέσα στο «απελευθερωμένο» περιβάλλον που λειτουργεί, έχασε τα στοιχειώδη κοινωνικά χαρακτηριστικά που είχε και λειτουργεί πλέον μόνο με τη λογική του κέρδους, αγνοώντας πλήρως τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Στα κάτεργα της ΔΕΗ, ορυχεία και ΑΗΣ, οι εργαζόμενοι βιώνουν την αντεργατική επίθεση με τον πιο σκληρό τρόπο. Εντατικοποίηση της δουλιάς για τους μόνιμους, τους 8μηνίτες και τους διμηνίτες, δουλιά χωρίς δικαιώματα, με εξευτελιστικούς μισθούς για όσους απασχολούνται μέσω εργολάβων. Αυτή η εικόνα συμπληρώνεται με τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα, που σημειώνονται στους χώρους δουλιάς λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η στάση της ΔΕΗ ΑΕ απέναντι στην περιοχή και το περιβάλλον έχει τη μορφή αποικιοκράτη και επικυρίαρχου λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει. Η ΔΕΗ ΑΕ με την ασύδοτη δραστηριότητά της προκαλεί μόλυνση και επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, απαξίωση όλης της καλλιεργήσιμης γης των ορυχείων όπου έγινε η εξόρυξη του λιγνίτη (εκτάσεις άνω των 100.000 στρεμμάτων). Εχει μετατρέψει σε ακατάλληλους για κατοικία τους οικισμούς που βρίσκονται στα όρια των δραστηριοτήτων της. Ετσι εξαναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και ξεκληρίζει βίαια τους αγρότες - παίρνει τα χωράφια τους για να εξορύξει το λιγνίτη - που στη συνέχεια προστίθενται στις στρατιές των ανέργων.

Οι ομιλητές κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να αντιδράσουν αποφασιστικά απέναντι σ' αυτή την κατάσταση. Να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, που θα ακολουθήσουν και θα κλιμακωθούν, με βάση το πλαίσιο διεκδικήσεων με το οποίο ζητούν: Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, φτηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, μετεγκατάσταση και αποκατάσταση των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών. Επίσης πλήρη - σταθερή εργασία, τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ για το 2007-2008, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής - Ασφάλειας των εργαζομένων, άμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, επαρκή κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, για την ορθολογική αξιοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής κ.ά.

Μικρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στην Αττική τα προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορίστηκαν σημαντικά χτες, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας είχε άμεσες θετικές συνέπειες στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια να «ανακουφιστούν» οι γραμμές χαμηλής και μέσης τάσης από τη διαρκή υποδοχή μεγάλων φορτίων και την επιβάρυνση από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφτηκε μία σημαντική βλάβη στη γραμμή τροφοδότησης της Ομόνοιας και της Λένορμαν στις 3.30 μετά το μεσημέρι, που χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να αποκατασταθεί.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
Εντός χρονοδιαγράμματος η... εξάρτηση

Καλά φαίνεται να πηγαίνει η προσπάθεια της ΕΕ να ενισχύσει την πολιτική και οικονομική εξάρτηση από αυτήν των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της ενεργειακής τους εξάρτησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την υπουργική Διάσκεψη των χωρών που συμμετέχουν στην «Ενεργειακή Κοινότητα», χτες στο Μαυροβούνιο, «παρά τις δυσκολίες, πολλές από τις προβλέψεις της Συνθήκης σχετικά με την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου για την ενέργεια, την ασφάλεια εφοδιασμού και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας επιτεύχθηκαν από τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Από την Ελλάδα συμμετείχε ο υφυπουργός Τ. Νεράτζης που στο περιθώριο της Διάσκεψης συναντήθηκε με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας για διμερή ενεργειακά θέματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ