ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ατιμώρητο άλλο ένα μαζικό έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης

Είναι πρόκληση που πρέπει να οργίσει όλους τους εργαζόμενους, αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη λαϊκή κατακραυγή έχει ξεσηκώσει η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της ΡΙΚΟΜΕΞ. Εχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, αλλά για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι ενός μαζικού εγκλήματος σε βάρος της εργατικής τάξης μένουν ατιμώρητοι.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών στη "Ρικομέξ".

Η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της "Ρικομέξ" ολοκληρώνει το φρικτό έγκλημα σε βάρος των 39 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια του εργοστασίου στο σεισμό του 1999.

Είναι πρόκληση, που πρέπει να οργίσει όλους τους εργαζόμενους, ότι και αυτό το μαζικό έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης έμεινε ατιμώρητο. Οι διακηρύξεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκαν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και υποκριτικές. Η δικαιοσύνη αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι ταξικά ουδέτερη.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτή τη δικαστική απόφαση, καθώς και τη στάση των κυβερνήσεων που λειτούργησαν υπέρ της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας. Να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη και συνειδητή πάλη για να ανατραπεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπηρετεί την εκμετάλλευσή τους. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

«Το μαχαίρι μπήκε στο δικό μας κόκαλο»

«Ημουν δίπλα στο Σημίτη, όταν έλεγε ότι το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο και ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Τελικά, μπήκε στο δικό μας». Ο Νίκος Πουλόπουλος, είναι πατέρας του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου, που καταπλακώθηκε στα ερείπια της «Ρικομέξ», στο φονικό σεισμό, όταν ήταν μόλις 30 χρόνων. Ο «Ρ», μίλησε μαζί του, μετά την προχτεσινή απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου.


«Ολα όσα είπαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κατά καιρούς, ήταν απλά λόγια του αέρα. Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στήριξαν τη "Ρικομέξ" και τους ιδιοκτήτες», λέει ο πατέρας και προσθέτει αγανακτισμένα: «Είναι ντροπή για την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της. Οι υπεύθυνοι έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πλέον η εργοδοτική ασυδοσία, θα οργιάσει. Θα χτίζουν όπως θέλουν». Το κτίριο της «Ρικομέξ» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. «Ηταν σαθρό», λέει. «Παλεύουμε γι' αυτή την υπόθεση οκτώ χρόνια. Και σκυλιά να ήταν, όχι άνθρωποι, κάποιος θα τιμωρούνταν. Θα έλεγαν: 39 σκυλιά δολοφονήθηκαν. Επεσε μια ταφόπλακα στα παιδιά μας. Και άλλη μια ταφόπλακα στη Δικαιοσύνη. Οι ιδιοκτήτες της "Ρικομέξ" έχουν πάει τώρα στην Τουρκία και συνεχίζουν να βγάζουν χρήματα. Σε όλα τα εγκλήματα, και στο ΣΑΜΙΝΑ και στο ΔΥΣΤΟΣ και στα παιδιά στα Τέμπη, θα αθωωθούν όλοι οι ένοχοι. Διότι όλοι τους ανήκουν στην πλουτοκρατία»...

Το τηλεθέαμα και η ατιμωρησία

Μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη έκανε έναν παραλληλισμό της εισόδου των ιδιωτών στη δημόσια τηλεόραση με την τραγική υπόθεση της ΡΙΚΟΜΕΞ. Είπε συγκεκριμένα:

«Οταν θα μπουν ιδιώτες στην ψηφιακή τηλεόραση, στην τεχνολογία, θα γίνει ΡΙΚΟΜΕΞ -και κυριολεκτώ- για τα εργασιακά δικαιώματα, για τον τρόπο λειτουργίας μιας τηλεόρασης, η οποία οφείλει να υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της και συμβαίνει και αλλαχού εντός των προτύπων της αστικής λειτουργίας κομμάτων και συστημάτων στη λεγόμενη Ενωμένη Ευρώπη. Το λέω για να με ακούσουν οι άνθρωποι που έχουν κάνει τηλεόραση, οι τηλεθεατές του θεάματος της ΡΙΚΟΜΕΞ επί μήνες με ζωντανή μετάδοση, για να με ακούσει και η Ζωή, για να με ακούσει και ο Γιάννης που ήταν έξι χρονών και έγινε δεκατέσσερα με τον πατέρα του πλακωμένο και ο συνάδελφος Βασιλόπουλος που χτες στην τηλεόραση, αφού ήταν ο ρεπόρτερ που παρακολουθούσε τη γυναίκα του και περίμενε οκτώ χρόνια να πάει το μαχαίρι στο κόκαλο και του γύρισε στα μούτρα, έπρεπε με ευπρέπεια να στέκεται και να λέει δελτίο ειδήσεων για τη ΡΙΚΟΜΕΞ και για το ότι βγήκαν όλοι αθώοι. Λυπάμαι πάρα πολύ που υποχρεώνομαι να το χρησιμοποιήσω αυτό. Δε με νοιάζει οποιαδήποτε συκοφαντία για οποιαδήποτε χρήση ή θέαμα αυτού του πράγματος. Θέαμα γίναμε όλοι ως κοινωνία και με τον τρόπο που καλύφθηκε η ΡΙΚΟΜΕΞ».


ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Σχέδια για επιμήκυνση της σύμβασης

Την επιμήκυνση της σύμβασης κατά 5 χρόνια, είναι έτοιμοι να ζητήσουν από την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, με αντάλλαγμα την κατασκευή μιας σειράς από συμπληρωματικά έργα, που θα πληρωθούν από τους οδηγούς μέσω των διοδίων!

Οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού ομίλου, για την επίτευξη του στόχου τους επικαλούνται την αύξηση της κυκλοφορίας (έως πέρσι αυξανόταν κατά 8,5%, ενώ φέτος κατά 11%), ενώ ήδη στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας έως τη Μεταμόρφωση, παρατηρούνται φαινόμενα κορεσμού, με συχνά μποτιλιαρίσματα. Ως «φάρμακο», θεωρούν την κατασκευή διαφόρων έργων - ακόμη και υπογειοποίηση της Αττικής Οδού σε διάφορα κρίσιμα τμήματα και συνδέσεις με άλλες λεωφόρους της πρωτεύουσας - καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου.

Σημειώνουμε ότι το 2004 την Αττική Οδό χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο την ημέρα 231.500 οχήματα, το 2005 249.500, το 2006, 270.000 οχήματα, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα κυμανθεί μεταξύ 292.000 με 295.000 οχήματα. Θυμίζουμε ότι με βάση μελέτες που συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση, η Αττική Οδός θα έβγαζε τα έξοδά της και θα είχε την υπολογιζόμενη κερδοφορία για τον ιδιωτικό όμιλο που τη διαχειρίζεται, αν είχε μέση ημερήσια κυκλοφορία μεταξύ 180.000 - 200.000 οχημάτων, ενώ το σημείο κορεσμού της φτάνει με κυκλοφορία 260.000 οχημάτων.

Βέβαια, η αύξηση της κυκλοφορίας σημαίνει και ασύλληπτα κέρδη για τον ιδιωτικό όμιλο (καθαρά κέρδη 50 εκατ. ευρώ το 2006) που έτσι υποχρεώνεται να παραδώσει το έργο στο Δημόσιο πολύ πιο πριν από το 2024, που είναι η καταληκτική ημερομηνία, με βάση όσα προβλέπει η υπάρχουσα σύμβαση. Προφανώς και γι' αυτό οι εκπρόσωποι του ομίλου ψάχνουν ήδη τρόπους να την επιμηκύνουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ