ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Νεκρός από πτώση 19χρονος εργάτης

Μόλις 19 ετών ήταν ο νεαρός ελαιοχρωματιστής Ξενοφών Μπαρούτας, από τη Λάρισα, ο οποίος, στο «άνθος» της ηλικίας του, ήρθε χτες να προστεθεί με τραγικό τρόπο στον μακρύ και ματοβαμμένο κατάλογο των θυμάτων που θρηνεί η εργατική τάξη, θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ηταν περίπου μία το μεσημέρι, όταν την ώρα που εκτελούσε εργασίες στην κεραμοσκεπή του 4ου ορόφου, νεοανεγειρόμενης οικοδομής της εταιρείας «"ΜΥΡΤΙΝΗ" ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΑΕ» στη συνοικία της Νέας Πολιτείας έπεσε στο κενό, από ύψος 13 μέτρων, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

Το θανατικό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υπήρχαν τ' αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Οπως διαπίστωσε και η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που έσπευσε άμεσα στο χώρο, δεν υπήρχαν ούτε καν σκαλωσιές και κιγκλιδώματα. Και όπως κατήγγειλε, στον συγκεκριμένο οικισμό έχουν γίνει και άλλα εργατικά ατυχήματα.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού εργάτη, καταγγέλλει ότι η προστασία του εργαζόμενου στο χώρο δουλιάς του, η ίδια του η ζωή είναι «ψιλά γράμματα» μπροστά στην κερδοφορία του κεφαλαίου. «Είναι οι "παράπλευρες απώλειες" ενός καθημερινού, αδυσώπητου πολέμου, όπου κατακρεουργείται κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, κατασπαράσσεται και το τελευταίο ψήγμα ανθρώπινης ζωής. Είναι ένα διαρκές έγκλημα, που θα τερματιστεί μόνο με την ανατροπή της αιματοβαμμένης εξουσίας των κεφαλαιοκρατών» σημειώνει το ΕΚΛ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Καμιά εγγύηση για τους παιδικούς σταθμούς

Με τον υφυπουργό Υγείας συναντήθηκαν χτες συνδικαλιστές από το κλαδικό σωματείο

Από την προχτεσινή μαζική κινητοποίηση γονέων και εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς
Από την προχτεσινή μαζική κινητοποίηση γονέων και εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς
Να ξεφύγει από τις τεράστιες ευθύνες της και να κερδίσει χρόνο επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να εκτονώσει την αγωνιστική διάθεση εργαζομένων και γονιών στους πέντε παιδικούς σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη», που διοίκηση και κυβέρνηση επιχειρούν να κλείσουν, πετώντας στο δρόμο 500 παιδιά.

Αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά χτες κατά τη διάρκεια συνάντησης - κάτω από την αγωνιστική πίεση εργαζόμενων και γονιών - του Σωματείου Εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς και του υφυπουργού Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλου. Με δεδομένη την πρόθεση του Ιδρύματος να κλείσει τους παιδικούς σταθμούς, επικαλούμενο «υψηλό λειτουργικό κόστος», ο υφυπουργός δήλωσε εκ τους ασφαλούς χτες στους συνδικαλιστές ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των 250.000 ευρώ που αρνιόταν μέχρι σήμερα!

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι αυτό δεν αρκεί για να δοθεί λύσει στο πρόβλημα. Τόνισαν ότι η αγωγή και η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους και δεν μπορεί να παραδίδεται στους ιδιώτες και τους «φιλάνθρωπους». Ξεκαθάρισαν δε ότι η όποια λύση θα πρέπει να εξασφαλίζει τη λειτουργία των σταθμών με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Να καταργηθούν τα τροφεία. Ολες οι άλλες προτάσεις της κυβέρνησης που δε θα εξασφαλίζουν τα παραπάνω δεν αποτελούν ουσιαστικές λύσεις.

Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι εργαζόμενοι και γονείς θα εντείνουν τον αγώνα. Ο υφυπουργός αναγκάστηκε κάτω από αυτή την πίεση να δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τη διοίκηση του Ιδρύματος και την ερχόμενη Τετάρτη θα καλέσει και πάλι το Σωματείο σε νέα συνάντηση.


ΑΧΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στο ΚΑΤ

«Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό. Εξω οι εταιρείες από την Υγεία», απαίτησαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο ΚΑΤ μέλη και στελέχη της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και επισκέπτες να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και το ΙΚΑ, με πλήρη δουλιά και δικαιώματα. Αλλά και να καταδικάσουν και στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την αντιλαϊκή πολιτική τους στην Υγεία, στηρίζοντας το ΚΚΕ που στέκεται μπροστά στους αγώνες με πλαίσιο που απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του χαρατσώματος των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Το ΠΑΣΟΚ σιγοντάρισε την κυβερνητική θέση, αρνούμενο ακόμα και να τοποθετηθεί στο θέμα», υπογράμμισαν σε εργαζόμενους και ασθενείς τα στελέχη του Κόμματος. «Κέρδη για τις εταιρείες και νοσοκομεία για το λαό δε συμβιβάζονται», τόνισαν. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το προχθεσινό μερικό μπλακ άουτ στο νοσοκομείο και η τεράστια έλλειψη προσωπικού, που εγκυμονούν πλέον κινδύνους, είναι απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα στελέχη του Κόμματος μετέφεραν τις θέσεις αυτές στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Τόλη, ενώ διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για την αυταρχική απαγόρευση εισόδου - ακόμα και στο προαύλιο του νοσοκομείου - που επέβαλε στο τηλεοπτικό συνεργείο του «902» και τον φωτογράφο του «Ρ» που βρέθηκαν στο νοσοκομείο για να καλύψουν την παράσταση διαμαρτυρίας. Εξίσου προκλητικά, όμως, ο διοικητής επέμεινε ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου εντείνονται με κινητοποιήσεις όπως η χθεσινή!


«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ» ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Υπόλογη η δημοτική αρχή για τις απολύσεις

Συνέντευξη Τύπου χτες από εκπροσώπους της παράταξης

Οι απολύσεις σχεδόν 120 συμβασιούχων στο Δήμο Περιστερίου δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πολιτικής που προωθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι δήμαρχοι αυτών των κομμάτων και του ΣΥΝ. Τα παραπάνω τόνισε η Δημοτική Παράταξη «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Περιστέρι, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές παρεμβάσεις για το δίκιο των συμβασιούχων του δήμου.

Η παράταξη καταδίκασε όχι μόνο την απόφαση της διοίκησης του δήμου - στηρίζεται από τη ΝΔ - αλλά και τον αντιδημοκρατικό τρόπο, με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση για απολύσεις. Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι, με πρόσχημα την κατάληψη της έδρας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τους συμβασιούχους, η δημοτική αρχή άλλαξε το χώρο της συνεδρίασης και πήρε την απόφαση κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς τη συμμετοχή των παρατάξεων της πλειοψηφίας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που μόνο στις υπηρεσίες του Δήμου υπάρχουν 500 κενές οργανικές θέσεις.

Ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης, επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης», σημείωσε ότι ανάλογες αντεργατικές αποφάσεις έχουν πάρει και προηγούμενες διοικήσεις του δήμου που στηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ. Γενικότερα, ανέδειξε τις ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ μετέτρεψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Δούρειο Ιππο της αντιλαϊκής πολιτικής. Λύση, είπε, υπάρχει και είναι αυτή που εφαρμόστηκε στο Δήμο Νίκαιας, όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ένταξη των συμβασιούχων στον οργανισμό του δήμου.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και ότι αυτό που προέχει είναι η ένταση του αγώνα και ο συντονισμός της δράσης με τους εργαζόμενους των άλλων δήμων, για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κλείσιμο όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, καμιά επιχειρηματικότητα, καμιά ιδιωτικοποίηση.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΖΗΣ: Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν μεθαύριο Δευτέρα οι εργαζόμενοι στον ΚΑΖΗ για δεδουλευμένα μέχρι και 7 μηνών που τους χρωστάει η εργοδοσία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ: Καταγγέλλοντας φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας, κομματικών επιλογών και συγκάλυψης ευθυνών, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, προχωρούν σε στάσεις εργασίας στις 18 και 25 Ιουλίου.

ΕΚΛ: Την υπερψήφιση της έκθεσης σχετικά με την «Πράσινη Βίβλο» για τις νέες ανατροπές στο Εργατικό Δίκαιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στους δρόμους και στην κάλπη.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Απλήρωτοι εδώ και εφτά μήνες παραμένουν 36 εργαζόμενοι του Δήμου Κερκυραίων (δουλεύουν πάνω από δέκα χρόνια), παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας και τη μονιμοποίησή τους στις υπηρεσίες του δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ