ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στήριξη - δηλητήριο» που εντείνει το διχασμό

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Την πραγματοποίηση διεθνούς συνάντησης με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και «Αράβων γειτόνων τους» ανακοίνωσε, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι στόχος της Συνόδου (που προγραμματίζεται πιθανότατα για το φθινόπωρο και της οποίας θα προεδρεύσει η Ράις) είναι «η αναθέρμανση του διαλόγου για την ειρήνη».

Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε επιπλέον βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων. Κίνηση που, αναμφιβόλως, συμβάλλει στη διατήρηση του ενδο-παλαιστινιακού διχασμού. Σήμερα, συνεδριάζει, επίσης, το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο, στην Πορτογαλία, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, του νέου ειδικού απεσταλμένου, Τόνι Μπλερ.

Ανάλογες κινήσεις «καλής θέλησης», που φυσικά έρχονται μόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη «Χαμάς» και μετά από περισσότερο από ένα χρόνο «κώφωσης», έγιναν και από την ισραηλινή κυβέρνηση. Λίγο πριν τη συνάντηση, χθες στην Ιερουσαλήμ, του Προέδρου Αμπάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ολμέρτ, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι δίνουν άδεια εισόδου στη Δυτική Οχθη, μετά από χρόνια άρνησης, στον Νάγιεφ Χαουάτμεχ, ηγέτη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που διαμένει στη Δαμασκό, προκειμένου να συμμετάσχει σε κρίσιμη Σύνοδο της ΟΑΠ, την Τετάρτη στη Ραμάλα.

Επίσης, το Σαββατοκύριακο, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός «τερματίζει την καταδίωξη» 189 Παλαιστινίων ενόπλων, κυρίως μελών των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» ή άλλων στρατιωτικών παραφυάδων που έχουν κάποια σχέση με τη «Χαμάς», μετά τη γραπτή αποκήρυξη εκ μέρους των 189 της πραγματοποίησης επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν οι 189 αποκήρυξαν και τις επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων εντός των παλαιστινιακών εδαφών, ενδιαφέρον έχει ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολύ γνωστά ονόματα, όπως αυτό του Ζακαρία Ζουμπάιντι, ηγέτη του ενόπλου σκέλους της «Φατάχ» και των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στην Τζενίν.

Απελευθερώσεις «καρότο» και καταγγελίες για Γάζα

Κατά τα άλλα, «εποικοδομητική» χαρακτήρισαν παλαιστινιακές πηγές τη χθεσινή συνάντηση Ολμέρτ - Αμπάς. Ο πρώτος ζήτησε να «παταχθεί η ένοπλη δράση ομάδων, πλην των δυνάμεων ασφαλείας, στη Δυτική Οχθη» και ο δεύτερος άσκησε, εκ νέου, πιέσεις για έναρξη συνομιλιών για το τελικό καθεστώς ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μετά το πέρας της συνάντησης, έγινε γνωστό ότι σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα 250 Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν την Παρασκευή. Εικάζεται ότι οι περισσότεροι σχετίζονται με τη «Φατάχ».

Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς» από τη Γάζα, κατηγορώντας τον Αμπάς ότι «συνεργάζεται με τον κατακτητή για να πλήξει τη "Χαμάς"». Από την πλευρά του, ο πολιτικός της ηγέτης Κχάλεντ Μασχάαλ μίλησε για «ορισμένα λάθη που έγιναν κατά την κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα από τη Χαμάς», τα οποία επέρριψε σε «ατομικές ενέργειες που δεν αντανακλούν την πολιτική της οργάνωσης». Η παραδοχή Μασχάαλ ήρθε τη στιγμή που ανακοινωνόταν ο θάνατος άλλων τριών μελών της «Φατάχ» μετά από πολυήμερη κράτηση από τις δυνάμεις της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, που έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες καταγγελίες που υπάρχουν, και από κατώτερα στελέχη της «Χαμάς», για εκτελέσεις και βασανιστήρια.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σκληρές μάχες μέσα στον καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ

Καπνός από τον διαλυμένο πλέον καταυλισμό

Associated Press

Καπνός από τον διαλυμένο πλέον καταυλισμό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, στο Βόρειο Λίβανο, κοντά στην Τρίπολη. Ο λιβανικός στρατός, την Κυριακή, προχώρησε εντός του καταυλισμού, σε μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, καθώς αν και το 1980 είχε αρθεί η συμφωνία μη επέμβασης του λιβανικού στρατού εντός των καταυλισμών (1969), ουδέποτε υπήρξε τέτοια εισβολή.

Εκπρόσωποι του λιβανικού στρατού υποστήριζαν ότι η κίνηση κρίθηκε απαραίτητη μετά την εκτόξευση ρουκετών «Κατιούσα», από τους μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ», σε γειτονικά χωριά και αγρούς, την Παρασκευή, όταν ο κλοιός γύρω τους έσφιξε περαιτέρω. Χτες, ήδη, κάποιες λιβανικές σημαίες και σημαίες του λιβανικού στρατού κυμάτιζαν σε κτίρια του Ναχρ αλ Μπάρεντ.

Παρ' όλα αυτά, η ανταλλαγή πυρών ήταν εντονότατη και πλέον στο νότο του στρατοπέδου σε κάποια σημεία οι μάχες γίνονται σώμα με σώμα. Χτες, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 4 Λιβανέζων στρατιωτών. Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί 225 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 104 είναι στρατιώτες, χωρίς, όμως, να είναι ο τελικός απολογισμός, αφού δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του καταυλισμού.

Βόμβα στο Νότο - σύνοδος στο Παρίσι

Βομβιστική επίθεση με στόχο όχημα της δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL), σημειώθηκε, χτες, στη γέφυρα του χωριού Κασμίγιε, κοντά στην Τύρο, στο Νότιο Λίβανο. Από την επίθεση δεν υπάρχουν θύματα, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε γρήγορα από το λιβανικό στρατό. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η σιιτική «Χεζμπολάχ» που καταδικάζει την επίθεση επισημαίνοντας ότι πίσω της κρύβονται «δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας».

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι την Κυριακή άρχιζαν οι εργασίες της «διαλιβανικής» συνόδου, όπως την ονόμασε η γαλλική προεδρία υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται. Συμμετέχουν εκπρόσωποι, χαμηλότερης βαθμίδας, όλων των πολιτικών δυνάμεων του Λιβάνου. Διακηρυγμένος στόχος του Παρισιού, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι «να υπάρξει έστω ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να αρθεί το υπάρχον αδιέξοδο».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος στο Κιρκούκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μακελειό, χθες, στο Κιρκούκ, όπου με διαφορά λίγων λεπτών εξερράγησαν τρία παγιδευμένα φορτηγά που οδήγησαν καμικάζι σε πολυσύχναστες ανοιχτές αγορές της πόλης και κατά αστυνομικής περιπόλου, η τελευταία. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν τουλάχιστον 85 νεκρούς και περισσότερους από 180 τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολίτες και κυρίως γυναικόπαιδα. Ο ακριβής στόχος των επιθέσεων δεν είχε γίνει σαφής.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν την έναρξη άλλης μιας «εκκαθαριστικής» επιχείρησης κατά «της αλ Κάιντα» νοτίως της Βαγδάτης. Νωρίτερα, άλλη μια βομβιστική επίθεση σημειωνόταν κατά του ιρακινού στρατού στη βορειοανατολική Βαγδάτη, σκοτώνοντας 5 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλον έναν. Οι κατοχικές δυνάμεις από την πλευρά τους επιβεβαίωναν το θάνατο άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και 2 Αυστραλών μισθοφόρων της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας BLP.

Από την πλευρά του, ο ένας εκ των δύο προεδρευόντων της Ομάδας Μελέτης για το Ιράκ, στην Ουάσιγκτον, ο Λι Χάμιλτον, δήλωνε ότι «έχει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα, πλέον, της ιρακινής ηγεσίας και κυρίως του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα και να επιβάλει ασφάλεια». Οι δηλώσεις Χάμιλτον συνέπεσαν με άλλη μια προειδοποίηση εκ μέρους εκπροσώπων των κατοχικών δυνάμεων, εντός Ιράκ, που επέμεναν ότι αν γίνει μια γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση.

Τέλος, στη Βασόρα πραγματοποιήθηκε, χθες, διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου για τη διανομή πετρελαίου που έχει εγκρίνει, έστω και με την απουσία σουνιτών και ορισμένων σιιτών βουλευτών, το υπουργικό συμβούλιο. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πρόταση αύξησης των παραγώγων πετρελαίου, ενώ υποστήριζαν ότι το νομοσχέδιο «περικόπτει τα δικαιώματα των κατοίκων των περιοχών που διαθέτουν πετρέλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ