ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αντίδραση για τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμεύσει την πολιτεία από την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και να την απαλλάξει από τις υποχρεώσεις που σηματοδοτεί ο όρος «η μητρότητα είναι θητεία» - διατυπώθηκε πρόσφατα από τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ - καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «παρακολουθώντας διαχρονικά τη χρησιμοποίηση της μητρότητας είτε με θεωρίες είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις, εύκολα διαπιστώνεται η προσπάθεια να απογυμνωθεί η μητρότητα από την κοινωνική της αξία. Μετά την κατάργηση της απαγόρευσης της νυχτερινής εργασίας των γυναικών, την κατάργηση της 5ετίας στα συνταξιοδοτικά, την παράδοση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, την παράδοση όλης της αναπαραγωγικής διαδικασίας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, έρχεται η κυβέρνηση προεκλογικά - και καθόλου τυχαία - να ονομάσει τη μητρότητα θητεία».

«Επειδή όμως η μητρότητα δεν είναι θητεία - υπογραμμίζει στην ανακοίνωση η ΟΓΕ - αλλά αποτελεί μια μεγίστης σημασίας κοινωνική αξία, οι γυναίκες της χώρας μας πρέπει να σταθούν μαχητικά απέναντι σε αυτές τις προεκλογικές κορόνες» και, μεταξύ άλλων, απαιτεί:

  • Σταθερή δουλιά με όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα χωρίς διάκριση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Πραγματικά κίνητρα στους νέους μέσα από μια στρατηγική στήριξης της οικογένειας, ουσιαστική επιδότηση από το πρώτο παιδί. Ειδικά μέτρα για τις ανύπαντρες μητέρες.
  • Δημόσιοι και Δωρεάν οι βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί στελεχωμένοι με επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό και προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζεται η ομηρία των συμβασιούχων

Συνέχεια στην ομηρία 13 συμβασιούχων έδωσαν οι αιρετοί του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, καθώς αρνήθηκαν τη μονιμοποίησή τους. Ετσι, οι 13 οδηγοί στη μεταφόρτωση απορριμμάτων θα εξακολουθούν να δουλεύουν υπό το καθεστώς των ανανεούμενων συμβάσεων, καθώς η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε να μην παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα εναντίον απόφασης δικαστηρίου που τους μονιμοποιούσε.

Οι μόνοι που αντέδρασαν στην απόφαση αυτή - που αποτελεί συνέχιση της πολιτικής της εργασιακής ομηρίας που ακολουθούσε και η προηγούμενη Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ - ήταν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, που στήριξαν το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και του Σωματείου τους για μονιμοποίηση.

Αντ' αυτού, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και του ΣΥΝ αποφάσισαν να «στρίψουν διά ...του ΑΣΕΠ». Παρέπεμψαν, δηλαδή, την ανάγκη για σταθερή δουλιά στην ...ελπίδα να προσληφθούν ως μόνιμοι οι εν λόγω εργαζόμενοι, μέσω προκήρυξης θέσεων που θα κάνει ο ΕΣΔΚΝΑ με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Δεν προκαλεί εντύπωση το εμπόριο αυτό ελπίδας, όταν την ίδια αντεργατική πολιτική ακολουθούν οι αιρετοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και στους δήμους τους. Αντίθετα, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, στην τοποθέτησή του στο ΔΣ, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος των εργαζομένων και του σωματείου τους, όπως κάνει και στο δήμο, υπερασπιζόμενος το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Επίθεση με μολότοφ

Ομάδα 20 κουκουλοφόρων επιτέθηκε το βράδυ της Κυριακής με βόμβες «μολότοφ» κατά παραρτήματος του υπουργείου Οικονομικών που στεγάζεται στη συμβολή των οδών Νικοδήμου και Βουλής στο κέντρο της Αθήνας. Στο κτίριο στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Οι δράστες έσπασαν την είσοδο και πέταξαν στο εσωτερικό τις εμπρηστικές βόμβες. Προκλήθηκαν ζημιές από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Η Αστυνομία πραγματοποίησε 16 προσαγωγές.

Εκδήλωση στη Νιάλα

Εκδήλωση - προσκύνημα στη Νιάλα των Αγράφων όπου στις 12 Απρίλη 1947 έπεσαν χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα μαχητές του ΔΣΕ, άμαχοι πολίτες και στρατιώτες του ΕΣ, διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 22.7.2007 ώρα 11 το πρωί.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, δρομολογούν πούλμαν, το Σάββατο 21.7.2007, για επίσκεψη στον Αϊ-Λιά στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη και συμμετοχή, την Κυριακή 22.7, στην εκδήλωση στη Νιάλα. Διανυκτέρευση στη Νεράιδα της Λίμνης Πλαστήρα. Πληροφορίες - συμμετοχή στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, τηλ.: 210.8231.368 και 210.8225.407.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ