ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος στο ΚΚΕ φραγμός στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νίκαια

«Οι λόγοι που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επικρίνουν το ΚΚΕ αποτελούν επιχειρήματα για να το στηρίξουν οι εργαζόμενοι». Αυτό τόνισε χτες από την πλατεία του Αγ. Νικολάου στη Νίκαια η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πρόσθεσε: Τα επιχειρήματά τους εναντίον μας, είναι τα όπλα μας. Αυτό που τους ενοχλεί είναι η βασική μας θέση πως ο αγώνας της εργατικής τάξης με τους πλουτοκράτες, είναι αγώνας ασυμφιλίωτος, χωρίς ανακωχή. Αυτό που τους ενοχλεί είναι πως πιστεύουμε ότι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας είναι η εργατική τάξη. Η ΓΓ της ΚΕ, στην ομιλία της απάντησε στα περί «οπισθοδρομικού», «παρωχημένου», και «ξεπερασμένου», που προσάπτουν στο Κόμμα, τονίζοντας: Είναι το 2007 «ξεπερασμένο» το αίτημα για σταθερή δουλιά για όλους; Είναι «οπισθοδρομικό» να παίρνουν σύνταξη οι εργαζόμενοι στα 60 και 55; Είναι «παρωχημένη» η απαίτηση για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία;

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, «προσπαθούν να στριμώξουν τις επιλογές του λαού με κάθε τρόπο». Επιδιώκουν να μας πουν, «ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό είναι ωμός εκβιασμός και τεχνικό δίλημμα». Παρομοίασε μάλιστα αυτό το δίλημμα με την επιλογή που έχει ο εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, να διαλέξει ανάμεσα στη δουλιά με άθλιες συνθήκες και την ανεργία. Θέλουν, δηλαδή, «να επιλέξει ο λαός ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, ούτε καν ανάμεσα στο μικρότερο και το μεγαλύτερο κακό, αφού οι όποιες διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα έχουν εξαφανιστεί».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως το ΚΚΕ «επιδιώκει να ανοίξει διάλογο με το λαό, στη βάση των προβλημάτων του και να του πει πως υπάρχει άλλη λύση, άλλος δρόμος. Και μπορεί αυτό το δρόμο να τον ξεκινήσει, να τον ανιχνεύσει από τις επόμενες εκλογές, ανεξάρτητα αν έχει ορισμένες διαφωνίες μαζί μας». Παράλληλα, επισήμανε πως κριτήριο δεν είναι ποιο απ' τα κόμματα έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει πρώτο, οι εκλογές δεν είναι τζόγος, δεν είναι ΠΡΟ-ΠΟ. Κριτήριο πρέπει να είναι η ζωή του εργαζόμενου, τα προβλήματά του, οι εμπειρίες του.

Ζούμε σε μια νέα περίοδο, επισήμανε στη συνέχεια, και αυτό είναι και το κριτήριο, η πείρα των τελευταίων 15 ετών και τα αντιλαϊκά μέτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, τόνισε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν στη μνήμη τους την περίοδο από 1992 μέχρι σήμερα. «Ορόσημα αυτής της περιόδου είναι η μετεξέλιξη της ΕΕ, το πέρασμα του ΝΑΤΟ στη νέα δομή του, οι αναδιαρθρώσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι συνέπειες που είχαν οι ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι πόλεμοι που έγιναν με διάφορα προσχήματα, η κατάργηση των συνόρων».

Στις εκλογές χρειάζεται, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ένα αποτέλεσμα «που να προλάβει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι να έχουν απώλειες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αυτές οι απώλειες να έρθουν στο ΚΚΕ».

Στη συγκέντρωση στη Νίκαια, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μπενετάτος, ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Αμανατίδης, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, ενώ τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς -Ρέντη Παναγιώτης Κατιφές.

ΛΑΡΙΣΑ
Στην πρόταση του ΚΚΕ η διέξοδος για την Υγεία!

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα

«Μπροστά στις εκλογές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδίδονται χωρίς ντροπή σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων και δήθεν ενδιαφέροντος για τη βελτίωση της κατάστασης στη δημόσια υγεία, τη στιγμή που με την πολιτική τους την οδήγησαν σ' αυτά τα χάλια», κατήγγειλε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, που δόθηκε με αφορμή τις περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος, στα δύο νοσοκομεία του νομού.

Οπως υπογράμμισε ο Τ. Τσιόγκας, η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο οδήγησε:

  • Στη μη λειτουργία 6 κλινικών στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο και 5 κλινικών στο Πανεπιστημιακό, στο οποίο άλλες 4 υπολειτουργούν, όπως και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
  • Στην απουσία 238 κρεβατιών στα δύο νοσοκομεία.
  • Στην ανυπαρξία δημόσιας κλινικής αποκατάστασης και αποθεραπείας, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής.
  • Στην έλλειψη 700 ατόμων προσωπικού στο Πανεπιστημιακό και 330 ατόμων στο Νομαρχιακό.
  • Στην ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα Κέντρα Υγείας, από τα οποία λείπουν 116 άτομα, ασθενοφόρα και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
  • Στη δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο, ισότιμο και καθολικό για όλους σύστημα υγείας, ο Τ. Τσιόγκας κάλεσε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα «με βάση την αρνητική πείρα που έχουν από τη διακυβέρνηση τόσων χρόνων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να τους αποδυναμώσουν όσο γίνεται περισσότερο στις ερχόμενες εκλογές και να δυναμώσουν παράλληλα το ΚΚΕ, γιατί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει δύναμη στην πάλη του λαού, για μια άλλη πολιτική προς όφελός τους».

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό

«Είναι αμέτρητα τα προβλήματα υγείας και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, οι ιστορίες πόνου και τρέλας που ζούμε καθημερινά. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε και θα ζήσουμε ξανά και ξανά επεισόδια στο ίδιο έργο της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της αδιαφορίας των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την ανθρώπινη υγεία και ζωή». Με τα λόγια αυτά περιγράφουν οι Ικαριώτες και οι κάτοικοι των Φούρνων ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν την Επαρχία Ικαρίας, αυτό των υγειονομικών υποδομών και των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών.

Το πρόβλημα αυτό κατά καιρούς και με διαφορετική ένταση έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και τους μαζικούς φορείς της επαρχίας. Αποτέλεσμα αυτής της κινητικότητας είναι η σημερινή υποδομή, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

  • Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο έχει απομείνει η ταμπέλα του, ένας γενικός γιατρός, ένας αγροτικός, δύο νοσηλευτές, ένα ασθενοφόρο κουρέλι χωρίς οδηγούς.
  • Στο Αγροτικό Ιατρείο Ραχών, εκτός από την ταμπέλα του, έχει απομείνει μόνο η αγροτική γιατρός, της οποίας η θητεία λήγει σύντομα, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό του μια νοσηλεύτρια είναι αποσπασμένη από το ΚΥ Ευδήλου.
  • Το Αγροτικό Ιατρείο στο Καρκινάγρι (δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ραχών) είναι με μια αγροτική γιατρό. Με άλλα λόγια, ένας ολόκληρος δήμος, με πολλά και διάσπαρτα χωριά, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, με άθλιο οδικό δίκτυο και με ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους, κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανενός είδους ιατρική φροντίδα.
  • Στο νησί των Φούρνων δεν έχει υπηρετήσει ποτέ γιατρός ειδικότητας, ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο πιο συχνά είναι χαλασμένο παρά μεταφέρει ασθενείς.
Νοσοκομείο χωρίς γιατρούς

Στο Νοσοκομείο Ικαρίας καμία κλινική δε λειτουργεί πλήρως και σε 24ωρη βάση, με όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι ιατρικές ειδικότητες, όσες καλύπτονται δηλαδή, είναι στην πλειοψηφία τους μονήρεις, έτσι ώστε οι εφημερίες να βγαίνουν με τους αγροτικούς γιατρούς ή με τηλεφωνικές ετοιμότητες. Επιπλέον, οι γιατροί δεν είναι ούτε μόνιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή οι θέσεις τους μένουν ακάλυπτες. Ο αναισθησιολόγος του νοσοκομείου φεύγει, η θέση θα μείνει ακάλυπτη, και ως αλυσιδωτή συνέπεια η χειρουργική κλινική θα βγει εκτός λειτουργίας.

Τα ασθενοφόρα είναι πάντα τα ίδια σαράβαλα, πολύ συχνές οι βλάβες τους, οι λίγοι οδηγοί τους εκτελούν και καθήκοντα τραυματιοφορέα, ενώ δεν επαρκούν για να καλύπτονται οι βάρδιες. Εξαιρουμένου του νοσοκομείου οι υπόλοιπες μονάδες υγείας δε διαθέτουν γεννήτρια για τις περιπτώσεις που κόβεται το ρεύμα, που είναι πολύ συχνές και διαρκούν μάλιστα για μεγάλο διάστημα.

Το πλαίσιο πάλης

Οι αγωνιστικές παρατάξεις και δημοτικές αρχές στους δήμους των νησιών, αλλά και οι κάτοικοι, με δεδομένα αυτά τα προβλήματα, παλεύουν και διεκδικούν αξιοπρεπείς, επαρκείς και ασφαλείς, δωρεάν δημόσιες παροχές υγείας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κέντρο του τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Ειδικότερα, για το νοσοκομείο αγωνίζονται για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι απαραίτητες για ένα νοσοκομείο κλινικές, ιατρεία και εργαστήρια. Να υπάρχει το απαραίτητο ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο. Να είναι όλοι μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και σταθμού αιμοδοσίας.

Διεκδικούν ακόμα αναβάθμιση και ολοκληρωμένη λειτουργία, με την αναγκαία ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό, του Κέντρου Υγείας Ευδήλου, των αγροτικών ιατρείων στις Ράχες και το Καρκινάγρι και των ιατρείων των Φούρνων. Τέλος, για την προνοσοκομειακή φροντίδα, διεκδικούν να λειτουργήσει ΕΚΑΒ στο νομό με όλα τα απαραίτητα μέσα και το αναγκαίο προσωπικό.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη, σε πολιτική συγκέντρωση, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Νέας Λαμψάκου, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, θα επισκεφθεί την αρτοβιομηχανία ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΒΕΕ στο Μενίδι και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- Αύριο, Πέμπτη 19/7, στις 2 μ.μ., τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή.

-- Το Σάββατο 21/7, σε πολιτική συγκέντρωση στον Κάραβο Αλιβερίου, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ