ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Ο δικομματισμός προκαλεί ... απαισιοδοξία

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι θα χειροτερεύσουν οι συνθήκες για εργασιακά, συνταξιοδοτικό, κοινωνική πρόνοια

Η ανεργία, τα οικονομικά και η άνοδος των τιμών και κατ' επέκταση οι αρνητικές συνέπειες που δημιουργούνται από τα προβλήματα αυτά, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους Ελληνες, τέτοιο που να εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του καθιερωμένου Εαρινού Ευρωβαρόμετρου, που παρουσιάστηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο δείγμα των 1.000 ερωτηθέντων, βάσει των οποίων διενεργήθηκε η έρευνα στην Ελλάδα, το 59% δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, το 47% δεν εμπιστεύεται γενικά τα κόμματα και το κοινοβούλιο, ενώ το 70% θεωρεί ότι δεν προσμετράται η άποψή του στις ευρωπαϊκές αποφάσεις...

Αρνητικοί εμφανίζονται οι Ελληνες και στην ερώτηση για τις προοπτικές της οικονομίας στη χώρα, που πολλές φορές ταυτίζουν με τα δικά τους οικονομικά. Το 52% πιστεύει ότι η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινωθεί, ενώ ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι θα χειροτερεύσουν τα πράγματα στον εργασιακό τομέα. Χειρότερη κατάσταση θεωρούν οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα ότι θα υπάρξει επίσης, γενικά, στις συντάξεις (94%), στην απασχόληση (89%), στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας (88%), στο κόστος διαβίωσης (88%), στην υγεία (88%), στις τιμές της ενέργειας (83%) και στην ποιότητα ζωής (60%).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δείγμα της έρευνας, είναι η ανεργία με ποσοστό 51%, ακολουθεί η οικονομία (39%) και η άνοδος των τιμών (28%).

Επίσης το 71% των Ελλήνων κρίνουν την παγκοσμιοποίηση ως αρνητική εξέλιξη, με το 56% να δηλώνει ότι η ΕΕ δεν τους προστατεύει από αυτή. Αρνητικές είναι οι απαντήσεις των ερωτηθέντων και για το ευρώ, καθώς το 52% κρίνει ότι είχε αρνητική επίδραση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα σημαντικά ποσοστά των συμμετεχόντων στην έρευνα εμφανίζονται να δυσπιστούν και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Δυσπιστία στον ευρωενωσιακό θεσμό δηλώνει το 37% (έναντι 63% θετικό), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 35%, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 38%, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 38% και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 43%.

Τέλος, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους αναφορικά με τα θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα (67%), τη γεωργία (60%), τη φορολογία (63%), το συνταξιοδοτικό (59%) και την υγεία (58%).

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Εμπρηστική η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Καμία εμπιστοσύνη δεν έχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, να προστατεύσουν τα δάση, δίχως όμως να αίρουν την εμπιστοσύνη τους συνολικά στο δικομματισμό.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το «Βαρόμετρο» της VPRC και του «Σκάι» για το μήνα Ιούλη, καθώς στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, το 65% πιστεύει ότι δε θα κατάφερνε καλύτερα ούτε μία κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Επίσης στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα, το 35% απαντά μια κυβέρνηση της ΝΔ, το 23% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ένα 32% απαντά καμία κυβέρνηση από τους δύο. Παρ' όλα αυτά, τα δύο μεγάλα κόμματα καταφέρνουν και διατηρούν εγκλωβισμένους τους ψηφοφόρους, όταν τίθεται το ζήτημα της πρόθεσης ψήφου.

Η ΝΔ, διατηρώντας προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει ποσοστό 42,5%, το ΠΑΣΟΚ 38,5%, το ΚΚΕ 7,5%, ενισχυμένο κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο ΣΥΝ με 4,5% παραμένει στα ίδια επίπεδα και ο ΛΑ.Ο.Σ. χάνει μισή μονάδα στο 3,5%.

Οι πολίτες σε ποσοστό 49% θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, έναντι 25% του Γ. Παπανδρέου. Το ποσοστό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τον Ιούνη.

Στη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης για τα δάση, 8 στους 10 έχει εμπεδωμένη την άποψη ότι η καταπάτηση των δασών παραμένει ατιμώρητη, ενώ το 60% εκτιμά ότι τα αυθαίρετα είναι δύσκολο να κατεδαφιστούν. Βέβαια, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης στάθηκαν στην «αυτοκριτική» διάθεση των ερωτηθέντων, η οποία αποτυπώνεται στις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση «πόσο σέβονται οι πολίτες τα δάση». Το 74% απάντησε λίγο ή καθόλου, εύρημα από το οποίο πιάστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να μεταφέρει... σε όλους την ευθύνη για την προστασία των δασών: «Η φωτιά δεν είναι ένα φαινόμενο, ένα πρόβλημα που απασχολεί μόνο την οποιαδήποτε κυβέρνηση ή το κράτος γενικά και αόριστα. Μας απασχολεί όλους και αυτό νομίζω αναδεικνύεται ως στοιχείο ευαισθησίας όλων των πολιτών, από τη συγκεκριμένη μέτρηση που είπατε», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Κατατίθεται νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις

Εντός της βδομάδας θα κατατεθεί από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο στη Βουλή, το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει θέματα δημοσκοπήσεων. Το δήλωσε ο ίδιος χτες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο ίδιος και χτες έδωσε μια γεύση από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου. Στις ρυθμίσεις, όπως είπε, δίνοντας μια γεύση από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, προβλέπονται μια σειρά από ζητήματα που μέχρι τώρα δεν ίσχυαν και υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί με τον «καλύτερο δυνατό τρόπο» το πεδίο των δημοσκοπήσεων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές έρευνες. Διευκρίνισε ότι οι πολιτικές έρευνες συνδέονται με τις κοινοβουλευτικές εκλογές, με δημοψηφίσματα, με εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ανεξαρτήτως του χρόνου διενέργειάς τους. Στις βασικές διατάξεις αναφέρεται ότι η συλλογή των στοιχείων της δημοσκόπησης γίνεται σε συγκεκριμένο αριθμό δείγματος και ότι το ελάχιστο είναι δείγμα 1.000 ατόμων.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αυτονόητη υποχρέωση των εταιρειών να δημοσιοποιούν την ταυτότητα της έρευνας (δείγμα, μέθοδος συλλογής στοιχείων, τρόπος καταγραφής της πρόθεσης ή δήλωσης ψήφου).

Με το νόμο - πλαίσιο δημιουργείται παράλληλα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία μετέχει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και κάθε άλλη αντιπροσωπευτική οργάνωση, η οποία ελέγχει στο πλαίσιο της «λογικής της αυτορρύθμισης» δημοσκοπήσεις που κατά την κρίση αυτής της εταιρείας χρειάζεται να ελεγχθούν. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι υποχρεωμένες να δίνουν προς δημοσίευση τα στοιχεία όλων των ερευνών τους και μια φορά το χρόνο ν' αποστέλλουν τα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τα στοιχεία θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στο τέλος κάθε χρόνου από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

Σε σχέση με δημοσκοπήσεις που γίνονται προ των εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι 15 μέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών οι δημοσκοπήσεις επιτρέπονται, αλλά απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους.

Βεβαίως, είναι γνωστό πως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάσεις της στιγμής που διενεργούνται, όπως και ότι η αντικειμενικότητά τους εξαρτάται από το σκοπό για τον οποίο διενεργούνται. Ζητήματα τα οποία, ανεξαρτήτως προθέσεων, καθορίζονται τόσο από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα όσο και ότι αυτές διενεργούνται από ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς.

Κίνδυνος το «σχέδιο Ανάν»

Την πρώτη επίσκεψή της στην Αθήνα πραγματοποιεί την ερχόμενη βδομάδα η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλλή, για συνομιλίες με την Ελληνίδα ομόλογό της, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η νέα υπουργός δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πρωταρχικός στόχος της είναι η προβολή του Κυπριακού στο εξωτερικό και γι' αυτό σκοπεύει να προσεγγίσει διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επισήμανε ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διέτρεξε η Κύπρος ήταν το «σχέδιο Ανάν», επειδή με αυτό, όπως τόνισε, κινδύνευε με διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο μεταξύ φτάνει σήμερα στη Λευκωσία αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974. Μετέχουν οι βουλευτές: της ΝΔ Ηλίας Καλλιώρας, του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς, του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» Στέλιος Παπαθεμελής.

«Κοινή θέση» για την ΠΓΔΜ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην κοινή θέση, που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - ΠΓΔΜ, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, από την πορτογαλική προεδρία της Ενωσης, στον υπουργό Εξωτερικών της υποψήφιας χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι, κατέληξαν χτες οι «27». Στο κείμενο, η ΠΓΔΜ καλείται να διατηρήσει σχέσεις «καλής γειτονίας», με συνεχή δέσμευσή της «για συνεργασία με όλους τους γείτονές της, αποφεύγοντας πράξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με την κοινή θέση των «27», το Συμβούλιο της ΕΕ διαπιστώνει στασιμότητα στο ζήτημα της ονομασίας και καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να προχωρήσει σε νέες προσπάθειες «με εποικοδομητική προσέγγιση για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας, οι οποίες όπως αναφέρεται στο κείμενο «αποτελούν σημαντικό τμήμα της διαδικασίας για την προσέγγιση με την ΕΕ»...

ΠΑΣΟΚ
Στόχος η εκλογική συσπείρωση

Στην ενίσχυση της προεκλογικής κινητοποίησης του ΠΑΣΟΚ και στη συσπείρωση των κομματικών του δυνάμεων, στοχεύει ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις γνωστές τοποθετήσεις του για την κυβερνητική πολιτική. Οι θέσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια ενίσχυσης μιας εικόνας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, στα πλαίσια βέβαια πάντα της δικομματικής εναλλαγής ρόλων. Ετσι μίλησε για διάλυση λειτουργιών του κράτους, για «φέουδα» και «κολλητούς» στη Δημόσια Διοίκηση.

ΔΗΚΚΙ
Συμψηφισμός σκανδάλων από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική απάτη του χρηματιστηρίου και η ΝΔ με την πολιτική απάτη των δομημένων ομολόγων χτες και τη νέα έκρηξη του χρηματιστηριακού τζόγου σήμερα, αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά», τονίζεται σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή την παύση της δίωξης για την υπόθεση της ΔΕΚΑ. Η εξέλιξη της υπόθεσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση, υπογραμμίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο «το συμψηφισμό και την πολιτική συναλλαγή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο όνομα της συγκυβέρνησης και της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ