ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Ερχεται δεύτερο «χαράτσι»

Μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια νυκτερινού ρεύματος από τον περασμένο Απρίλη, η κυβέρνηση ετοιμάζει αυξήσεις και στα υπόλοιπα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης...

Τα πρώτα σενάρια «ζύμωσης» για τις αυξήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Αύγουστο - τις δεύτερες αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο - είδαν το φως της δημοσιότητας και επικεντρώνονται στη θέσπιση ή μη της «ρήτρας καυσίμων», βάσει της οποίας οι χρεώσεις θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Πρόκειται για ενδεχόμενο που απορρίπτει η κυβέρνηση προς το παρόν, και από το φόβο των εκλογών, αλλά και επειδή στο θέμα των τιμολογίων προκρίνεται η ελεύθερη διαμόρφωσή τους μόλις η «αγορά» λάβει θέσεις και είναι έτοιμη να «παίξει».

Ωστόσο, ενώ τα σενάρια κάνουν λόγο για μέσες αυξήσεις 4% σε αντιδιαστολή με 6% που επιθυμεί άτυπα η ΔΕΗ, η οποία δεν έχει ακόμη καταθέσει επίσημα την πρότασή της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η επικρατούσα επιλογή δε θα είναι καθόλου ανακουφιστική για τους καταναλωτές. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει, όπως και πέρυσι, σε κλιμακωτές αυξήσεις, οι οποίες είναι μικρές για τις ελάχιστες καταναλώσεις και «τσεκουρώνουν» τους υπόλοιπους, σε συνδυασμό με μέτρα που θα επιβαρύνουν τους «σπάταλους» και θα ελαφρύνουν τους... εγκρατείς. Η ερμηνεία των όρων είναι φυσικά αυθαίρετη και θα προκύψει σε συνεργασία της κυβέρνησης με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Οι κυβερνητικές διαθέσεις είναι άγριες και φάνηκαν νωρίς. Από τον περασμένο Απρίλη ισχύουν οι αυξήσεις 4% στο βιομηχανικό τιμολόγιο και 5% στο νυχτερινό, που επιβάρυνε κυρίως τα νοικοκυριά και μάλιστα εκείνα που προσπαθούν να εξοικονομήσουν δύο δεκάρες βάζοντας πλυντήριο τα μεσάνυχτα! Η επερχόμενη, «τακτική», αύξηση των τιμολογίων έρχεται να προστεθεί στο «ράλι» των αυξήσεων στα υγρά καύσιμα, με τη βενζίνη να έχει αναχθεί σε είδος πολυτελείας.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται... ήπια, αλλά επαναλαμβάνει τακτικές του προκατόχου της. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Νεράτζη, στη Βουλή στις 8 του Γενάρη, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επερώτησης του ΚΚΕ για την κυβερνητική ενεργειακή πολιτική. Απαντώντας αρχικά στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Επίσης, τότε, αν ο κ. Φλωρίδης επικαλείται φθηνό ρεύμα, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, δύο φορές στο ίδιο έτος, να συμβούν αυξήσεις». Αυτό ακριβώς το φαινόμενο επαναλαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση, και την ίδια ώρα μιλά για το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ, λίγο πριν η ιδιωτικοποίηση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας βάλει στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας τις μεγάλες πολυεθνικές.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Η κυβέρνηση ... «αδυνατεί» να παρέμβει!

Αδυναμία της κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των παραγωγών οπωροκηπευτικών των Τρικάλων - οι οποίοι εκβιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους σε δραματικά χαμηλές τιμές - επικαλέστηκε χτες από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου.

Αποδεχόμενος, ουσιαστικά, την ασυδοσία της αγοράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαμορφώσει τιμές στα αγροτικά προϊόντα», προσθέτοντας ότι «μπορεί, όμως, να οργανώσει του παραγωγούς» για «να προωθηθούν τα προϊόντα τους στην αγορά». Σημείωσε, δε, ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με αλυσίδες σούπερ μάρκετ που αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς», αφού στόχος της κυβέρνησης είναι η «στήριξη της «άλλης» γεωργίας».

«Η κατάσταση είναι τραγική και όχι μόνο για τον Νομό Τρικάλων», τόνισε, ανταπαντώντας, ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι σήμερα «αγοράζουν οι έμποροι το καρπούζι 0,5 λεπτά και φθάνει στον καταναλωτή μέχρι και δέκα φορές παραπάνω», οπότε «κερδισμένοι βγαίνουν οι μεσάζοντες, ιδιαίτερα οι μεγάλοι έμποροι, και μια σειρά βιομηχανίες». Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για τις ομάδες παραγωγών, έκανε λόγο για «ομάδες παραγωγών που κουμάντο κάνουν οι "μεγάλοι" και δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα», αφού «εγκαταλείφθηκαν και υπονομεύτηκαν οι συνεταιρισμοί». Κατέληξε τονίζοντας ότι «υπάρχει μια ελεύθερη αγορά που είναι ασύδοτη», ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «με την πολιτική σας βοηθάτε όσους κερδίζουν και σε βάρος των αγροτών και σε βάρος των καταναλωτών».

«VIVARTIA»
Στη «Marfin» άνω του 50%

Ετοιμη να «καταπιεί» ολόκληρο τον όμιλο «Vivartia» είναι η «Marfin Investment Group» (MIG), η οποία, μετά τη συμφωνία για εξαγορά του 30% των μετοχών του ομίλου, αντί 549,8 εκατ. ευρώ, την περασμένη Δευτέρα, συνέχισε την αγορά μετοχών, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον το 50,86% του μετοχικού κεφαλαίου. Ετοιμάζεται επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, «να προβεί εντός των προθεσμιών του νόμου σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά μέχρι και του συνόλου των μετοχών της "Vivartia"».

Με βάση το συνολικό αριθμό των μετοχών της «Vivartia» και την τιμή των 25 ευρώ ανά μετοχή, με την οποία έχουν εξαγοραστεί οι μετοχές που απέκτησε η MIG, υπολογίζεται ότι το τίμημα για την εξαγορά ολόκληρου του ομίλου θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ, ακόμη και αν διατηρήσουν τα ποσοστά τους ο πρόεδρος της «Vivartia» Δ. Δασκαλόπουλος (5,1%) και ο διευθύνων σύμβουλος Σ. Θεοδωρόπουλος (1,3%).

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Σε λογικές άγριας κερδοσκοπίας

Τη σύγκλιση - και όχι τη διαφοροποίηση - των επιτοκίων με τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες επέφερε η αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου μόλις πρόσφατα διατέθηκε ένα επιπλέον 20% των μετοχών του στους ιδιώτες. Χτες η διοίκηση του ΤΤ ανακοίνωσε τα νέα επιτόκια, σε μια σειρά τραπεζικά προϊόντα, όπου προκύπτει εμφανώς ότι το ιδιωτικοποιημένο πλέον τραπεζικό ίδρυμα εισέρχεται δυναμικά στα πεδία της κερδοσκοπίας και της τοκογλυφίας.

Ειδικότερα, για προσωπικά - καταναλωτικά δάνεια προσφέρει σταθερό επιτόκιο 9,25% και κυμαινόμενο 8,65%, τα οποία συνοδεύονται και από τις αναγκαίες επιβαρύνσεις, οι οποίες, ανάλογα με το ποσό εκταμίευσης, ανέρχονται σε 100 ή 130 ευρώ εφάπαξ. Πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προβλέπονται για τη χρήση των πιστωτικών καρτών, όπου το επιτόκιο κυμαίνεται μεταξύ του 9% (για visa classic, cold, philatelic) και 11% για τη χρήση master card. Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από 3% (για ανάληψη έως 100 ευρώ) και φτάνουν τα 25 ευρώ για αναλήψεις άνω των 600 ευρώ!

Στα επιτόκια καταθέσεων ακολουθεί πλέον την πολιτική της άγριας τοκογλυφίας που ακολουθούν όλες οι ...αξιοπρεπείς ιδιωτικές τράπεζες. Ετσι το επιτόκιο Ταμιευτηρίου ορίζεται στο 1,60%, ενώ τα επιτόκια του «Ταμιευτηρίου Plus» ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης κυμαίνονται μεταξύ του 1,40% (για καταθέσεις έως 9.000 ευρώ) έως και 3% (για καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ)!

ΚΚΕ
Να αναβαθμιστεί η γραμμή Λάρισα - Βόλος

Παρέμβαση στη Βουλή, με Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών, έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής, για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Λάρισας - Βόλου.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στην υποδομή της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας - Βόλου, με αποτέλεσμα οι ταχύτητες που αναπτύσσονται από τους συρμούς να είναι πολύ χαμηλές και να απαιτείται στη σημερινή εποχή μια ολόκληρη ώρα για να πραγματοποιηθεί το εν λόγω δρομολόγιο, μήκους μόνο 60 χιλιομέτρων.

Η συγκεκριμένη γραμμή είναι μονή και απαιτείται να γίνει διπλή. Επίσης είναι ανάγκη να δρομολογηθούν νέες σύγχρονες αυτοκινητάμαξες, οι οποίες θα μπορούν να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες».

Ερωτάται ο υπουργός «εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ώστε να ξεκινήσει άμεσα από τον ΟΣΕ η εκπόνηση της μελέτης για την αναβάθμιση της γραμμής Λάρισας - Βόλου, για να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και στη συνέχεια να κατασκευαστεί το έργο που θα είναι προς όφελος του επιβατικού κοινού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ