ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
Σελ. /28
Επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών...

Πριν ακόμα προλάβουν οι μεταλλεργάτες να θάψουν τα καρβουνιασμένα πτώματα των δύο συναδέλφων τους, που λαμπάδιασαν προχτές από έκρηξη μέσα στο «γκαζωμένο» τάνκι του δεξαμενόπλοιου «AILSA CRAIG» στη Ζώνη, άρχισε η ενορχηστρωμένη επιχείρηση της συγκάλυψης των φονιάδων και της μετατόπισης των ευθυνών στα θύματα!

Από τη στιγμή του εγκλήματος μέχρι και χτες εκπομπές και δημοσιεύματα σπεύδουν να επιρρίψουν τις ευθύνες στις μεικτές επιτροπές ελέγχου που λειτουργούν στη Ζώνη και αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων, τις οποίες από τη στιγμή της σύστασής τους τις έχουν βάλει στο μάτι εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά προηγήθηκαν - για να μην πούμε ότι στην ουσία προετοίμασαν το έδαφος - του δελτίου Τύπου που εξέδωσε χτες το υπουργείο Απασχόλησης, με το οποίο εμμέσως τα «ρίχνει» ακριβώς στις μεικτές επιτροπές ελέγχου, δηλαδή στους εργάτες, βγάζοντας λάδι εφοπλιστές και εργολάβους. Βεβαίως το έργο της μετατόπισης των ευθυνών στα θύματα είναι γνωστό. Το βλέπουμε μετά από κάθε έγκλημα της εργοδοσίας, είτε με κυβέρνηση της ΝΔ, είτε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

... και ο ρόλος της «Αυγής»

Ανάμεσα στα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν ακόμα και του δελτίου Τύπου του υπουργείου Απασχόλησης, ήταν αυτό της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» του ΣΥΝ. Αναφέρει για τις αιτίες που προκάλεσαν την έκρηξη προχτές στο δεξαμενόπλοιο «AILSA CRAIG»: «Πρώτη επισήμανση - που ελέγχεται και θα αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες - η απουσία, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ελέγχου εκ μέρους της επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας που έχει θεσπιστεί και ουσιαστικά δίνει την άδεια προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες». Ιδού λοιπόν ο πρώτος ένοχος! Ομως δε μένει εκεί. Προχωράει και παραπέρα. Πετώντας μπόλικη λάσπη στο ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το παρουσιάζει να ...«έχει λόγο» στη διαδικασία ανάθεσης εργασιών και ότι ...βοήθησε τον εργολάβο Παλαιούδη, ο οποίος κατέβασε τους δύο μεταλλεργάτες στο θάνατο, να αναλάβει την επισκευή του «AILSA CRAIG»! «Ο ΣΥΝ αυτό το κόμμα που θέλει να λέγεται της αριστεράς μέσω της εφημερίδας του "ΑΥΓΗΣ" λίγο πολύ λέει ότι φταίει το Συνδικάτο για το έγκλημα σε βάρος των δύο συναδέλφων μας. Οχι οι εφοπλιστές, οι εργολάβοι, η πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά εμείς οι εργαζόμενοι. Και μετά θα έρθουν στη Ζώνη να ζητήσουν και την ψήφο των εργαζομένων. Απαιτούμε να ανακαλέσουν», ήταν η απάντηση του προέδρου του Συνδικάτου Σ. Πουλικόγιαννη, μιλώντας χτες στους συγκεντρωμένους απεργούς της Ζώνης και τα λόγια του βρήκαν την αμέριστη επιδοκιμασία των μεταλλεργατών.

Τελικά είναι ίδιοι...

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε ο Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως είχε προβάλει ως πρότυπο την πολιτική του Γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί! «Αν χρειαστεί, είπε, θα διαπραγματευτούμε με την ΕΕ για να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Κάτι που για την πατρίδα του έκανε πρόσφατα ο Σαρκοζί».

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε ο Γ. Παπανδρέου, ωστόσο περιέγραψε το πλαίσιο της δικομματικής σύγκλισης, που ανεξάρτητα από την όποια έκβασή της αποτελεί το περίγραμμα της πολιτικής του δικομματικής συναίνεσης. «Δημόσια πρότεινα, σημείωσε, τη συνεννόηση και συμβολή της αντιπολίτευσης στα μεγάλα θέματα του έθνους. Στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Στην αντιμετώπιση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας μέσα στα πλαίσια της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. Στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο Δημόσιο. Στην εμπέδωση της αξιοκρατίας παντού. Σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ακόμα και στην από κοινού "απογραφή" της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας».

... μας έπεισε

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε ο Γ. Παπανδρέου αναιρώντας το την ίδια ώρα. Επιβεβαίωσε ότι η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση δεν αφορά στον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτική της αλλά κυρίως στην ...αξιοπιστία της και τη ...συνέπειά της. Ετσι, για την εκπαίδευση κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί, αντί να κάνει «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», προχωράει σε «μικροδιευθετήσεις». Την κατηγόρησε για καθυστερήσεις στο Ασφαλιστικό, προβάλλοντας ότι «στην Ευρώπη, η συζήτηση για το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων μαίνεται». Το ίδιο και για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς «στην Ευρώπη γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και το συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας».

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε ο Γ. Παπανδρέου και εντόπισε την κριτική του στην κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων στο ότι πούλησαν τον ΟΤΕ «για καθαρά ταμειακούς λόγους και χωρίς καμιά αναπτυξιακή προοπτική». Το ίδιο και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «απλά και μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού». Δηλαδή, «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ και «ναι» στις ιδιωτικοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτές δίνουν καλύτερη προοπτική.

Δε θέλουμε άλλα. Μας έπεισε. Τελικά, δεν κρύβεται ότι η πολιτική τους υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους κοπεί η φόρα!

Τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι - άνδρες, γυναίκες, νεολαία - οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, έχουν συγκεκριμένη εμπειρία αυτά τα χρόνια από τις αντιλαϊκές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά στη ζωή τους στα συμφέροντά τους. Εκείνο, όμως, που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως οι αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν απ' το κακό στο χειρότερο τα λαϊκά δικαιώματα και αιτήματα, υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις στις οποίες εναλλάσσονται τα κόμματα του δικομματισμού. Η ΝΔ ψήφισε το νόμο Σιούφα στο Ασφαλιστικό, το ΠΑΣΟΚ τον υλοποίησε και τον επέκτεινε παραπέρα, κατεδαφίζοντας και άλλα δικαιώματα με το νόμο Ρέπα, που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Η ΝΔ άρχισε να εφαρμόζει τη μερική απασχόληση το 1993, το ΠΑΣΟΚ συνέχισε νομοθετώντας τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και τις ελαστικές μορφές εργασίας, που επεκτείνει σήμερα η ΝΔ. Και τα δύο κόμματα ψηφίζουν και εφαρμόζουν νόμους που εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν δημόσια αγαθά (Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία). Παραδίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο δημόσια περιουσία και υποδομές(δάση, δημόσια γη, λιμάνια, δρόμους, παραλίες κ.λπ.), φορτώνοντας και νέα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα.

Ωστόσο, τα χειρότερα σε βάρος των εργαζομένων, γυναικών και νεολαίας, των συνταξιούχων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών, προετοιμάζονται για τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της ΕΕ και με τη συμφωνία των κομμάτων του δικομματισμού. Ο λόγος γίνεται για την παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών για την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας. Στην κατεύθυνση αυτή μεθοδεύεται και η αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας («Καποδίστριας 2» κ.λπ.), την οποία και τα δύο κόμματα θέλουν να προωθήσουν, γιατί η διοικητική αλλαγή του κράτους με υπερσυγκεντρωμένη αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου με τις επενδύσεις σε έργα και υποδομές μεγαλύτερης έκτασης, άρα και μεγαλύτερων κερδών, αλλά και στην παράδοση ολοκληρωτικά, μέσω της συγκεντρωτικής αυτοδιοίκησης, της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας στο κεφάλαιο. Και, μάλιστα, χωρίς ενιαίο σύστημα παροχής αυτών των υπηρεσιών σε όλους. Θα επεκταθεί η απασχόληση με «ευέλικτες μορφές εργασίας», η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και, κυρίως, των γυναικών στο όνομα της ...εξίσωσης!

Με βάση όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ταυτίζονται στις στρατηγικές επιλογές στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ οι εργαζόμενοι στις εκλογές δεν έχουν άλλη καλύτερη επιλογή παρά: Να κόψουν τη φόρα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ! Να μη χαθεί στην κάλπη η λαϊκή δυσαρέσκεια και οι εργατικές, οι λαϊκές ψήφοι να κατευθυνθούν στο ΚΚΕ. Ετσι με την ψήφο τους να μειώσουν συνολικά τη δύναμη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να πάρουν το μήνυμα της λαϊκής καταδίκης για τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Και, κυρίως, να μην τους δοθεί εξουσιοδότηση να χειριστούν την ψήφο των λαϊκών δυνάμεων σε όφελος του κεφαλαίου, να δυσκολευτούν να επιβάλουν τα χειρότερα. Γιατί, η ενίσχυση του ΚΚΕ που με συνέπεια υπερασπίζεται και εγγυάται πως θα συνεχίσει πάντα να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, θα συμβάλει ώστε το εργατικό κίνημα να αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα να αντιδράσει σε όσα χειρότερα ετοιμάζουν, κυρίως σε βάρος των γυναικών και της νεολαίας. Θα ανοίγει ο δρόμος των διεκδικήσεων ικανοποίησης όλων των αναγκών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ