ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Νέα επεισόδια στην αντιπαράθεση

«Το Ιράν είναι παρατηρητής στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) και με αυτήν την ιδιότητα ο Πρόεδρός του θα παραβρεθεί στη συνάντηση κορυφής της ΟΣΣ», ήταν η «κοφτή» εξήγηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σον Μακ Κόρμακ, εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Ο τελευταίος ζήτησε εξηγήσεις από τη Ρωσία σχετικά με τη συμμετοχή του Ιρανού Προέδρου, Μ. Αχμαντινετζάντ, στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της ΟΣΣ, που θα διεξαχθεί στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργιζίας, στις 15 - 16 του Αυγούστου.

Να σημειωθεί πως από τις 11 έως τις 17 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν στη Ρωσία μεγάλα στρατιωτικά («αντιτρομοκρατικά») γυμνάσια της ΟΣΣ, όπου θα πάρουν μέρος πάνω από 5.000 άντρες των 6 χωρών της ΟΣΣ (Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν).

Την ίδια ώρα κι ενώ η ρωσική ερευνητική αποστολή έφυγε από το Βόρειο Πόλο, όπου αναζητούσε νέα στοιχεία για την τεκμηρίωση των ρωσικών βλέψεων στην Αρκτική, ξεκίνησε και η αντίστοιχη ερευνητική αποστολή των ΗΠΑ. Ομως, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η διαμάχη μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών δεν αφορούν μόνο στον τεράστιο φυσικό πλούτο της Αρκτικής, αλλά και στον έλεγχο των σημερινών αγορών. Ετσι, σε πολλές ρωσικές εφημερίδες κυριαρχούσε τη Δευτέρα 6/8 η είδηση πως η μικρή αμερικανική εταιρεία «Green Oil», εκ μέρους όλων των αμερικανικών εταιρειών, κατηγόρησε τη ρωσική εταιρεία «LUKOIL», τη σαουδαραβική «Saudi Aramco» και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA για συνωμοσία με στόχο την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ και απαιτεί την πώληση των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών των συγκεκριμένων μονοπωλίων, που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Οι 3 εταιρείες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, ότι το 2002 ήρθαν σε συνεννόηση με τις πετρελαϊκές εταιρείες του Ομάν, του Μεξικού, της Νορβηγίας και της Αγγόλας ώστε να μειωθεί η εξάμηνη παραγωγή πετρελαίου, με στόχο την εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού» στα ύψη. Σε περίπτωση που τα αμερικανικά δικαστήρια κάνουν δεκτή την παραπάνω προσφυγή της αμερικανικής εταιρείας η ζημιά που εκτιμάται πως θα προκληθεί στις 3 εταιρείες θα φτάσει τα 25 δισ. δολάρια, ενώ ένα μέρος της αμερικανικής αγοράς πετρελαίου (περίπου το 8%) θα αλλάξει «χέρια».


Ι. Π. - Ε. Β.

ΚΟΥΒΑ
Επιστροφή των δύο μποξέρ

Παρέμβαση για το θέμα του Φ. Κάστρο

ΑΒΑΝΑ.--

Επέστρεψαν στην πατρίδα οι δύο πρωταθλητές της πυγμαχίας, που είχαν εξαφανιστεί από την αποστολή της χώρας στους πρόσφατους παναμερικανικούς του Ρίο ντε Ζανέιρο, αλλά συνελήφθησαν από τη βραζιλιάνικη αστυνομία όταν εντοπίστηκαν με ληγμένη βίζα και τελικά απελάθηκαν στην Κούβα.

Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, κατά τη σύλληψή τους, ο Γκιγιέρμο Ριγκοντό, χρυσός ολυμπιονίκης, και ο Ερινσλέι Λάρα, παγκόσμιος πρωταθλητής στα 69 κιλά στην ερασιτεχνική πυγμαχία, ισχυρίστηκαν ότι τους είχαν δώσει ναρκωτικά και τους απήγαγαν για να τους αναγκάσουν να υπογράψουν επικερδείς συμφωνίες να αγωνιστούν στην Ευρώπη, για μάνατζερ της γερμανικής εταιρείας «Αρένα».

«Αυτοί οι πολίτες δε θα υποστούν κανενός είδους σύλληψη, σε αντίθεση με τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στο Αμπου Γκράιμπ και στο Γκουαντάναμο, και οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας», αναφέρει σε παρέμβαση - άρθρο του με τίτλο «Πολιτική και Αθλητισμός» ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Σημειώνει επίσης ότι στην Κούβα «ο αθλητισμός και η πολιτική ενώνονται στην αναζήτηση σωστών λύσεων και αρχών» και αναφέρει ότι οι νέοι αυτοί υπέπεσαν σε ένα λάθος αλλά μετάνιωσαν και θέλησαν να επανακάμψουν, ενώ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τη «γερμανική μαφία που επιχειρεί να εξαγοράσει αθλητές». Πάντως υπογραμμίζεται ότι στους δύο μποξέρ θα δοθούν νέα καθήκοντα στον αθλητισμό, σύμφωνα με τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί, εκατομμύρια άστεγοι

Απελπιστική η κατάσταση και στο Μπαγκλαντές. Ο κίνδυνος αύξησης των επιδημιών παραμονεύει

Associated Press

Απελπιστική η κατάσταση και στο Μπαγκλαντές. Ο κίνδυνος αύξησης των επιδημιών παραμονεύει
ΔΕΛΧΙ.--

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα περιοχές της Ινδίας, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ. Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους ή χρήζουν βοήθειας επειγόντως, ενώ 10 εκατομμύρια είναι άστεγοι.

Οι πλημμύρες οφείλονται στην ασυνήθιστα έντονη βροχόπτωση κατά την περίοδο των μουσώνων που διαρκεί μέχρι το Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνη, οπότε και άρχισε η εποχή των μουσώνων, έχουν πεθάνει 1.100 άνθρωποι. Τρομακτικές οι ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό στο κρατίδιο Μπιχάρ, ενώ οι Αρχές στο κρατίδιο Ασάμ εκφράζουν φόβους για την εξάπλωση επιδημιών όσο ο καιρός θα βελτιώνεται και οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται.

Στο Μπαγκλαντές, η κατάσταση είναι δραματική καθώς 20 από τα 150 εκατομμύρια πληθυσμού της χώρας έχουν επηρεαστεί. Η στάθμη των υδάτων αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί έφτασαν τους 131. Δεκάδες είναι τα θύματα από δαγκώματα δηλητηριωδών φιδιών που κυκλοφορούν στην ξηρά, μετά την άνοδο των υδάτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επίσκεψη στη Βενεζουέλα πραγματοποιεί ο Αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν, γνωστός για την αντιπολεμική του στάση, όπου μαζί με τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες επισκέφτηκαν την Κυριακή διάφορες περιοχές και συζήτησαν με κόσμο. Ο Αμερικανός ηθοποιός δήλωσε ότι «περίμενε να συναντήσει μια μεγάλη Βενεζουέλα και αυτό συνέβη», επίσης εξέφρασε ενδιαφέρον για συμπαραγωγή με τη βενεζουελάνικη κινηματογραφία.

OAXAKA.-- Αποχή 77,10%, βίαια επεισόδια και σοβαρά περιστατικά νοθείας και τέλος, νίκη των κομμάτων PRI και PVEM - δύο κόμματα που έχουν άμεση σχέση με τον κυβερνήτη της επαρχίας, Ουλίσες Ρουίς, ενάντια στον οποίο στράφηκαν και στρέφονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η περσινή εξέγερση - συνθέτουν το σκηνικό των τοπικών εκλογών της Κυριακής στην Οαχάκα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Απειλείται με διάλυση ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Πολωνία, καθώς το κόμμα της Αυτοάμυνας που στήριζε την κυβέρνηση αποφάσισε την Κυριακή να αποσύρει τους δύο υπουργούς του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εξι ανθρακωρύχοι αγνοούνται μετά την κατάρρευση ορυχείου στην πολιτεία Γιούτα, που προκλήθηκε από ένα μικρό σεισμό.

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Σε αντάρτες του «Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Ογκαντέν» απέδωσαν χτες οι αιθιοπικές αρχές την έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστη αγορά της ανατολικής επαρχίας Τζιτζιγκά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα νεκρό και τον τραυματισμό άλλων οκτώ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δύο παράλληλες επιθέσεις με βόμβες σημειώθηκαν χτες το απόγευμα στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, όπου διενεργούνταν έρευνες για όπλα από αιθιοπικά κατοχικά στρατεύματα. Νωρίτερα, από συγκρούσεις κατοχικών δυνάμεων και ισλαμιστών είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

ΤΟΚΙΟ.-- Ομάδα πυρηνικών εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ξεκίνησαν χτες έρευνες στον πυρηνικό σταθμό της περιφέρειας Κασιβαζάκι - Καρίγουα (Κεντρική Ιαπωνία), όπου πριν δυόμισι βδομάδες είχε προκληθεί μικρή διαρροή ραδιενέργειας μετά από ισχυρότατο σεισμό.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Κατοικημένες περιοχές στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας απειλούσε χτες πύρινο μέτωπο πλάτους 20 χλμ που αποτεφρώνει εδώ και μέρες μεγάλες δασικές εκτάσεις «εισβάλλοντας» στη χώρα από τη γειτονική Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών στη μεθόριο ΛΔ Κορέας και Νότιας Κορέας σημειώθηκαν χτες υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το συμβάν φάνηκε να μην παίρνει περαιτέρω διαστάσεις.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Επίθεση με όλμους κοντά στο μέγαρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια, σημειώθηκε χτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιβιτσα Μπότσεφσκι χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική» και πρόσθεσε ότι οι όλμοι ήταν νοτιοαφρικανικής προέλευσης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επανεμφάνιση του αφθώδους πυρετού

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Για άλλη μια φορά κυριάρχησε η κερδοσκοπική δράση των ιδιωτικών εταιρειών εις βάρος της δημόσιας υγείας, όπως καταδεικνύεται από τα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε βοοειδή στη Βρετανία.

Οι επιθεωρητές των βρετανικών υγειονομικών αρχών συνεχίζουν τους ελέγχους στο βιολογικό εργαστήριο Pirbright, του Σάρεϊ, όπου συστεγάζονται τα εργαστήρια του κυβερνητικού Ινστιτούτου Υγείας Ζώων αλλά και το εργαστήριο της αμερικανο-γαλλικής φαρμακευτικής κοινοπραξίας Merial.

Το βρετανικό γραφείο Γεωργίας (Defra) με ανακοίνωσή του τονίζει πως το στέλεχος που μόλυνε 60 βοοειδή σε εκτροφείο σε ακτίνα 8 χλμ. από το εργαστήριο, παρήχθη από τη Merial τον Ιούνη του 2007.

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι μέχρι σήμερα το απόγευμα ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να δώσει εύσημα στη Βρετανία καθώς αντέδρασε άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο στην επανεμφάνιση του αφθώδους πυρετού, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να λάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες εμπορικά μέτρα κατά της Βρετανίας. Ετσι η ΕΕ υιοθέτησε την απαγόρευση εξαγωγής βρετανικών κρεάτων που επέβαλε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Πάντως, στη Μόσχα, η επιτροπή αγροτικού ελέγχου ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εισαγωγές βρετανικού κρέατος μετά την επανεμφάνιση του αφθώδους πυρετού στη Βρετανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ