ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχής αιματοχυσία

Ολο και μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα κατοχικά στρατεύματα

Associated Press

Ολο και μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα κατοχικά στρατεύματα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το Ιράν εκπαιδεύει και εξοπλίζει εξτρεμιστές σιίτες που είναι υπεύθυνοι για τα τρία τέταρτα των επιθέσεων», υποστηρίζει ο υποστράτηγος και Νο2 της στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράκ, Ρέιμοντ Οντιέρνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Τζερούσαλεμ Ποστ». Δηλώσεις που απλώς γίνονται για τη «σύνταξη του φακέλου του Ιράν», τον τελευταίο στόχο των ΗΠΑ.

Εξάλλου, δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», αναφέρει την ανησυχία του Πενταγώνου, όχι γιατί το Ιράν εξοπλίζει «εξτρεμιστές» αλλά για την εξαφάνιση 190.000 αυτόματων όπλων και πιστολιών που είχαν δοθεί στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας το 2004 και το 2005.

Ασχέτως των αιτιάσεων ή των ανησυχιών, το κατοχικό Ιράκ έχει μετατραπεί σε «ναρκοπέδιο». Χτες επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ταλ Αφάρ στο Βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι και 40 να τραυματιστούν. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά. Αλλοι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ, μεταξύ αυτών και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν και άλλοι δώδεκα που τραυματίστηκαν στην πόλη Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού.

Στην Μπακούμπα επίσης χτες η αστυνομία ανακοίνωσε την ανακάλυψη 60 πτωμάτων σε αποσύνθεση. Επίσης την Κυριακή, 4 κατοχικοί στρατιώτες και 116 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν σε διάφορες επιθέσεις.

Παράλληλα, επίσημη πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στην περιοχή Νταχούκ του ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε παραμεθόρια χωριά, προσθέτοντας ότι παραμένει άγνωστο εάν οι περίπου 350 κομάντος θα αποχωρήσουν από την αυτόνομη κουρδική περιοχή και πότε.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι δεν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των 6 υπουργών του σουνιτικού συνασπισμού.

Τέλος, ποινή κάθειρξης 110 ετών από στρατοδικείο των ΗΠΑ στον 22χρονο Τζέσε Σπίλμαν, για το βιασμό και το φόνο μιας 14χρονης Ιρακινής στην πόλη Μαχμουντίγια. Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί άλλοι τρεις στρατιώτες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, που από κοινού με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, παρέδωσαν «μήνυμα» μη παρευρισκόμενοι στην ορκωμοσία των νέων μελών της Εθνοσυνέλευσης, έδωσε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις πρόσφατες εκλογές.

Κατά το Σύνταγμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός πρέπει να παρουσιάσει στον Πρόεδρο τη νέα κυβέρνηση εντός 45 ημερών από την παροχή της εντολής. Ωστόσο, ο Ερντογάν αναμένεται να την παρουσιάσει νωρίτερα, αν και ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδεχομένως να καθυστερήσει την ανακοίνωση μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου, την επόμενη βδομάδα, ώστε να την εγκρίνει ο νέος Πρόεδρος και όχι ο Σεζέρ, ενώ στόχος του Ερντογάν είναι ο σχηματισμός μίας «ακόμη πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης» για την επίτευξη «μιας πιο αναπτυγμένης δημοκρατίας» και την εξασφάλιση εισοδήματος 10.000 δολαρίων για κάθε κάτοικο!

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μάχες και αμερικανικές πιέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 216 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις αυτοκτονίας σε όλο το Πακιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, που αποδίδει τη δραματική αύξηση των επιθέσεων στην καταστολή της κατάληψης στο Κόκκινο Τζαμί.

Τελευταίος γύρος επιθέσεων το Σαββατοκύριακο, όπου τουλάχιστον 20 άνθρωποι, «ισλαμιστές μαχητές», άμαχοι αλλά και στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στο Παρασινάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές του Πακιστάν. Οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα, ενώ το Πακιστάν αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ «να λάβει μέτρα εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα», παρότι δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ αποκαλύπτει ότι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ «παραποιήθηκε σκοπίμως», ώστε να «στοχοποιηθεί» και να πιεστεί το Πακιστάν.

  • Στο μεταξύ, η «αδιάκοπη βία» των Ταλιμπάν και οι συνεχιζόμενες απώλειες αμάχων σε συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κυριαρχούν στις συνομιλίες του Χαμίντ Καρζάι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους στο θέρετρο του Καμπ Ντέιβιντ. Επίσης, το εμπόριο ναρκωτικών, η οικονομική ανάπτυξη, καθώς και η τύχη των 21 Νοτιοκορεατών που παραμένουν όμηροι στα χέρια των Ταλιμπάν, τέθηκαν επίσης επί τάπητος.
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αγεφύρωτες διαπραγματευτικές θέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ούτε ρούπι από την απαίτηση για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δε μετακινείται η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν χτες μέλη της διαπραγματευτικής τους ομάδας. Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα υποστήριξε πως οι συνομιλίες υπό την αιγίδα της τρόικας της Ομάδας Επαφής «θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για έναν συμβιβασμό που θα ικανοποιούσε τα ουσιαστικά συμφέροντα και της Σερβίας και των Κοσσοβάρων Αλβανών». Πρόσθεσε πως Βελιγράδι και Μόσχα θα προωθήσουν «κοινές πολιτικές στη βάση σεβασμού του διεθνούς δικαίου». Νωρίτερα, και ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, που είχε στην Ελβετία συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, δήλωσε ότι η Σερβία «δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανενός είδους ανεξαρτησία για το Κοσσυφοπέδιο»...

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου η απόφαση του διοικητή του ΟΗΕ, Γιοακίμ Ρούκερ, για «προσωρινό πάγωμα» της διαδικασίας επιστροφής περιουσιακών στοιχείων των Σέρβων της επαρχίας. Μέσα σ' όλα αυτά, αστυνομικοί συνέλαβαν 4 άτομα για λαθρεμπόριο όπλων στο Γκνίλιανε, ενώ ανταλλαγή πυρών μεταξύ Σέρβων αστυνομικών και ομάδας ενόπλων Αλβανών στη νότια Σερβία οδήγησε στο θάνατο ενός εκ των ενόπλων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Χωρίς συμφωνία Αμπάς - Ολμερτ

ΙΕΡΙΧΩ.-- «Εποικοδομητικές συνομιλίες», που δεν κατέληξαν ωστόσο σε κάποια συμφωνία, είχαν χτες στην Ιεριχώ στη Δυτική Οχθη ο προεδρεύων της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ. Απέφυγαν να συζητήσουν - κατά την τρίωρη συνάντηση - θέματα ουσίας, όπως το ζήτημα των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και της Ιερουσαλήμ, το θέμα των χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων. Αντίθετα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Ολμερτ έδωσε κάποιες αδιόρατες υποσχέσεις για απελευθέρωση «ορισμένων» εκ των χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας σχολίασε πως η επίσκεψη Ολμερτ στην Ιεριχώ «αποσκοπεί στην ωραιοποίηση του άσχημου προσώπου της ισραηλινής κατοχής».

Ενα 24ωρο πριν από την πρώτη επίσκεψη (από το 2000) που πραγματοποίησε Ισραηλινός πρωθυπουργός σε παλαιστινιακό έδαφος, ισραηλινά αεροσκάφη επέδραμαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Νωρίς χτες το πρωί ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στη Ναμπλούς αναζητώντας «ύποπτους Παλαιστίνιους»...

ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΗΠΑ
«Πράσινο φως» από Δημοκρατικούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Πράσινο φως» στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ έδωσαν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο καθώς η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του υπουργείο Αμυνας, ύψους 459,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με «αλλαγές όμως» αλλά και το νόμο που επιτρέπει την άρση των περιορισμών στις υποκλοπές, στο όνομα «της μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Καταρχήν, όσον αφορά στο σχέδιο προϋπολογισμού, που είναι 40 δισ. μεγαλύτερος από την προηγούμενη χρονιά, έλαβε 395 ψήφους υπέρ και 13 κατά. Προβλέπει την αύξηση των στρατευμάτων κατά 12.000, όπως και ενίσχυση του εξοπλισμού των πεζοναυτών και της Εθνοφρουράς.

Επίσης, στη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 227 έναντι 183, υιοθετήθηκε και ο νόμος που δίνει επιτρέπει τις υποκλοπές, γεγονός που κατά τους αναλυτές συνιστά νίκη για το Λευκό Οίκο. Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να παρακολουθεί, χωρίς δικαστική εξουσιοδότηση και για διάστημα έως έξι μηνών, τηλεφωνικές συνομιλίες και επιστολές προς το εξωτερικό.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΤΑΡΦΟΥΡ
«Συμφωνία» μεταξύ... λίγων

ΑΡΟΥΣΑ-ΧΑΡΤΟΥΜ.- Ρυθμιστικό παράγοντα στην παραπέρα πορεία των προπαρασκευαστικών ειρηνευτικών συμφωνιών για το Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τανζανία, φαίνεται πως θα παίξουν οι απουσίες στελεχών των μεγαλύτερων φραξιών του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού» και όχι τόσο οι συμμετοχές από εκπροσώπους κυρίως του ανταρτικού «Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM). Ετσι τίθεται εν αμφιβόλω η αξία της υποτιθέμενης συμφωνηθείσας πλατφόρμας μεταξύ «εκπροσώπων ανταρτικών οργανώσεων» του Νταρφούρ που παραβρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στις συνομιλίες στην Αρούσα της Τανζανίας.

Η υποτιθέμενη συμφωνία φέρεται πως κατέληξε: α) Σε σεβασμό μίας «πλήρους εκεχειρίας» και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάπτυξη 26.000 κυανόκρανων στο Νταρφούρ. β) Σε συνομιλίες με τη σουδανική κυβέρνηση εάν και εφ' όσον γίνουν «μέσα σε δύο με τρεις μήνες» με συμφωνηθείσα ατζέντα ζητήματα διαμοιρασμού του (σημαντικού ορυκτού) πλούτου της περιοχής, ανθρωπιστικά και ζητήματα ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ