ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΜΠΑΡΑΖ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟΥ

Με μπαράζ προεκλογικών παροχών πτωχοκομείου και εξευτελιστικών εξαγγελιών επιχειρεί η κυβέρνηση να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, εξαγοράζοντας για λίγα ψίχουλα μια νέα κυβερνητική «θητεία» για να εξαπολύσει τη νέα αντιλαϊκή της επίθεση.

Οι χτεσινές νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης αποτελούν πρόκληση για τους άνεργους και τους εργαζόμενους, εμπαίζουν τους πυροπαθείς και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν ζεστό χρήμα και φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες και προεκλογικά κλείνουν το μάτι στην ηγεσία της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα:

- Τα προγράμματα του υπουργείου Απασχόλησης για τους νομούς με υψηλή ανεργία κινούνται στη λογική της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και στην επέκταση της «μερικής» και «κοινωνικής» εργασίας.

- Τα μέτρα για τους πυροπαθείς που έχουν ήδη δανειοδοτηθεί από τον ΟΕΚ, αφορούν ελάχιστους δικαιούχους ενώ οδηγεί την πλειοψηφία των πληγέντων από τις πυρκαγιές στα νύχια των ιδιωτικών τραπεζών.

- Η προσφορά των 50.000 αποκωδικοποιητών σε Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) εμπαίζει «ψηφιακά» τους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία και ζουν με επιδόματα και συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης.

- Η προεκλογική προσφορά των 30.000.000 ευρώ προς την Εκκλησία για κοινωνικά έργα, επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών...

- Οι υποσχέσεις για αυξήσεις στους στρατιωτικούς κινούνται στη λογική της εξαγοράς της ψήφου.

Εμπαιγμός ... ψηφιακού χαρακτήρα για τους ανθρώπους με αναπηρίες

ΚΚΕ: Να ποια μέτρα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που βασανίζουν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους

Ενας κραυγαλέος εμπαιγμός, πασπαλισμένος με ...ψηφιακά χαρακτηριστικά, ήταν η «παροχή» που προεκλογικά επιφύλασσε η κυβέρνηση στους πολίτες με αναπηρίες. Αντί να σκύψει πάνω στα βασικά προβλήματα που τους ταλανίζουν - προβλήματα που δημιούργησε και όξυνε η πολιτική που ασκήθηκε από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού - η κυβέρνηση προτίμησε να τους κοροϊδέψει ασύστολα.

Ετσι, χτες, ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, και Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, η δωρεάν διάθεση 50.000 ψηφιακών αποκωδικοποιητών - οι αρχικές εξαγγελίες ήταν για 100.000 αποκωδικοποιητές - σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής για πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.

Η ...παροχή αυτή γίνεται, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες των δύο υπουργών, στο όνομα των ίσων ευκαιριών των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην ψυχαγωγία και στην ενημέρωση, αλλά και στην προσβασιμότητά τους στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στην ψηφιακή τηλεόραση.

Οπως είναι φυσικό, αυτές οι εξαγγελίες ηχούν παράταιρα στα αυτιά των ανθρώπων με αναπηρίες, όταν, την ίδια στιγμή, τα δικαιώματά τους έχουν καρατομηθεί από τις πολιτικές του δικομματισμού και οι ίδιοι ωθούνται στην εξαθλίωση.

Η χρηματοδότηση - σύμφωνα με τις εξαγγελίες - της «ψηφιακής τηλεόρασης για ΑμεΑ» φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Απ' αυτά δίνεται νέα «προίκα» στην ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση του ψηφιακού περιεχομένου που προβάλλεται μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (κανάλι «Prisma +»). Η νέα αυτή χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στην «προικοδότηση» που προβλέπει ο νόμος για τη συγκέντρωση και αδειοδότηση επιχειρήσεων ΜΜΕ προς τη θυγατρική της ΕΡΤ ΑΕ (στην οποία θα συμμετέχουν και ιδιώτες με 49%) με το 15% του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους.

Παράλληλα, για την προμήθεια αυτών των αποκωδικοποιητών θα χρηματοδοτηθεί το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) με 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 5 εκατομμύρια - που θα διατεθούν επίσης στο ΙΚΠΑ - θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών εξατομικευμένης πληροφόρησης και ενημέρωσης για Ατομα με Αναπηρίες.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις εξαγγελίες Αλογοσκούφη - Ρουσόπουλου για τους ανθρώπους με αναπηρίες:

«Οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης συνιστούν εμπαιγμό και κοροϊδία για τους αναπήρους και τις οικογένειές τους που βιώνουν τεράστια και οξυμένα προβλήματα, που οφείλονται στη δική της πολιτική, όπως και του προκατόχου της, του ΠΑΣΟΚ. Αντί η κυβέρνηση να ανακοινώνει για πολλοστή φορά δήθεν ευεργετήματα για 3.500 μαθητές με αναπηρία, θα έπρεπε να απολογηθεί για τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που είναι εκτός εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής. Για το ότι το 90% των αναπήρων που είναι ικανοί για εργασία παραμένουν άνεργοι.

Μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που βασανίζουν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, είναι αυτά που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, αρνείται να πάρει.

Οπως:

-- Αποκλειστικά δημόσια ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες.

-- Δωρεάν παροχή σε όλους των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και βελτίωσης της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής.

-- Καθιέρωση αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας. Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων φαρμάκων, θεραπειών και αναλώσιμων υλικών για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τη φύση της αναπηρίας τους.

-- Δημόσια κέντρα στήριξης για τις βαριές αναπηρίες.

-- Μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα για τους δεκάδες χιλιάδες νέους αναπήρους που είναι ικανοί για εργασία και σήμερα καταδικάζονται, λόγω έλλειψης μέτρων, στην ανεργία και στην ανέχεια.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους μπορούν και πρέπει να απαντήσουν με την πάλη και την ψήφο τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, ψηφίζοντας ΚΚΕ που βρίσκεται σταθερά δίπλα τους».

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Στην Εκκλησία 30,6 εκατ. ευρώ

Υπογραφή σύμβασης από Αρχιεπίσκοπο - υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Με πόρους του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (Δ΄ ΚΠΣ) συνεχίζει να ενισχύει η κυβέρνηση το λεγόμενο φιλανθρωπικό και άλλο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο εκχώρησης κρατικών υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων στα διάφορα «ευαγή ιδρύματα» της πλουτοκρατίας και άλλους «μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς». Η τακτική τους βέβαια έχει να κάνει και με την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μπροστά στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ και τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες τη χρηματοδότηση του πλουσιότερου Νομικού Προσώπου της χώρας, υπό τον πομπώδη τίτλο, «πρόγραμμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδας για την εκτέλεση έργων συμβολής στην εθνική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου για την περίοδο 2007 - 2013». Το σχετικό κονδύλι θα φτάσει σε περίπου 30,6 εκατ. ευρώ. Τη σχετική σύμβαση υπέγραψαν χτες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Στην ατζέντα το μισθολόγιο στις Ενοπλες Δυνάμεις

Συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας

Τις προεκλογικές υποσχέσεις του 2004 για το μισθολόγιο στις Ενοπλες Δυνάμεις επανεξαγγέλλει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, που παραπέμπει τις αυξήσεις από την 1η του Γενάρη του 2008. Συνάντηση για το θέμα είχαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, και Εθνικής Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης. Να σημειωθεί πως δεν υπήρξε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχέτευαν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Ο βασικός μισθός του υπολοχαγού (από 1/1/2008) διαμορφώνεται στα 860 ευρώ (από 795 ευρώ σήμερα) παίρνοντας αύξηση 8,2%. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η εισοδηματική πολιτική του 2008
  • Αντίστοιχη αναπροσαρμογή φέρεται να δρομολογούν (από 1η του Σεπτέμβρη 2008) στα χρονοεπιδόματα, επιδόματα ειδικών συνθηκών και πτητικών εξαμήνων
ΠΑΣΟΚ
«Ξέχασε» τη δική του κοροϊδία...

Ξεχνώντας, προφανώς, ότι την ίδια εξευτελιστική και υποκριτική τακτική με τη ΝΔ ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες παραμονές προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων πετούσαν ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα προς άγρα ψήφων, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης βγήκε χτες και δήλωσε: «Αρκετά με την κοροϊδία»...

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις δήθεν παροχές, ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι «ο παροξυσμός της προεκλογικής παροχολογίας της, απλώς επιβεβαιώνει την κατάσταση πανικού στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς ολοκληρώνει μια αποτυχημένη και αρνητική για τη χώρα θητεία. Μια θητεία που πλήττει τους πολλούς και ευνοεί μόνο τους λίγους και "ημέτερους"». Μια πολιτική που με ευλάβεια βέβαια στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ πλησιάζοντας προς τις εκλογές είναι σίγουρο ότι ακολουθώντας το δικομματικό παιχνίδι θα πλειοδοτήσει στις «δεσμεύσεις» και τις «υποσχέσεις» προς λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ