ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Με την ψήφο σας βάλτε φραγμό στα σχέδιά τους

«Οσο πιο αποδυναμωμένοι βγουν από την κάλπη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσο πιο πολύ θα καθυστερήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που από κοινού ετοιμάζουν σε βάρος του λαού. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι την ώρα της ψήφου πρέπει να σκεφτούν το συμφέρον τους και να στηρίξουν το ΚΚΕ που είναι μαζί τους στους αγώνες και μάχεται ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα».

Με αυτά τα λόγια, η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον Πειραιά, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί, με τους αγώνες τους και την ψήφο τους, να αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, στην οποία συχνά βάζουν πλάτη και ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ., και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις να είναι συμπαραστάτης και μπροστάρης στους αγώνες τους.

Αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης που καθιερώνουν, στην κατάργηση του 8ωρου, επισήμανε τα χειρότερα που θα έρθουν μέσα από την ανατροπή του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου και του νέου που ετοιμάζουν όπου οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα 70 για να πάρουν τελικά συντάξεις πείνας. Οπως, δηλαδή, προστάζουν οι Κοινοτικές Οδηγίες και οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί, π.χ., στη Γερμανία. Οταν μιλάνε για ανταγωνιστικότητα, πρόσθεσε, εννοούν αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και περισσότερη δουλιά για τους εργαζόμενους με λιγότερες απολαβές, τονίζοντας πως μόνον ο ενωμένος μαζικός αγώνας και η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να ματαιώσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Ενισχύουν την εκλογολογία

Με δηλώσεις υπουργών που επιχειρούν να προσδιορίσουν το χρόνο των εκλογών συνοδεύονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, στηρίζοντας την επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να συνδυαστεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με τη δημιουργία ενός εικονικού κλίματος δήθεν παροχών προς τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα.

Σ' αυτή την επιχείρηση συμμετείχε χτες ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών δήλωσε: «Εμένα ρωτάτε; Δε βλέπετε; Δεν ακούτε; Δεν αφουγκράζεστε; Τι ρωτάτε εμένα;».

Την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ενισχύουν το ενδεχόμενο ακόμα για εκλογές μέσα στο Σεπτέμβρη, στο ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει αύριο για πρώτη φορά η γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ενώ σήμερα θα συναντηθούν ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης με τα μέλη της γραμματείας Κ. Λαλιώτη και Π. Γερουλάνο.

Εξάλλου, χτες, την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην Πάτρα, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ την ίδια απόφαση πήρε και ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Γ. Πολύζος, την οποία κοινοποίησε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Χτες, συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, πυροδοτώντας τα σενάρια που φέρουν τον Μ. Εβερτ να μην περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε «ούτε καν τις έχω ακούσει αυτές τις φήμες», αλλά πρόσθεσε «πως όταν προκηρυχτούν εκλογές και ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια, θα είναι δυνατόν να διαπιστώσει κανείς την απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

ΚΥΠΡΟΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις έρευνες για πετρέλαιο

Συνεχίζουν οι Τούρκοι να προκαλούν και να δημιουργούν αντιδράσεις με τη στάση τους να αρνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα ζητήματα που αφορούν την έρευνα στο θαλάσσιο χώρο της για εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Κύπρο Μοχάμεντ Αμπτέλ Χάκαμ δήλωσε πως η χώρα του θεωρεί ότι όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες σε σχέση με τις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές έρευνες και αντιδράσεις για το πετρέλαιο, ο κ. Αμπτέλ Χάκαμ είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών και, από την άλλη, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και όλοι οφείλουν να το σέβονται και να το εφαρμόζουν».

«Ολοι έχουν καθήκον να επιδεικνύουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συμφωνίες», κατέληξε ο Αιγύπτιος πρέσβης.

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ανέφερε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο θα κλιμακωθεί, εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

Ο Χασάν Ερτσακιτζά σημείωσε ακόμα ότι για την κλιμάκωση της έντασης, ευθύνεται αποκλειστικά η Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, κατά την έκφρασή του, «προσπαθεί να μοιράσει την ανατολική Μεσόγειο».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ
Σε εξέλιξη η πολιτική εξόρμηση

Σε εξέλιξη είναι μια σειρά από δραστηριότητες που ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, στο πλαίσιο ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος συζήτησης με το λαό για τα προβλήματά του και την πολιτική του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 9.30 π.μ. εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στο Υγειονομικό του ΙΚΑ στη Λ. Αλεξάνδρας.

-- Στελέχη της Αχτίδας Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ θα επισκεφτούν στις 10 π.μ. το αμαξοστάσιο στην Π. Ράλλη.

-- Στις 12.30 μ.μ. στελέχη του Κόμματος θα περιοδεύσουν σε μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας.

-- Στις 7.30 μ.μ. εξόρμηση στα ΤΕΠ του Λαϊκού Νοσοκομείου.

-- Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο καφενείο επί της οδού Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην Ηλιούπολη θα μιλήσει ο Β. Δημόπουλος.

-- Στις 10 π.μ. στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Δραπετσώνας θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

-- Στις 12 μ. στην Εθνική Τράπεζα Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει ο Σ. Ζαριανόπουλος.

-- Κλιμάκιο της ΚΟ Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στα χωριά Θραψανό, Βόννη και Ζωφόροι του Δήμου Θραψανού, με επικεφαλής την Δέσποινα Αυγουλά.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 12.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΣΙΤΥ ΠΛΑΖΑ θα περιοδεύσει κλιμάκιο της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Αγ. Ολγα».

-- Στις 12 μ. στην Τράπεζα Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει ο Σ. Ζαριανόπουλος.

-- Στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Γ. Ζιώγας.

-- Στις 8 μ.μ. κλιμάκιο στελεχών της ΚΟΘ του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στη Νεοχωρούδα.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιλκίς θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Κοκκινιά Κιλκίς θα μιλήσει ο Κ. Χαλίτσιος.

-- Στις 9 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Αντιγόνεια Κιλκίς θα μιλήσει ο Κ. Πινέλης.

Την Παρασκευή 10/8

-- Περιοδεία από στελέχη της Αχτίδας Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στις 10 π.μ. στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού.

-- Στις 12 μ. στην Αγροτική Τράπεζα Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει ο Σ. Ζαριανόπουλος.

-- Στις 5 μ.μ. μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν μαζική εξόρμηση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

-- Στις 5 μ.μ. μέλη της Αχτίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΟΘ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν μαζική εξόρμηση στην έξοδο προς Χαλκιδική, στη συμβολή των οδών Ν. Εγνατία και Βούλγαρη.

-- Συγκέντρωση στο Ξυλοπάροικο Τρικάλων, στις 9 μ.μ., στην πλατεία του χωριού.

-- Στις 9 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Ακροποταμιά Κιλκίς θα μιλήσει ο Κ. Πινέλης.

-- Στις 9 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Νέα Σάντα Κιλκίς θα μιλήσει ο Α. Οργαντζής.

Το Σάββατο 11/8

-- Σε συνεστίαση στη Σκάλα Λακωνίας (κέντρο Πολιτάκου) στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Κ. Μπάτσικας.

-- Στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία της Μαδύτου θα μιλήσει ο Ζ. Λυμπερίδης.

-- Στις 9 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Κορομηλιά Κιλκίς θα μιλήσει ο Κ. Πινέλης.

-- Σε συγκέντρωση στην πλατεία της Κυψέλης Αρτας, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Απ. Τασούλας.

ΠΓΔΜ
Είσοδος με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας

Οι Ελληνες πολίτες μπορούν από χθες να εισέρχονται στην ΠΓΔΜ μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Οι αρμόδιες αστυνομικές και τελωνειακές αρχές στις συνοριακές διαβάσεις της ΠΓΔΜ έλαβαν οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, από χθες το μεσημέρι.

Τη σχετική απόφαση για την είσοδο των Ελλήνων πολιτών μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα, είχε λάβει το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ στις 18 Ιούλη και χθες αυτή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ