ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τα σχέδια υπονόμευσης συνεχίζονται

Νέα σχέδια αποσταθεροποίησης έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στη Βενεζουέλα, που έχουν την οικονομική στήριξη τόσο από την ντόπια ολιγαρχία του πλούτου, όσο και τη διεθνή από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που θέλουν να τερματιστεί η διαδικασία αλλαγών που έχει ξεκινήσει στη χώρα μετά τη νίκη του Ούγκο Τσάβες το 1998. Το πρόγραμμα που ψευδεπίγραφα παρουσιάζεται ως «Κοινωνική Δημοκρατία» λανσάρεται από το αντιπολιτευτικό κόμμα «Ενας νέος καιρός», από αντιδραστικούς δημάρχους σε συγκεκριμένες περιοχές που ζουν μέλη της αστικής τάξης και θα υλοποιηθεί όπως εξαγγέλλεται μέσα από τα λεγόμενα «Λαϊκά Δίκτυα για την ελευθερία», που ουσιαστικά φιλοδοξούν να γίνουν το αντίβαρο και ο αντίπαλος που θα υπονομεύσει τη δράση των Κοινοτικών Συμβουλίων που προωθεί η Μπολιβαριανή Διαδικασία, ώστε να ενισχυθεί η λαϊκή συμμετοχή και η λαϊκή εξουσία.

Οπως ανακοινώνεται, κεντρικός στόχος των «Δικτύων» αυτών είναι όπως λένε οι ίδιοι: Να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος (πολιτικό, οικονομικό, ιδεολογικό) στα κοινοτικά συμβούλια, να οργανώνουν διαμαρτυρίες τουλάχιστον κάθε 15 μέρες, ενάντια στη ...«δικτατορία του Τσάβες», να διαμορφώσουν προγράμματα για τη «μεσαία τάξη», να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες των οπαδών των αλλαγών, να ρίχνουν το κύρος των λεγόμενων αποστολών «Misiones», δηλαδή των κοινωνικών προγραμμάτων για τους φτωχούς.

Στους χρηματοδότες της αντίδρασης που ετοιμάζει όλη αυτή την υπονομευτική δραστηριότητα, περιλαμβάνονται ισχυρά οικονομικά μονοπώλια της χώρας, ο όμιλος επιχειρήσεων Πολάρ, τράπεζες, ντόπιες και ξένες, ενώ προβλέπονται και παχυλοί μισθοί για τα διάφορα στελέχη των «Δικτύων».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις

Από τη χτεσινή τεταμένη κατάσταση στη Γάζα και τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων

Associated Press

Από τη χτεσινή τεταμένη κατάσταση στη Γάζα και τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα, μεταξύ ανδρών της δύναμης ασφαλείας της «Χαμάς» και υποστηρικτών της «Φατάχ». Οι τελευταίοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της οργάνωσής τους αλλά και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων να αψηφήσουν τις εντολές της «Χαμάς» και να συμμετάσχουν στην παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής, στους δρόμους και όχι στα τεμένη.

Πριν την προσευχή, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έλαβαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που τους προειδοποιούσαν «να μην συμμετάσχουν στις ανοιχτές προσευχές, αν δε θέλουν να έχουν προβλήματα, να συλληφθούν ή να χτυπηθούν». Οι ανοιχτές προσευχές πραγματοποιήθηκαν περικυκλωμένες από ενόπλους της «Χαμάς», που άνοιξαν πυρ και προσπάθησαν διά της βίας να διαλύσουν τους διαδηλωτές, με κλομπ και συλλήψεις, όταν ακούστηκαν συνθήματα εναντίον τους, όπως «σιίτες» - νύξη για τη στήριξη της σουνιτικής «Χαμάς» από το Ιράν. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι.

Η παλαιστινιακή Προεδρία κατηγόρησε τη «Χαμάς» για προσπάθεια «επιβολής στυγνής δικτατορίας ενάντια στις αξίες του παλαιστινιακού λαού» καταλήγοντας ότι «ο λαός της Γάζας θα πετύχει, τελικά, την απελευθέρωσή του». Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, ανταπέδωσε μιλώντας για «πολιτική εκμετάλλευση της ιερότητας των προσευχών».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ζυμώνουν» σενάρια διχοτόμησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Παρά τις κατά καιρούς αλληλοδιαψεύσεις και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέφερε χτες στο προσκήνιο το σενάριο της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου υπό την προϋπόθεση πως θα το θέλουν και θα το συμφωνήσουν οι διαπραγματευτές Βελιγραδίου και Πρίστινας... Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ερβέ Μορέν, και ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία, Τζον Γουίδερς, τάχθηκαν χτες αναφανδόν υπέρ της ανεξαρτησίας του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου θεωρώντας την εξέλιξη «αναπόφευκτη»... Ο δε Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντζ Γιόζεφ Γιουνγκ, που προχτές είχε ταχθεί κατά της διχοτόμησης, προτίμησε χτες στην Πρίστινα να απευθύνει έκκληση για «ψυχραιμία».

Μπροστά σ' όλα αυτά, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επανέλαβε και χτες πως το Βελιγράδι θα πάρει μέτρα έναντι κινήσεων μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και αναγνώρισής της από τρίτες χώρες χωρίς να τα διευκρινίσει. Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου επανέλαβε τα περί κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εάν οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν σε λύση ως τις 10 Δεκέμβρη, λέγοντας πως αυτό θα γίνει μόνον με την υποστήριξη ΗΠΑ και ΕΕ...

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο «Τανγιούνγκ», οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη στις 25-26 Σεπτέμβρη...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Απόλυτη δέσμευση της νέας τουρκικής κυβέρνησης στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις - υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου - στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, στην επεξεργασία ενός «πιο φιλελεύθερου συντάγματος», στην κοσμικότητα του κράτους και τη δημοκρατία, ανακοίνωσε χτες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζοντας τους στόχους του για την επόμενη πενταετία, στην Εθνοσυνέλευση.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εξακολουθεί η σεναριολογία για τη θέση και τις συνεργασίες του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο Πακιστάν, μετά και τις δηλώσεις της εξόριστης πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπούτου, περί συνεργασίας και συνεργασίας στο μοίρασμα της εξουσίας. Εν τω μεταξύ εξακολουθούν οι διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των 120 περίπου Πακιστανών στρατιωτών, που απήχθησαν την Πέμπτη, από μαχητές, προσκείμενους στους Ταλιμπάν.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Εξι Κροάτες πυροσβέστες - ανάμεσά τους και εθελοντές 17 και 18 χρόνων! - έχασαν χτες τη ζωή τους παλεύοντας με τις πυρκαγιές που αποτεφρώνουν τα δάση στο νησί Κόρνατ.

ΜΟΣΧΑ.-- Το 2025 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ρωσία την πρώτη επανδρωμένη πτήση της στη Σελήνη, δήλωσε χτες ο διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας που πρόσθεσε πως θα επιχειρηθεί και η εγκατάσταση μιας μόνιμης σεληνιακής βάσης το 2027-2032.

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και ο Λευκός Οίκος επιλέγουν να «αγνοήσουν» τις αλλεπάλληλες αρνητικές εκθέσεις για την πορεία της κατοχής στο Ιράκ, με το πρώτο να υποστηρίζει ότι «έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας». Προς το παρόν, πάντως, χτες, αεροσκάφος με Αμερικανούς βουλευτές που απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης δέχτηκε πυρά ανταρτών, χωρίς να προκληθεί ζημιά.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Με επιδρομές ελικοπτέρων κλιμακώνει ο λιβανικός στρατός την επίθεσή του στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ και στους εναπομείναντες ισλαμιστές μαχητές της «Φάταχ αλ Ισλάμ». Οι μάχες συνεχίζονται για τρίτο μήνα, και χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 5 Λιβανέζων στρατιωτών ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών μαχητών.

ΧΑΪΦΑ.-- Δυο ναυτεργάτες νεκροί είναι ο απολογισμός της βύθισης του φορτηγού πλοίου «SHELLY» με σημαία Ισραήλ, ένα μίλι μακριά από την ακτή της Χάιφα, μετά από σύγκρουση με το κρουαζιερόπλοιο «SALAMIS» σημαίας Κύπρου και κυπριακών συμφερόντων. Οπως μεταδίδεται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ναυάγιο προκλήθηκε εξαιτίας του συστήματος πλοήγησης του κρουαζιερόπλοιου με έτος κατασκευής το 1962.

ΣΟΥΔΑΝ
«Ευαισθησίες» Μπράουν - Σαρκοζί

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Το σκιάχτρο των οικονομικών και άλλων κυρώσεων κατά του Σουδάν με αφορμή την αιτούμενη εκεχειρία στο Νταρφούρ και τις επικείμενες πολιτικές συνομιλίες επανέφεραν χτες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, με κοινό άρθρο τους στους λονδρέζικους «Τάιμς».

Υποστήριξαν έτσι ότι η ευημερία και η σταθερότητα στο Σουδάν θα έρθει με το «συνδυασμό μιας εκεχειρίας, μιας ειρηνευτικής δύναμης, της οικονομικής αναδόμησης και της απειλής των κυρώσεων»... Οτι θα υποστηρίξουν «όλες τις προσπάθειες για επίσπευση της διαδικασίας ανάπτυξης της υβριδικής δύναμης κυανοκράνων ΟΗΕ και Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ» ως το τέλος τρέχοντος έτους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέοι άμαχοι νεκροί

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι ο κατάλογος των νεκρών αμάχων στο Αφγανιστάν, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά, από τη στιγμή που οι κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ανέλαβαν την «ειρήνευση της περιοχής. Χτες, πάνω από 10 άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση με όλμο, η οποία έπληξε κατοικημένη περιοχή και είχε στόχο αμερικανική βάση στην επαρχία Κουνάρ. Η επίθεση έπληξε μια κατοικημένη περιοχή κοντά στη βάση στην περιφέρεια Τσάουκι της επαρχίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας, Μοχάμαντ Ζαχίρ.

Επίσης σε επίθεση καμικάζι στην είσοδο του αεροδρομίου της Καμπούλ, τα ξημερώματα, δύο Αφγανοί στρατιώτες βρέθηκαν νεκροί και πάνω από 10 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ