ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
Στη δουλιά και στα «θρανία» ως το βαθύ γήρας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ανάγκη επιτάχυνσης των εκπαιδευτικών «μεταρρυθμίσεων» στα κράτη - μέλη του επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε πρόσφατη έκθεσή του με τίτλο «Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Γνώση». Η κεντρική ιδέα που διαπερνά την έκθεση είναι ταχύτατη ενσωμάτωση των «προϊόντων» της επιστημονικοτεχνικής έρευνας και της γνώσης στη διαδικασία της παραγωγής με στόχο την αύξηση του ποσοστού κέρδους του κεφαλαίου. Με δυο λόγια, η πλήρης εμπορευματοποίηση της γνώσης.

Για να επισημάνει τη σημασία αυτής της διαδικασίας, ο ΟΟΣΑ αναφέρεται σε ένα παράδειγμα: Το 1995 μόλις το 28% των εργαζομένων στις χώρες του ΟΟΣΑ απασχολούνταν στη βιομηχανία και περισσότερο από το 63% στον τομέα των υπηρεσιών. Μετά από δέκα χρόνια το ποσοστό άγγιζε το 25% στο βιομηχανικό τομέα και ξεπερνούσε το 69% στις υπηρεσίες.

Πέρα από μια μεθοδολογική αυθαιρεσία του ΟΟΣΑ, ο οποίος δε μετρά στη βιομηχανία τις κατασκευές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, το συμπέρασμα για αύξηση του τομέα των υπηρεσιών έχει μια αντικειμενική βάση. Ωστόσο, αυτό καθόλου δε μειώνει την αριθμητική αύξηση της εργατικής τάξης. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΟΟΣΑ μιλάει για τους «εργάτες γνώσης» δηλώνει πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις εργασίας και στο νέο περιβάλλον.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ στο κεφάλαιο «Τι χρειάζεται για να γίνει η εκπαίδευση πιο αποτελεσματική;».

«Σύμφωνα με μερικά στοιχεία από το πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ, τα σχολεία που έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην κατανομή των πόρων και στο διορισμό του διδακτικού προσωπικού σημειώνουν καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Δίνοντας έτσι την κατεύθυνση για τη σύνδεση της «αποτελεσματικότητας» των σχολείων με τη διαχείριση των «πόρων» που προφανώς προέρχονται από τα δίδακτρα των ίδιων των σπουδαστών και τις χορηγίες των εταιρειών.

Για να δικαιολογήσει την επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ο ΟΟΣΑ επιστρατεύει την «κοινωνική ισότητα»..!

«Επειδή οι αποδοχές των πανεπιστημιακών αποφοίτων ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των άλλων ατόμων, καταβλήθηκαν κάποιες προσπάθειες σε πολλές χώρες για τη συμμετοχή των φοιτητών στο κόστος της εκπαίδευσής τους. Παρόμοιες προσπάθειες έχουν νόημα από την πλευρά της κοινωνικής ισότητας», σημειώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Γνώση».

Ο ΟΟΣΑ, εξάλλου, προεξοφλεί την «παράταση του εργάσιμου βίου» μέσω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σημειώνει λοιπόν ότι «η γήρανση του πληθυσμού στην πλειονότητα των αναπτυγμένων χωρών ασκεί πίεση στους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν αργότερα». Ετσι, οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν στους εργαζόμενους να συνηθίσουν στην ιδέα της επιστροφής στα θρανία «ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις γρήγορες μεταβολές που συντελούνται στο χώρο της εργασίας». Δηλαδή, δουλιά και «σπουδές» ως το βαθύ γήρας...

Η «απογείωση» του ευρώ

Η κρίση που ξέσπασε στα διεθνή χρηματιστήρια με επίκεντρο την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ είχε ως συνέπεια την εκτίναξη της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Την περασμένη Τετάρτη, το ευρώ ξεπέρασε τα 1,39 δολάρια και έφτασε τα 1,3915 δολάρια. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε φτάσει τελευταία φορά στο ρεκόρ των 1,3850 δολαρίων στις 24 Ιούλη.

Στη νέα «απογείωση» του ευρώ συνέτεινε και η φήμη ότι την ερχόμενη Τρίτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέα μείωση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης και της αποτροπής της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Η κρίση με τα επισφαλή δάνεια για αγορά κατοικίας οδήγησε στη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, γεγονός που κατέστησε λιγότερο ελκυστικό το δολάριο. Ομως, το αμερικανικό νόμισμα δε δέχεται πλήγμα μόνο από τα επιτόκια. Μια άλλη πηγή πιέσεων είναι τα υπερβολικά ελλείμματα.

Εξαιτίας των παραπάνω, η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου αυξήθηκε σημαντικά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ομως, αυτή η άνοδος μειώνει την «ανταγωνιστικότητα» της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς γίνονται ακριβότερες οι εξαγωγές και φθηνότερες οι εισαγωγές. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν ληφθεί υπόψη ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και η όποια μείωση των εξαγωγών μπορεί να αναιρέσει τις ισχνές αναπτυξιακές της προοπτικές.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, σε άλλη κλίμακα, η Γαλλία. Γι' αυτό, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία ζητάει έγκαιρη παρέμβαση για την πιθανή μείωση των αντίστοιχων «ευρωεπιτοκίων». Ο φαύλος κύκλος του καπιταλισμού.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αύξηση μικρότερη του αναμενόμενου σημείωσαν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την περασμένη βδομάδα. Οπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τη βδομάδα μέχρι τις 8 Σεπτέμβρη οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000, φτάνοντας στις 319.000, έναντι εκτιμήσεων για 325.000. Κατά τους αναλυτές, η διατήρηση του αριθμού των αιτήσεων σε αυτό το ύψος αντανακλά τους κινδύνους να περιέλθει η αμερικανική οικονομία σε στάδιο ύφεσης.

ΚΙΝΑ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Κίνα κατά 12,8%, στα 42 δισ. δολ., καταγράφηκε το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ειδικότερα για τον Αύγουστο, οι ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα πέντε δισ. δολ., ενισχυμένες κατά 11,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Οι κινεζικές αρχές εκτιμούν ότι οι ξένες επενδύσεις θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό καθ' όλο το έτος.

ΡΩΣΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Περισσότερες εξαγορές στην ΕΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η «Lukoil», η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, εκτιμώντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά ευνοεί πλέον περισσότερο τις συμφωνίες, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους της εταιρείας στους «Financial Times». Η Lukoil, το 20% της οποίας ελέγχεται από την αμερικανική «ConocoPhilips», σκοπεύει να διαθέσει 9 δισ. δολ. για την απόκτηση downstream επιχειρήσεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων μονάδων διύλισης, μεταφοράς και πώλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ