ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
Πάνω στην κάλπη

Eurokinissi

Ψηφίζουμε σήμερα.Τούτη είναι η τελευταία μέρα μιας σημαντικής πολιτικής αναμέτρησης. Μιας πολιτικής μάχης, που οι λαϊκοί άνθρωποι τη δυνατότητα και την ευθύνη να τη δώσουν αποτελεσματικά με την ψήφο τους και να την κερδίσουν. Οχι μόνον αυτή, μα και τις επόμενες που έρχονται. Μάχες, οι οποίες δεν κρίνονται στην κάλπη, μα στο καθημερινό μετερίζι του ταξικού πολιτικού αγώνα της ζωής και της δράσης, για το σήμερα και τ' αύριο. Ολοι οι λαϊκοί άνθρωποι, τούτη τη μέρα, πρέπει να τη θεωρούν ξεχωριστή για τους ίδιους και μπορεί να γίνει ξεχωριστή, αν αξιοποιήσουν σωστά το όπλο της ψήφου. Είναι ώρα, για να δείξουν πως δεν μπορούν να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη τους, αλλά οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Ο λαός μπορεί και πρέπει με εμπιστοσύνη στη δύναμή του να στείλει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, που δε θα χωρά παρερμηνείες και καπηλείες από τα κόμματα που μιλούν στο όνομα του λαού και δρουν ενάντιά του.

Για τους ανθρώπους του μόχθου οι επιδιώξεις είναι εντελώς αντίθετες απ'αυτές της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτών που παριστάνουν τους «φίλους του λαού» όντας εντός των τειχών. Πρέπει, αυτό θέλουν, να ισχυροποιήσουν τη δική τους θέση, τη δική τους προοπτική, τον αγώνα τους για καλύτερες μέρες, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Ναι, προσδοκούν να ενισχύσουν τη δική τους πολιτική. Αυτές οι προσδοκίες εξαρτώνται και από τη σημερινή τους ψήφο. Η ψήφος έχει δύναμη, δύναμη πολιτική, που μπορεί να συμβάλει στην ευόδωση των προσδοκιών τους.

Αυτό, που κατευθύνει τη σημερινή τους ψήφο, είναι το «τι κρίνεται για τους ίδιους». Την επόμενη μέρα, που ξημερώνει με τα ίδια προβλήματα, με την ίδια αν όχι χειρότερη πραγματικότητα, μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να την κάνει διαφορετική, από τη σκοπιά της ενίσχυσης και της προοπτικής της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης.

Μπροστά στην κάλπη λοιπόν, την ώρα της ψήφου, μπορούν οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία που οραματίζεται και προσδοκά τη ζωή δημιουργικά, χωρίς ταξικές ανισότητες και φραγμούς για όλα τα δικαιώματά της, οι γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, που τις φορτώνει η κοινωνία και με τα βάσανα της φροντίδας για τη ζωή των σύγχρονων «δούλων» της, να σκέφτονται την επόμενη μέρα. Τη ζωή τους την επόμενη μέρα.

Σκέψου την επόμενη μέρα

Ερχονται σκληρά μέτρα και προαποφασισμένα, και στις Βρυξέλλες και εδώ στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα νικήσει, ανεξάρτητα από το τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Αυτή η κυβέρνηση ακόμα και αυτοδύναμη μονοκομματική να είναι δε θα μπορεί να τα εφαρμόσει μόνη της, είτε είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται να υπάρξει συναίνεση και από τα κόμματα του συστήματος για να περάσουν αυτά τα μέτρα, και προωθούνται διάφορα τέτοια σενάρια. Τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, δηλαδή οι εκφραστές της Ενημέρωσης της αστικής τάξης μιλούν για την ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων προκειμένου να περάσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Και επιδιώκουν ανακατατάξεις. Το ΠΑΣΟΚ κάνει εκκλήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να τον ενισχύσουν, τιμωρώντας το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να το αναγκάσουν τάχα σε «προοδευτική προγραμματική στροφή» για να ανοίξει ο δρόμος της «τομής στο πολιτικό σύστημα» και των μεγάλων συγκλίσεων. Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει τα κοινά στοιχεία της πολιτικής του με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Και σύσσωμα τα συγκροτήματα του Τύπου παροτρύνουν το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει ταχτική πλατιάς παράταξης για συσπείρωση και άλλων δυνάμεων και όχι στενόκαρδη κομματική πολιτική. Εναλλασσόμενους πόλους επιδιώκουν να δρομολογήσουν. Ανακατεύουν την τράπουλα για να δρομολογήσουν αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Την ίδια ώρα επίσης μιλούν για συναίνεση και στις κορυφές των αστικών κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα απο το ποιός θα είναι κυβέρνηση, ποιός αντιπολίτευση, αφού συμπλέουν στρατηγικά, στις απιτήσεις του κεφαλαίου. Τους χρειάζονται λοιπόν ευρύτερες συναινέσεις για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα τα οποία οι καπιταλιστές βιάζονται να εφαρμοστούν. Αυτό το μήνυμα έστελναν προεκλογικά ως και την τελευταία μέρα.

Η εργατική τάξη, ο λαός, η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους και σήμερα για να μπορούν να το κάνουν και αύριο. Μπορούν με την ψήφο τους να χτυπήσουν τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεταν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και να κάνουν το χρέος τους. Δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ, ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του. Γιατί το ΚΚΕ είναι αταλάντευτα το αντίπαλο δέος σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στην πλουτοκρατία. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να το βάλει στο χέρι κανένας. Για το ΚΚΕ μόνο η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, του λαϊκού κινήματος, μπορεί να ανοίξει το δρόμο που θα βάλει εμπόδια στα χειρότερα, θα φέρει ορισμένες κατακτήσεις. Εμείς θα είμαστε εκεί. Το ΚΚΕ θα είναι στο λαϊκό κίνημα με την εργατική τάξη, με τη νέα βάρδιά της, τη νεολαία, για να χτίζεται ένα πιο ισχυρό αντίπαλο δέος και ένα λαϊκό κίνημα που όχι απλώς θα διεκδικεί, αλλά ανάλογα με τη δύναμη του κινήματος και του ΚΚΕ θα διεκδικήσει και ορισμένες κατακτήσεις, σε ένα δρόμο ώσπου να ανατρέψει πλήρως και ριζικά το σημερινό αρνητικό συσχετισμό.

Θυμήσου

Γι' αυτό η υπερψήφιση του ΚΚΕ, είναι η καλύτερη επένδυση για το λαό. Και πάνω ακόμη από την κάλπη:

ΘΥΜΗΣΟΥ το μοναδικό ΟΧΙ στην ελληνική Βουλή του ΚΚΕ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σε αντίθεση με το ΝΑΙ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και το ΝΑΙ του Συνασπισμού. Δεν πρόκειται για ένα γεγονός του παρελθόντος, που πέρασε και δεν έχει τόση σημασία σήμερα.

Ολα τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και πέρασαν και αυτά που θα έρθουν εκπορεύονται από αυτήν τη βασική συνθήκη, που καταργούσε τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν στην κίνηση του κεφαλαίου, που έδωσε το «πράσινο φως» στην αρπαγή των κατακτήσεων.

Δεν είπαμε μόνο ΟΧΙ στο Μάαστριχτ, αλλά και στη λογική του μονόδρομου. Δεν προβάλλουμε την ουτοπία μιας καλής ΕΕ όπως ο ΣΥΝ. Δεν ήταν μόνο το ΚΚΕ που είπε ΟΧΙ στο Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ. Το είπαν και λαοί στην Ευρώπη, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία...

ΘΥΜΗΣΟΥ τη θέση του ΚΚΕ «ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες», είτε αφορούσε τις ΔΕΚΟ είτε άλλες κρατικές επιχειρήσεις, όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούσαν, και άλλες δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, έλεγαν ότι το θέμα δεν είναι μικρό ή μεγάλο κράτος αλλά η σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων, έστω και με ιδιωτικοποίηση ή με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Δεν υπερασπίστηκε τις κρατικές επιχειρήσεις έτσι όπως τις κατάντησαν ή τις χρησιμοποίησαν τα κόμματα εξουσίας. Αντιστάθηκε στην ιδιωτικοποίηση γιατί έφερνε τα χειρότερα...

ΘΥΜΗΣΟΥ την αντίθεση του ΚΚΕ στην ΚΑΠ που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ τη λογική της αποδέχεται και ο ΣΥΝ...

ΘΥΜΗΣΟΥ την αντίθεσή του ΚΚΕ στον «Καποδίστρια», όταν όλα τα κόμματα - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - υποστήριζαν τη βασική λογική του, διαφωνώντας σε θέματα διαδικασίας μεταξύ τους...

ΘΥΜΗΣΟΥ την έγκαιρη προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι στα Βαλκάνια θα ξεσπάσει πόλεμος, με την παρέμβαση των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, και ότι στη συνέχεια θα μπουν στο χορό οι ΗΠΑ...

ΘΥΜΗΣΟΥ την αντίθεση του ΚΚΕ σε συνθήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων της ΕΕ και των ΗΠΑ, στη Γιουγκοσλαβία, ότι ο πόλεμος γίνεται για να αντιμετωπιστεί η εθνοκάθαρση των Σέρβων, ή στο Ιράκ για να ανατραπεί ο Σαντάμ, ή για να χτυπηθεί στο Αφγανιστάν ο Μπιν Λάντεν... Τότε κάναμε κριτική στο ΣΥΝ που έλεγε «όχι» στον πόλεμο αλλά την ίδια ώρα νομιμοποιούσε προσχήματα των ιμπεριαλιστών, περί «εθνοκάθαρσης» ή περί «τρομοκρατίας»...

ΘΥΜΗΣΟΥ το μοναδικό ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν» σε σχέση με τα άλλα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου...

...Και κάνε το καθήκον σου σήμερα. Κόκκινο βόλι για να 'ναι καλό!


Λ. Ι.


Ολες οι ψήφοι στο ΚΚΕ είναι χρήσιμες καμία δεν είναι χαμένη

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος εκλογικού νόμου ο αριθμός των εδρών που θα πάρει το ΚΚΕ καθορίζεται ως εξής: Το άθροισμα των ψήφων που θα πάρει το ΚΚΕ σ' όλη την επικράτεια θα πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό 260 και το γινόμενο που θα προκύψει θα διαιρεθεί με το άθροισμα των ψήφων που πήραν σ' όλη την επικράτεια όλοι μαζί οι συνδυασμοί, που πέρασαν το 3%. Οι έδρες που θα δικαιούται το ΚΚΕ θα είναι το ακέραιο μέρος της παραπάνω διαίρεσης.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι ψήφοι που πέφτουν στο ΚΚΕ, από το τελευταίο χωριό της Ηπείρου και της Θράκης, μέχρι το τελευταίο χωριό της Πελοποννήσου και της νησιωτικής Ελλάδας καθορίζουν εξίσου τον αριθμό των εδρών που θα πάρει το Κόμμα πανελλαδικά. Μ' άλλα λόγια καμία ψήφος στο ΚΚΕ, σ' όποιο εκλογικό τμήμα και αν πέσει, δεν πρέπει να χαριστεί, δεν είναι χαμένη1



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ