ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Να περιοριστούν οι ρουκέτες ζητά η «Χαμάς»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Δύο μαχητές του ένοπλου σκέλους της «Τζιχάντ» τραυματίστηκαν, χτες, όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η «Τζιχάντ» ήταν μία από τις δύο οργανώσεις (η άλλη ήταν οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης) που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στο νότιο Ισραήλ, την Τρίτη, οπότε τραυματίστηκαν τουλάχιστον 69 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της «Χαμάς», στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε όλους τους «Παλαιστίνιους μαχητές» να μην εκτοξεύουν πυραύλους κατά των μεθοριακών περασμάτων με το Ισραήλ «προκειμένου να μην υπονομεύσουν την είσοδο αγαθών στην περιοχή, ιδιαίτερα στην τωρινή περίοδο του Ραμαζανιού». Η ανακοίνωση της «Χαμάς» ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια πρώτη σαφή ένδειξη ότι προσπαθεί να ελέγξει τις εκτοξεύσεις ρουκετών και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη ισοπεδωτική ισραηλινή αντίδραση, πιθανότητα που φέρεται να εξετάζεται από το ισραηλινό επιτελείο.

ΙΡΑΚ
Δολοφονία - πλήγμα στην κατοχή

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πλήγμα για τις επιλογές του Λευκού Οίκου και την επαναλαμβανόμενη επωδό του περί επίτευξης προόδου στην ασφάλεια σε ορισμένες ιρακινές επαρχίες αποτελεί η χτεσινή δολοφονία του Σεΐκ Αμπντούλ Σατάρ Αμπού Ρίσα, επικεφαλής του Συμβουλίου Σωτηρίας της επαρχίας Ανμπάρ. Ενός συμβουλίου που συνέστησε ο ίδιος, πριν από περίπου ένα χρόνο, μαζί με άλλους σουνίτες φυλάρχους για να παταχτεί η δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών και της «αλ Κάιντα».

Ο Ρίσα, που δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας κοντά στην έπαυλή του στο Ραμάντι, αναδείχτηκε σε ισχυρό άνδρα στην περιοχή και πίεσε για στενή συνεργασία με τα κατοχικά στρατεύματα. Η τακτική αυτή απέφερε χρήματα στην επαρχία, διά μέσου του ίδιου (μόλις πριν από μία εβδομάδα μετά από συνάντηση με τον Μπους στη Βαγδάτη ο Ρίσα εξασφάλισε άλλα 70 εκατομμύρια δολάρια για την επαρχία Ανμπάρ), έφερε ηρεμία, καθώς οι ίδιοι οι σουνίτες πολίτες αντέδρασαν ένοπλοι απέναντι στους εξτρεμιστές, αλλά προκάλεσε και πολλές έχθρες. Ακόμη και μεταξύ των συνεργαζόμενων σουνιτών φυλάρχων επικράτησε μεγάλη δυσαρέσκεια, λόγω της συνεργασίας με τους κατοχικούς, αφού οι περισσότεροι ήθελαν απαλλαγή από τους εξτρεμιστές και την κατοχή.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ανάξια πράξη» τη δολοφονία Ρίσα, ενώ ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Πετρέους, μίλησε για «τραγική απώλεια». Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι ο Πετρέους εδραίωσε μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας του για την επιτευχθείσα πρόοδο στο Ιράκ, μιλώντας στο Κογκρέσο, στο παράδειγμα της επαρχίας Ανμπάρ και στη συνεργασία του Ρίσα. Η εξέλιξη, πάντως, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε τροποποίηση του περιεχομένου του διαγγέλματος Μπους, σήμερα στις τέσσερις το πρωί ώρα Ελλάδας, όπου εκτιμάται ότι θα υιοθετήσει την πρόταση Πετρέους για σταδιακή απόσυρση, υπό συνθήκες και όχι άμεσα, μόνο των επιπλέον δυνάμεων.

Στην κατοχή του Λιβάνου

Η ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006, είναι, ίσως, η πιο πρόσφατη, αλλά και γλαφυρή περίπτωση «ταύτισης» των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως προς τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο αμερικανικό σχέδιο για την «Ευρεία Μέση Ανατολή» και στους ενδο-ιμπεριαλιστικούς διαγκωνισμούς που αυτό έχει πυροδοτήσει. Ενώ ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπούσε το Λίβανο ανηλεώς, από άκρη σε άκρη, επί πλέον των 30 ημερών, αιματοκυλώντας το λιβανικό λαό και ισοπεδώνοντας το νότο, η κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκαν σε ευχολόγια για την «ανάγκη επικράτησης ηρεμίας και αυτοσυγκράτησης» και κλαυθυρισμούς για το λιβανικό λαό, αναγνωρίζοντας το ...«δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

  • Ουδείς εκ των δύο καταδίκασε απερίφραστα την ισραηλινή εισβολή.
  • Ουδείς τόλμησε να αποσαφηνίσει ποιος είναι ο θύτης και ποιο είναι το θύμα του συγκεκριμένου μακελειού, ποιες είναι οι ευθύνες της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής σε μερίδα του λιβανικού εδάφους, ποιος είναι ο ρόλος του ιμπεριαλισμού στην κρίση που προέκυψε. Αντίθετα, τήρησαν ίσες αποστάσεις και δε δίστασαν και να τις εκφράσουν ανοιχτά.
  • Συντάχθηκαν πλήρως με την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, όπου οι ευθύνες «μοιράζονταν» μεταξύ της «Χεζμπολάχ», που αποτέλεσε τον κορμό της λιβανικής αντίστασης και της οποίας οι μαχητές πλαισιώθηκαν από μαχητές πολλών άλλων εντελώς διαφορετικών πολιτικών χώρων, όπως είναι το Λιβανικό ΚΚ, και του Ισραήλ. Απέκρυψαν επισταμένα το ότι η απόφαση 1701, εκτός από τον τερματισμό των εχθροπραξιών, επί της ουσίας άνοιγε το δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου που άρχισε η ισραηλινή εισβολή, δηλαδή την εξόντωση κάθε είδους διαφορετικής φωνής απέναντι σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που η Ουάσινγκτον «επιθυμεί» να διοικούν τη χώρα και να προωθούν τα σχέδιά της.
  • Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τη «Χεζμπολάχ» να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες αιχμαλώτους πολέμου και το Ισραήλ να αποφύγει την υπέρμετρη βία «για να αποσοβηθούν τα χειρότερα».
  • Τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας συνέταξαν πλήρως την Ελλάδα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συναινώντας στη συμμετοχή της στην «πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ», στην πραγματικότητα κατοχική, που αναπτύχθηκε στο νότο του Λιβάνου, με τη συμμετοχή ελληνικών πλοίων στο ναυτικό αποκλεισμό.

Η δύναμη αυτή στοχεύει στην προώθηση του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για την «Ευρεία Μέση Ανατολή» σε βάρος των αποφάσεων και της θέλησης των λαών της περιοχής. Ενός σχεδίου που είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει στην αναχάραξη συνόρων ή και στην αλλαγή κυβερνήσεων, με τρόπο τέτοιο ώστε να απομυζηθούν από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και να ελέγχονται πλήρως οι ενεργειακές πηγές και οι δρόμοι τής, γεωστρατηγικά, πολύτιμης περιοχής. Ενός σχεδίου που είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου, και βαραίνει τις τσέπες μας περαιτέρω των 250 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, που ήδη πληρώναμε για τη «διεθνή παρουσία της χώρας» σε διάφορα άλλα σημεία του κόσμου ως «χωροφύλακα» υπό τις εντολές του ΝΑΤΟ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι απήγαγαν χτες ένα δίχρονο κορίτσι από το σπίτι εργαζόμενου σε πετρελαϊκή εταιρεία κοντά στην πόλη Χαρκούρτ.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Τον Οκτώβρη του 2008 θα διεξαχθούν οι πολυαναμενόμενες (λόγω εμφυλίου) προεδρικές εκλογές στη δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

ΤΟΚΙΟ.-- Στις 23 Σεπτέμβρη θα αρχίσει η διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ιαπωνία μετά την προχτεσινή παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε, που μεταφέρθηκε χτες σε νοσοκομείο με κοιλιακές διαταραχές λόγω άγχους...

ΜΙΛΑΝΟ.-- Κατά 20% θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα η τιμή των ζυμαρικών στην Ιταλία, ενώ αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στα βασικά προϊόντα της χώρας. Χτες ομάδες καταναλωτών ζητούσαν από τους Ιταλούς να απόσχουν από την αγορά ζυμαρικών ώστε να εκφραστεί η αντίθεσή τους στην επικείμενη αύξηση.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διώξεις και αναγνώριση

ΚΑΪΡΟ.-

Στην επικαιρότητα βρέθηκε, χθες, τόσο αρνητικά όσο και θετικά η Αίγυπτος για δύο εντελώς διαφορετικούς λόγους. Χθες, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με καταναγκαστικά έργα, καθώς και σε πρόστιμο 20.000 αιγυπτιακών λιρών (3.540 δολαρίων), τέσσερις διευθυντές μεγάλων εφημερίδων, επειδή κρίθηκαν ένοχοι για δυσφήμιση του Προέδρου Μουμπάρακ και του γιου του Γκαμάλ. Οι τέσσερις κατέθεσαν εγγύηση 10.000 λιρών ο καθένας και αφέθηκαν ελεύθεροι περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσής τους. Στην Αίγυπτο, η άσκηση κριτικής στον Πρόεδρο ή σε μέλη της οικογένειάς του συχνά αποτελεί αδίκημα.

Την ίδια ώρα, η UNICEF και άλλες οργανώσεις εξήραν, χθες, τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και της θρησκευτικής, ενάντια στην κλειτοριδεκτομή, μια συνήθεια ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αφρική, που, εκτός από τη συνεπαγόμενη αναπηρία, έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους νέων κοριτσιών. Τον Ιούλη, μετά το θάνατο άλλων δύο εφήβων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που την απαγορεύει.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαπιστευτήρια «γραμμένα» με αίμα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση Μπους και τις ΗΠΑ, φαίνεται να δίνει ο πρόεδρος - στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ενόψει των εκλογών στο Πακιστάν και την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρεία. Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις της Ουάσιγκτον, ότι το Πακιστάν πρέπει να «συμμορφωθεί» και να εντείνει τις επιθέσεις του κατά τις τρομοκρατίας και όσων την υποστηρίζουν...

Ετσι σε μάχες που σημειώθηκαν χτες στα Βορειοδυτικά της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ουαζιριστάν, που θεωρείται ως η περιοχή κυριαρχίας των φυλάρχων, που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν και στηρίζουν την «Αλ Κάιντα», οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας σκότωσαν περί τους 80 μαχητές, ενώ νεκροί αναφέρονται και 12 στρατιώτες. Ακόμα 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, επίσης στα Βορειοδυτικά της χώρας.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τα βήματα του Πακιστάν και του Π. Μουσάραφ, στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας και στην αποκατάσταση της τάξης και της δημοκρατίας» στη χώρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ