ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η εκλογική διαδικασία

ICON

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξήχθη η χτεσινή εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα. Κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν αναφορικά με την προσέλευση ή έγκαιρη προσέλευση δικαστικών αντιπροσώπων και εφορευτικών επιτροπών, την έλλειψη λευκών ψηφοδελτίων και ψηφοδελτίων κάποιων μικρών κομμάτων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία.

Αναφορικά με τους δικαστικούς αντιπροσώπους: Η δικαστική αντιπρόσωπος στο 809ο εκλογικό τμήμα στο Κουκάκι δεν εμφανίστηκε καθόλου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στο εκλογικό τμήμα ούτε ο σάκος με το εκλογικό υλικό. Ετσι, αντικαταστάθηκε και η νομαρχία προμήθευσε το τμήμα με νέο σάκο.

Καθόλου δεν εμφανίστηκε - με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί - και ο δικαστικός αντιπρόσωπος στον Αγιο Γεώργιο Τυμφρηστού στη Μεσαία Κάψη Φθιώτιδας.

Στις Ράχες Ηλείας ο δικαστικός αντιπρόσωπος προσήλθε καθυστερημένα (άργησε να ξυπνήσει), με συνοδεία αστυνομικών, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

Αντίστοιχη καθυστέρηση υπήρξε και στους Αρκειούς, ένα μικρό νησί δίπλα στους Λειψούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταφέρθηκε από την Πάτμο με καΐκι γιατί το ταχύπλοο παρουσίασε βλάβη και η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 9 το πρωί.

Ελλειψη ψηφοδελτίων του ΚΚΕ εμφανίστηκε προχτές το βράδυ σε πέντε εκλογικά τμήματα στα Χανιά και στη Βαλανιώ Κερκύρας. Ωστόσο, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και η χτεσινή εκλογική διαδικασία άρχισε κανονικά. Ελλείψεις ψηφοδελτίων μικρών κομμάτων παρουσιάστηκαν στη Β΄ Αθήνας, όπως στη Δάφνη, στην Ηλιούπολη και στου Ζωγράφου. Να σημειωθεί ότι την ευθύνη να υπάρχουν ψηφοδέλτια στα τμήματα την έχουν οι νομαρχίες, ενώ για την επάρκειά τους τα κόμματα.


ICON

Ενα τελευταίο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης είναι η απόφαση των κατοίκων και του δημάρχου στους Λειψούς να απέχουν από τις εκλογές ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, απόφαση η οποία δεν ακούμπησε όλους τους κατοίκους. Εντούτοις, οι κάλπες στήθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, αφού ο δήμος αρνήθηκε να διαθέσει κάποιο κτίριο ή σχολείο.

Στη Θεσσαλία

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα «κύλησαν» οι εκλογές χτες και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, με εξαίρεση ορισμένα που δημιουργήθηκαν από τη μη προσέλευση αρκετών μελών εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα όπου είχαν οριστεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, έγινε η επιστράτευση κάποιων από αυτούς και σε άλλες η αντικατάστασή τους από αντιπροσώπους κομμάτων. Τα περισσότερα απ' αυτά αναφέρθηκαν στις επαρχίες Ελασσόνας και Τυρνάβου Νομού Λάρισας, αλλά γρήγορα ξεπεράστηκαν με αποτέλεσμα να μη δυσκολευτεί ιδιαίτερα η εκλογική διαδικασία, η οποία εξελίχτηκε στη συνέχεια κανονικά.

Στην Πελοπόννησο

Ομαλά κύλησε σχετικά η εκλογική διαδικασία στην Πελοπόννησο, εκτός από ορισμένα προβλήματα μικρής σημασίας που παρατηρήθηκαν στην έναρξη της ψηφοφορίας(αργοπορία δικαστικών αντιπροσώπων, μικροελλείψεις σε ψηφοδέλτια, απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών), τα οποία όμως ξεπεράστηκαν.

Στην Ηλεία και συγκεκριμένα στις πυρόπληκτες περιοχές, σε αρκετά χωριά η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη. Οπως γίνεται αντιληπτό η μειωμένη προσέλευση έχει σχέση κυρίως με την οργή των κατοίκων αυτών από την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ αλλά και τη γενικότερη στάση του ΠΑΣΟΚ, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Αξιοσημείωτο ήταν το περιστατικό που συνέβη στο 218Β εκλογικό τμήμα της Κάτω Παναγιάς στο Δήμο Κυλλήνης, όταν εμφανίστηκαν δύο στρατιωτικοί και ζήτησαν να ψηφίσουν (παρέδωσαν και μια κατάσταση με δέκα άτομα που θα ακολουθούσαν), χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που προβλέπεται για τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας. Επειτα από παρέμβαση της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, αρχικά, ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν τους επέτρεψε να ψηφίσουν αλλά στη συνέχεια τους έδωσε την άδεια. Ακολούθησε ένσταση από την πλευρά της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, καθώς η βεβαίωση που προσκόμισαν από το διοικητή της μονάδας τους δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του εκλογικού κανονισμού σύμφωνα με το άρθρο 82, παράγραφος 5.

Στη Β/Δ Ελλάδα

Σε ομαλό κλίμα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε, χτες, η εκλογική διαδικασία σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα και Κέρκυρα. Μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα όσον αφορά στη συγκρότηση της εφορευτικής επιτροπής καθώς αρκετά διορισμένα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της δεν ήταν στα πόστα νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να ορίζουν ψηφοφόρους για να εκτελέσουν τα χρέη της εφορευτικής επιτροπής.

Στο Νομό Ιωαννίνων, σε περίπου 10 εκλογικά τμήματα, βρέθηκαν, ανάμεσα στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ψηφοδέλτια από άλλη εκλογική περιφέρεια και συγκεκριμένα από το Νομό Τρικάλων. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε έγινε δυνατό να λυθεί έγκαιρα με την άμεση αντικατάσταση των μη σωστών ψηφοδελτίων.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Μεμονωμένα αλλά υπαρκτά τα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Προσπάθεια χειραγώγησης των ψηφοφόρων μέχρι ένα βήμα πριν την κάλπη εκδηλώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, με πρωταγωνιστές στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ., 432ο εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης) καθυστέρησαν να παρουσιαστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με αποτέλεσμα να ξεκινήσει με καθυστέρηση και η ψηφοφορία. Στα εκλογικά τμήματα στα Σέρβια της Κοζάνης διαπιστώθηκε έλλειψη λευκών ψηφοδελτίων.

Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν τα εξής προβλήματα: Στο 273ο εκλογικό τμήμα στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης εκλογέας ψήφισε χωρίς να είναι εγγεγραμμένη. Ακολούθως εμφανίστηκε άλλη εκλογέας με τα ίδια στοιχεία. Μετά από παρέμβαση των εκλογικών αντιπροσώπων δεν ψήφισε. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε άλλα δύο τμήματα στο Ε΄ Διαμέρισμα και στη Σταυρούπολη.

Στο 295ο εκλογικό τμήμα χάθηκε φάκελος, ο οποίος ακόμη ...αναζητείται. Συγκεκριμένα, ο εκλογέας υποστήριξε ότι έχασε το φάκελο και ο δικαστικός αντιπρόσωπος χωρίς προηγουμένως να διαπιστώσει την ορθότητα των λεγομένων, του έδωσε δεύτερο φάκελο.

Σε αντίθεση με το παραπάνω περιστατικό, βρέθηκαν οι 2 φάκελοι που δηλώθηκε ότι χάθηκαν σε άλλα δύο τμήματα.

Σε πολλά εκλογικά κέντρα προκλητική ήταν η παρουσία στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους ένα βήμα πριν την κάλπη. Π.χ., στο σχολικό συγκρότημα Γουναρίδη στις Συκιές αντιδήμαρχοι (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Συκεών είχαν τοποθετήσει τραπεζάκια και μοίραζαν ψηφοδέλτια μέσα στους διαδρόμους του σχολείου, έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Παρόμοια περίπτωση με πρωταγωνιστές στελέχη της ΝΔ σημειώθηκε στην Ευκαρπία. Επίσης στην Ευκαρπία, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έστησαν μηχανισμό χειραγώγησης της ψήφου των παλιννοστούντων.

Στην Ξάνθη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Κιμερίων, μοίραζε ψηφοδέλτια έξω από το εκλογικό τμήμα.

Στην Κρήτη

Χωρίς σημαντικά προβλήματα ολοκληρώθηκε χτες η εκλογική διαδικασία και στην Κρήτη. Σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα και των τεσσάρων νομών οι κάλπες άνοιξαν κανονικά για τους ψηφοφόρους, οι οποίοι άρχισαν να προσέρχονται από νωρίς.

Μικρής έκτασης, βέβαια, προβλήματα που παρατηρήθηκαν ήταν επίσης οι απουσίες μελών εφορευτικών επιτροπών σε διάφορα τμήματα καθώς και ορισμένες καθυστερήσεις δικαστικών αντιπροσώπων σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού Λασιθίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ