ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
«Κλειστόν» εξαιτίας τεράστιων ελλείψεων

Γονείς και κηδεμόνες μαζί με τους μαθητές με αναπηρίες προχώρησαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο

Το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση απαίτησαν χτες γονείς και μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω
Το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση απαίτησαν χτες γονείς και μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω
Κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους παραμένουν - παρά την «επίσημη» έναρξη της σχολικής χρονιάς - 80 μαθητές με αναπηρίες του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αιγάλεω, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει εξασφαλίσει το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό για τη λειτουργία του.

Χτες, γονείς και κηδεμόνες μαζί με τους μαθητές με αναπηρίες βγήκαν στο δρόμο μπροστά απ' το σχολείο και διαμαρτυρήθηκαν για την αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση, ενώ απαίτησαν να στελεχωθεί άμεσα με καθηγητές το ΕΕΕΕΚ.

Τα ΕΕΕΕΚ της χώρας, όπως εξήγησε στο «Ρ» η διευθύντρια του σχολείου Κυριακή Ατταλιώτου, συμπληρώνουν πέντε χρόνια λειτουργίας, χωρίς να έχουν ούτε μια οργανική θέση εκπαιδευτικού προσωπικού! Οι θέσεις αυτές δεν έχουν προβλεφτεί από το υπουργείο Παιδείας και έτσι οι ανάγκες καλύπτονται μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές.

«Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάει το σχολείο τη χρονιά με μηδέν εκπαιδευτικό προσωπικό. Για να λειτουργήσουμε, χρειαζόμαστε 18 άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό και αυτή τη στιγμή έχουμε μόλις πέντε. Είναι αδύνατον να βγάλουμε προγράμματα», εξηγεί η Κ. Ατταλιώτου. Πέρυσι, το ΕΕΕΕΚ του Αιγάλεω ξεκίνησε μαθήματα στις 18 Οκτώβρη και γινόταν 3ωρο πρόγραμμα μέχρι και το Δεκέμβρη.

«Μόνο υποσχέσεις ακούμε από το υπουργείο Παιδείας, αλλά στο ΕΕΕΕΚ δεν έχει γίνει ούτε αγιασμός. Είδε ο γιος μου στην τηλεόραση τον αγιασμό στα άλλα σχολεία και τον πήρε το παράπονο, έκλαιγε όλη μέρα. Οι κυβερνήσεις "πουλάνε" ευαισθησία, αλλά τα παιδιά μας τα έχουν για την ανεργία, την αμορφωσιά, τον Καιάδα. Τα αντιμετωπίζουν σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού», ξεχειλίζει η αγανάκτηση της Χριστίνας Δημητροπούλου, μητέρας μαθητή του ΕΕΕΕΚ. Στη συζήτηση παρεμβαίνει η Τζένη, μαθήτρια του ΕΕΕΚ: «Πότε θα ανοίξει το δικό μας σχολείο; Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Οι γονείς μας δουλεύουν. Τι θα κάνουμε εμείς, τα παιδιά;».

«Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν τα ΕΕΕΕΚ με ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Τα δικά μας παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν. Με τους ωρομίσθιους, με τη διαρκή εναλλαγή προσώπων, αυτή η σχέση διακόπτεται και τα παιδιά αργούν πολύ να προσαρμοστούν», επισήμανε ο Χρήστος Κουκοβίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Πέρα, όμως, από τις ελλείψεις σε καθηγητές, οι γονείς χαρακτηρίζουν τα ΕΕΕΕΚ «πάρκινγκ ψυχών». «Υποτίθεται ότι το σχολείο είναι επαγγελματικής κατάρτισης. Πηγαίνετε να δείτε, αν υπάρχουν εργαστήρια. Υπάρχει μια κουζίνα και ένα παρτέρι στο προαύλιο, που υποτίθεται ότι κάνουν κηπουρική. Πώς θα σταθεί κάπου αλλού με αυτές τις ...γνώσεις το παιδί μου; Πολλές φορές οι καθηγητές δεν έχουν εκπαίδευση και εμπειρία στην ειδική αγωγή», τόνισε η Δήμητρα Θεοδώρου, μητέρα μαθητή, για να καταλήξει με πίκρα: «Τα παιδιά με αναπηρίες και οι οικογένειές τους είμαστε αφημένοι στη μοίρα μας».

Νερό - δηλητήριο και στην Τανάγρα

Η μεγάλη έκταση και οι σοβαρές συνέπειες της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τον Ασωπό ποταμό έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια, με τις περιοχές εντός και εκτός Βοιωτίας, όπου εντοπίζεται εξασθενές χρώμιο, να πληθαίνουν. Το τοξικό μέταλλο εξασθενές χρώμιο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και καρκινογόνο, ανιχνεύτηκε και σε τρεις γεωτρήσεις στην Τανάγρα.

Συγκεκριμένα, στα τρία από τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Τανάγρας, σε γεωτρήσεις βάθους - κατά μέσο όρο - 200 μέτρων, εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο: Σύμφωνα με αναλύσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας Βοιωτίας:

  • Στο δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας, η ποσότητα του εξασθενούς χρωμίου είναι 38 μg/l.
  • Στο δημοτικό διαμέρισμα Ασωπείας φτάνει στα 48 μg/l.
  • Στο δημοτικό διαμέρισμα Αρματος το εξασθενές χρώμιο είναι σε περιεκτικότητα 14 μg/l.
  • Σε μια πηγή στην Βρύση Αρματος, όπου αρκετοί κάτοικοι και περαστικοί πίνουν νερό, ανιχνεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικών, 89,3 μg/l και έχει τοποθετηθεί πινακίδα από το δήμο, η οποία προειδοποιεί για την ακαταλληλότητα του νερού.
ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Δίωξη αγωνιστή δημοτικού συμβούλου

Τον δημοτικό σύμβουλο Αμπελοκήπων Γιάννη Νομικό διώκει με μηνύσεις ο δημότης Αμπελοκήπων Κ. Ντούρμας με τη συναινετική σιωπή και τις αποφάσεις της γαλάζιας διοίκησης του Δήμου Αμπελοκήπων και των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων. Αιτία της δίωξης αποτελεί η ασυμβίβαστη στάση του Γ. Νομικού απέναντι στην απόφαση της γαλάζιας διοίκησης του Δήμου Αμπελοκήπων να αποχαρακτηρίσει οικόπεδο που προορίζεται για ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού, προκειμένου να ικανοποιήσει την επιθυμία του Κ. Ντούρμα να πάρει στην ιδιοκτησία του το εν λόγω οικόπεδο.

Ο Κ. Ντούρμας έκανε μήνυση για ηθική βλάβη στον Γ. Νομικό και στον εκδότη της τοπικής εφημερίδας των Αμπελοκήπων «Κάτοικος Αμπελοκήπων», Κ. Κρικέλη, για τη δημοσίευση άρθρου του Γ. Νομικού στην τοπική εφημερίδα, στο οποίο πρόβαλε την αναγκαιότητα χρήσης του συγκεκριμένου οικοπέδου από το Δημόσιο για ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού σε όφελος του κοινωνικού συνόλου, βεβαίως. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης (αναμένεται η απόφαση), ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της ποινικής μήνυσης που έκανε ο Κ. Ντούρμας εναντίον του αγωνιστή δημοτικού συμβούλου Γ. Νομικού.

Οπως επισημαίνει η ΔΕΑΚ, ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που είχε θέσει για συζήτηση η δημοτική αρχή κατά την τρέχουσα θητεία της, προκαλώντας το κοινό αίσθημα ή τουλάχιστον το αίσθημα ενός μεγάλου μέρους του λαού των Αμπελοκήπων. Σημειώνεται σχετικά με την υπόθεση ότι από το 1984 η ΔΕΑΚ ως δημοτική αρχή, τότε, είχε πάρει απόφαση χαρακτηρισμού αυτού του οικοπέδου και άλλων μαζί με αυτό για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες. Μάλιστα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του 1988 η οικογένεια του Κ. Ντούρμα χαρακτηρίζεται ως «καταληψίας» του οικοπέδου. Επίσης, από το 1988 το οικόπεδο έχει χαρακτηριστεί για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού, όπως σημειώνει η ΔΕΑΚ.

Το θέμα θα είχε λήξει - σημειώνει η ΔΕΑΚ - αν η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει στην ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού, με αίτημα για δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου στο δήμο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Επίθεση με μολότοφ

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε στις 4.20 χτες τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος των αγνώστων ήταν μία διμοιρία των ΜΑΤ. Συγκεκριμένα, μία ομάδα περίπου 10 ατόμων εμφανίστηκε στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου, πολύ κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πέταξαν τέσσερις βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Από τις εκρήξεις δεν προκλήθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Φωτιές σε Πύλο και Πάρνηθα

Χτες, ένα μήνα δηλαδή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές με τις τραγικές συνέπειες στην Πελοπόννησο, μία νέα φωτιά έθεσε σε συναγερμό Πυροσβεστική και κατοίκους. Και, μάλιστα, όλα αυτά μόλις μία μέρα μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έξω από την Τρίπολη.

Στη 1.50΄ το μεσημέρι, φλόγες ξεπρόβαλλαν στη θέση «Κυνηγός» στην Πύλο. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση ήταν μεγάλη και χρειάστηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τόσο εναέριες όσο και επίγειες, προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο. Αυτό κατέστη δυνατό περίπου 3,5 ώρες αργότερα και αφού είχαν κινητοποιηθεί ακόμα και πεζοπόρα τμήματα με ελικόπτερο του Στρατού.

Παράλληλα, πυρκαγιά ξέσπασε χτες στις 5.30΄ το πρωί στην περιοχή «Ντάρτιζα» της Πάρνηθας. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και η φωτιά, που δεν είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, κατασβέστηκε γρήγορα.

Προσοχή στη χρήση τους

Περιορισμό της χρήσης των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν την ουσία nimesulide, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ηπατικών βλαβών συνιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Τα φάρμακα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία έχουν εγκριθεί σε κάποιες χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οξέως πόνου, των συμπτωμάτων επώδυνης οστεοαρθρίτιδας και της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας (πόνοι περιόδου). Ο ΕΜΕΑ συνιστά τον περιορισμό της διάρκειας θεραπείας με nimesulide έως το πολύ 15 ημέρες και την απόσυρση από την αγορά όλων των κυτίων που περιέχουν περισσότερες από 30 δόσεις. Στους γιατρούς συνιστάται να βασίζουν την απόφασή τους να συνταγογραφήσουν nimesulide σε προσεκτική εξέταση των συνολικών κινδύνων για τον ασθενή.

Προσκύνημα στο Μακρονήσι

Η επίσκεψη στο Μακρονήσι των μελών και φίλων της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, από το Λαύριο με το πλοίο «ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ» της εταιρείας «ΚΑΡΥΣΤΙΑ ΝΕ». Η αναχώρηση, από Λαύριο, θα γίνει στις 10 το πρωί και η επιστροφή, από Μακρονήσι, στις 2.30 μμ.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της ΠΕΚΑΜ: 2103247820 τις ώρες 10πμ-12μ, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Επίσης, τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για το Λαύριο, απ' όπου θα γίνει η επίσκεψη - προσκύνημα στο Μακρονήσι με το πλοίο (δωρεάν). Δηλώσεις συμμετοχής στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, στα τηλέφωνα: 2108231368 και 2108225407.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για τις παραχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έγινε χθες, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου σε παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας και να αποφασίσει την ανταλλαγή τους με ακίνητα - «φιλέτα» σε εκτάσεις της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Καβάλας, της Πέλλας, και άλλων περιοχών.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Ωραιοκάστρου, Πανοράματος και Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκε ότι άρχισε η εκποίηση ακίνητων. Τουλάχιστον στις περιπτώσεις στο Ωραιόκαστρο από τα 21 οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στη Μονή έχουν εκποιηθεί τα τρία και στο Θερμαϊκό από τα 19 έχουν εκποιηθεί τα πέντε.

Οι φορείς ζητούν την ακύρωση της χαριστικής πράξης και απόδοση όλων των εκτάσεων στους δήμους για να γίνουν έργα σε όφελος των συμφερόντων του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ