ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Επιταχύνει τη μείωση της τευτλοκαλλιέργειας

Πριμ σε παραγωγούς που θα αποποιηθούν το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τεύτλα

Αποφάσεις για την ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής ζάχαρης και κατά συνέπεια της τευτλοκαλλιέργειας πήρε χτες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν να μπορούν να δίνονται επιπλέον κίνητρα - επιδοτήσεις για αποποίηση της ποσόστωσης, για τον περιορισμό, δηλαδή στην ουσία, της παραγωγής ζάχαρης. Αποφασίστηκε να δίνονται απευθείας 237,5 ευρώ το τόνο, για την περίοδο 2008 - 2009 και να δοθεί αναδρομικά η διαφορά από το ποσό αυτό για τους παραγωγούς των οποίων αποσύρθηκε η ποσόστωση για τις περιόδους 2006-2007 και 2007-2008. Με βάση τη σχετική απόφαση δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να μπορούν οι ίδιοι να ζητήσουν απόσυρση ποσόστωσης σε ποσοστό 10%, πράγμα που για την Ελλάδα μεταφράζεται σε αφαίρεση ακόμα 15.880 τόνων. Δόθηκε η δυνατότητα να ληφθούν ανάλογα μέτρα και για την περίοδο 2009 - 2010, ενώ μετά το 2010 επιτράπηκε στην Κομισιόν να μπορεί να προχωρήσει σε υποχρεωτικές μειώσεις των ποσοστώσεων ζάχαρης. Ο στόχος που υπάρχει είναι να φύγουν από τη μέση ακόμα 3,8 εκατ τόνοι, ενώ ήδη έχουν αποσυρθεί, σε επίπεδο ΕΕ, 2,8 εκατ τόνοι.

Το ζήτημα είναι ότι η εξευτελιστική ελάχιστη τιμή που δίνει ο κανονισμός της ΕΕ για τη ζάχαρη συν τα πρόσθετα κίνητρα απόσυρσης, καθώς και η όλη στάση της κυβέρνησης, δημιουργούν προϋποθέσεις για να ξεπουληθεί και ό,τι απέμεινε από την εθνική ποσόστωση ζάχαρης που είναι μόλις 158.800 τόνοι, από τους 316.000 τόνους που ήταν πριν. Δημιουργείται έτσι ακόμα πιο μεγάλος ο κίνδυνος να κλείσουν ένα, δύο ή και τα τρία από τα εναπομείναντα ζαχαρουργεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ελλάδα. Ηδη φέτος, δεύτερη χρονιά εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού για τη ζάχαρη καλλιεργήθηκαν μόλις 145.000 στρέμματα από 270.000 που είχαν καλλιεργηθεί πέρσι και 418.000 πρόπερσι. Ειδικά φέτος δεν πιάστηκε καν ο στόχος της διοίκησης της ΕΒΖ, για να καλλιεργηθούν 210.000 στρέμματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η παραγωγή ζάχαρης θα είναι γύρω στους 100.000 τόνους από τους 158.800 τόνους που είναι η ποσόστωση και υπό αυτές τις συνθήκες, θα κλείσει τουλάχιστον ένα ακόμα εργοστάσιο της ΕΒΖ. Και ο κλήρος πέφτει ανάμεσα σε Σέρρες και Ορεστιάδα...

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το 88,75% στην Εθνική

Στο 88,75% ανέβασε η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΤΕ) τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Εθνική ΑΕΓΑ). Υπενθυμίζεται, ότι τη Δευτέρα, η διοίκηση της ΕΤΕ, κατέθεσε δημόσια πρόταση εξαγοράς του 23,08% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής που βρίσκονται στα χέρια τρίτων με στόχο την απόκτηση του 100% των μετοχών της, έναντι ποσού 5,50 ευρώ ανά μετοχή.

Στα πλαίσια αυτά, η ΕΤΕ εξαγόρασε προχτές 15.279.164 κοινές ονομαστικές μετοχές μετά δικαιώματος ψήφου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της στη θυγατρική της εταιρεία Εθνική Ασφαλιστική από 76,92% (99.306.715 μετοχές) σε 88,75% (114.585.879 μετοχές).

Κινεζικές μπίζνες στην Ελλάδα

Πρόσκληση σε Κινέζους επιχειρηματίες για μπίζνες στην Ελλάδα απηύθυνε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης. Σε συνάντηση που είχε προχτές ο Ελληνας υπουργός με τον υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας Yang Limin, συμφώνησαν στη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στον τομέα των οδικών μεταφορών, στο πλαίσιο του «Μνημονίου Κατανόησης», που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Η πρόταση του Ελληνα υπουργού περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών, στην προώθηση των ευρασιατικών συνδέσεων και δικτύων μεταφορών, καθώς και στην ανάπτυξη των ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS).

Ο Κ. Χατζηδάκης κάλεσε την κινεζική πλευρά να συμμετάσχει στην ανάπτυξη των εμπορευματικών κέντρων στην Ελλάδα, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα για ακατάλληλα τρόφιμα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 85.000 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε δεκαεννέα επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων και εστίασης γιατί είτε δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής είτε βρέθηκαν να κατέχουν ακατάλληλα, ληγμένα ή και αλλοιωμένα τρόφιμα. Πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή της περίφημης «Αίγλης» του Ζαππείου στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ καθώς στους χώρους της βρέθηκαν τρόφιμα ακατάλληλα και επιβλαβή για την υγεία. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 24 κιλά τρόφιμα και περίπου 48 λίτρα χυμοί άλλα από τα οποία ήταν ληγμένα και άλλα χωρίς επισήμανση ή παρουσίαζαν εκτεταμένη αλλοίωση. Ακόμη, πρόστιμα επιβλήθηκαν στις εξής επιχειρήσεις:

  • «Πάρκο της Ειρήνης» στην πανεπιστημιούπολη Πάτρας πρόστιμο 15.000 ευρώ.
  • «Η νέα Οικονομική Λουκάς Φίλης - Ι. Φίλη ΕΠΕ» εταιρεία εσωτερικών μεταφορών, πρόστιμο 10.000 ευρώ.
  • «Βιολογικά Προϊόντα Από τον Τόπο μας» κατάστημα λιανικής στη Θεσσαλονίκη, πρόστιμο 5.000 ευρώ.
  • «Αγκυρα, Λυκούδη Ιχθυόσκαλα ΕΠΕ», εστιατόριο στην Πάτρα, πρόστιμο 5.000 ευρώ.
  • «Rehman Saif-Ur» κρεοπωλείο στο Περιστέρι, πρόστιμο 5.000 ευρώ.
  • ««Μπέσσας», αναψυκτήριο στην Εθνική Οδό Λάρισας - Θεσσαλονίκης πρόστιμο 5.000 ευρώ.
  • «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» στο Ρέντη, πρόστιμο 3.000 ευρώ.
  • «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» στη Λ. Αθηνών πρόστιμο 3.000 ευρώ.
  • «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ υπ. Μ492» στο Αίγιο πρόστιμο 3.000 ευρώ.
  • «Κωνσταντοπούλου Χρ. Παναγιώτα» αρτοποιείο στην Πάτρα πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • «Κοινοπραξία Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδος», Βασιλικά Θεσσαλονίκης, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • «Καραδερμιτζόγλου Βασιλική ΤΟΡ Taste» εργαστήριο επεξεργασίας πατάτας στις Σέρρες πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • «Πάρος Κ. Σιφναίος & Σία ΟΕ», οξοποιία, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • «Ελλάς Μέλαθρον ΑΕ - Κάτω Γειτονιά» εστιατόριο, στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos» πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • «Μαγέρικο», εστιατόριο στην Καρδίτσα, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • «Γ. & Δ. Σταμάτης ΟΕ Βιοτεχνία Πιτών» στο Περιστέρι, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • ««Νηρέας ΑΕ», τυποποίηση μελιού στη Χίο, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Σε 5 εταιρείες το 75% του τζίρου...

Μεγάλη συγκέντρωση με έντονες τάσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών παρατηρούνται στον κλάδο της παραγωγής αλλαντικών. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της «Hellastat» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, από τις 13 επιχειρήσεις που έχουν περιληφθεί στο δείγμα μόλις οι πέντε από αυτές κατέχουν το 75% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.

Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ σε μια σειρά κλάδους το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό για την εγχώρια παραγωγή, στην αλλαντοποιία, παρ' όλο που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενες πρώτες ύλες, οι απευθείας εισαγωγές έτοιμων αλλαντικών περιορίζεται στο 7,3% των πωλήσεων των συγκεκριμένων δεκατριών εταιρειών. Επιπλέον, η μέση αύξηση του τζίρου τους το 2006 ήταν 8,2%, ενώ οι δέκα είχαν αύξηση πωλήσεων και κέρδη.

«Αλλαγές» στην ΥΠΕΕ

Παραίτηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, υπέβαλε και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), Η. Αργυρός. Ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης έκανε αποδεκτή την παραίτηση, ζητώντας να παραμείνει σύμβουλος του υπουργείου στον τομέα βελτίωσης του φορολογικού συστήματος και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιδείξει το έργο της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προχωρώντας και τη λειτουργία του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΥΠΕΕ ανακοίνωσε χτες «σημαντικό πλήγμα» σε κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών και διακίνησης κλεμμένων πολυτελών αυτοκινήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ