ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αραβικές αντιδράσεις για σχέδια διαμελισμού

Σε συνοικία της Βαγδάτης μετά από αμερικανικές επιδρομές, η ζωή συνεχίζεται στα ερείπια

Associated Press

Σε συνοικία της Βαγδάτης μετά από αμερικανικές επιδρομές, η ζωή συνεχίζεται στα ερείπια
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.--

Αμεση και έντονη υπήρξε η αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου σε σχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία, το οποίο προτείνει το διαμελισμό του Ιράκ ως «μία σημαντική λύση για την αντιμετώπιση της ενδοκοινοτικής βίας». Το σχέδιο, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, εγκρίθηκε με 75 ψήφους υπέρ και 23 κατά, ανοίγοντας, ουσιαστικά, για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά την «πόρτα» σε μια διαίρεση της κατεχόμενης χώρας, αν και ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πρόταση. Και μάλιστα, ταυτόχρονα με το αίτημα του υπουργείου Αμυνας στο Κογκρέσο για χορήγηση άλλων 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνέχιση της κατοχής σε Ιράκ - Αφγανιστάν...

Ο Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτήρισε «καταστροφικό» το σχέδιο και κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες «να αντιδράσουν σθεναρά και σοβαρά στην πρόταση αυτή που βλάπτει τα αραβικά συμφέροντα». Επίσης, στην οργισμένη ανακοίνωσή του, εκτός από το να ζητά τον άμεσο τερματισμό της οποιασδήποτε τέτοιας συζήτησης, υπογραμμίζει ότι «πλέον η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται την αλήθεια για τους πραγματικούς στόχους της αμερικανικής επέμβασης στην περιοχή»!

Εντός Ιράκ, ο σουνίτης αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ Χασεμί, επικεφαλής της μεγαλύτερης σουνιτικής παράταξης, του «Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος», ζήτησε και είχε, χτες, ακρόαση από τον θρησκευτικό ηγέτη της σιιτικής πλειοψηφίας, τον Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι. Ο Χασεμί, που απέσυρε το κόμμα του από την κυβέρνηση Μάλικι, διαμαρτυρόμενος για την αποτυχία ελέγχου της ενδοκοινοτικής βίας, έχει εκπονήσει κείμενο 25 σημείων, για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την εθνική συμφιλίωση. Ο Σιστάνι, που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά έχει μεγάλη επιρροή, αντέδρασε θετικά. Ο Χασεμί έχει συζητήσει τις προτάσεις του με τα μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα και έχει ζητήσει από ΟΗΕ και Αραβικό Σύνδεσμο να είναι εγγυητές εφαρμογής της συμφωνίας.

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
«Εντονη αντιπαράθεση» Ουάσιγκτον - Μόσχας για νέες κυρώσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Ιδιαίτερα έντονα» αντιπαρατέθηκαν, όπως φαίνεται, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό της για το ενδεχόμενο επιβολής ενός τρίτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Οι Κοντολίζα Ράις και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ ισχυρότερων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την πρώτη να επαναφέρει πιεστικά το αμερικανικό και γαλλικό αίτημα για νέες κυρώσεις.

Το τι ακριβώς διημείφθη δεν έγινε γνωστό. Αυτό, όμως, που έγινε γνωστό, σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας, που ήταν παρόντες, «η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως δυσάρεστη και προφανώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία».Ο Σεργκέι Λαβρόφ, πριν το δείπνο, είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν εγκρίνει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων,εφόσον η Τεχεράνη έχει βελτιώσει τη συνεργασία της με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και δεσμεύτηκε να δώσει εξηγήσεις για ό,τι ζητηθεί.Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε, επίσης, σφοδρά «τις δυτικές εκείνες χώρες που προσπαθούν να επιβάλουν κυρώσεις εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας», νύξη που αφορά σαφώς τη Γαλλία και την πρότασή της για κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ.

Αν και δε διατυπώθηκε ανοιχτά, Ρωσία και Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δε δείχνουν διατεθειμένες να εγκρίνουν νέες κυρώσεις. Οπως εκτιμούσε, μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να συζητήσει τίποτε σχετικό πριν παρουσιαστεί νέα έκθεση της ΔΕΑΕ, που δεν αναμένεται πριν το Δεκέμβρη. Παράλληλα, η Γαλλική Προεδρία επέμεινε στην επιθετική ρητορική, υποστηρίζοντας ότι «δεν πιστεύει κανείς τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», αν και ο Κουσνέρ φέρεται να είχε ωριαία συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, στον οποίο «έδωσε εξηγήσεις, διαβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι δεν επιθυμεί τον πόλεμο».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτη εμφάνιση του «Στρατού του Ισλάμ»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενοπλοι της, ελάχιστα γνωστής, οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ» ήταν ο στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τόσο χτες όσο και την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας. Χτες, ήταν και η πρώτη φορά που περίπου 300 μαχητές της οργάνωσης έκαναν δημόσια εμφάνιση στην πόλη της Γάζας συμμετέχοντας με πυρά στον αέρα στην κηδεία των πέντε συμμαχητών τους, που σκοτώθηκαν την Τετάρτη. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι φορούσαν κελεμπίες, αμφίεση που δε συνηθίζεται στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά κυρίως σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Αλλοι δύο μαχητές της οργάνωσης σκοτώθηκαν, χτες, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Αλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έπληξε «άτομα που εκτόξευαν ρουκέτες». Το τελευταίο 24ωρο έχουν εκτοξευτεί κατά του Ισραήλ τουλάχιστον επτά ρουκέτες.

Ο «Στρατός του Ισλάμ» θεωρείται «διάσπαση» της «Χαμάς», που υιοθετεί πολύ πιο ακραία ερμηνεία του Ισλάμ. Είχε αναλάβει την ευθύνη για την 3μηνη απαγωγή του ανταποκριτή του BBC, Αλαν Τζόνστον, που απελευθερώθηκε μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις της «Χαμάς», ενώ έχει εμπλακεί και στη σύλληψη και κράτηση, από τον Ιούνιο του 2006, του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Αν και αρχικά οι σχέσεις με τη «Χαμάς» ήταν σχετικά καλές, δεν είναι ξεκάθαρο αν ισχύει το ίδιο και σήμερα, καθώς η δεύτερη έχει πολλάκις καταδικάσει τις ενέργειες της οργάνωσης.

Τα δύο τελευταία αιματηρά 24ωρα για τη Γάζα συμπίπτουν με άλλη μια επιβολή απόλυτου αποκλεισμού στα παλαιστινιακά εδάφη με αφορμή μια ακόμη εβραϊκή γιορτή.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε κλίμα τρομοκρατίας προ εκλογών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επιβλήθηκαν χτες στο Πακιστάν, για την αποτροπή διαδηλώσεων, κατά την ημέρα κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τον προεδρικό θώκο, ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτώβρη. Τα μέτρα ήρθαν ως αποτέλεσμα των δηλώσεων κομμάτων και νομικών της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν ως παράνομη την υποψηφιότητα Μουσάραφ, ο οποίος ηγείται του στρατού της χώρας και είχε πρωτοστατήσει στο πραξικόπημα του 1999...

Βάσει των «δημοκρατικών διαδικασιών», που εφαρμόζονται στη χώρα, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, οι αρχές συνέλαβαν πάνω από 100 στελέχη της αντιπολίτευσης και σχηματίζουν οδοφράγματα στο Ισλαμαμπάντ, με ισχυρότατη παρουσία αστυνομίας και στρατού.

Σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας των αντιπάλων του καθεστώτος, κατέθεσε την υποψηφιότητα Μουσάραφ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαουκάτ Αζίζ, στην Εκλογική Επιτροπή, που καλείται να αποφασίσει αν είναι νόμιμη η υποψηφιότητα, ενώ διατηρεί το αξίωμα του αρχηγού του στρατού.

Στο περιθώριο αυτών, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε χτες την αποφυλάκιση των 100 μελών της αντιπολίτευσης, που όπως προαναφέραμε κρατούνται, προς την «αποφυγή διατάραξης της τάξης».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απαγωγή «κατά λάθος»...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε συνήθη πρακτική τείνουν να εξελιχτούν για τους Ταλιμπάν οι απαγωγές αλλοδαπών στο Αφγανιστάν. Χτες επιβεβαιώθηκε από τους μαχητές η απαγωγή τεσσάρων εργαζομένων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), στην επαρχία Ουαρντάκ, με την επισήμανση ότι «σύντομα θα απελευθερωθούν», καθώς οι μουτζαχεντίν δε γνώριζαν ότι ανήκουν στον Ερυθρό Σταυρό.

Παράλληλα χτες, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε βάση των κατοχικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν, δύο ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ χτες η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον κυριότερο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Γιουσούφ Αχμάντι. Την είδηση διαψεύδουν οι Ταλιμπάν, καθώς μετά την ανακοίνωση ένας άνδρας τηλεφώνησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και δήλωσε ότι είναι ο Γ. Αχμάντι, διαψεύδοντας την είδηση και χαρακτηρίζοντάς την ως κίνηση προπαγάνδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ