ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Ετοιμο το σχέδιο ... πολυτεμαχισμού!

Η μετατροπή των Γενικών Διευθύνσεων σε ΑΕ ανοίγει το δρόμο νέας ιδιωτικοποίησης και απειλεί τα εργασιακά δικαιώματα

Βάση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, για την οποία το ΚΚΕ προειδοποιούσε προεκλογικά, αποτελούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης για τις αλλαγές στην εταιρική δομή του ομίλου. Με την κυβέρνηση να έχει δώσει το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Τ. Αθανασόπουλο, και με οδηγό τις αντιλαϊκές επιταγές της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, το επιχειρηματικό σχέδιο (αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες) προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τη μετατροπή των Γενικών Διευθύνσεων της ΔΕΗ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Παράλληλα, η ΔΕΗ προσανατολίζεται να κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Οι εξελίξεις χτυπούν το «καμπανάκι του κινδύνου» τόσο για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όσο και για τα λαϊκά νοικοκυριά που θα επωμιστούν νέα οικονομικά βάρη μέσω της αύξησης των τιμολογίων. Οι πληροφορίες του «Ρ» αναφέρουν ότι σκοπός της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να κάνει πράξη τη διάσπαση της επιχείρησης με τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιρειών:

  • Μεταφοράς
  • Διανομής
  • Παραγωγής
  • Λιγνιτωρυχείων
  • Εμπορίας

Το εταιρικό σχήμα του ομίλου ενδέχεται να συμπληρωθεί από τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ ΑΕ, εάν προχωρήσει σε εξαγορά, τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ ΑΕ και από μία ακόμη θυγατρική, 100% εμπορική ΑΕ, που θα έχει ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες SENCAP ΑΕ (από κοινού με την αμερικανική «Γκόντουρ Γκλόμπαλ»), ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ και ΛΑΡΚΟ ΑΕ θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ οι υφιστάμενες εταιρείες ΔΕΗ ΡΟΔΟΣ ΑΕ και ΔΕΗ ΚΡΗΤΗ ΑΕ πιθανά να ενσωματωθούν στη νέα εταιρεία παραγωγής. Η ΔΕΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ, η οποία συμφωνήθηκε να μεταβιβάσει το μερίδιό της στην TELLAS ΑΕ, ίσως να συνεχίσει να λειτουργεί ρυθμίζοντας τα ζητήματα μίσθωσης του δικτύου της ΔΕΗ για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς.

Με την πολυδιάσπαση της ΔΕΗ δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της και με έμμεσους τρόπους. Ακόμη και μια ολόκληρη θυγατρική μπορεί να πωληθεί χωρίς να αλλάξει το ποσοστό συμμετοχής (51%) του κράτους στη μητρική ΔΕΗ ΑΕ! Ενδεικτικό είναι ότι και σήμερα η άμεση συμμετοχή του κράτους είναι μικρότερη από 51% σε μια σειρά από υφιστάμενες θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ, όπως στη SENCAP (25,56%), στη ΛΑΡΚΟ (14,62%), στην TELLAS (25,56%). Ωστόσο, το πιθανότερο είναι η διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει σε συνεργασίες στην παραγωγή και σε άλλους τομείς με ενεργειακούς κολοσσούς κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ, η οποία συνεργάζεται στρατηγικά με τη γαλλική EDF, εξετάζει συνεργασία με την ισπανική «Iberdrola» και δέχεται προτάσεις και από άλλες μεγάλες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ οδεύουν προς αμφισβήτηση, μπροστά στο νέο σκηνικό των ΑΕ, και οι ίδιοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα σχέδια της διοίκησης και τις επιπτώσεις πάνω τους. Με βασικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων, μονάδων και υπηρεσιών, αναμένονται αφόρητες πιέσεις προς τις διοικήσεις των θυγατρικών ΑΕ για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Παράγοντες της ΔΕΗ εκτιμούν ότι μόνο η μετατροπή της Διεύθυνσης Μεταφοράς σε ΑΕ θα αλλάξει το σκηνικό στις χρεώσεις του συστήματος με συνέπεια την επιβάρυνση των τιμολογίων περισσότερο από 20%!!! Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς οι αλλαγές που προωθούνται εξυπηρετούν απόλυτα το στόχο - πρόβλεψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και κυβερνητικών στελεχών για αύξηση των τιμολογίων κατά 30%.

Οι αναδιαρθρώσεις στη ΔΕΗ, οι υφιστάμενες αλλά και οι νέες εγκρίσεις αδειών της ΡΑΕ για νέες μονάδες φυσικού αερίου και άνθρακα, αλλά και για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαμορφώνουν το νέο, έντονα ιδιωτικοποιημένο τοπίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Αγριεύει ο πόλεμος...

Τη συμμετοχή της στο ΔΣ του ΟΤΕ ζητά η Μαρφίν (MIG)

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολιορκούν στενά τον ΟΤΕ, ενώ η κυβέρνηση, από την πλευρά της, φιλοδοξεί να διατηρήσει το ρυθμιστικό της ρόλο στην επιλογή του υποψήφιου μνηστήρα... Χτες είχαμε και νέες εξελίξεις στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης, με τον υπουργό Οικονομίας να επιχειρεί με δηλώσεις του να βάλει φρένο στην επιδίωξη της Marfin Investent Group (MIG) να θέσει υπό τον έλεγχό της τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, και τη MIG να αντεπιτίθεται, και - ως μεγαλομέτοχος - να απαιτεί να έχει λόγο στην πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και να ζητά εκπροσώπηση στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας είπε πως «η κυβέρνηση, αν επρόκειτο να ενθαρρύνει στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ, αυτός θα ήταν ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός», ξεκαθαρίζοντας τι θέλει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, διευκρίνισε και τι δε θέλει η κυβέρνηση για το μέλλον του ΟΤΕ, σημειώνοντας: «Κατά τα άλλα, το δημόσιο θέλει να διατηρήσει το επάνω χέρι στην πορεία του Οργανισμού και στη στρατηγική και επιχειρηματική του πορεία, και με το 28% που έχει σήμερα αυτό μπορεί να το διασφαλίσει». Θέτοντας όρια στις επενδυτικές δραστηριότητες ιδιωτών στον ΟΤΕ - επισήμανση η οποία αφορά στη MIG - φρόντισε να προειδοποιήσει ότι «επενδυτές θέλουμε, όλους τους επενδυτές τους σεβόμαστε και τους καλωσορίζουμε, αλλά αν υπάρξουν επιθετικές κινήσεις στον ΟΤΕ μην έχετε αμφιβολία ότι όποιοι κάνουν αυτές τις επιθετικές κινήσεις, θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους».

Χωρίς να κατονομάζει, ο Γ. Αλογοσκούφης «φωτογράφισε» με τις δηλώσεις του τη MIG. Στην ουσία, προειδοποίησε τους εκπροσώπους της MIG ότι, στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τους παραδώσει τον ΟΤΕ και ότι, αν κινηθούν επιθετικά, θα βρουν απέναντί τους την κυβέρνηση. Από την πλευρά της η MIG έβγαλε χτες μια επιθετική στο περιεχόμενό της ανακοίνωση, όπου επιχειρεί να οριοθετήσει τις αρμοδιότητες των δύο, στο ...αναπόδραστο της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

Στα 5 σημεία της ανακοίνωσης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «έχει πρόθεση άριστης συνεργασίας με την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον του ΟΤΕ», όπου, ως μεγαλομέτοχος πλέον - κατέχει το 10,7% των μετοχών - ζητά να έχει λόγο στις αποφάσεις ιδιωτικοποίησής του. Ευθαρσώς αναφέρει ότι «σε αυτά τα πλαίσια η παρουσία ενός ακόμη ισχυρού μετόχου, ο οποίος προτίθεται να έχει πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι μεγαλώνει τις επιλογές και είναι υποβοηθητική»! Στη συνέχεια κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά, ζητώντας τη συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, ώστε να έχει λόγο στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών... Υπενθυμίζει, τέλος, ότι είναι σημαντικός φορέας επενδυτικών κεφαλαίων από το κράτος του Ντουμπάι...

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΘΕΝΤΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Η υπογραφόμενη Δικαστική Επιμελήτρια της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Πειραιώς Γεωργία Δ. Μαρμαρίδου, κάτοικος Αθήνας, οδός Αιόλου, αριθμ. 104 - τηλ. 210.3210.697, με την υπ' αριθμ. 953/27-09-2007 έκθεσή μου επίδοσης, επέδωσα στην κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας κ. Παγώνα Ζάκκα, μετά από γραπτή παραγγελία του δικηγόρου κ. Νικολάου Παπαδόπουλου πληρεξουσίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΔΙΕ» που εδρεύει στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, για τον αντίδικο Αλέξανδρο Μαυρουδή του Ιωάννη, πρώην κάτοικο Αθήνας, οδός Μυστριώτου αριθμ. 11 και ήδη αγνώστου διαμονής, ακριβές αντίγραφο της από 30/04/2007 Αγωγής της πρώτης κατά αυτού που απευθύνεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και με την οποία ζητά να γίνει δεκτή η αγωγή, να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να καταβάλει το ποσό των δεκαεπτά χιλιάδων τριάντα πέντε ευρώ και ενενήντα λεπτών (17.035,90) νομιμοτόκως από τότε που κατέστη αυτό ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, άλλως από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση. Να κηρυχθεί η εκδοθησόμενη απόφαση προσωρινά εκτελεστή και να καταδικαστεί ο εναγόμενος στη δικαστική δαπάνη και την αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου της πρώτης. Η αγωγή κατατέθηκε στις 05/06/2007 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με αριθμό κατάθεσης 127973/5903/2007 και θα συζητηθεί στο ίδιο δικαστήριο στις δύο (02) Οκτωβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.00 π.μ. Πιν. Η4-8, Κτίριο 6, Αίθουσα 6 για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες και να παραστεί στη συζήτηση στον τόπο και στο χρόνο που προαναφέρεται.

Αθήνα 27/9/07

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΜΑΡΙΔΟΥ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ