ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Μποναμάς 8,6 εκατ. ευρώ στις τράπεζες

Από 1 Νοέμβρη μέχρι 31 Δεκέμβρη η διάθεση των σημάτων από τις τράπεζες. Αυξάνεται κατά 7,7% (από 1,30 σε 1,40 ευρώ) η προμήθεια που καταβάλλει για κάθε σήμα το Δημόσιο στις τράπεζες

Κρατικό χρήμα ύψους 8,6 εκατ. ευρώ θα καρπωθούν οι τράπεζες για τη διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2008. Αυτό προβλέπεται σε υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με την οποία από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού θα δοθούν 1,40 ευρώ για κάθε «σήμα». Δηλαδή από τα 5,15 κυκλοφορούντα ΙΧ οχήματα οι τράπεζες θα αποκομίσουν 8,579 εκατ. ευρώ. Ετσι, παρά τη λεγόμενη «δημοσιονομική προσαρμογή» και τα επαπειλούμενα φορολογικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών τάξεων, οι τραπεζίτες αξίωσαν από το Δημόσιο και πέτυχαν γερές ανατιμήσεις για τις παρεχόμενες «υπηρεσίες τους».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η προμήθεια για κάθε σήμα που εισέπρατταν οι τράπεζες ήταν πέρσι (τελόσημο 2007) 1,30 ευρώ και πρόπερσι (τελόσημο 2006) 1,20 ευρώ. Συγκριτικά με πέρσι, η αύξηση της προμήθειας που θα πληρώνει το Δημόσιο για κάθε σήμα στις τράπεζες, φτάνει 7,7% και είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Επιπλέον και κατά την πάγια τακτικής των κυβερνήσεων οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα χρήματα που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου μέχρι και για 5 μέρες.

Η διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας έτους 2008 θα γίνεται από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ στο διάστημα από 1 Νοέμβρη μέχρι και 31 Δεκέμβρη 2007, ενώ με τα λήξη της προθεσμίας αποκλειστικά στις ΔΟΥ. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου η διάθεσή τους θα γίνεται ακόμη και αν τα προεκτυπωμένα ειδοποιητήρια έχουν διορθωθεί ή συμπληρωθεί από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2008 -παραμένουν στο ύψος του 2007- διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μέχρι 300 κ.ε.: 15 ευρώ
  • 301-785 κ.ε.: 38 ευρώ
  • 786-1.357 κ.ε.: 93 ευρώ
  • 1.358-1.928 κ.ε.: 168 ευρώ
  • 1.929-2.357 κ.ε.: 372 ευρώ
  • Για περισσότερα κυβικά: 483 ευρώ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ενας κόβει, άλλος ράβει...

...για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την πρόσφατη εκλογική της νίκη για την επίσπευση των σκληρών, αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Την άποψη αυτή των μεγαλοβιομηχάνων επανέλαβαν χτες τα στελέχη του ΣΕΒ κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του συνδέσμου, όπου κλήθηκε να μιλήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος ήταν σαφής: «Η νωπή λαϊκή εντολή σ' έναν πρωθυπουργό που τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ζωτική ανάγκη (...) ευνοούν την προσπάθεια να περάσει η χώρα μας στο δρόμο της αναδιάταξης των θεσμών, της ανάπτυξης που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και όχι στις επιδοτήσεις, της αναδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους».

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση έχει συμπαραστάτη τον ΣΕΒ στη νέα επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα κι αυτός τη βοηθά (και την πιέζει για να μη χάσει την ορμή της) όσο μπορεί. Ο Δ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται από το φόβο του μικροπολιτικού κόστους και την ενστικτώδη καχυποψία της κοινωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις «ισοδυναμούν με διαρκείς κοινωνικές παροχές». Στη βάση αυτή αξίωσε «αυτοδέσμευση όλων» και «ουσιαστική κοινωνική συναίνεση».

«Η κυβερνητική πολιτική - είπε από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης - ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοσιονομικής προσαρμογής». Οπως εξήγησε, προκλήσεις της οικονομίας και νέα δεδομένα είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, κάτι που εξασφαλίζεται με τη δέσμη των μέτρων και πολιτικών που προωθούνται. Σ΄αυτά τα πλαίσια ο υπουργός προανείγγειλε ότι ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, που υποχρεώνει τις δημόσιες επιχειρήσεις να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θα εφαρμοστεί «στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ», κάτι που στην ουσία θα σημάνει και νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε ο υπουργός στα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου που ήδη έχουν παρθεί, αλλά και σε εκείνα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Σ' αυτά τα πλαίσια αναφέρθηκε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, τον επενδυτικό νόμο, το πλαίσιο των «Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα», τις ιδιωτικοποιήσεις, τον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, τη νέα εξαγωγική πολιτική κλπ. Ξεχωριστή ήταν η έμφαση που έδωσε στις μεθοδεύσεις για τις ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το διάλογο - απάτη που αρχίζει αύριο και στις επικείμενες, νέες, ιδιωτικοποιήσεις, που θα δημιουργήσουν νέες προϋποθέσεις για την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου.

ΕΦΟΡΙΑ
Συγκεντρωτικές καταστάσεις

Στο διάστημα από 30 Νοέμβρη μέχρι 21 Δεκέμβρη 2007 τρέχουν οι καταληκτικές προθεσμίες για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών που υποβάλλονται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Οι εν λόγω καταστάσεις υποβάλλονται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ για τις συναλλαγές έτους 2006 (που δηλώνονται φέτος) αναγράφονται τα φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας (χωρίς το ΦΠΑ) από 300 ευρώ και πάνω.

Οι νέες προθεσμίες λήγουν στις 30 Νοέμβρη για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3, στις 7 Δεκέμβρη σε 4, 5 και 6, στις 14 Δεκέμβρη και σε 7, 8 και 9 και στις 21 Δεκέμβρη σε 0.

  • Τις επόμενες μέρες η Εφορία ταχυδρομεί στους φορολογούμενους τη 13 παρτίδα με περίπου 447.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί περίπου 5,1 εκατ. δηλώσεις έναντι περίπου 5,5 εκατ. πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι πρόσθετοι καθαροί φόροι (μετά τις επιστροφές) που θα μπουν στα δημόσια ταμεία φτάνουν στα 2,24 δισ. ευρώ.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Σήμερα η κινητοποίηση

Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων θα πραγματοποιηθεί, σήμερα στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κτηνοτρόφων, που έχει συσταθεί, καλεί όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετάσχουν στην αγωνιστική κινητοποίηση, για να αποκρούσουν τις νέες αντικτηνοτροφικές πολιτικές της νέας ΚΑΠ στην κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής της και να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής και στον κτηνοτροφικό τομέα, κόντρα στις πολιτικές της ΕΕ και των πολυεθνικών.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Κατηγορείται στις ΗΠΑ

Για διακίνηση λογαριασμών ύψους 162 εκατ. δολαρίων που είναι «προϊόν απάτης» κατηγορούν την Τράπεζα Κύπρου οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ. Η Τράπεζα Κύπρου, με χτεσινή της ανακοίνωση, χαρακτηρίζει τους παραπάνω ισχυρισμούς «αβάσιμους» και πως «δεν αναμένει οποιεσδήποτε σημαντικές οικονομικές επιχειρηματικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα των αγωγών». Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως η τράπεζα παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ διευκολύνοντας τον επιχειρηματία Λ. Κυπριανού να «διακινήσει μέσω λογαριασμών που διατηρούσε με την τράπεζα 162 εκατ. δολ. που ήταν προϊόν απάτης».

Σύσκεψη κτηνοτρόφων στις Σέρρες

Να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνεται, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Ροδολείβος, καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ. «Σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα, που δεν παίρνουν παράτα. Προβλήματα που έχουν τις ρίζες τους στις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. ΠΟΕ και ΚΑΠ δεν επιτρέπουν να σηκώσουν κεφάλι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τα μέτρα τους βρίσκουν ανταπόκριση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν πάει άλλο. Φτάνει πια», τονίζεται στο κάλεσμα της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ.

«Αν δεν επιδοτηθούν οι κτηνοτρόφοι για να αντιμετωπίσουν τη σημαντική άνοδο των τιμών των ζωοτροφών και τα άλλα αυξημένα τους έξοδα για συντήρηση των κοπαδιών τους, πολλά νοικοκυριά δε θα αντέξουν. Οσον αφορά τους αγρότες της περιοχής μας, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων και οι χαμηλές τιμές παραγωγού έχουν οδηγήσει τους γεωργούς σε απόγνωση», σημειώνει ο Γιάννης Πίσαρης, αγροτοσυνδικαλιστής από το νομό Σερρών. Προσθέτει ότι με τον ενωμένο αγώνα τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους και για το σκοπό αυτό θα επιδιωχτεί η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ