ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των λαών

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τα αυξημένα κέρδη των εταιρειών και τους υψηλότερους φόρους που εισπράττει το Δημόσιο

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα «ιστορικά ρεκόρ» του προηγούμενου χρονικού διαστήματος και δημιουργούν ιδανικές συνθήκες «αναβρασμού» των αγορών, συμπαρασύροντας σε αυξήσεις τις τιμές πολλών ακόμη εμπορευμάτων και βασικών αγαθών. Η τιμή του αμερικανικού αργού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεπέρασε χτες τα 88 δολάρια το βαρέλι έναντι των 86,16 δολαρίων με την οποία ξεκίνησε στην αρχή της συνεδρίασης. Το μπρεντ στο πετρελαϊκό χρηματιστήριο του Λονδίνου εκτοξεύτηκε στα 83,90 δολάρια για να καταλήξει στα 82,70 δολάρια το βαρέλι, μια επίσης πολύ υψηλή τιμή.

Ο κερδοσκοπικός χρηματιστηριακός τζόγος δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και «πυρετό» στις αντλίες των πρατηρίων, εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στις λαϊκές, «νομιμοποιεί» ένα νέο, γενικό κύμα ακρίβειας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι, που, με πρόσχημα τις αυξημένες διεθνείς τιμές, αξιώνουν ανατιμήσεις, ενώ το κύκλωμα διύλισης και διακίνησης πετρελαιοειδών έχει ήδη επιβάλει τιμές - φωτιά για το πετρέλαιο θέρμανσης (61-63 λεπτά ανά λίτρο), πουλώντας το ακριβότερα τουλάχιστον 15% σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται σθεναρά τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, όπως πρότεινε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, για τα λαϊκά νοικοκυριά, ως ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ανακουφιστούν λίγο οι οικογένειες των εργαζομένων.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα, πρόσχημα στην ουσία, των κερδοσκόπων για το παιχνίδι των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου αυτή τη φορά είναι η πιθανότητα εισβολής της Τουρκίας στο Ιράκ, που ενδέχεται να δημιουργήσει ανωμαλίες στη ροή του ιρακινού πετρελαίου. Παραμύθια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τους προηγούμενους μήνες είχαν αυξήσει τις τιμές, λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, λίγο νωρίτερα λόγω της κρίσης με τη ΛΔ Κορέας, πέρσι λόγω της κατάστασης στη Σομαλία, και κάθε τόσο εξαιτίας, λέει, των μειωμένων αποθεμάτων που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Με δυο λόγια, δε μιλάμε για παράγοντες και συγκεκριμένα γεγονότα που οδηγούν σε αύξηση των τιμών, αλλά για εικασίες για την πιθανή εκδήλωση προβλημάτων.

Στην πραγματικότητα, μονοπώλια και πολυεθνικές καθορίζουν τις διεθνείς τιμές όχι με βάση τα πραγματικά δεδομένα που μπορεί να διαμορφώνονται στις αγορές (έντονες αυξομειώσεις στην παραγωγή ή στη ζήτηση), αλλά σύμφωνα με τα επιχειρηματικά τους σχέδια και την επιδίωξη της ακόμα υψηλότερης κερδοφορίας τους. Ετσι, οι εταιρείες των πετρελαιοειδών που καρπώνονται τις υψηλότερες τιμές και το κράτος που εισπράττει μεγαλύτερους φόρους είναι οι μόνοι κερδισμένοι από τα παιχνίδια με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι μόνοι που πληρώνουν τη νύφη, είναι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εκτινάχθηκαν στα 1,3 τρισ. δολάρια

Εντείνεται η κινητικότητα του κεφαλαίου

Στο ποσό των 1,3 τρισ. δολαρίων εκτινάχτηκαν οι ξένες (παραγωγικές) επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς το 2006. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η τεράστια αυτή εκροή και εισροή κεφαλαίου παραμένει μια αποκλειστική υπόθεση των πολυεθνικών εταιρειών. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, οι παγκόσμιες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν από περίπου 78.000 πολυεθνικές εταιρείες (μητρικές) και ένα δίκτυο 780.000 θυγατρικών.

Πέρσι, συγκριτικά με το 2005, οι ξένες επενδύσεις εμφανίζουν μια εντυπωσιακή άνοδο 38%, που είναι η μεγαλύτερη από το 2000. Η εξέλιξη αυτή, στοιχειοθετεί ότι:

  • Το πλεονάζον κεφάλαιο, το οποίο δημιουργείται στη διαδικασία της παραγωγής αυξάνεται αλματωδώς, σαν αποτέλεσμα της καταλήστεψης της εργατικής δύναμης.
  • Η συσσώρευση κεφαλαίου διεθνώς, κυρίως με τη μορφή της συγκεντροποίησης, επιταχύνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
  • Οπως ομολογούν πλέον και διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΔΝΤ) η έκρηξη αυτή του πλούτου, συνοδεύεται και από διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών αντιθέσεων, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει, ότι κατά το 2006 οι εισροές ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν στα 5,4 δισ. δολάρια έναντι 605 εκατ. δολάρια το 2005 καταγράφοντας αύξηση... 792,5%! Το μεγαλύτερο μέρος από τα 5,4 δισ. δολάρια που εισέρευσαν στην Ελλάδα, κατευθύνθηκε σε εξαγορές υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων, τραπεζών κλπ. Παράλληλα, οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν «ελληνικές» επιχειρήσεις στο εξωτερικό ανήλθαν το 2006 στα 4,2 δισ. δολάρια (1,4 δισ. δολάρια το 2005) καταγράφοντας αύξηση 200%. Με τις επιδόσεις αυτές, η Ελλάδα βρίσκεται στην 114η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε όρους προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε ένα σύνολο 141 οικονομιών - βελτίωση κατά 14 θέσεις σε σχέση με το 2005.

Οι παγκόσμιες εκροές - εισροές επενδυτικού κεφαλαίου, κατευθύνονται κατά κύριο λόγο προς (και από) τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, οι οποίες ελέγχουν τις τεχνολογίες αιχμής. Από τα 1,3 δισ. δολάρια, οι ροές ξένων επενδύσεων στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες ανήλθαν στα 857 εκατ. δολάρια (αύξηση 45% ως προς το 2005), οι αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία κλπ.) απορρόφησαν επενδύσεις ύψους 379 δισ. δολαρίων (αύξηση 21% σε σχέση με το 2005) και προς τις αποκαλούμενες οικονομίες σε μετάβαση (πρώην σοσιαλιστικές χώρες) κατευθύνθηκαν επενδύσεις ύψους 69 δισ. δολαρίων (αύξηση 68% σε σχέση με το 2005). Οι περισσότερες ξένες επενδύσεις κατευθύνθηκαν προς τις ΗΠΑ (και λόγω του υποτιμημένου δολαρίου) και ακολουθούν Αγγλία και Γαλλία. Τέλος, οι πολυεθνικές εταιρείες του ανεπτυγμένου καπιταλιστικά κόσμου, πραγματοποίησαν το 84% των παγκόσμιων επενδύσεων και το 50% από τις πολυεθνικές με έδρα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ενα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή

Το ΚΚΕ το καταψήφισε επισημαίνοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή πως δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες της φοροδιαφυγής

Στα σταθερά και διακηρυγμένα αντιλαϊκά βήματα της κυβέρνησης κινείται το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ περιέχονται και μια σειρά ρυθμίσεις που για μια ακόμα φορά ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο. Προβλέπεται δε η επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων που θα εκπίπτουν από το εισόδημα του φορολογουμένου μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι η φορολογική πολιτική είναι εργαλείο της οικονομικής πολιτικής και ως εκ τούτου αφού αυτή είναι ταξική και αντιλαϊκή, τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και η φορολογία. Η πολιτική που ακολουθείται, είπε, και στο θέμα της φορολογίας επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι μακροχρόνια διευρύνονται οι φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες ενώ τα βάρη μονόπλευρα ρίχνονται στα λαϊκά στρώματα που υφίστανται τις εκάστοτε φοροεπιδρομές.

Ο βουλευτής σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται κατά καιρούς για τη φοροδιαφυγή, τόνισε ότι η ύπαρξή της δεν οφείλεται στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή, αφού έμμεσα συμβάλλει στη μεγέθυνση του κεφαλαίου και στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπε, δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της φοροδιαφυγής αφού καμία δίκαιη φορολογική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο σημερινό κοινωνικό σύστημα. Σχολιάζοντας δε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είπε ότι αποτελεί αποπροσανατολισμό αφού τσουβαλιάζει τους πάντες (βιομηχάνους και εργαζόμενους) για ένα θέμα στο οποίο οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη.

Παρά τη συμφωνία του με άρθρα του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής ενώ αντίθετοι ήταν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση για πρόστιμα σε επαγγελματίες

Αλλάζουν τα δεδομένα στη διαδικασία επιβολής προστίμων από την Εφορία σε βάρος ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μετά από σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου για παραβάσεις που αφορούν στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), η Εφορία πρέπει να καλεί το φερόμενο ως παραβάτη για παροχή εξηγήσεων, αφού σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις το ύψος του προστίμου κλιμακώνεται ανάλογα με τη «βαρύτητα και τις συνθήκες» της παράβασης. Σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου η εν λόγω υποχρέωση της Εφορίας υπάρχει ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι επαγγελματίες τα «βρουν» με την Εφορία στο πλαίσιο διοικητικού συμβιβασμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ