ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΕΛΒΑΛ»
Να ανακληθούν τώρα

Την άμεση επαναπρόσληψη των πέντε εργαζομένων που απολύθηκαν στην ΕΛΒΑΛ, επιχείρηση - «ναυαρχίδα» του ομίλου Στασινόπουλου, (ανάμεσά τους κι ο αντιπρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου Γιώργος Ζησίμου) για να τρομοκρατηθούν οι εργάτες και να μη σηκώσουν κεφάλι, παρά τις άθλιες συνθήκες δουλιάς, απαιτούν με ανακοινώσεις τους τα Συνδικάτα Μετάλλου Βοιωτίας και Θριασίου.

«Διαπιστώνεται το πώς θέλουν τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς τέτοιοι όμιλοι, που τα κέρδη τους σήμερα βρίσκονται στις πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Θριασίου «Η ΜΑΣΙΝΑ».

«Ας απαντήσει η εργοδοσία γιατί πέθανε ο Λάμπρος, ο μπάρμπα-Μήτσος, γιατί ο Γιάννης "πήδηξε" με το κλαρκ κάτω από τη γέφυρα, γιατί ο νεαρός των 20 χρονών με μόλις 10 μέρες στη δουλιά έχασε τη ζωή του; Γιατί ο Μπάμπης έπαθε έμφραγμα και βγήκε σε πρόωρη σύνταξη; Ο Θανάσης εγκεφαλικό, ο Χασάν εγχείρηση στη μέση, γιατί πολλοί εργάτες κάνουν φυσικοθεραπεία;... Γιατί; Η απάντηση είναι μία: το κέρδος!», καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας τονίζοντας ότι οι εργάτες πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια σ' όσους τους αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο είδος. Και καλώντας σε ενίσχυση των συλλογικών αγώνων καταλήγει: «Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν είναι ο καθένας εργάτης μόνος... Ο κάθε Στασινόπουλος θα μας βρει μπροστά του»!


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Την Τρίτη καθορίζεται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Καθημερινές συγκεντρώσεις και εξορμήσεις της «Εργοστασιακής Επιτροπής» στα τμήματα του Ναυπηγείου

Από τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Τρίτης. Στο βήμα ο Θοδωρής Κούτρας, εκπρόσωπος της «ΕργοστασιακήςΕπιτροπής»
Από τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Τρίτης. Στο βήμα ο Θοδωρής Κούτρας, εκπρόσωπος της «ΕργοστασιακήςΕπιτροπής»
Από κάθε χώρο δουλιάς μέσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκπέμπεται το αισιόδοξο μήνυμα ότι αυτό που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι με τη Γενική τους Συνέλευση στις 17 Οκτώβρη θα το πάνε ένα βήμα πιο πέρα, αναδεικνύοντας στις επικείμενες εκλογές του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» τους αγωνιστές εκείνους εργάτες που θα δώσουν ταξικό προσανατολισμό στο σωματείο. Το κλίμα αυτό φανερώνουν οι συγκεντρώσεις, οι κουβέντες με τις οποίες οι εργαζόμενοι κάθε τμήματος υποδέχονται τους εκπροσώπους της αγωνιστικής παράταξης της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ), οι οποίοι καθημερινά, χωρίς ανάσα, «οργώνουν» το ναυπηγείο από άκρη σ' άκρη.

Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου, όπου θα καθοριστεί η ημερομηνία της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης. Οι εκπρόσωποι της ΕΕΝΣ συνεχίζουν ακόμα πιο αποφασιστικά να σφυρηλατούν τους δεσμούς των ταξικών δυνάμεων με τους εργαζόμενους. Να τους εξοπλίζουν με ακόμα περισσότερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τις απειλές που έχουν εξαπολύσει οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης.

Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι έχουν καθαιρεθεί από τους εργαζόμενους με την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης, αρνούνται να παραιτηθούν. Προσπαθούν να διατηρήσουν τις καρέκλες τους με κάθε τρόπο, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία «Thyssen Kroup». Για να περάσουν τα σχέδια που έχουν από κοινού επεξεργαστεί, για την επικύρωση από τους εργαζόμενους της μεταπώλησης του τμήματος τροχαίου υλικού, το διωγμό των 200 εργαζομένων, προετοιμάζοντας συνολικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και στη λειτουργία του ίδιου του ναυπηγείου.

Ομολογούν ότι είναι έκπτωτοι

Το ποιος είναι ο ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, της οποίας ηγείται η ΠΑΣΚΕ - συνδικαλιστές που ταυτόχρονα είναι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ - στη διοίκηση του σωματείου και το τι σχέση έχουν τα όσα λένε και τα όσα τελικά πράττουν, το δείχνουν οι δικές τους ανακοινώσεις. Στις 21 Σεπτέμβρη 2007, όταν έγινε γνωστή η μεταπώληση του τμήματος των τρένων, σε ανακοίνωση τους έγραφαν: «Οι μέτοχοι θέλουν να πουλήσουν κτίρια - εγκαταστάσεις - οικόπεδα - τεχνογνωσία - προσωπικό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πολύ καλά ότι το όλο αυτό παιχνίδι γίνεται για να ξεπετάξουν τους 200 εργαζόμενους εύκολα στο δρόμο. Για να συρρικνώσουν το ναυπηγείο και να το κάνουν πιο μικρό».

Και η πλειοψηφία συνεχίζει εξηγώντας γιατί τότε δε συμφωνούσε δήθεν με την πώληση: «Γιατί και αν σήμερα το σωματείο "ΤΡΙΑΙΝΑ" διαπραγματευτεί και υπογράψει συμφωνία που να ισχύουν όλα τα δικαιώματα του προσωπικού, την επόμενη μέρα ο νέος ιδιοκτήτης θα καταγγείλει τη συμφωνία αυτή» και «τέτοιο χαρτί που να στέλνει στα τάρταρα τους συναδέλφους μας δε θα υπογραφεί ποτέ»...

Οχι μόνο την υπέγραψαν, αλλά στις 17 Οκτώβρη την έφεραν για επικύρωση στη Γενική Συνέλευση! Ενώ με ανακοίνωσή τους στις 4 Οκτώβρη είχαν διευκρινίσει ότι αν δεν υπερψηφιστεί, θα αποδεχτούν την πρόταση μομφής της ΕΕΝΣ και για «λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας, αλλά και συνείδησης θα υποβάλουμε την παραίτησή μας»...


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Μετέτρεψε πλυσταριό σε χώρο εργασίας δίπλα σε κεραία!

Για άλλη δουλιά πήγαν και άλλα ανακάλυψαν γονείς, μαθητές και κάτοικοι του Πειραιά σε ταράτσα οικοδομής δίπλα στο Δημαρχείο

Πήγαν για να ξηλώσουν κεραία κινητής τηλεφωνίας και βρέθηκαν μπροστά σε παράνομο εργασιακό χώρο και μάλιστα μέσα στα μάτια της δημοτικής αρχής και της πολεοδομίας.

Αυτό συνέβη χτες το πρωί, όταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Ιωννιδείου σχολής, μαζί με μαθητές και καθηγητές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο δημαρχείο Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Δραγάτση, ακριβώς δίπλα στο σχολείο και το δημαρχείο. Οταν αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γεν. Διευθυντή του δήμου, αυτός τους διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια κάποιοι από τους συγκεντρωμένους μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Λαμπρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πειραιάς-Αναγέννηση», ανέβηκαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας που βρίσκονται οι κεραίες. Εκεί διαπίστωσαν πως εταιρεία κινητής τηλεφωνίας είχε μετατρέψει το πλυσταριό σε εργασιακό χώρο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τρεις παροχές ρεύματος υψηλής τάσης, στον οποίο μάλιστα εργάζονται και δυο υπάλληλοι! Πέρα από οτιδήποτε άλλο, είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν άγνωστο για πόσο διάστημα «στο στόμα του λύκου», κάτω ακριβώς από μια κεραία τηλεφωνίας, με την ακτινοβολία να τους ψήνει κυριολεκτικά τον εγκέφαλο. Οι υπάλληλοι της εταιρείας, όταν αντιλήφθηκαν πως ζητήθηκαν τα κλειδιά του χώρου από τον διαχειριστή, κλείδωσαν τον χώρο και έφυγαν.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η πολεοδομία της νομαρχίας η οποία δήλωσε πως τη Δευτέρα θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η δημοτική αρχή εδώ και μήνες, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, διαβεβαίωνε τους γονείς πως έχει κάνει όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες. Κι αυτό όταν δεν είχε κάνει ούτε αυτοψία στον χώρο που βρίσκεται στην ακριβώς απέναντι ταράτσα από το δημαρχείο, στον οποίο μάλιστα εγκαταστάθηκαν παροχές ρεύματος υψηλής τάσης!


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΑΓΙΟ «DIAMOND 1»: Βρέθηκε χτες στις 3 το μεσημέρι ο αγνοούμενος καπετάνιος του φορτηγού πλοίου «DIAMOND 1». Εντοπίστηκε από δύτες της ειδικής μονάδας του Λιμενικού μέσα στο κουφάρι του ναυαγισμένου πλοίου. Το ελληνικό 34χρονο «DIAMOND 1» βούλιαξε προχτές Τετάρτη μετά από σύγκρουσή του με το επίσης φορτηγό πλοίο «DUBAI GAURDIAN», που έγινε μόλις 700 μέτρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να φέρουν πλοηγό (πιλότο) και τα πλοία μικρού μεγέθους. Οι φορείς της Θεσσαλονίκης απαιτούν την ανέλκυση του ναυαγισμένου πλοίου, καθώς το ψηλότερο σημείο του βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Τα καύσιμα που είχε το πλοίο στα τάνκια του έχουν αρχίσει να διαρρέουν και ήδη έχει σχηματιστεί κηλίδα από πετρελαιοειδή στη θαλάσσια περιοχή, η οποία προς το παρόν βρίσκεται εγκλωβισμένη στα αντιρρυπαντικά φράγματα.

«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: Στάση εργασίας μιας ώρας προκήρυξε ομόφωνα το Εργασιακό Σωματείο του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» για την Τρίτη από τις 8 π.μ. έως τις 9 π.μ. με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου, για εκχώρηση υπηρεσιών σίτισης σε ιδιώτες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στο παναττικό, πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 31 Οκτώβρη στην Αθήνα, απευθύνει η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ