ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέδριο προώθησης του αντιλαϊκού «Καποδίστρια 2»
  • ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. συμφωνούν επί της ουσίας με τα σχέδια για τις αλλαγές στη νέα διοικητική δομή της χώρας.
  • «Εφαλτήριο μιας νέας αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης» χαρακτήρισε το σχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Eurokinissi

Την ήδη εκφρασμένη συμφωνία τους στη νέα διοικητική δομή της χώρας επιβεβαίωσαν οι αιρετοί του λεκανοπεδίου στη διάρκεια των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), που ξεκίνησε χτες, γεγονός που εξηγεί και τις συνοπτικές διαδικασίες που επέλεξε η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία του οργάνου.

Στην ουσία ξεκίνησε ένα συνέδριο προώθησης των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημιουργία του «Καποδίστρια 2», ο οποίος θα εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη διείσδυση του κεφαλαίου στους νέους «ισχυρούς» δήμους που θα προκύψουν. Με πρόσχημα αυτή τη δήθεν «ισχυροποίηση» των δήμων, οι αιρετοί ζήτησαν χτες να περάσουν σε αυτούς νέες κρατικές αρμοδιότητες και να αναλάβουν φορολογική εξουσία για να τις ασκήσουν. Με λίγα λόγια επικύρωσαν τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα κοινωνικών τομέων, όπως Υγεία, Παιδεία, τις οποίες θα ασκούν αποτελεσματικότερα σε «συνεργασία» με το μεγάλο κεφάλαιο.

Εφαλτήριο νέας αντιλαϊκής πολιτικής

Τους σχεδιασμούς αυτούς οι δήμαρχοι βάφτισαν «ανάπτυξη», όταν αυτό που επιτυγχάνεται είναι «η αύξηση των ταξικών φραγμών», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος στην παρέμβασή του.

Χαρακτήρισε τον «Καποδίστρια 2» «εφαλτήριο μιας νέας αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης» και εξήγησε ότι αυτό που επιχειρείται είναι «η δημιουργία διοικητικών μονάδων με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό, για μεγέθη τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν μια αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα στη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

Τόνισε πως με τον νέο Καποδίστρια στόχος είναι: «Η ανασυγκρότηση υπηρεσιών και προσωπικού με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς, γενίκευση των ανελαστικών μορφών και της ανταποδοτικότητας».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «η ικανοποίηση, μέσω της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών αξιοποιείται ως μοχλός για την επέκταση της δράσης του κεφαλαίου και τη στήριξη της κερδοφορίας του». Στην κατεύθυνση αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αξιοποιούνται οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που ξεπουλούν έργα και υπηρεσίες στο κεφάλαιο.

Ζητούν φορολογική εξουσία

Στις ΣΔΙΤ παρέπεμψε τους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, για την απορρόφηση χρημάτων για το Δ΄ ΚΠΣ, τα οποία θα διαχειρίζονται ουσιαστικά δύο ανώνυμες εταιρείες, η «ΔΗΜΟΣ ΑΕ» και «ΝΟΜΟΣ ΑΕ».

Αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία «αποτελεσματικότερων ΟΤΑ» με την οποία συμφώνησαν οι πρόεδροι της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ, Δ. Καλογερόπουλος και Ν. Κακλαμάνης. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Ν. Κακλαμάνη ότι η «αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει όχι απλώς επάρκεια πόρων αλλά και δημοσιονομική αυτοτέλεια και φορολογική εξουσία».

Ο Δ. Καλογερόπουλος ζήτησε να εξελιχθούν οι δήμοι σε «αναπτυξιακούς μοχλούς και αυτοδύναμες οικονομικές οντότητες». Διατύπωσε, δε, το «όραμά» του για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσουν «κέντρα αναπτυξιακής δραστηριότητας και τουριστικών προορισμών».

Την... αναγκαιότητα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης σημείωσαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, του ΛΑ.Ο.Σ.. Εκ μέρους της ΝΔ, ο Λ. Ζαγορίτης, είπε ότι βασική αρχή του Καποδίστρια 2 είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, κατέθεσε τη συναίνεση του κόμματός του, αφού όπως είπε είναι θετικός στο διάλογο ενώ εξέφρασε διαφωνίες επί της διαδικασίας.

Ο Ευ. Αποστόλου, εκπρόσωπος του ΣΥΝ, παρόλο που είπε πως θα πει κάτι διαφορετικό, επί της ουσίας κατέθεσε την... προθυμία του κόμματος να προσέλθει στο διάλογο για τη νέα διοικητική δομή την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης δήλωσε σύμφωνος στο διάλογο, ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των πολιτών λαϊκίζοντας πάνω στα προβλήματά τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων

Ο Θ. Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «θεωρητικά» τάχθηκε κατά της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, η οποία εντείνεται και με την ανοχή της ηγεσίας της ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή, έξω απ' το χώρο του συνεδρίου παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η «Συντονιστική επιτροπή σωματείων, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστών εργαζομένων ΟΤΑ λεκανοπεδίου Αττικής». Οι εργαζόμενοι παρέδωσαν ψήφισμα με αιτήματα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες των Δήμων προς τους δημότες.

Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου όταν ομάδα με επικεφαλής τον δήμαρχο Κερατέας, Σταύρο Ιατρού, ανάρτησε πανό με το σύνθημα «όχι στη λειτουργία των νέων ΧΥΤΑ, ναι στην ανακύκλωση». Είναι γνωστές οι θέσεις του κ. Ιατρού, ο οποίος επικροτεί μέθοδες επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, όπως η καρκινογόνα καύση.


ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
«Πάρκο» με ... συντελεστή δόμησης

Τελεσίγραφο απηύθυνε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς στους δημάρχους της περιοχής για την παράδοση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στους ιδιώτες...
Τελεσίγραφο απηύθυνε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς στους δημάρχους της περιοχής για την παράδοση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στους ιδιώτες...
Την εμμονή της κυβέρνησης στην οικοπεδοποίηση και εμπορευματοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού εξέφρασε και χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, κατά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Αργυρούπολης, Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ, αποκαλύπτοντας ότι θα τεθεί συντελεστής δόμησης για τη συνολική έκταση!

«Ετσι θα γίνει και δεν κάνω πίσω». Το τελεσίγραφο αυτό απηύθυνε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στους δημάρχους. Την ίδια στιγμή είπε ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα τους δώσει όλο το φάκελο με τις μελέτες για να πουν τις απόψεις τους σε μια διαβούλευση που θα κρατήσει το πολύ ενάμιση μήνα!

Ο υπουργός για να δικαιολογήσει την παράδοση 1.000 στρεμμάτων στους μεγαλοκατασκευαστές, που θα κατασκευάσουν μια ολόκληρη πόλη τουλάχιστον 10.000 έως 15.000 κατοίκων, ανεβάζει αυθαίρετα την έκταση του υποτιθέμενου «Μητροπολιτικού Πάρκου» στα 6.500 στρέμματα. Συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, σ' αυτήν και τα 600 στρέμματα του γκολφ Γλυφάδας και τα 800 και πλέον στρέμματα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που ιδιωτικοποιούνται και τις υπόλοιπες κατασκευές που υπάρχουν στο χώρο και θα διατηρηθούν και επαυξηθούν και την παραλία του Αγίου Κοσμά που η «Ολυμπιακά Ακίνητα» παραχωρεί σε ιδιωτικό όμιλο...

Για να νομιμοποιηθούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις (εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, πολυτελή σπίτια, κ.ά.), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς, θα τεθεί συντελεστής δόμησης για τη συνολική έκταση του πάρκου, δηλαδή θα υπολογιστεί με βάση και τα 6.500 στρέμματα και ξεχωριστός για κάθε χρήση! «Θα υπάρχει ένας συντελεστής δόμησης για όλο το πάρκο, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα υφιστάμενα κτίρια. Μετά, ανάλογα με τη χρήση, ο συντελεστής θα διαφοροποιείται, δηλαδή θα είναι διαφορετικός για εμπορικές χρήσεις και διαφορετικός για κατοικίες». Αυτό δήλωσε απερίφραστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προδιαγράφοντας την πρόθεση της κυβέρνησης, αντί για πάρκο πρασίνου να παραδώσει ένα τεράστιο «πάρκο» τσιμέντου!..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ