ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ζουν με το φόβο των πλημμυρών

Οι έντονες βροχοπτώσεις που προβλέπει η ΕΜΥ προκαλούν μεγάλη ανησυχία, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν προχωρήσει

Τα αντιπλημμυρικά έργα σε ...όλο τους το μεγαλείο, στην ακτή Νηρέως στην Εύβοια
Τα αντιπλημμυρικά έργα σε ...όλο τους το μεγαλείο, στην ακτή Νηρέως στην Εύβοια
Με το φόβο της πλημμύρας εξακολουθούν να ζουν οι κάτοικοι των περιοχών της Εύβοιας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Ο φόβος μεγαλώνει αυτήν την περίοδο, καθώς, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένονται «ακραία καιρικά φαινόμενα» από την Κυριακή.

Χαρακτηριστικό είναι πως, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Α. Σκορδάς απέστειλε επιστολή προς τα ΜΜΕ του νομού, δίνοντας οδηγίες προς ...ναυτιλλομένους, για πριν και κατά τη διάρκεια της πλημμύρας.

Ο φόβος, όμως, των πυρόπληκτων για ενδεχόμενες πλημμύρες δεν είναι τυχαίος. Ο «Ρ» βρέθηκε, προχτές, στην περιοχή του συνοικισμού «Ακτή Νηρέως», όπου τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν προχωρήσει.

Στο συγκεκριμένο συνοικισμό και στα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει μπροστά στο χειμώνα που έρχεται, είχε αναφερθεί, με επείγουσα επιστολή του την Τετάρτη προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος. Σε αυτή είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, να γίνουν γρήγορα και με σχεδιασμό οι απαραίτητες αντιπλημμυρικές εργασίες.

Μπορεί το ρέμα που διασχίζει το συνοικισμό να μεγάλωσε σε βάθος μετά από εργασίες που έγιναν, ωστόσο, στην αρχή του, μεγάλοι βράχοι έχουν τοποθετηθεί, ώστε να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά των τεσσάρων ρεμάτων που ενώνονται με το κεντρικό. Παράλληλα, σκουπίδια και μπάζα που υπάρχουν στην αρχή του ρέματος αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα, αφού θα μπλοκάρουν τη ροή του νερού, σε σημείο που βρίσκεται κάτω από το δρόμο.

Οι αγωγοί απ' όπου θα περάσει το ρέμα σε περίπτωση βροχόπτωσης. Οι κάτοικοι θεωρούν δεδομένη την πλημμύρα
Οι αγωγοί απ' όπου θα περάσει το ρέμα σε περίπτωση βροχόπτωσης. Οι κάτοικοι θεωρούν δεδομένη την πλημμύρα
Τελικός προορισμός του νερού, η θάλασσα. Πριν από αυτή, βρίσκεται ο δημόσιος δρόμος που ενώνει το Αλιβέρι με την Ερέτρια. Αυτό που φοβούνται όλοι στην περιοχή, είναι το τι άλλο θα παρασύρει ο υδάτινος όγκος, εκτός του νερού.

Στην Πελοπόννησο

Τα αντιπλημμυρικά έργα, όμως, που είναι αναγκαία και επείγοντα, ώστε να μην κινδυνέψουν οι κάτοικοι κυρίως της ορεινής Ηλείας, της νοτιοδυτικής Αρκαδίας και της βόρειας Λακωνίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, δεν έχουν προχωρήσει ούτε καν στο 30%!

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει γίνει ένας υποτυπώδης καθαρισμός της κοίτης των ποταμών και των χειμάρρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία κορμοπλεγμάτων. Σημειώνεται ότι πριν από δύο βδομάδες, τόσο στην περιοχή της Παλαιοβαρβάσαινας, όσο και σε αυτήν της Ζαχάρως, παρά το γεγονός ότι η βροχόπτωση ήταν μικρής διάρκειας, εντούτοις, στάθηκε ικανή να πλημμυρίσει σπίτια, αποθήκες, χωράφια και δρόμοι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Προτάσεις για την ανακατασκευή και επισκευή κτισμάτων

Με αιχμή τη χορήγηση δωρεάν ποσού στο ύψος των 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για την κατασκευή κατοικίας των πυρόπληκτων - όσων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς - έναντι των 750 ευρώ που προβλέπει απόφαση της κυβέρνησης σε ανάλογη περίπτωση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ηλείας κατέθεσε χτες ολοκληρωμένες προτάσεις αναφορικά με τη χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή ή επισκευή κατοικιών, αποθηκών και σταύλων των πυρόπληκτων.

Η Επιτροπή Αγώνα, αφού πήρε υπόψη της τις τιμές που ισχύουν στην περιοχή, συνομίλησε με οικοδομικά συνεργεία και εργολάβους κατασκευαστές σπιτιών, παρουσίασε τις προτάσεις της για τη χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής, η οποία - όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση - θα προέλθει από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (πρόκειται για το ταμείο που ενισχύεται από τους τηλεμαραθώνιους και τις χορηγίες ιδιωτών). Σημειώνεται πως η απόκλιση των ποσών που δίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν στην περιοχή φτάνει μέχρι και το 71,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μονοκατοικία 100 τ.μ. (σε φυσιολογικές τιμές) στη Ζαχάρω αγγίζει τα 130.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Αγώνα ζητά:

  • Για τα κτίρια επαγγελματικής χρήσης, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής που θα πρέπει να χορηγηθεί σε κάθε δικαιούχο να καθοριστεί στα 600 ευρώ ανά τ.μ. και για το σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου, από τα 350 ευρώ το τ.μ. που δίνει η κυβέρνηση.
  • Για την επισκευή κατοικιών, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής που θα πρέπει να χορηγηθεί σε κάθε δικαιούχο να καθοριστεί στα 650 ευρώ ανά τ.μ. από τα 450 ευρώ που προβλέπει η κυβέρνηση.
  • Για την επισκευή αποθηκών, σταύλων και λοιπών αγροτικών κτισμάτων το ποσό που πρέπει να δοθεί είναι στα 300 ευρώ ανά τ.μ. από τα 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στις αρχικές τιμές και δεν προχωρήσει στην αναγκαία αναπροσαρμογή με βάση τις τιμές που ισχύουν στην τοπική αγορά, οι δικαιούχοι κινδυνεύουν σοβαρά να μην πάρουν στο τέλος όλα τους τα έξοδα για το ξαναχτίσιμο του σπιτιού τους και των άλλων κτισμάτων.

«Αναδάσωση» για ... μεγάλα κέρδη

Κάποιοι έχουν αρχίσει να οραματίζονται πολυτελείς εγκαταστάσεις και να μετρούν κέρδη, ενώ ο καπνός της καταστροφής και του θανάτου πλανιέται ακόμη πάνω από την Ηλεία. Η κυβέρνηση σέρνει το χορό της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων που «πολιορκούν» την περιοχή του Καϊάφα και προωθεί έργα που θα τη μετατρέψουν σε εμπορεύσιμο τουριστικό προϊόν, δηλώνοντας μάλιστα ότι εάν πετύχει η «πιλοτική» της παρέμβαση θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας!

Με δημόσιο χρήμα, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Α. Σπηλιωτόπουλος, θα «αναβαθμιστούν» οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα, θα «αξιοποιηθούν» από την ΕΤΑ ΑΕ, θα φτιαχτεί ναυταθλητικό κέντρο για θαλάσσιο σκι στη λίμνη και θα «αναδασωθεί» η περιοχή. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν ώστε οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις να δεχτούν τον πρώτο «καλλωπισμό», να μετατραπούν σε βάση για νέες επεκτάσεις προκειμένου η περιοχή να αρχίσει να ...αποδίδει.

Καθόλου αθώα δεν ήταν και η αναφορά του υπουργού στο ότι θα δοθεί έμφαση στην αγροτουριστική πολιτική, «όπου κύριο πρόσωπο, πρωταγωνιστής θα είναι ο αγρότης». Ενα νέο ψευτο-όραμα ξεπηδά μέσα από τα καρβουνιασμένα τοπία, του αγρότη - τουριστικού επιχειρηματία, αντί του αγρότη που θα στηριχτεί όπως πρέπει για να παραμείνει αγρότης με όρους προκοπής για τον ίδιο και τον τόπο. Ετσι, μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ένας από τους «θησαυρούς» της φύσης, αντιμετωπίζεται ως «μηχανή που κόβει χρήμα».

Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί επενδυτές και τα στελέχη του πολυεθνικού ομίλου «World Trade Center» που επισκέφτηκαν την περιοχή λίγο πριν ξεσπάσει η πύρινη λαίλαπα - όπως και οι δεκάδες άλλες εταιρείες που στο παρελθόν έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους - έβλεπαν άλλα πράγματα μπροστά τους. Μια σύγχρονη μαρίνα στο Κατάκολο για τα γιοτ και ένα καλό λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια. Μια τεράστια αμμουδερή παραλία στον Καϊάφα, γεμάτη ομπρέλες και κέντρα ψυχαγωγίας. Εναν οργασμό καλοπληρωμένης δραστηριότητας στη λίμνη. Ξενοδοχεία και καταστήματα, θεματικά πάρκα και ...οικολογικές διαδρομές που θα υπακούουν όμως, αυστηρά, στα κριτήρια του κέρδους.

Το «έργο» που ξεκίνησε το 2003, με την περίφημη μελέτη του για πολυτελή ξενοδοχεία και «ανασυγκρότηση» των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Δ. Γεωργακόπουλος, το συνεχίζει σήμερα επάξια η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα δέντρα κόβονταν ήδη στην περιοχή χωρίς σχέδιο και εγκρίσεις από τη Δασική Υπηρεσία λίγο πριν από τις εξαγγελίες του υπουργού, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Ν. Καραθανασόπουλο. Λίγες μόλις μέρες πριν, το ΚΚΕ δεσμευόταν ότι θα στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων ώστε η περιοχή να μη γίνει αντικείμενο ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Γιατί, πράγματι, «η ανάπτυξη της περιοχής δε συμβαδίζει με το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος», παρότι αυτό χαρακτηρίστηκε «κλισέ του παρελθόντος» από τον Α. Σπηλιωτόπουλο.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Συναυλία αλληλεγγύης στην Καλαμάτα

Σε συναυλία με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Χρήστο Θηβαίο καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της διεκδίκησης των αιτημάτων και της αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους, τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, στις 8:30 μ.μ., στην Καλαμάτα (Τέντα). Εισιτήρια προπωλούνται από τα μέλη της επιτροπής (φυσικά πρόσωπα και φορείς) καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα της πόλης και στα δισκοπωλεία «HACKERS» και «ΗΧΟΡΑΜΑ». Η τιμή του εισιτηρίου είναι 15 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ