ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ
Παραμονεύει ο κίνδυνος της πλημμύρας

Το φράγμα της Μόρνας, που πλημμύρισε μετά τη βροχή στις 2 Σεπτέμβρη
Το φράγμα της Μόρνας, που πλημμύρισε μετά τη βροχή στις 2 Σεπτέμβρη
Χωρίς τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα εξακολουθεί να παραμένει η περιοχή της Βόρειας Πιερίας, παρά την ανάγκη επίσπευσης των έργων, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Ιούλη, που κατέκαψε 40.000 στρέμματα δάσους στα Πιέρια.

Οι επιπτώσεις εμφανίστηκαν γρήγορα, όμως κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ότι δε βλέπουν. Αποτέλεσμα της απουσίας των αναγκαίων έργων, ήταν, μετά από την έντονη βροχόπτωση στις 2 Σεπτέμβρη, να πλημμυρίσει το φράγμα της Μόρνας - θα υδροδοτήσει τη Βόρεια Πιερία - με φερτά υλικά (ξύλα, πέτρες, λάσπη) από την καμένη περιοχή. Ο καθαρισμός του φράγματος ξεκίνησε και έως το τέλος του Οκτώβρη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων της νομαρχίας. Τίποτε όμως και κανένας δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι το πρόβλημα δε θα επανέλθει. Ετσι, τα χωριά της Βόρειας Πιερίας για αρκετό καιρό ακόμη θα συνεχίσουν να υδροδοτούνται από γεωτρήσεις.

Το έργο κατασκευής του φράγματος ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια από τη Διεύθυνση Δασών και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Προέβλεπε τη δημιουργία του ταμιευτήρα της Μόρνας και του αγωγού μεταφοράς του νερού προς τα διυλιστήρια. Παραδόθηκε το 2001, όμως από τότε δε λειτούργησε γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί το δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 110 χιλιομέτρων για τη μεταφορά του νερού από τα διυλιστήρια προς τα χωριά της Βόρειας Πιερίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ρ» ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Νομαρχίας Πιερίας, Γ. Τζαφέρης, το δίκτυο αυτό αναμενόταν να παραδοθεί την περίοδο που διανύουμε, όμως προέκυψε το πρόβλημα στον ταμιευτήρα.

Το Δασαρχείο, πριν ολοκληρωθεί το Φράγμα, είχε υποβάλει μελέτη για την κατασκευή των αναγκαίων συμπληρωματικών έργων, προκειμένου να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε το 2001 και προέβλεπε την κατασκευή 2 ακόμη ταμιευτήρων και 25 προφραγμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ. Από τότε αναμένεται ακόμη η χρηματοδότηση...

Μετά τη φωτιά στα Πιέρια, τον Ιούλη, ήταν εμφανής ο κίνδυνος να προκύψει το πρόβλημα, όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει τα αναγκαία έργα για τη συγκράτηση των εδαφών, την υλοτόμηση της καμένης περιοχής και την αναδάσωση. Το Δασαρχείο έχει συντάξει μελέτη προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε. Ωστόσο, χρήματα δε δόθηκαν και αν πιάσουν τα πρώτα χιόνια στην περιοχή - υψόμετρο 1.600 έως 2.000 μέτρα - τα έργα θα μετατεθούν για τον επόμενο χρόνο.

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με τον αγωγό σύνδεσης του φράγματος με τα διυλιστήρια, μήκους 9 χιλιομέτρων, που παραλήφθηκε το 2003. Οπως διαπιστώθηκε, έχει σπάσει σε διάφορα σημεία, πιθανά εξαιτίας των εργασιών διαπλάτυνσης του επαρχιακού οδικού δικτύου, που είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί στη μέση του δρόμου. Τώρα έγινε δημοπράτηση για την κατασκευή νέου αγωγού.

ΝΙΚΑΙΑ
«Στο σφυρί» σπίτια δημοτικών συμβούλων για χρέη προηγούμενης διοίκησης

Ο Δήμος Νίκαιας με αφορμή τις απαιτήσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ, απαιτεί να σταματήσει κάθε μορφής δίωξη

Για χρέη του Δήμου Νίκαιας που δημιουργήθηκαν το 1998, επί δημαρχίας Β. Τράπαλη (ΠΑΣΟΚ), το ΙΚΑ ζητά τις περιουσίες και βγάζει σε πλειστηριασμό τα σπίτια του νυν αντιδημάρχου και δημοτικής συμβούλου του δήμου! Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον αντιδήμαρχο, Πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού Γιάννη Αγγελινιάδη και τη δημοτική σύμβουλο και πρώην πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Πανδώρα Ποζατζίδου. Σημειώνεται ότι και οι δύο το 1998 δεν ήταν καν δημοτικοί σύμβουλοι.

Το ΙΚΑ διεκδικεί από το δήμο ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων πάνω από μια δεκαετία, όταν μάλιστα αυτές έχουν καταβληθεί στο ΤΕΒΕ, αφού οι εργαζόμενοι απασχολούνταν στο δήμο με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή τονίζει πως ο Δήμος Νίκαιας και για λόγους αρχής, είναι σήμερα συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του στο ΙΚΑ πληρώνοντας ακόμη και συσσωρευμένες υποχρεώσεις όλων των προηγούμενων ετών, υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν πολύ πριν αναλάβει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Η Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΤΕΟΠΑΝ) έχει τακτοποιήσει χρέος 800.000 ευρώ παρότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία να κλείσει.

Επίσης υπάρχουν εκκρεμότητες για χρέη της προηγούμενης δεκαετίας που αμφισβητούνται και έχουν ακολουθήσει το δρόμο της εκκαθάρισης από τα διοικητικά δικαστήρια.

Παράλληλα η δημοτική αρχή επισημαίνει πως θα πρέπει να απαντήσει η Διοίκηση του ΙΚΑ και οι υπηρεσιακοί του παράγοντες:

  • Πού ήταν τόσα χρόνια όταν δημιουργούνταν τα χρέη;
  • Πώς είναι δυνατόν αμφισβητούμενα χρέη του 1998 να ζητούνται σήμερα από τις προσωπικές περιουσίες αιρετών;
  • Πώς είναι δυνατόν να έχουν βγει στον πλειστηριασμό τα σπίτια της Δημοτικής Συμβούλου και πρώην Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου κας Ποζατζίδου και του Αντιδημάρχου και Προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού Γ. Αγγελινιάδη, για χρέη που δημιουργήθηκαν πριν μια δεκαετία, όταν κανείς από τους δύο δεν ήταν καν δημοτικός σύμβουλος;
  • Αραγε αυτός είναι ένας τρόπος να αποθαρρύνεται ο λαός να ασχολείται με τα κοινά;

Ο Δήμος Νίκαιας απαιτεί να σταματήσει κάθε μορφής δίωξη, η οποία μάλιστα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις. Στο θέμα - σημειώνεται στην ανακοίνωση - πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση η κυβέρνηση, η Διοίκηση του ΙΚΑ και τα Οργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σεισμός στα Γιάννενα

Σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στα Γιάννενα χωρίς ευτυχώς να προκληθούν ζημιές. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη λίμνη Παμβώτιδα και έγινε αισθητός κυρίως στην περιοχή του Καλπακίου.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Από μεθαύριο αλλάζει η ώρα. Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν 3 π.μ. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει έως την τελευταία Κυριακή του ερχόμενου Μάρτη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διακόπηκε η συνεδρίαση

Στη διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα σε κλίμα έντασης, οδήγησε προχτές το βράδυ η άρνηση της δημοτικής αρχής να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση διεξόδου για τα συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης, που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση» Ελπίδα Παντελάκη και Ηλίας Λαμπρόπουλος.

Από νωρίς, στην αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ε' Διαμερίσματος, του συλλόγου Γυναικών «Η Πρόοδος», ομάδα γυναικών Α' και Β' Διαμερίσματος και εκπρόσωποι των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, διεκδικώντας λύσεις για τα προβλήματα που διαρκώς οξύνονται. Αμεση απομάκρυνση όλων των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και σπίτια, προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν πλέον στα όρια επικινδυνότητας, διασφάλιση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, ανέγερση νέων σχολείων και εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών μάθησης στους μαθητές και μια σειρά άλλα ζητήματα που καθημερινά ταλανίζουν τους Πειραιώτες.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση», όταν τέθηκε το θέμα των κεραιών, κατέθεσαν πρόταση με την οποία ζητούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει δυναμικές πρωτοβουλίες για την άμεση κατεδάφισή τους. Ο πρόεδρος όμως επέμεινε στην πρόταση της παράταξής του να ακολουθηθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που στην ουσία δίνουν παράταση στην επικίνδυνη λειτουργία τους και δεν έβαλε καν σε ψηφοφορία την πρόταση.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης μαζί με άλλους τρεις δημοτικούς συμβούλους που στήριξαν την πρόταση, αποχώρησαν από την αίθουσα και λίγο αργότερα διεκόπη η συνεδρίαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ