ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΕ ΠΑΤΡΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ
«Ενωμένοι διεκδικούμε την παραμονή στα χωριά μας»

Με συμβολικές καταλήψεις στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, οι Επιτροπές Αγώνα έδωσαν τη δική τους απάντηση και απαίτησαν πλήρη αποκατάσταση

(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).-

Σε συμβολική κατάληψη των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας σε Τρίπολη και Πάτρα αντίστοιχα, προχώρησαν χτες το μεσημέρι ταυτόχρονα οι Επιτροπές Αγώνα των Πυροπλήκτων της Πελοποννήσου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας την πλήρη αποκατάστασή τους ώστε να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 12 το μεσημέρι μέλη των Επιτροπών Αγώνα Αρκαδίας - Μεσσηνίας - Λακωνίας και των Επιτροπών Αγώνα Ηλείας - Αιγιάλειας, με μια συντονισμένη ενέργεια «κατέλαβαν» τόσο την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και ανάρτησαν πανό που έγραφαν: «Κατάληψη» και «ΕΕ - ΚΑΠ - ΦΩΤΙΕΣ ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά».

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη, τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα ήρθαν αντιμέτωποι με την προκλητική στάση του περιφερειάρχη Νίκου Αγγελόπουλου (πρώην υφυπουργού Εργασίας), ο οποίος έκανε λόγο «για αντιδημοκρατική ενέργεια», «αγωνιστική γυμναστική» και άλλα παρόμοια, ενώ δε δίστασε να αμφισβητήσει την ύπαρξη των Επιτροπών Αγώνα!

Ο περιφερειάρχης δεν έδωσε καμία ουσιαστική διαβεβαίωση για το πώς θα λυθούν τα οξυμένα προβλήματα των πυρόπληκτων. Μάλιστα, στις επίμονες ερωτήσεις των μελών των Επιτροπών Αγώνα για συγκεκριμένα μέτρα που δεν έχουν παρθεί αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία, δε δίστασε να τους διαψεύσει κατηγορηματικά και στη συνέχεια να κάνει στροφή 180 μοιρών και να λέει - για τα ίδια έργα - πως «είναι προς δημοπράτηση».

Την ίδια ώρα, στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή και του παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας»

Στη συνέχεια ακολούθησε αργά το βράδυ συγκέντρωση στην Τρίπολη, στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή πυρόπληκτων, αγροτών κι άλλων εργαζομένων, από την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ήταν το σύνθημα που δέσποζε στη συγκέντρωση κι έδειχνε την αποφασιστικότητά τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στην ομιλία του ο Αριστείδης Δαμαλάς, Νομαρχιακός Σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Μεσσηνίας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεσσηνίας, σημείωσε πως «σαν ΝΑΣ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι μία από τις προτεραιότητες της Νομαρχίας πρέπει να είναι η θωράκιση των νομών με έργα αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά κλπ.» και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς από το πρόγραμμα έργων που ψηφίστηκε για παράδειγμα στη Μεσσηνία (το ίδιο υποψιάζομαι συνέβη και στους άλλους νομούς) από την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΔ) απουσίαζε κάθε αναφορά σ' αυτά τα έργα. Και φτάσαμε χτες στη σύσκεψη με τον υφυπουργό Γεωργίας στην Καλαμάτα να γίνεται αναφορά στην αδυναμία ολοκλήρωσης αντιπλημμυρικών έργων γιατί για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει καμιά παρέμβαση σ' αυτή την κατεύθυνση».

Και τόνισε καταλήγοντας: «Με αυτά τα δεδομένα ηχεί περίεργα το κάλεσμα για "ομοψυχία" στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, η άποψη που προβάλλεται "όχι πολιτική πάνω στις στάχτες" ουσιαστικά είναι κάλεσμα για συναίνεση στην κυρίαρχη αντίληψη και πολιτική».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Θεόδωρος Ρούνης, στέλεχος της ΠΑΣΥ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αρκαδίας, ο οποίος σημείωσε πως «η δίκαιη οργή και θλίψη όλων μας πρέπει να μετατραπεί σε πάλη κι αγώνα ώστε να μην περάσουν τα σχέδιά τους» και πρόσθεσε: «Μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουμε την παραμονή στα χωριά μας κόντρα στα σχέδιά τους. Απέναντι από τους συμβιβασμένους να δυναμώσουμε τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό σε κάθε δήμο. Μπορούμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας».

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Τα αγροτοδικεία δεν πτοούν τους πυρόπληκτους αγρότες

Με νομοθετική ρύθμιση να σταματήσουν, αμέσως, οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών της μικρομεσαίας αγροτιάς

Την πολιτική ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων, όπως εκφράστηκε και με τις εξοντωτικές ποινές που επιβλήθηκαν σε αγρότες της Αιγιαλείας, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Η ΠΑΣΥ αναφέρει:

«Οι εξοντωτικές ποινές που επέβαλε το Πρωτοδικείο Αιγίου σε 13 αγρότες της Αιγιαλείας, επειδή το 2004, διεκδίκησαν αγωνιστικά την αποκατάσταση των πυρόπληκτων αγροτών της περιοχής τους, από πυρκαγιές του 2000 και την καταβολή των επιδοτήσεων του ελαιολάδου, εσοδείας 2002 και 2003, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί με τα αγροτοδικεία, την καταστολή και την τρομοκρατία, να επιβάλλει την αντιαγροτική της πολιτική.

Με τα αγροτοδικεία η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δε θέλει μόνο να τιμωρήσει τους αγρότες που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά επιδιώκει να αποτρέψει νέους αγώνες που θα προκαλέσει η συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής και η άρνησή της να αποζημιώσει το σύνολο των ζημιών των πυρόπληκτων αγροτών.

Αυτούς τους στόχους υπηρετούν άλλες τέσσερις, τουλάχιστον, δίκες που εκκρεμούν μόνο στην περιοχή της Αιγιαλείας, με κατηγορούμενους 50, περίπου, μικρομεσαίους αγρότες, πολλοί από τους οποίους έχουν καταδικαστεί με αναστολή και μια νέα καταδίκη θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά.

Ομως, με την έκταση και το περιεχόμενο που έχουν προσλάβει τα αγροτοδικεία, στα οποία έχουν συρθεί πάνω από 10.000 μικρομεσαίοι αγρότες, πολλοί από τους οποίους καταδικάστηκαν, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο δημοκρατικό πρόβλημα, που αμφισβητεί στοιχειώδη λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα.

Η ΠΑΣΥ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι τα αγροτοδικεία και η επίδειξη αυταρχισμού ακόμα και στους πυρόπληκτους αγρότες, θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει. Κι αυτό γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να σκύψουν το κεφάλι και να υποταχθούν στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Απαιτεί από την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για μικροκομματικούς λόγους, συμμετείχε, εποχούμενος, στις αγροτικές κινητοποιήσεις, να σταματήσει άμεσα τις διώξεις των αγροτών, με νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα και τις κοινωνικές οργανώσεις, να αντισταθούν στον αυταρχισμό των κυβερνήσεων και να εκδηλώσουν, έμπρακτα, την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους αγρότες. Ολοι μαζί να διεκδικήσουν την αποποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, την κατοχύρωση και διεύρυνση βασικών λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων».

ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες

Στην περιοχή Λίμνη έκανε περιοδεία κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Δήμο Κουμπούρη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
«Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε μέσα στις λάσπες και τα νερά. 20 χρόνια υποσχέσεις ακούμε πριν τις εκλογές και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ».

Αυτά τα λόγια αγανάκτησης των αθιγγάνων στην περιοχή Λίμνη στο Ζεφύρι ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εγκατάλειψη που βιώνουν, αναγκασμένοι να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Κάτι για το οποίο ευθύνονται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι παρατάξεις των κομμάτων που έχουν περάσει από τις διοικήσεις του δήμου τα τελευταία χρόνια.

Αγανάκτηση που εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο από τους αθιγγάνους μιλώντας με το βουλευτή του ΚΚΕ Δήμο Κουμπούρη, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος και τον Δήμήτρη Τσιουμπρή, δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατικός Συνδυασμός Ζεφυρίου», περιόδευσε χτες το απόγευμα στην περιοχή.

Στην περιοχή οι υποδομές είναι ανύπαρκτες. Χωρίς δρόμους και αποχέτευση, με λασπολακκούβες παντού και στάσιμα νερά που αποτελούν εστίες μόλυνσης, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ζουν σε παράγκες και φτώχεια. Με χωράφια γεμάτα σκουπίδια δημιουργώντας μικρές χωματερές.

Στη συγκέντρωση που έγινε ο Δ. Κουμπούρης τόνισε: «Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και τη γνωρίζουν πολύ καλά. Γι' αυτό μην περιμένετε κανένα πρόβλημα να λυθεί αν δεν οργανωθείτε, δεν κινητοποιηθείτε και δεν απαιτήσετε να λυθούν τα προβλήματα. Η δύναμη είναι σε εσάς». Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, κάλεσε τους συγκεντρωμένους ο Δ. Τσιουμπρής στην παρέμβαση, και να απαιτήσουν τη λύση των προβλημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ