ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ»
Με δικαστική συνδρομή η επιχείρηση κλοπής δεδουλευμένων

Τεράστια ερωτήματα προκύπτουν από απόφαση του Πρωτοδικείου Πάτρας το 2002 με την οποία απορρίπτεται το αίτημα ναυτεργατών να πληρωθούν για τη δουλιά τους

Με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης, ναυτιλιακή εταιρεία προσπαθεί να φάει τεράστια ποσά από δεδουλευμένα ναυτεργατών που ήταν ναυτολογημένοι σε δύο ρυμουλκά της! Η υπόθεση αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2000, ήρθε στο φως με καταγγελία που κατατέθηκε από ναυτεργάτες των πληρωμάτων στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και κρούει τον κώδωνα για ολόκληρο τον κλάδο των ναυτεργατών και όχι μόνο. Το σκεπτικό της απαράδεκτης σχετικής δικαστικής απόφασης δημιουργεί νομικό προηγούμενο, ανατρέπει την πάγια νομολογία, τα ελάχιστα και εντελώς ανεπαρκή άρθρα της ναυτεργατικής νομοθεσίας που προβλέπουν το αυτονόητο. Οτι δηλαδή, πρέπει να τηρείται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι ναυτεργάτες που δουλεύουν να πληρώνοντα!

Πρόκειται για τα πληρώματα των ρυμουλκών «ΔΕΛΦΙΝΙ Ι» και «ΔΕΛΦΙΝΙ ΙΙ», τα οποία ανήκουν στη ναυτιλιακή εταιρεία «ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ», η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή έργων στο νέο λιμάνι της Πάτρας. Οι ναυτεργάτες, ναυτολογημένοι από το 1998 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2000 που απολύθηκαν, όταν πήγαν να πληρωθούν δεδουλευμένα τους, πήραν μόνο ένα μέρος από αυτά! Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, μόνο ένας από τους ναυτεργάτες πρέπει να πάρει ακόμα 10.796.051 δραχμές από τα δεδουλευμένα του!

Εξοργιστικές αποφάσεις

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν αγώνα, ενώ κατέθεσαν και αγωγές εναντίον της εταιρείας. Οι πρώτες από τις αγωγές εκδικάστηκαν στις 14 Μάρτη του 2002, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας. Η πρόεδρος του δικαστηρίου πρωτοδίκης Ελένη Κατσούλη απέρριψε τις αγωγές και όλα τα στοιχεία (ΣΣΕ, ναυτολόγια, έγγραφα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ακόμα και υπηρεσιών του ΥΕΝ) που έδειχναν ότι τα ρυμουλκά ανήκουν στη ναυτιλιακή εταιρεία «Νέος Λιμένας Πατρών» και ότι αυτή τα εκμεταλλεύεται ως εφοπλίστρια εταιρεία. Αποφάνθηκε ότι η ναυτιλιακή εταιρεία είναι μόνο «κύριος» των ρυμουλκών και κακώς οι ναυτεργάτες διεκδικούσαν τα λεφτά τους από αυτήν και ότι εφοπλίστρια εταιρεία, δηλαδή αυτή που τα εκμεταλλεύεται, είναι η Κοινοπραξία «Christiani & Nielsen LTD - Τεχνική Εταιρεία Γενικών Κατασκευών ΑΕ - Bachy LTD»!

Ωστόσο, ως την ημέρα του δικαστηρίου, ουδείς γνώριζε την ύπαρξη αυτής της κοινοπραξίας, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 105 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου προβλέπει ότι μόλις ο εφοπλιστής αναλάβει την εκμετάλλευση του ξένου πλοίου γίνεται αμέσως δήλωση στη Λιμενική Αρχή του τόπου νηολόγησης, διαφορετικά κύριος και εφοπλιστής είναι ένα και το αυτό. Επί της ουσίας, το δικαστήριο υποδεικνύει στους ναυτεργάτες να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους από μια εταιρεία που εμφανίστηκε από το πουθενά. Να εμπλακούν δηλαδή εκ νέου σε έναν μακρόχρονο και πολυδάπανο δικαστικό λαβύρινθο, με αμφίβολο, αν όχι προδιαγεγραμμένο από τώρα, αποτέλεσμα.

Ομως, το πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που προσκόμισε η ναυτιλιακή εταιρεία «Νέος Λιμένας Πατρών» στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι τα ρυμουλκά της είναι ναυλωμένα από την κοινοπραξία, όχι μόνο δείχνει ότι η κοινοπραξία και η ναυτιλιακή εταιρεία στεγάζονται στο ίδιο γραφείο, αλλά ότι έχουν και το ίδιο φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο, που είναι κάποιος Ιωσήφ Παπαδάκης!

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Να σταματήσει το εμπόριο στον πόνο

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την αναγκαία λειτουργία των Κέντρων Πόνου

Από την προχτεσινή περιοδεία της Λιάνας Κανέλλη στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»
Από την προχτεσινή περιοδεία της Λιάνας Κανέλλη στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»
Η αναλγησία του συστήματος αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο στην περίπτωση των καρκινοπαθών, αφού τα άκρως απαραίτητα Κέντρα Πόνου, όχι μόνο δεν έχουν ενταχθεί στους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό και νοσηλευτές. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ρίχνει τους αρρώστους και τους συγγενείς τους στα χέρια των επιτήδειων της ιδιωτικής Υγείας.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, αναλώθηκε σε γενικολογίες σχετικά με το θέμα, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των ιατρείων πόνου. Είπε ότι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής λειτουργούν 17 ιατρεία πόνου και στην υπόλοιπη Ελλάδα άλλα 25 και ομολόγησε ότι αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει εκπονήσει μια εμπεριστατωμένη πρόταση για το θέμα και με βάση αυτή τίθεται πλέον το πλαίσιο για τη λειτουργία των ιατρείων πόνου.

Είναι θέμα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος να μην υπάρχει εμπόριο στον πόνο, τόνισε στην παρέμβασή της η Λ. Κανέλλη και επικαλέστηκε την κυνική δήλωση κάποιου αξιωματούχου της «G-7» (επτά πιο πλούσιες χώρες του κόσμου) σύμφωνα με την οποία «ο ανθρώπινος πόνος και η παιδεία είναι δύο πράγματα για τα οποία και οι φτωχοί θα πουλάγανε το κορμί τους. Εκεί θα την πέσουμε για να βγάλουμε λεφτά».

«Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε» υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ και είπε ότι δε νοείται να υπάρχει κέντρο πόνου και να μην υπάρχει σε αυτό ιατρική παρέμβαση και να λείπουν τα μηχανήματα. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να μην υπάρχει ξενώνας τελικού σταδίου για τους καρκινοπαθείς και επικαλούμενη πρόσφατη περιοδεία της στον «Αγιο Σάββα», ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου να δημιουργηθούν δίπλα στο νοσοκομείο κέντρα υποδοχής των ασθενών τελικού σταδίου και των συγγενών τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απαιτούν μισθούς πέντε μηνών

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και μόνιμη - σταθερή εργασία απαιτούν οι 125 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, οι οποίοι στο πλαίσιο της τριήμερης απεργίας που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, έκαναν χτες κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης. Η δημοτική αρχή, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους για πέντε μήνες και μιλώντας για υπεράριθμο προσωπικό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων.

Μετά από πίεση των εργαζομένων, στο πλευρό των οποίων βρέθηκε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, έγινε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Παν. Κοντό, ο οποίος προσπάθησε να εμφανίσει το ζήτημα ως νομικό. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνέπεια της οποίας είναι η ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, η δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων που κρατούν τους εργαζόμενους ομήρους «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και φορτώνουν τους δημότες με νέα οικονομικά βάρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, οι γονείς πληρώνουν τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς της Δημοτικής Επιχείρησης, ύψους από 200 μέχρι και 280 ευρώ. Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο.

Σακατεύτηκε οικοδόμος

Μάχη με το θάνατο δίνει εδώ και τρεις μέρες στην εντατική μονάδα του ΚΑΤ, ο οικοδόμος Γιώργος Τόρας από την Αλβανία, ο οποίος την περασμένη Τρίτη το πρωί βρέθηκε στο κενό όταν υποχώρησαν τα μαδέρια που είχαν τοποθετηθεί πρόχειρα στο άνοιγμα ασανσέρ νεοανεγειρόμενης οικοδομής η οποία βρίσκεται στην οδό Καυκάσου 64 στη Νίκαια. Ο Γιώργος Τόρας έκανε το πρώτο του μεροκάματο σε αυτή την οικοδομή, της οποίας την κατασκευή εμφανίζεται να έχει αναλάβει η εταιρεία «Σισμανίδης». Η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας είναι εξόφθαλμη, ωστόσο ο εργολάβος παραμένει ανενόχλητος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ