ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα επεισόδια στο σίριαλ των «διαφωνούντων»

Καθημερινά «επεισόδια» καταγράφονται πλέον στο αποπροσανατολιστικό σίριαλ των «διαφωνούντων», η διάρκεια και η αντοχή του οποίου προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο περιορισμού και ελέγχου του φαινομένου η κυβέρνηση επιχειρεί να «προσεγγίσει» έναν έναν τους δυσαρεστημένους βουλευτές που τροφοδοτούν με δηλώσεις τα ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα δε λείπουν οι απειλές για εκλογές με λίστα και διαγραφές. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να θέσει ως όριο την ψήφιση των νομοσχεδίων, το οποίο κανένας από τους «διαφωνούντες» δε δείχνει διατεθειμένος να ξεπεράσει. Ομως, αυτό δεν καθησυχάζει πλήρως την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, που θέλει να σταματήσει η φθοροποιός εικόνα των καθημερινών δηλώσεων.

Αυτόκλητοι(;) υπερασπιστές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ίδιου του Κ. Καραμανλή εμφανίστηκαν χτες οι «βαρόνοι» Γ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Κεφαλογιάννης, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των διαφωνούντων, επισείοντας την απειλή των διαγραφών και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Αν υπάρξουν ορισμένοι που θα έρθουν σε ανοιχτή αντίθεση με αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, από εκεί και μετά θα υπάρξουν διαγραφές και η ΝΔ θα πάει σε εκλογές και θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό να της δώσει μια μεγαλύτερη πλειοψηφία για να μπορεί να προχωρήσει στο κυβερνητικό έργο», δήλωσε απερίφραστα ο Γ. Κεφαλογιάννης (στον «Αλφα 9,89»). Εκτίμησε μάλιστα ότι ο Κ. Καραμανλής «θα πάει σε λίστα και ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι ότι η πορεία τους εξαρτάται από τις αποφάσεις των αρχηγών».

Από την πλευρά του ο Γ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι είναι πιθανή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στο επόμενο 18μηνο: «Ολα είναι πιθανά. Αν χαθεί η πλειοψηφία της κυβέρνησης - που δεν το βλέπω - είναι πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Εκλογών με λίστα αν είναι εντός του 18μήνου», είπε στην ΕΡΑ. Παράλληλα, εξέφρασε την ενόχλησή του ειδικά για τους διαφωνούντες βουλευτές που ήταν υπουργοί «και δεν ξανάγιναν»: «Ε, δεν έχουν το θείο δώρο να είναι μόνιμα υπουργοί, ας το καταλάβουν», αγανάκτησε, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την πικρία τους. Επίσης, τάχθηκε υπέρ των διαγραφών: «Αν φτάσουμε στα άκρα και στα απροχώρητα βεβαίως δεν υπάρχει άλλη λύση». Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, δήλωσε χτες ότι «δεν έχει καμία πληροφορία» για διαγραφές.

Μήνυμα στους διαφωνούντες έστειλε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Βουλγαράκης, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος ψήφισε τον Κ. Καραμανλή», αλλά και ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται».

Η πρώην υπουργός της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, που την προηγούμενη μέρα είχε διαφοροποιηθεί σε ρουσφετολογική τροπολογία για το ΑΣΕΠ, απέρριψε το χαρακτηρισμό «αντάρτισσα», δηλώνοντας ότι το «να εμφανίζεται αντάρτικο μια παρατήρηση που κάνω μέσα στο πλαίσιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας στη διαρκή επιτροπή, αυτό είναι ανησυχητικό φαινόμενο». «Στο τέλος τέλος της γραφής, συμπλήρωσε, αν καταψηφιστεί και μια διάταξη ενός νομοσχεδίου δε χάθηκε και ο κόσμος».

Στήριξη στη θέση της κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρόσφερε ο Κ. Μητσοτάκης, τασσόμενος ταυτόχρονα εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της άσκησης βέτο. «Αν θέλουν οι κύριοι (σ.σ. της ΠΓΔΜ) να μπουν στην Ευρώπη, θα αλλάξουν το όνομά τους, το συνταγματικό. Αν δε θέλουν, δε θα μπουν ούτε στην Ευρώπη ούτε στο ΝΑΤΟ», δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84»).

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΑΣΟΚ
Τώρα και ... «πολέμιοι» των «μεγάλων συμφερόντων»

Συνεχίζοντας την επιχείρηση κοροϊδίας του ελληνικού λαού, που έχουν στήσει οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, χτες δήλωσαν «έτοιμοι» και «αποφασισμένοι» να «συγκρουστούν» με τα «μεγάλα συμφέροντα».

Οι υποψήφιοι ηγέτες ενός κόμματος που υπηρέτησε και υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και με την πολιτική και το πρόγραμμά του στηρίζει την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, σ' αυτή την εσωκομματική αντιπαράθεση και απουσία ιδεολογικών διαφορών αποφάσισαν να έρθουν σε ...«ρήξη» με το «κατεστημένο».

Ο Γ. Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος, μεταφέροντας στο εσωκομματικό πεδίο τη δοκιμασμένη τακτική του δικομματισμού, δηλαδή το κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση να καταγγέλλει φραστικά τα «συμφέροντα», αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού σε ...ανένδοτο αγώνα.

«Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος», υποστήριξε χτες από την Καλαμάτα ο Γ. Παπανδρέου, θα είναι «το ΠΑΣΟΚ που θα βρίσκεται σε συνεχή ρήξη με κάθε είδους κατεστημένα». Σ' αυτό τον αγώνα ρίχτηκε και ο Ε. Βενιζέλος από τη Δράμα και ισχυρίστηκε: «Πρέπει να συγκρουόμαστε με το κατεστημένο γι' αυτό και η δική μου υποψηφιότητα συνιστά μια υπέρβαση, μια διαφορετική πρόταση, μια σύγκρουση με μια κατεστημένη αντίληψη για την πολιτική»...

Βέβαια και οι δύο στις ομιλίες τους, όταν επιχείρησαν να ασκήσουν αντιπολίτευση στη ΝΔ, προχώρησαν σε καταγραφή των αντιλαϊκών πολιτικών της, αλλά περιόρισαν την κριτική τους γύρω από ζητήματα διαδικασίας, αποφεύγοντας να μπουν σε ζητήματα ουσίας. Εξάλλου, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο Ε. Βενιζέλος στήριξαν κάθε πτυχή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, τόνισαν ότι αυτό θα «υλοποιήσουν» αν εκλεγούν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αυτό θα εφαρμόσουν στο δρόμο προς τη «νικηφόρα πορεία» στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Ε. Βενιζέλος για πολλοστή φορά φανέρωσαν ότι η διαμάχη τους σήμερα γίνεται για την καρέκλα της ηγεσίας και αύριο γι' αυτή της εξουσίας. «Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ είναι διέξοδος από την κρίση, είναι η ελπίδα και όχι το πρόβλημα», είπε ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Η 11η Νοεμβρίου θα γίνει αφετηρία της πορείας νίκης, για την αλλαγή, για τη νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ».

Εξάλλου, χτες, ο Κ. Σημίτης απέφυγε να κάνει νέες δηλώσεις για τη θέση που διατύπωσε ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική διαδικασία. Ισως γιατί ο ίδιος να ...θυμήθηκε ότι στις 8 του Γενάρη του 2004 και αφού είχε παραδώσει την ηγεσία στον Γ. Παπανδρέου, συμμετείχε στην επιχείρηση της «συμμετοχικής δημοκρατίας» και δήλωνε: «Η εκλογή του νέου προέδρου θα πρέπει να είναι μια διαδικασία που θα συσπειρώσει το κόμμα, θα κινητοποιήσει τους φίλους, θα ενισχύσει την εικόνα της πάνδημης στράτευσης για τις εκλογές. Αυτή η ζητούμενη διαδικασία είναι η εκλογή του νέου προέδρου με καθολική ψηφοφορία, με συμμετοχή όλων των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ»...

Οι ίδιοι τα λένε...

Λέμε εμείς οι κομμουνιστές ότι η διαμάχη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ δεν αφορά σε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους και στα «στρατόπεδα» που έχουν συγκροτήσει, αλλά αποκλειστικώς στη διεκδίκηση της... καρέκλας. Ναι, αλλά εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και μπορεί κάποιος να μην μας πιστεύει. Οταν, όμως, τα ίδια, ακριβώς, λέει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ; Ε, τότε ισχύουν.

Ο Στ. Γούλας, λοιπόν, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος στην «κρίση» στο κόμμα του, δήλωσε: «Δε βλέπω να υπάρχει θέμα ιδεολογικών διαφορών, αλλά θέμα καρέκλας. Αυτές οι διαφορές ξεπερνιούνται. Είμαι αισιόδοξος και δε θεωρώ ότι μπαίνει θέμα ενότητας. Δεν τόλμησε κανένα από τα κορυφαία στελέχη να κάνει κόμμα. Κι αυτός που θέλει να "πιάσει θέση" είναι καιροσκόπος».

Το ίδιο στέλεχος του Κινήματος είπε κι άλλα, που επιβεβαιώνουν τα δικά μας λεγόμενα, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρά τις τάχα αιχμηρές «αλληλοκριτικές» και τις δήθεν οδυνηρές «αυτοκριτικές», ουδόλως έχει μετανιώσει για την αντιλαϊκή πολιτική που, ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε, με ιδιαίτερο ζήλο και προκλητική κυνικότητα κι ούτε, βεβαίως, πρόκειται ν' αλλάξει «ντορό», από δω και πέρα.

Αναφερόμενος, λοιπόν, στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του 1997, είπε: «Κορυφαία στελέχη - Τσουκάτος, Σκανδαλίδης, Τζουμάκας - είχαν επισκεφτεί τη Θεσσαλία και με πίεζαν να σπάσω τις κινητοποιήσεις. Απάντησα ότι θα προτιμήσω να πάω σπίτι μου, παρά να γίνω μασκαράς (σ.σ. δεν πήγε σπίτι του...). Σήμερα, όλοι λένε ότι κάναμε λάθος που ξεφουσκώσαμε τα λάστιχα, που δε σκύψαμε στο πρόβλημα, που χτυπήσαμε τους συνταξιούχους. Και στο νομό Καρδίτσας, όμως, πολλοί έτρεχαν για να "σπάσουν" τις κινητοποιήσεις. Οι ίδιοι λένε τώρα κάναμε λάθος, αλλά δε βγαίνουν να ζητήσουν συγνώμη»...


Π. Ρ.

Σήμερα φτάνει στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος

Σήμερα το μεσημέρι φτάνει από το Μαϊάμι στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Τον προκαθήμενο της Εκκλησίας, εκτός από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, θα υποδεχτούν τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ιεράρχες. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να αρχίσει η θεραπευτική αγωγή του Αρχιεπισκόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ