ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πράσινο φως» για Δύναμη Ταχείας Επέμβασης

«Πράσινο φως» για την ολόπλευρη ενίσχυση της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ (NRF), έδωσαν οι υπουργοί Αμυνας, δεσμευόμενοι ότι η κάθε χώρα χωριστά θα συμβάλει, ώστε η «ταξιαρχία του θανάτου» να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αποστολή της.

Στη δεύτερη μέρα της συνόδου στο Νόορντβινκ της Ολλανδίας, οι υπουργοί της ΝΑΤΟικής συμμαχίας επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας που εμπλουτίζει την ικανότητά της να δρα ταχέως και να αναλαμβάνει όλο το φάσμα των αποστολών». Οι υπουργοί συζήτησαν τις «σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας», στις οποίες το ΝΑΤΟ προορίζεται να παρεμβαίνει στο πλαίσιο του νέου ρόλου του ως παγκόσμιου χωροφύλακα, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον ερχόμενο Απρίλη.

Την προηγούμενη ημέρα, συζητήθηκε η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο ΓΓ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής θα ενισχυθούν και από χώρες που μέχρι σήμερα ήταν διστακτικές στο να αποστείλουν στρατεύματα για τη ΝΑΤΟική δύναμη. «Παρατήρησα προσφορές από κράτη, ακόμα και για το νότιο τμήμα του Αφγανιστάν», σχολίασε ο Σέφερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει συμπληρωθεί η απαιτούμενη δύναμη κατά 90%. Εννέα από τις 26 χώρες δήλωσαν συμμετοχή. Οι αποφάσεις θα επικυρωθούν τον Νοέμβρη από τη Συμμαχία.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Συμμαχίας επισήμαναν ακόμη και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτές για τον αφγανικό στρατό. Οπως έχει επισημάνει το NATO, ο αφγανικός στρατός θα μπορέσει «να σταθεί στα πόδια του» μόνο μετά από πέντε με δέκα χρόνια.

Η Γαλλία δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει δεκάδες εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα νότια της χώρας, όπως ανακοίνωσε και πηγή του γαλλικού υπουργείου Αμυνας. Η Γαλλία διατηρεί περίπου 1.000 οπλίτες στο Αφγανιστάν, στην πλειονότητά τους στην Καμπούλ και στα περίχωρά της, αλλά και σε βάση στο Κανταχάρ, στα νότια. Ομάδα 100 εκπαιδευτών αποστέλλει και η Γερμανία.

Η Σλοβακία θα αποστείλει άλλους 110 στρατιώτες, η Ουγγαρία 150 και η Τσεχία περί τους 200. Αίσθηση προκαλεί ότι η Γεωργία, αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα αποστείλει 200 στρατιώτες.

Υπέρμαχος της στήριξης της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, εμφανίστηκε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι «οφείλουμε να κάνουμε απολογισμό της μέχρι τώρα περιόδου και να αξιολογήσουμε τι χρειάζεται ακόμη να γίνει, ώστε να βελτιώσουμε την παραγωγή των δυνάμεων και να λάβουμε σημαντικά οφέλη, σχετικά με την ικανότητα της NRF».

Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, ο Β. Μεϊμαράκης, αφού επισήμανε ότι είναι ένα θέμα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας με εμφανείς επιπτώσεις στην επιχειρησιακή λειτουργία και των δύο Οργανισμών, τόνισε ότι «η Ελλάδα προσδίδει μεγάλη σημασία στην αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ, με σεβασμό στη διαφορετική φύση και την αυτονομία των δύο Οργανισμών». Ως παράδειγμα ανέφερε την ικανοποιητική συνεργασία των δύο Οργανισμών στην επιχείρηση ΑΛΘΕΑ της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας (NATO - Russia Council), ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος για το ΝΑΤΟ και έχει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια στην Ευρωατλαντική περιοχή και πέραν αυτής. «Υποστηρίζουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας με ευρύ φάσμα θεμάτων όπως τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου η σημαντική ρωσική εμπειρία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί», πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας.

ΕΕΔΥΕ
Ούτε ένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα

Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη από την ελληνική κυβέρνηση συμπληρωματική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, που θα συμμετέχει σε καθαρά πολεμικές αποστολές και εκτός της πρωτεύουσας Καμπούλ, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εφαρμογή των αποφάσεων των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη και τη Ρίγα, τις οποίες έχει προσυπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε, οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στο Κοσσυφοπέδιο, εντάθηκαν στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Ολλανδία.

Η ελληνική κυβέρνηση - πιστή στη γραμμή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων - δε χρειάστηκε να "πιεστεί" πολύ για να παραμείνει προσηλωμένη στις επιλογές των ιμπεριαλιστών συμμετέχοντας και διευκολύνοντας με κάθε τρόπο τα σχέδιά τους και τις εγκληματικές επεμβάσεις τους κατά λαών και χωρών για να προωθήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων, αδιαφορώντας για τους κινδύνους και τις συνέπειες στην εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας μας από αυτή την τυχοδιωκτική πολιτική».

«Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας - συνεχίζει - "ξέχασε" γρήγορα τους τραυματισμούς δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, και τα σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο) που αντιμετωπίζουν 20 και πλέον Ελληνες στρατιώτες που βρέθηκαν ως δυνάμεις κατοχής στο Κόσσοβο και τη Βοσνία, θύματα των δολοφονικών βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, που έριξαν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα τους για άμεση αποχώρηση των ιμπεριαλιστών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τα Βαλκάνια. Να απαιτήσουν να μη βγαίνει κανένας στρατιώτης εκτός των συνόρων της χώρας του. Να πιέσουν ασφυκτικά με τους αγώνες τους την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουν όπου κι αν βρίσκονται και να μην ξαναβγούν ελληνικά στρατεύματα εκτός συνόρων.

«Συντήρηση» στα Ελληνοτουρκικά

«Χαμηλά» στην ατζέντα της Αγκυρας τα Ελληνοτουρκικά

Την επανεκκίνηση της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης επιχειρεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στο περιθώριο της συνόδου του ΟΣΕΠ, που πραγματοποιείται στην Τουρκία, συναντήθηκε για λίγα λεπτά με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και τον ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ελληνίδας υπουργού δε φαίνεται να έχουν «θεαματικά» αποτελέσματα. Η συνάντηση που είχε με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ ήταν ολιγόλεπτη και έγινε «στο πόδι», ενώ ο Τούρκος ομόλογός της, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν, υπογράμμισε στην Ντόρα Μπακογιάννη ότι αυτήν την περίοδο οι προτεραιότητες της Αγκυρας δεν είναι προς τα Ανατολικά. Ωστόσο, κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να οργανωθεί αρμοδίως, σύντομα, μια επίσκεψη του Αλί Μπαμπατζάν στην Αθήνα.

Η διάσκεψη

Με μήνυμα του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ άρχισαν χτες οι εργασίες της 17ης Συνάντησης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου), στο οποίο εκπροσωπεί την Ελλάδα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά το σύντομο μήνυμά του ο Γκιουλ, στη διάρκεια των χαιρετισμών που είχε με έναν-έναν ξεχωριστά τους υπουργούς Εξωτερικών, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη.

Ο Α. Γκιουλ ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών να μεταφέρει τις ευχές του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και εξέφρασε την επιθυμία οι δύο πλευρές να παραμείνουν σε επαφή και να συνεχίσουν τη συνεργασία με σκοπό την εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο μήνυμά του, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία του πνεύματος συνεργασίας που υπάρχει στον ΟΣΕΠ, του μοναδικού περιφερειακού οργανισμού στην περιοχή, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει αναταραχή στο Ιράκ, με επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες, όπως τόνισε ο ίδιος.

Ο Γκιουλ είπε ακόμη αναφερόμενος στο Ιράκ ότι «σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας, αλλά δε θα ανεχθούμε τη χρήση του εδάφους της από τους τρομοκράτες».

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους της της Ρουμανίας Αντριάν Σιοροϊάνου και της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια», διοργανώνει την Τρίτη 30 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Νίκος Φωτιάδης, πανεπιστημιακός, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ