ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Τα λαϊκά προβλήματα στη Βουλή

Δεν έφταναν στους αγρότες από την Αιγιάλεια οι καταστροφές από τις φετινές πυρκαγιές, ήρθαν και οι καταδίκες επειδή διεκδικούσαν αγωνιστικά, το 2004, την αποκατάσταση των πυρόπληκτων του 2000!
Δεν έφταναν στους αγρότες από την Αιγιάλεια οι καταστροφές από τις φετινές πυρκαγιές, ήρθαν και οι καταδίκες επειδή διεκδικούσαν αγωνιστικά, το 2004, την αποκατάσταση των πυρόπληκτων του 2000!
ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΑΥΛΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Στην αυλή του σχολικού κτιρίου, όπου στεγάζονται μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Πέλλας στον ομώνυμο νομό, υπάρχει μεγάλος πυλώνας της ΔΕΗ με καλώδια υψηλής τάσης. Η ύπαρξη του πυλώνα εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών από τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Παρά τις προσπάθειες του συλλόγου γονέων προς τους φορείς (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, νομάρχη, δήμαρχο Πέλλας) του νομού και τη ΔΕΗ, ο πυλώνας δεν έχει απομακρυνθεί. Η αγανάκτηση των γονέων είναι δικαιολογημένη γιατί πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών δεν μπορεί να μπαίνουν σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τη ΔΕΗ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου απαιτούν από τους αρμόδιους υπουργούς την άμεση παρέμβασή τους για την απομάκρυνση του πυλώνα.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι αγρότες της Αργολίδας και άλλων περιοχών της χώρας, που οι δενδρώδεις καλλιέργειές τους, αν και κάηκαν στο σύνολό τους κατά το έτος 2003, δε δικαιούνται καμία αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ επειδή οι συνολικές καμένες εκτάσεις ήταν μικρότερες των 1.000 στρεμμάτων. Το όριο των 1.000 στρεμμάτων που το 2006 μειώθηκαν στα 500 στρέμματα είναι πέρα για πέρα παράλογο και λειτουργεί σαν αντικίνητρο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη γέννησή της, που είναι και πιο αποτελεσματική, επειδή αν καούν λιγότερα από 500 στρέμματα οι πληγέντες παραγωγοί δε θα δικαιούνται καμία αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν υποστεί καθολική καταστροφή οι καλλιέργειές τους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Γκατζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό για το τι ενέργειες θα κάνει ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες και τι μέτρα θα πάρει για να καταργηθεί το όριο των 500 στρεμμάτων, που εκτός των άλλων λειτουργεί και σαν αντικίνητρο για το σβήσιμο της φωτιάς.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Το πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού αποτελεί ένα χώρο 5.300 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 200 περίπου στρέμματα αξιοποιούνται από την εταιρεία «Τουριστικά Ακίνητα» για την πραγματοποίηση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων. Επίσης η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» που διαχειρίζεται την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων παραχώρησε την ολυμπιακή εγκατάσταση κανόε-καγιάκ, έκτασης 290 στρεμμάτων, στην «J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ», για τα επόμενα 30 χρόνια. Αντίστοιχα σχέδια παραχώρησης και των υπόλοιπων ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες προβλέπονται. Την ίδια ώρα προβλέπεται η οικοπεδοποίηση εκατοντάδων στρεμμάτων. Ολα τα παραπάνω οδηγούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και περιουσίας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας πολύ χειρότερους όρους ζωής για τους κατοίκους της περιοχής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες, για το αν θα προχωρήσει στην ένταξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο πάρκο ώστε να αξιοποιηθούν από το κράτος και να παραμείνουν δημόσιες και δωρεάν και αν θα σταματήσει τα σχέδια για παραπέρα οικοπεδοποίηση στο πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο.

ΔΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Οι εξοντωτικές ποινές που επέβαλε το Τριμελές Πρωτοδικείο Αιγίου σε 13 αγρότες της Αιγιάλειας επειδή διεκδικούσαν αγωνιστικά το 2004 την αποκατάσταση των πυρόπληκτων του 2000 και την καταβολή των επιδοτήσεων ελαιολάδου για τα έτη 2002 και 2003 που είχαν καθυστερήσει αδικαιολόγητα, αποδείχνουν ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, επιμένει στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων με στόχο να τρομοκρατήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και να καταστείλει τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις για να επιβάλει την αντιαγροτική της πολιτική. Με δεδομένα ότι στην Αιγιάλεια εκκρεμούν άλλες 4 τουλάχιστον δίκες με κατηγορούμενους 50 τουλάχιστον μικρομεσαίους αγρότες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη καταδικαστεί με αναστολή. Η περιοχή έπαθε τεράστιες καταστροφές από τις φετινές πυρκαγιές και η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλει πλήρεις αποζημιώσεις. Η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν νομοθετική ρύθμιση για να μην ποινικοποιούνται οι κοινωνικοί αγώνες, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Μωραΐτης με Ερώτησή τους ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι ενέργειες θα κάνουν για να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και για να αποποινικοποιηθούν οι κοινωνικοί αγώνες.

ΝΑΟΥΣΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και επισκέπτες στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας, διαπιστώνοντας ότι πάνω από το στρατόπεδο «Ζαφειράκη» και σε μικρή απόσταση από τις πηγές, μέσα στο πράσινο, και πολύ κοντά στο υπό ανέγερση δημοτικό κολυμβητήριο, έχει δημιουργηθεί σκουπιδότοπος, όπου εκτός των άλλων σκουπιδιών υπάρχουν στρατιωτικά εκπαιδευτικά βλήματα και αντιαρματικά «Milan». Για την απίστευτη σε μέγεθος οικολογική καταστροφή, τον κίνδυνο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής από τα τοξικά απόβλητα και το υπάρχον στρατιωτικό υλικό, με επιπτώσεις στην υγεία και στην ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να απομακρυνθεί άμεσα όλο το στρατιωτικό υλικό που υπάρχει διάσπαρτο καθώς και τα τοξικά, αλλά και για να μην ξαναδημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα, καθώς και για το αν θα ελεγχθούν οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας, καθώς και των επισκεπτών.


ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η χαρά του θεάματος

1. Ο,τι βλέπουμε γύρω μας δεν είναι παρά σημεία που έγιναν τέρατα. Πού και πού ξεφεύγει κανένας Πολύδωρας με βαμμένο μαλλί και παίζει τον τρελό του χωριού της Νέας Δημοκρατίας. Ο «αρχολίπαρος» Βύρωνας, από τη στιγμή που ανακάλυψε πως οι φάπες που έτρωγε δεν ήταν από κουκουλοφόρους αλλά από τον πρωθυπουργό, λάλησε.

2. Το θέαμα που εκπροσωπεί την αναιμική μας Δημοκρατία όχι μόνο κερδίζει εφ' όλης της ύλης, αλλά διαλέγει πια τι μας αξίζει και τι όχι. Προσώρας φροντίζει το δράμα Χριστόδουλου να συνοδεύεται από την κωμωδία της Πασοκιάδας. Η σαπουνόπερα από το Μαϊάμι αποφασίστηκε, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, να συνεχιστεί εδώ με την επιστροφή του αρχιεπισκόπου, αφήνοντας άναυδους μέσα στην αγωνία για το αβέβαιο μέλλον τους, τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

3. Η Πασοκιάδα Φιλμς παρουσιάζει περήφανη και το δεύτερο καρτούν, μετά τον Γιωργάκη, που ετοίμαζε τόσο καιρό, μαζί με όλο το κακό συναπάντημα που ακολουθεί. Ο Βενιζέλος, με κάμποσους ήδη οπαδούς στο φιλοθεάμον κοινό, εμφανίζεται τώρα με ύφος ροδαλής παιδίσκης παρθεναγωγείου και ανακοινώνει πως δεν είναι πια μισάνθρωπος, αντιθέτως είναι - ω, δυστυχία μας -ένας από μας. Κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει κάποια ιδέα μέσα σ' αυτόν τον αξιοθρήνητο συρφετό που άφησε πίσω του ο μακαρίτης Ανδρέας και διαλύεται τώρα σαν χαρτοπόλεμος. Οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται μόνο για το τομάρι τους, που φροντίζουν να το περιφέρουν με καμάρι σε όλη την επικράτεια. Οσο για την κοινή γνώμη, ούτε ν' αποδοκιμάσει δεν επιθυμεί, απαξιώνοντας έτσι τη διαδικασία της εκλογής.

4. Οσα σημεία-τέρατα των καιρών βλέπουμε γύρω μας, δεν είναι παρά η αρχή μιας γενικής αποδοκιμασίας, και οφείλουμε ενθουσιαστικά να είμαστε δίπλα της.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ