ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση

Την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό για τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, επανακατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής. Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνεται:

«Η επίθεση κατά των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων που εξελίσσεται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι στοιχείο συνολικής επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Οι νόμοι Σιούφα το '90-'93 και ο νόμος Ρέππα το 2002 οδήγησαν σε αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων, συνολική χειροτέρευση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων αναγκάζονται να ζούνε με συντάξεις πείνας.

Για δεκαετίες το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία, με μεγάλη εισφοροδιαφυγή, την ανασφάλιστη εργασία, την άτοκη ή με χαμηλούς τόκους χρησιμοποίηση των αποθεματικών, που υφίστανται για πολλά χρόνια σοβαρές απώλειες από τον χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως μέσο τον προσχηματικό "κοινωνικό διάλογο", οργανώνει νέα σφοδρή, αντιλαϊκή επίθεση.

Στόχος της είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων, γενικότερα η κατάργηση δικαιωμάτων και η οικοδόμηση ενός ασφαλιστικού συστήματος που σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας θα φορτώνει συνεχώς περισσότερα βάρη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, απαλλάσσοντας το κράτος και τους επιχειρηματίες από τις υποχρεώσεις τους.

Προωθεί τον αποχαρακτηρισμό Βαρέων Ανθυγιεινών και Επικίνδυνων Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Ετοιμάζει επέκταση της αύξησης του ορίου ηλικίας για ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος της ηλικίας.

Οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν κριτήριο τα συμφέροντα και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων: με αύξηση των συντάξεων, μείωση των ορίων ηλικίας και άλλα αιτήματα που επανειλημμένα έχει προβάλει το Κόμμα μας. Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω;».

ΠΛΑΤΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Να αντισταθούμε στο Μεσαίωνα που σχεδιάζουν

Στο νοσοκομείο «Αττικό» και στην επιχείρηση «Φειδάς» στο Μενίδι, βρέθηκαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και Δήμος Κουμπούρης

Από τις χτεσινές περιοδείες στη «Φειδάς» και το «Αττικό»
Από τις χτεσινές περιοδείες στη «Φειδάς» και το «Αττικό»
«Αμα δεν κλάψει το παιδί, ούτε η μάνα του δεν του δίνει να φάει. Αν δεν αντισταθούμε, αν δε φωνάξουμε, αν δεν παλέψουμε ενάντια στον ασφαλιστικό Μεσαίωνα που προωθείται, τίποτα δε θα αλλάξει. Θα πηγαίνουμε προς τα πίσω συνέχεια. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, σε 15 χρόνια, τι κατάσταση θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας; Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Ολοι μαζί πρέπει να αντιδράσουμε».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, συζητώντας χτες με εργαζόμενους και γιατρούς του νοσοκομείου «Αττικό» στο Χαϊδάρι, στο πλαίσιο της πλατιάς εξόρμησης του ΚΚΕ για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τους κάλεσε να παλέψουν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με πρώτο αγωνιστικό σταθμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την αγωνία και την αγανάκτησή τους, «άνοιγαν» αμέσως τη συζήτηση για τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται. «Απ' το 1950 λεηλατούν τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις εισφορές των εργαζομένων. Τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι είναι πρόοδος η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων. Αυτό είναι Μεσαίωνας», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο». «Είναι σαν να προτάσσουμε τα χέρια μας για να μας περάσουν χειροπέδες. Πρόκειται για εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να συνδιαμορφώσουν τα κόμματα του κεφαλαίου και η ΕΕ. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε», επισήμανε, ενώ συζήτησε με τους εργαζόμενους και τα ιδιαίτερα προβλήματα του νοσοκομείου (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 18).

«Δίκιο που δεν το παλεύουμε δεν μπορεί να κερδηθεί», τόνισε και ο Δήμος Κουμπούρης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες την ώρα του διαλείμματος στη συγκέντρωση των εργαζομένων στην επιχείρηση υποδημάτων ΦΕΙΔΑΣ στο Μενίδι. Ο Δήμος Κουμπούρης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «το πρόβλημα με το Ασφαλιστικό είναι ότι θέλουν να κάνουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη, αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνοντας τις συντάξεις, περικόπτοντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Γι' αυτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται στην εξουσία, συμπληρώνοντας ο ένας τους αντιασφαλιστικούς νόμους του άλλου».

«Εχετε βγάλει συμπεράσματα. Ξέρετε ότι και οι δύο κυβερνήσεις απεργάζονται συνεχώς αντιασφαλιστικά - αντεργατικά μέτρα. Γι' αυτό, αν δε φωνάξουμε, αν δεν απαιτήσουμε, αν δεν αλλάξουμε τους συσχετισμούς, η θέση των εργαζομένων θα χειροτερεύει», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πλατύ άνοιγμα από τα παραρτήματα

Από την περσινή Γενική Συνέλευση
Από την περσινή Γενική Συνέλευση
Με θετικά μηνύματα από τους εργάτες του κλάδου συνεχίζονται οι καθημερινές εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για την επιτυχία της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, που θα γίνει την επόμενη Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ., στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Πολυτεχνείου, αλλά και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 7 του μήνα.

Οι εξορμήσεις κι οι περιοδείες από τα τοπικά παραρτήματα, σε γιαπιά, εργοτάξια, αλλά και τις συνοικίες, εντείνονται. Για να φτάσει το κάλεσμα σε κάθε οικοδόμο, μετανάστη ή Ελληνα, κάθε ηλικίας και ειδικότητας. Για να γίνει υπόθεση όλων η μαζικοποίηση των αγώνων του κλάδου. Η Γενική Συνέλευση της επόμενης Κυριακής αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και οι «κοινωνικοί εταίροι» εξαπολύουν νέα επίθεση σε δικαιώματα, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, το σύνολο της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΠΑΜΕ
Σήμερα η σύσκεψη νέων και γυναικών

Στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Κορυφώνεται η δραστηριότητα για τις 7 Νοέμβρη

Με κεντρικό σύνθημα «Διεκδικούμε Κοινωνική Ασφάλιση που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας», οι Γραμματείες Γυναικών και Νέων του ΠΑΜΕ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε εργαζόμενους, άνεργους, νέους και νέες, να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), εντείνοντας την πολύμορφη δράση τους για τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη, με κεντρικό αυτό της Αθήνας, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο).

Σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Σύλλογο Γυναικών Αγίου Δημητρίου, διοργανώνεται πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων με ομιλητή τον Χ. Κατσώτη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αύριο Πέμπτη, οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά διοργανώνουν πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Επίσης, αύριο, η παράταξη της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης διοργανώνει σύσκεψη στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ. Το συλλαλητήριο στον Πειραιά θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στον Ηλεκτρικό Σταθμό και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Χτες η Επιτροπή Αγώνα του Ευόσμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε πικετοφορία. Οι εξορμήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται σήμερα στις επιχειρήσεις Κωνσταντακάτος, ΦΑΓΕ, ΧΡΙΣΠΑ, «Λιναρδάκης», BMW, TOYOTA και στους Δήμους Ελληνικού και Λυκόβρυσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ