ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Στο πλευρό των Ούγγρων κομμουνιστών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ, σήμερα στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΕ και στην πρεσβεία της Ουγγαρίας

Πλατύ κάλεσμα απευθύνει η ΚΝΕ στη νεολαία να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Β. Σοφίας 2) για να καταγγείλει το γεγονός ότι στην Ουγγαρία, κράτος - μέλος της ΕΕ, έχει εξαπολυθεί αντικομμουνιστική αντιδημοκρατική δίωξη εναντίον του Προεδρείου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, ανάμεσά τους και στελεχών της οργάνωσης της νεολαίας Κομμουνιστική Συμμαχία Νεολαίας της Ουγγαρίας, μέλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας της Επιτροπής Ευρώπης και Β. Αμερικής (CENA) της ΠΟΔΝ, ενώ σημειώνεται ότι το ψήφισμα διαμαρτυρίας θα επιδοθεί και στην πρεσβεία της Ουγγαρίας (Καρνεάδου 25-29 στο Κολωνάκι).

Το ΚΚΕ με Ερώτηση της ευρωβουλευτή του Διαμάντως Μανωλάκου έφερε τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Συμβούλιο της ΕΕ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος και κάλεσε το Συμβούλιο να απαντήσει αν καταδικάζει τη στάση του Δικαστηρίου ενάντια στο κόμμα και αν θεωρεί ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται συνιστούν σοβαρή παραβίαση πολιτικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και παράνομη επέμβαση στα εσωτερικά ενός καθ' όλα νόμιμου κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρείο του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος κατηγορείται για «μομφή που έγινε δημόσια», επειδή χαρακτήρισε πολιτική δίωξη μια απόφαση του Δικαστηρίου της Βουδαπέστης του 2005 με την οποία στην ουσία παρενέβη στα εσωτερικά του κόμματος, φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να ακυρώσει το 21ο Συνέδριό του. Επειδή η ηγεσία του κόμματος αρνήθηκε να ανακαλέσει, όπως της είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, σήμερα, τόσο ο Πρόεδρος του κόμματος, Γκιούλα Τούρμερ, όσο και άλλα έξι μέλη του Προεδρείου αντιμετωπίζουν την πιθανότητα φυλάκισης μέχρι και για 2 χρόνια. Αρχικά η δίκη είχε οριστεί για τις 21 του Σεπτέμβρη, ωστόσο αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί στις 6 του Νοέμβρη, μια μέρα πριν την 90ή επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Σημαντική νίκη της Κούβας

184 χώρες ψήφισαν υπέρ της άρσης του αποκλεισμού

Η Κούβα για άλλη μια φορά στηρίχτηκε στο δίκαιο αίτημά της για άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού

Associated Press

Η Κούβα για άλλη μια φορά στηρίχτηκε στο δίκαιο αίτημά της για άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Για 16η συνεχιζόμενη χρονιά, οι χώρες - μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία καταδίκασαν τον εντεινόμενο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για σχεδόν 50 χρόνια στην Κούβα. Υπέρ του σχεδίου απόφασης που έχει καταθέσει η Κούβα για την «αναγκαιότητα άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα», ψήφισαν 184 χώρες (πέρσι ήταν 183), στις οποίες φέτος προστίθεται και η Νικαράγουα. Κατά τάχθηκαν εκτός από τις ΗΠΑ, ο στενός τους σύμμαχος Ισραήλ, τα νησιά Μάρσαλ και Παλάου, ενώ απείχε η Μικρονησία.

Ο επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στη ΓΣ του ΟΗΕ, υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, που τις προηγούμενες μέρες είχε πολλές συναντήσεις και διπλωματικές διαβουλεύσεις, πριν την ψηφοφορία υπογράμμισε στην ομιλία του, πως η επιβολή του αποκλεισμού επηρεάζει αρνητικά και άλλες χώρες και πως αποτελεί προσβολή των διεθνών νόμων και των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ, ενώ ανέφερε ότι από το Μάη του 2006 μέχρι το Μάη του 2007 τουλάχιστον 30 χώρες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την εφαρμογή του αποκλεισμού.

Υπενθυμίζεται πάντως, από το 1992 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στηρίζει κάθε χρόνο την απόφαση για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ. Και η φετινή ψηφοφορία δείχνει τη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη της πολιτικής γενοκτονίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και των εξω-εδαφικών νόμων όπως ο νόμος Χελμς - Μπάρτον, που αντιτίθεται στη Χάρτα του ΟΗΕ, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες που διέπουν τις οικονομικές, εμπορικές και συναλλαγματικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άμεση οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του αποκλεισμού, ξεπερνά τα 89 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τις άμεσες ζημιές που έχουν υποστεί οικονομικοί και κοινωνικοί τομείς της χώρας από τις δολιοφθορές και τις τρομοκρατικές πράξεις, που έχουν ενθαρρυνθεί, οργανωθεί και στηριχτεί οικονομικά από το έδαφος των ΗΠΑ.

ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Να καταδικαστεί ο αποκλεισμός

Τη νέα επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που σηματοδοτούν οι πρόσφατες δηλώσεις Μπους εναντίον της σοσιαλιστικής Κούβας και του λαού της καταγγέλλει με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας. Με την Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τη συνέχιση του εγκληματικού εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος του κουβανικού λαού, τα νέα σχέδια ιμπεριαλιστικής επέμβασης που καταστρώνουν οι ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης και καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα. Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα μέτρα ενάντια στην Κούβα, λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - στις 30/10/2007- που θα συζητήσει σχέδιο ψηφίσματος και θα καταγγείλει τη συνεχιζόμενη πολιτική του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Παράλληλα, πρόβαλε την εξασφάλιση οικονομικής και πολιτικής στήριξης για τη λεγόμενη "μετάβαση στη δημοκρατία" στην Κούβα, δηλαδή συμβολή στην ανατροπή της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της χώρας. Σε διεθνή ΜΜΕ διέρρευσε μάλιστα ότι θα λάβει και πρωτοβουλίες για δημιουργία διεθνούς "ταμείου ελευθερίας" για να βοηθήσει τους Κουβανούς να ξαναχτίσουν τη χώρα τους, παροχή άδειας σε ιδιωτικές ομάδες που να προωθούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε Κουβανούς φοιτητές και πρόσκληση στην κουβανική νεολαία να λάβει μέρος σε προγράμματα υποτροφιών». Και καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Το Συμβούλιο συμφωνεί με την παγκόσμια απαίτηση υπερψήφισης απόφασης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του Εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα; Καταδικάζει το Συμβούλιο την επανειλημμένη επέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Κούβας;»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τον Τσε

Εκδήλωση τιμής, στη μνήμη του Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα, διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας κι Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 4 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η Σύμβουλος Μορφωτικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Κούβας, Ana Rosa Rojas. Κεντρική ομιλία θα γίνει από τη Σοφιανίδου Θεοδώρα, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Τσε.

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Οι ΗΠΑ καθοδηγούν τις ενέργειες ανατροπής

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την καταδίκη του σε όλες τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης εξέφρασε για άλλη μία φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι άμεσα αναμεμειγμένες σε αυτές τις προσπάθειες εξαιτίας της απόγνωσής τους και των συνεχών αποτυχιών τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Προέδρου Ούγκο Τσάβες με «δημοκρατικά μέσα».

Καταγγέλλει ότι πρόσφατα εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ συναντήθηκαν με εκπροσώπους της «αντιπολίτευσης» ώστε να οργανώσουν τα σχέδια υπονόμευσης και ανατροπής. Ο πρώην υφυπουργός Αμύνης και πρόεδρος της ΠΤ, Πολ Γούλφοβις, όπως και η πρώην ΥΠΕΞ επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ, συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις για τα σχέδια και κλήθηκε η αντιπολίτευση να τα θέσει σε εφαρμογή: κοινωνική αναταραχή, σαμποτάζ στην οικονομία και τις υποδομές, καταστροφή της αλυσίδας μεταφοράς τροφίμων και τέλος στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το ΚΚ Βενεζουέλας συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι φοιτητές των ιδιωτικών κυρίως Πανεπιστημίων είναι η εμπροσθοφυλακή, και τα αποκαλούμενα «λαϊκά δίκτυα κοινωνικής δημοκρατίας» που έχουν οργανωθεί από το δήμαρχο του Τσακάο, Λεοπόλδο Λόπες, είναι ο μηχανισμός κινητοποίησής τους.

«Αυτοί που καταπάτησαν, παραβίασαν και προσπάθησαν να ανατρέψουν το Σύνταγμα είναι οι ίδιοι που σήμερα εναντιώνονται στη Συνταγματική Αναθεώρηση» τόνισε ο Νταβίντ Βελάσκες, υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για τη Συμμετοχή και την Κοινωνική Προστασία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην πολιτεία Σούκρε για το Νέο Σύνταγμα. Μάλιστα, ο Βελάσκες επιβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση θα επιτρέψει «να δοθεί ώθηση στους μηχανισμούς δράσης εναντίον της ατιμωρησίας και σε όσους τομείς επιχειρήσουν να στραφούν ενάντια στο Σύνταγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ