ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΥΡΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Αντιδράσεις για το ξεπούλημα που μεθοδεύει η κυβέρνηση

Πλατιά σύσκεψη φορέων, αύριο, Πέμπτη 1 Νοέμβρη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γουβών

Η περιοχή που η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει σχεδιάσει να βγάλει «στο σφυρί»
Η περιοχή που η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει σχεδιάσει να βγάλει «στο σφυρί»
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) να παραδώσει ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του νομού, «φιλέτο» όπως χαρακτηρίζεται, στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για το χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης των Γουρνών, έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο νομό. Αυτές τις μεθοδεύσεις είχε αποκαλύψει ο «Ρ».

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας φορέων που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση της βάσης, καλεί σε πλατιά σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αύριο Πέμπτη, 1 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γουβών.

Για το θέμα, ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». «Ηδη, τα μεγάλα έργα (έργα υποδομής, αεροδρόμια, λιμάνια, κ.ά.) γίνονται με αυτή τη μέθοδο που έχουν επιλέξει τόσο η ΝΔ σήμερα, όσο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλιότερα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως, από το 1994 που έκλεισε η βάση, ο χώρος ποτέ δεν αποδόθηκε, στην πραγματικότητα, στο κράτος. Από τα 738 στρέμματα, τα 121 είχαν αποδοθεί στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και τα 150 στρέμματα στην εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ» στην οποία συμμετείχαν η Νομαρχία Ηρακλείου, ο Δήμος Γουβών και άλλοι φορείς. Η απόφαση παράδοσης του χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο, σημειώνεται, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που το ΚΚΕ εδώ και χρόνια λέει: Πως για την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η γη, τα δάση, το νερό και γενικότερα το περιβάλλον αποτελούν εμπόρευμα και, ταυτόχρονα, πηγή κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο.

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ καλεί τους φορείς και το λαό του νομού να πάρουν την υπόθεση προστασίας του χώρου στα χέρια τους. Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ θα πρωτοστατήσουν, ώστε να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα για να αποτραπεί η παράδοση της έκτασης στους ιδιώτες.

ΑΥΛΙΔΑ
Αυξήσεις 60% στο μολυσμένο νερό!

Μετά τη Θήβα, και στην Αυλίδα η διοίκηση του δήμου προχωρά σε αυξήσεις στα τέλη κατανάλωσης του νερού της πόλης. Οι αυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και το 60%(!) από τις αρχές του νέου έτους. Και όλα αυτά, όταν στο νερό της Αυλίδας έχει βρεθεί εξασθενές χρώμιο σε υπερβολική ποσότητα.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, το κοστολόγιο για το νερό στην Αυλίδα έχει ως εξής:

  • Για κατανάλωση 0 - 60 κυβικά μέτρα, πληρώνουν 0,23 ευρώ/κ.μ.
  • Από 61 μέχρι 100 κ.μ., 0,44 ευρώ/κ.μ.
  • Από 101 μέχρι 140 κ.μ., 0,88 ευρώ/κ.μ.
  • Από 141 και πάνω, 1,47 ευρώ/κ.μ.

Από 1/1/2008, η κατανάλωση νερού θα κοστολογείται ως εξής:

  • Από 0 μέχρι 40 κ.μ., θα πληρώνουν 0,30 ευρώ/κ.μ.
  • Από 41 μέχρι 80 κ.μ., 0,50 ευρώ/κ.μ.
  • Από 81 μέχρι 120 κ.μ, 0,95 ευρώ/κ.μ.
  • Από 121 και πάνω, 3,10 ευρώ/κ.μ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αν μια οικογένεια καταναλώνει στο τετράμηνο (χρόνος έκδοσης λογαριασμού) μεταξύ 80 και 100 κ.μ., τότε οι αυξήσεις είναι, στα 80 κ.μ., 41,6% και στα 100 κ.μ., 62,4%. Ολες αυτές οι αυξήσεις στα τέλη του νερού έρχονται την ίδια περίοδο με τις αυξημένες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου στο νερό της πόλης.

Εκδήλωση για την προστασία του Γράμμου

Οι θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιαστούν την Κυριακή, 4 Νοέμβρη, στο Νεστόριο

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία και ανάπτυξη του Γράμμου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Καστοριά. Αντίστοιχη μεγάλη εκδήλωση οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Καστοριάς του ΚΚΕ, και στο Νεστόριο, την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στη δημοτική βιβλιοθήκη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στην Καστοριά, ο Κ. Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο του καπιταλιστικού κέρδους δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη αξιοποίηση του ορεινού συγκροτήματος του Γράμμου με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, καθώς αυτό προϋποθέτει την κεντρικά σχεδιασμένη δράση της λαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, τόνισε, μπορούν και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης εμπρησμών - προστασίας του δάσους, καθώς και μέτρα που σχετίζονται με την τοπική οικονομία. Ως άμεσο μέτρο για την προστασία του Γράμμου, απαιτείται η συγκρότηση δημόσιου φορέα με συντονιστικά όργανα ανά νομό.

Από τις τοποθετήσεις των παραβρισκομένων αναδείχθηκε η συμφωνία τους, σε γενικές γραμμές, με τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και με την ανάγκη, να υπάρξει συντονισμένος αγώνας για την προώθηση των μέτρων προστασίας και ανάπτυξης του Γράμμου.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Καστοριάς, οι δήμαρχοι Αργους Ορεστικού και Νεστορίου, νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων γουνεργατών και ιδιωτικών υπαλλήλων, του Συλλόγου Περιβάλλοντος, κ.ά.

ΠΙΕΡΙΑ
Καταστροφές καλλιεργειών από χαλάζι

Γύρω στις 6 με 7 χιλιάδες είναι το σύνολο των στρεμμάτων που έπληξε το χαλάζι, που έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας σε καλλιεργούμενες εκτάσεις που βρίσκονται μεταξύ Κίτρους και Μακρύγιαλου, στο Νομό Πιερίας.

Πρόκειται κυρίως για καλλιέργειες ακτινιδίων. Από σήμερα θα μπορούν οι πληγέντες παραγωγοί να δηλώνουν τις ζημιές στις καλλιέργειές τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου Πύδνας.

Συζήτηση για τις πυρκαγιές

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ηλείας του ΚΚΕ καλεί σε συζήτηση με θέμα: «Η Ηλεία μετά τις πυρκαγιές και η παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα στο νομό», την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 10:30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 1). Μισή ώρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Γιάννη Τζαβέλλα (πρόεδρος της Επιτροπής Ετεροδημοτών) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του.

ΚΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στις ξενοφοβικές αντιλήψεις

«Τα προβλήματα θα λυθούν και θα αντιμετωπιστούν με τον ενωμένο αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών, μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τους μαζικούς φορείς της γειτονιάς».

Με αυτά τα λόγια η Κομματική Οργάνωση Αιγάλεω του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Σπυρίδωνα να ταχθούν απέναντι στις επικίνδυνες ξενοφοβικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται στην περιοχή. Εκεί, δεκάδες μετανάστες, συνωστίζονται μπροστά από την εκκλησία κάθε πρωί, ζητώντας μεροκάματο, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Χτες το πρωί, η νεοσυσταθείσα «Επιτροπή Πολιτών Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω», σιγοντάροντας στο κλίμα ξενοφοβίας, πραγματοποίησε «συγκέντρωση» έξω από την εκκλησία προκειμένου να ...«θυμίσουμε στους υπευθύνους ότι έχουμε και εμείς οι Ελληνες δικαιώματα στις γειτονιές που μεγαλώσαμε»!

Οπως σημειώνει η ΚΟ Αιγάλεω του ΚΚΕ: «Η ονομαζόμενη "Κίνηση Πολιτών", που κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο, καλύπτει συνειδητά τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα προβλήματα του λαού». Και τονίζει: «Τέτοια ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα δεν ταιριάζουν στον εργαζόμενο λαό του Αιγάλεω»...

Παρέμβαση στη Βουλή για τις διώξεις συνδικαλιστών δικαστών

Τις πειθαρχικές διώξεις εις βάρος συνδικαλιστών δικαστών φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σε αυτήν τονίζεται ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη σε βάρος δικαστών - συνδικαλιστών που είναι μέλη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επειδή είχαν ζητήσει τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου. Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν οι ίδιοι πάλι δικαστές είχαν αντιταχθεί, στα πλαίσια της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά ενεργειών του προέδρου του Αρείου Πάγου τις οποίες είχαν θεωρήσει ως ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των δικαστών.

Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους διώξεις πλήττουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, σε έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς τα συνδικαλιστικά του είναι περιορισμένα και καλλιεργούν ένα κλίμα εκφοβισμού στους δικαστές».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: Είναι αλήθεια ότι ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη σε βάρος των τριών δικαστών επειδή έκαναν αναφορά και ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας για τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου; Τι μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να πάρουν τέλος διώξεις που πλήττουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα αλλά και την προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ