ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνα συνέχεια για το Ασφαλιστικό

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα και την πίεση στα αρμόδια υπουργεία, υπογράμμισαν, στη χτεσινή τους κινητοποίηση, οι εικαστικοί. Με συμπαραστάτες εκπροσώπους και άλλων καλλιτεχνικών σωματείων, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το νέο συνταξιοδοτικό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή (θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα).

«Ασφάλιση - σύνταξη σε όλους τους καλλιτέχνες», έγραφε το κεντρικό πανό της διαμαρτυρίας. Ο αγώνας είναι κοινός για όλους τους δημιουργούς. Τα προβλήματα αφορούν όλους τους καλλιτέχνες. Με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται ουσιαστικά και οι «τιμητικές» συντάξεις, χωρίς να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό πρόβλημα των καλλιτεχνών.

Αντιπροσωπεία του ΕΕΤΕ, με επικεφαλής την πρόεδρό του και βουλευτή του ΚΚΕ, Εύα Μελά, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ν. Λέγκα, στον οποίο επέδωσε το κοινό υπόμνημα. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες διεκδικούν: Καθολική λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού τους. Ασφάλιση και σύνταξη, όπως για όλους τους εργαζομένους. Ικανό αριθμό «τιμητικών» συντάξεων, ανεξάρτητων από ασφαλιστικά ή οικονομικά κριτήρια. Να μη μειωθεί η σύνταξη κατά 50%, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Η σύνταξη να μεταβιβάζεται σε περίπτωση θανάτου στα ανήλικα τέκνα. Οσοι έχουν κριθεί θετικά από το ΥΠΠΟ, στο διάστημα 2000-2007, να ξανακριθούν μόνο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσον αφορά στις τυπικές προϋποθέσεις και όχι ξανά από το ΥΠΠΟ και να μη χάσουν τα αναδρομικά τους.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παρευρέθηκαν οι: Λ. Βαρδαρός (πρόεδρος ΠΟΘΑ), Γ. Γλέζος (πρόεδρος ΕΜΣΕ), Χ. Παπαδόπουλος (πρόεδρος ΕΕΣ), Δ. Ποντίκας (αντιπρόεδρος ΕΕΣ), Χρ. Ζερμπίνος (Ενωση Μουσουργών) κ.ά.

Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων

Παρουσιάστηκαν χτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από την ηγεσία του ΥΠΠΟ 94 νεολιθικά αντικείμενα που επιστράφησαν από τη Γερμανία, όπου βρέθηκαν μετά την κλοπή τους (Μάης 1985) από το σπίτι του κατόχου τους Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου, στη Λάρισα.

Στόχος ήταν να πουληθούν σε μουσείο του Μονάχου από μέλος γνωστής σπείρας αρχαιοκαπήλων. Το Μάρτη του 1986, πολλά από αυτά εντόπισε και κατάσχεσε η γερμανική αστυνομία. Ακολούθησε δεύτερη κατάσχεση άλλων προς πώληση αρχαιοτήτων, όπου περιλαμβάνονταν και αντικείμενα της συλλογής Θεοδωρόπουλου. Μεταξύ των κατασχεθέντων και στις δυο περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν 94 αρχαιότητες: 63 νεολιθικά ειδώλια (πήλινα, μαρμάρινα), νεολιθικές σφραγίδες (πήλινες, λίθινες), λίθινα εργαλεία (αξίνες, πελέκεις, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου), πήλινα σφονδύλια, πεσσοί σφενδόνης (λίθινοι, πήλινοι), μικρογραφικά αγγεία (λίθινα, πήλινα), λίθινες φιάλες και πήλινο περίπατο. Ολα αποτελούν πολύ αξιόλογα δείγματα της νεολιθικής εποχής και προέρχονται από νεολιθικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής Λάρισας.

Η Ελλάδα τον Απρίλη του 1993 και τον περασμένο, όρισε δικηγόρους για τη διεκδίκηση. Τον περασμένο Αύγουστο το Ειρηνοδικείο Μονάχου αποφάσισε την απόδοση στην Ελλάδα των αντικειμένων, που φυλάσσονταν στην Κρατική Δικαστική Υπηρεσία Βαμβέργης. Τα 94 αντικείμενα επαναπατρίστηκαν στις 19/10 και φυλάσσονται προσωρινά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο αρχικός τους κάτοχος δώρισε τη συλλογή στο κράτος.

Πληθαίνουν οι θεατρικές πρεμιέρες

«Ο έμπορος του Λας Βέγκας», Εθνικό Θέατρο
«Ο έμπορος του Λας Βέγκας», Εθνικό Θέατρο
Στο θέατρο «Αλμα» ανεβάστηκε το έργο του Ιψεν «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, μετάφραση Ερρίκου Μπελλιέ, σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα. Ο Μπόρκμαν είναι ο τελευταίος αστός που θέλει να διορθώσει τον κόσμο. Ανθρωπος καλών προθέσεων και αγαθών κινήτρων πνίγεται από την τεχνοκρατική αντίληψη για τον κόσμο. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κατερίνα Μαραγκού, Φιλαρέτη Κομνηνού, Θεοδώρα Σιάρκου, Δημήτρης Πασάς, Σταυριάνα Μάκρα. Συνεργάζεται ο Γιώργος Μοσχίδης.

Το «Μεταξουργείο» ανεβάζει «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο και τώρα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Αννας Βαγενά. «Το γάλα» είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που με τους δυο γιους της προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Σκηνογραφία: Γιάννης Βάμβουρας. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Στέφανος Κοσμίδης, Ανθή Κόκκινου.

«Ο έμπορος του Λας Βέγκας», τιτλοφορείται το έργο του Γερμανού σκηνοθέτη Μαρκ φον Χένινγκ (διασκευή του σαιξπηρικού «Εμπόρου της Βενετίας»), που ανεβάζει σήμερα και αύριο ως προπαραστάσεις (επίσημη στις 2/11), στο «Κοτοπούλη - Ρεξ», το Εθνικό Θέατρο. Κάτω από το αστραφτερό περιτύλιγμα μιας πόλης χτισμένης στην άμμο, κυριαρχεί μια τριανδρία: Ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου καζίνου, το «αφεντικό» των ναρκεμπόρων και σωματεμπόρων και ο μεγαλύτερος τραπεζίτης του Λας Βέγκας. Σκηνοθεσία Μαρκ φον Χένινγκ, σκηνικά - κοστούμια Χέρμπερτ Μουράουερ, μουσική Νίκου Πλάτανου, με τον ίδιο να την παίζει ζωντανά επί σκηνής. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Σκουλά, Γιάννος Περλέγκας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, κ.ά.

«Τα μυστικά της αποτυχίας μου», τιτλοφορείται το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου, που παίζεται στο «ΗΒΗ» (Δευτέρα, Τρίτη). Πρόκειται για έργο, γραμμένο με χιούμορ και τρυφερότητα, σε σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη. Παίζουν: Δήμητρα Γρηζιώτη, Γιώργος Ηλιόπουλος, Εφη Καπάνταη, Ασπασία Κοκόση, Τάσος Φραγκιάς, Ιωσήφ Ιωσηφίδης.

  • Επαναλαμβάνεται (Δευτέρα, Τρίτη), στο «Αμφι-Θέατρο» το έργο «Ερωτευμένη νεκρή» του Τεοφίλ Γκωτιέ, σε δραματοποίηση - σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, μετάφραση Εφης Γιαννοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική Σταύρου Γασπαράτου. Παίζουν: Νικόλας Παπαγιάννης, Στεφανία Γουλιώτη, Χρήστος Μαλάκης, Τάσος Δαρδαγάνης.
Ξαφνικός θάνατος

Ξαφνικά, και πρόωρα, από ανακοπή καρδιάς, «έφυγε» στις 29/10, σε ηλικία μόλις 48 χρόνων, η συγγραφέας, μουσικός, μουσικολόγος και μεταφράστρια, Μελίνα Καρακώστα, κόρη της εξαιρετικής συγγραφέως Ζωρζ Σαρρή. Το τραγικό γεγονός συνέβη στη διάρκεια δοκιμής, στο Μέγαρο Μουσικής, για τη μουσική παράσταση για παιδιά «Παράξενο δεν είναι;», σε κείμενα Μαρίας Παπαγιάννη, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, στην οποία η άτυχη Μ. Καρακώστα θα έπαιζε κοντραμπάσο και κρουστά.

Η Μελίνα Καρακώστα γεννήθηκε στο Παρίσι το 1959. Σπούδασε ιταλική και κινέζικη λογοτεχνία στη Σορβόνη, καθώς και μουσική. Από το 1987 ασχολήθηκε με τη μουσική διδασκαλία και ανέβαζε μουσικές παραστάσεις με παιδιά, για παιδιά. Εχει γράψει πέντε βιβλία για παιδιά και έχει μεταφράσει γαλλική και ιταλική λογοτεχνία.

Η κηδεία της γίνεται σήμερα, 2.30 μ.μ., στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Μνήμη Κ. Γαβριηλίδη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον λαϊκό ηγέτη Κώστα Γαβριηλίδη, για τα 55 χρόνια από το θάνατό του, διοργανώνει σήμερα (7 μ.μ.) ο Δήμος Νίκαιας στο δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10). Μιλούν: Βέρα Νικολαΐδου (μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ), Ηλίας Νικολακόπουλος (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας), Γιώργος Φαρσακίδης (εικαστικός). Θα παρουσιαστεί το βιβλίο: «Τα χρόνια εκείνα...», σε επιμέλεια Ν. Γαβριηλίδου και έκθεση φωτογραφίας - οδοιπορικό από την 4η Αυγούστου έως το θάνατο του Γαβριηλίδη στον Αϊ - Στράτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8/11. και θα λειτουργεί 10 π.μ. - 12 μ. και 6 - 8 μ.μ.

Διαμαρτυρία για το 1,5%

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την επί 14 χρόνια μη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για την καταβολή του 1,5% των ακαθάριστων εσόδων των καναλιών υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών Οπτικοακουστικών Εργων (FERA).

Στη γενική συνέλευση της FERA (20-21/10, Γαλλία), εγκρίθηκε καταδικαστικό ψήφισμα, που συνυπογράφουν 33 εκπρόσωποι 27 σωματείων σκηνοθετών, από 22 χώρες, με το οποίο απαιτούν «άμεση εφαρμογή του νόμου» και στηρίζουν «τη δίκαιη υπόθεση των συναδέλφων μας Ελλήνων σκηνοθετών». Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα όφειλε να ελέγχει την εφαρμογή του νόμου, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να εγκαλέσει τα εμπλεκόμενα κανάλια».

Η ΕΕΣ έστειλε το ψήφισμα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, στα κόμματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για μαντολίνο και πιάνο των Vivaldi, Boccerini, Beethoven, Hummel, Schubert, σήμερα (8.30 μ.μ.), στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση 8). Παίζουν: Νίκος Ρογκάκος (μαντολίνο), Λιουντμίλα Πασχαλίδου (πιάνο).

Η γκαλερί των Βρυξελλών «Art Point Gallery International» θα παρουσιάσει (27/10-27/11) γλυπτά και πίνακες μεγάλων διαστάσεων του Κωστή Γεωργίου. Επιμελητής και ομιλητής στα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αμβέρσα, Φλορ Μπεξ.

Οι «Ματ σε 2 υφέσεις» παρουσιάζουν σήμερα στο ατελιέ του Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη, 210.9231.502) κομμάτια από τη δισκογραφική τους δουλιά («Filocalia Romana», «Ψέμα σαν αλήθεια») και κομμάτια που παντρεύουν ανατολικούς και δυτικούς ήχους, τζαζ και παραδοσιακή μουσική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ