ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Σιωπή» και αναμονή

Επίδειξη διαλλακτικότητας από την ελληνική κυβέρνηση που περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα τον Μ. Νίμιτς

Σε κινήσεις που έχουν στόχο να υπογραμμιστεί η διάθεση της Αθήνας να αποδεχτεί μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αναμένει μέχρι το τέλος του μήνα την επίσκεψη του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν δοθεί οδηγίες σε διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας να υπογραμμιστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δεχτεί μια ονομασία για την ΠΓΔΜ όπου θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγα του όρου. Στη βάση αυτής της θέσης, άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον θα στρέψει τις πιέσεις της προς τα Σκόπια, προκειμένου να... πείσει την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δεχτούν την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Μαζί με την «καλή διάθεση» η ελληνική κυβέρνηση κρατά ανοιχτή και την απειλή για άσκηση βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.

Εν αναμονή της επίσκεψης Νίμιτς, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα της ενημέρωσης για τις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται. Οπως είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, «βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο, λεπτό, σημαντικό στάδιο των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων, που γίνονται υπό τη σκέπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το συγκεκριμένο θέμα. Η Ελλάδα μετέχει με πολύ εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία αυτή, την οποία γνωρίζετε ότι στηρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Δε θα ήθελα όμως, στο στάδιο αυτό - δε θα ήταν σκόπιμο ούτε ωφέλιμο - να πω κάτι παραπάνω».

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Αχθοφόροι των ιμπεριαλιστικών πολέμων

Ρόλο μεσάζοντα στις θαλάσσιες στρατηγικές μεταφορές για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών πολέμων του ΝΑΤΟ διεκδικεί η Ελλάδα μέσω του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ, που ιδρύθηκε και λειτουργεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας «με σκοπό την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες έχουν Στρατιωτικό - Αμυντικό χαρακτήρα». Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αμυνας, παρουσία του υπουργού Ευ. Μεϊμαράκη η πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Στρατηγικών θαλάσσιων Μεταφορών του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι Ναυτιλιακών - Εφοπλιστικών Ενώσεων, καθώς και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και έγινε ενημέρωση σχετικά με «τις δραστηριότητες και τις προοπτικές του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών».

Σημειώνεται ότι στις 29 Οκτώβρη 2007, υπεγράφη Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ του χρηματοδοτικού Μηχανισμού ATHENA της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, το οποίο ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 2004, έχοντας ως αποστολή: «να μεταβιβάζει το αίτημα του χρήστη για ναύλωση πλοίων στη Διεύθυνση Θαλάσσιων Κρατικών Μεταφορών (ΔΘΚΜ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας». Οι υπηρεσίες του θα καλύπτουν «απαιτήσεις που θα προκύπτουν από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας με ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και τις χώρες που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που διεξάγονται κατόπιν εντολής του ΣΑ/ΟΗΕ».

Αρχίζει, σήμερα, το 11ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

Συμμετέχουν περισσότεροι από 250 αντιπρόσωποι, εκπρόσωποι της FIR και άλλων ξένων αντιφασιστικών και μαζικών οργανώσεων

Με το σύνθημα: «Αντίσταση τότε και τώρα και πάντα για κοινωνική αλλαγή και σοσιαλισμό», ανοίγει, σήμερα Σάββατο στις 9 το πρωί, και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή με την εκλογή νέας Διοίκησης, το 11ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -ΠΕΑΕΑ, στο Αμφιθέατρο «Αντωνιάδου» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76, στην Αθήνα).

Στις εργασίες του Συνεδρίου θα πάρουν μέρος πάνω από 250 αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί από Γενικές Συνελεύσεις των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ σε όλη την Ελλάδα, που έγιναν γι' αυτό το σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό - και απ' αυτή την άποψη πολύ αισιόδοξο για την προοπτική και τους στόχους της οργάνωσης - ότι από τους συνέδρους το ένα τρίτο αποτελούν οι απόγονοι Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Εκτιμάται ότι το 11ο Συνέδριο θα αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό στην πορεία της Οργάνωσης. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους είναι η ηλικιακή ανανέωση, η παραπέρα ανάπτυξή της, η μόνιμη και σταθερή επαφή της με τη νέα γενιά. Οσον αφορά στους στόχους πάλης της ΠΕΑΕΑ, τονίζεται ότι η ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς των αγωνιστών στον αγώνα κατά του φασισμού και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα μας, η υπεράσπιση και η ανάδειξη της πραγματικής νεότερης ιστορίας και κυρίως το αγωνιστικό πνεύμα, η στάση ζωής των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ είναι αυτά που καλείται σήμερα η ΠΕΑΕΑ να παλέψει και μ' αυτά να εμπνεύσει τη νέα γενιά. Γιατί η Αντίσταση συνεχίζεται, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, για κοινωνική αλλαγή και σοσιαλισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο 11ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ έχουν προσκληθεί και θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR), από την οργάνωση των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων Ουγγαρίας, από την Ενωση Αντιφασιστών Βουλγαρίας και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών - κοινωνικών φορέων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεταβιβάστηκε η επιστολή Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Την επιστολή του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προς τον ΓΓ των ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, αναφορικά με την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, μεταβίβασαν την Πέμπτη, στην κυπριακή κυβέρνηση τα Ηνωμένα Εθνη.

Σχολιάζοντας την επιστολή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις του Μ. Ταλάτ, παραπέμπουν στο σχέδιο Ανάν, ενώ δήλωσε ότι η κυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένη για μία νέα συνάντηση με την ηγεσία του ψευδοκράτους, προκειμένου να επιτευχθεί εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι δηλώσεις στήριξης στην υποψηφιότητα για την προεδρεία του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Χτες, ομάδα πολιτών, με την ονομασία «Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών» και επικεφαλής τον Τάκη Χατζηδημητρίου, πρώην ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, ανακοίνωσε τη στήριξή της στο πρόσωπό του, σημειώνοντας ότι «αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί μέσα στις δοσμένες συνθήκες παρέχει τη δυνατότητα τερματισμού του αδιεξόδου που χαρακτηρίζει τη διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα από το δημοψήφισμα και μετά».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παραιτήθηκε ο Πανούρης

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Πανούρης. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, ενώ νέος γενικός γραμματέας ορίστηκε ο δικηγόρος Κ. Γκλέτσος. Η παραίτηση του Π. Πανούρη εκτιμάται ότι έχει σχέση και με την εμπλοκή του ονόματος της κόρης του στο παραδικαστικό κύκλωμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπέρ της «διπλωματικής λύσης» στο Βόρειο Ιράκ

Υπέρ της «διπλωματικής λύσης» τάσσεται η κυβέρνηση υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη είπε ότι «η στάση της Ελλάδας βασίζεται σε αρχές, βασίζεται σε αξίες. Βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας. Η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή, από όπου και αν προέρχεται. Το είπαμε πολλές φορές, το είπαμε σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις, το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Καλούμε ταυτόχρονα τη γειτονική χώρα σε αυτοσυγκράτηση. Η βία δε λύνει, η βία δεν μπορεί να λύσει προβλήματα. Η διπλωματία πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώριά της. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας είναι θεμελιώδης, είναι απαράβατη αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Κανένα κράτος δεν μπορεί, δεν πρέπει να αγνοεί, και δεν πρέπει να παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ