ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
25ος ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Εγκληματικές ευθύνες

Ερωτηματικά και απορίες δημιουργεί το συμβάν κατά τη διάρκεια του πολυδιαφημισμένου (από τους διοργανωτές) φετινού κλασικού διεθνή Μαραθώνιου Αθηνών, που ας σημειωθεί ότι είναι αφιερωμένος στη μνήμη του δολοφονημένου Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά το όνομά του φέτος αντικαταστάθηκε από τους... χορηγούς. Ο τραυματισμός από τραμ του Κενυάτη 28χρονου δρομέα Τζέιμς Μπετ Κιτεμπόι επισκίασε τον αγώνα αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτηματικά για τους διοργανωτές και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει για την προστασία όσων συμμετείχαν. Ο άτυχος αθλητής διακομίστηκε στο ΚΑΤ όπου παραμένει στην εντατική διασωληνωμένος. Ο συγκεκριμένος αθλητής λίγο πριν το συμβάν και ενώ ήταν στο γκρουπ των προπορευομένων αισθάνθηκε αδιαθεσία με αποτέλεσμα να πέσει, ωστόσο αποφάσισε να συνεχίσει. Λίγα μέτρα πριν το Παναθηναϊκό Στάδιο, στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Αρδηττού, ξαναζαλίστηκε (υπέστη υπογλυκαιμικό σοκ) με αποτέλεσμα να πέσει στις γραμμές του τραμ και να χτυπηθεί από διερχόμενο συρμό. Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές από την πρώτη στιγμή και πριν καλά καλά μάθουν τι έχει συμβεί ακριβώς, έριξαν τις ευθύνες στον αθλητή, ότι εξαιτίας της κατάστασής του μπερδεύτηκε και μπήκε στη γραμμή των τραμ, οι απορίες που δημιουργούνται είναι πολλές. Οπως για παράδειγμα για τη μη πρόνοια των υπευθύνων να απαγορευτεί η κίνηση των συρμών τη συγκεκριμένη ώρα που αναμένονταν οι αθλητές στο στάδιο (ενώ ίσχυε για τα αυτοκίνητα). Μάλιστα απαγορευτικό υπήρχε μέχρι τις 11, όταν δε χρειαζόταν, αφού οι αθλητές ήταν ακόμα μακριά. Επίσης τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα αφενός μεν ήταν πολύ κοντά στις γραμμές, ενώ είχαν και απόσταση μεταξύ τους όπου μεσολαβούσαν απλοί κόκκινοι κώνοι, που σίγουρα δε συγκρατούν κάποιον ο οποίος θα έχει πτώση (όπως και τα συγκεκριμένα κιγκλιδώματα τα οποία είναι κοντά). Εξαλλου από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος αθλητής είχε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα, η επιτήρηση (κριτών και ιατρών) θα έπρεπε να είναι πιο εντατική και σίγουρα πολύ πιο αξιόλογη από τη βοήθεια ενός ποδηλάτη που ορίστηκε για συνοδεία. Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο οι υπεύθυνοι διοργανωτές (με πρωτεργάτη το ΣΕΓΑΣ) εκτός από την ανεύρεση χορηγών και τις παρουσιάσεις τους στον αγώνα, που θυμίζουν εμπορική έκθεση προϊόντων, και τη συνεχή υποβάθμιση του ονόματος του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη (δεν υπήρχε το όνομά του ούτε στα νούμερα των αθλητών) να ασχοληθούν με την ασφάλεια των διαγωνιζομένων; Υπενθυμίζεται πάντως ότι και σε προηγούμενες χρονιές είχαν δημιουργηθεί προβλήματα, με τους αθλητές στην αφετηρία (πριν δυο χρόνια) να χάνουν τις τσάντες τους με τον αθλητικό εξοπλισμό, ή όπως πέρσι που έτρεχαν ανάποδα, αφού στη χάραξη της διαδρομής είχε γίνει ...μπέρδεμα.

Καταγγέλλει η ΕΔΔΥΕ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το γεγονός της διολίσθησης του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας από ένα σημαντικό πολιτιστικό, αθλητικό και προπαντός φιλειρηνικό θεσμό, που έχει το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη, σε μια εκδήλωση προβολής των χορηγών και των αξιών της αγοράς και της εμπορευματοποίησης. Επίσης στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά στο γεγονός ότι το μόνο που ειπώθηκε από τους υπευθύνους για τον Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν ο τίτλος του σαν Βαλκανιονίκης και τίποτε άλλο για την αντιιμπεριαλιστική του δράση και τη συμβολή του στον αγώνα για την ειρήνη.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αγωνιστική ανατροπών

Δυο «πικρές» πρωτιές γεύτηκε μαζεμένες η ΑΕΚ από τον Ηρακλή. Της χάλασε το μηδέν παθητικό και το αήττητο σερί, κερδίζοντας ύστερα από 24 χρόνια. Την επιτυχία του «γηραιού» πανηγύρισαν εξίσου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Που - αφού φρόντισαν να κερδίσουν στις δικές τους αναμετρήσεις - χάρηκαν από την γκέλα της πρωτοπόρου, την οποία πλησίασαν στους 2 και 3 βαθμούς αντίστοιχα.

Οι διαιτητικές... ομορφιές δεν είναι είδηση. Το αντίθετο θα ήταν. Πανάξια πλέον απίστευτος όλων ο Τεροβίτσας που (εκτός των άλλων) έδειξε δύο κίτρινες στον Κουμουρτζί... αλλά δεν τον απέβαλε! Προλαβαίνοντας, πάντως, τα δεδομένα (διαγραφή του) «κρέμασε» τη σφυρίχτρα.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΑΕΚ - Ηρακλής 1-2 (28' Λυμπερόπουλος - 9' Εμερσον, 93' Ροντρίγκο), Λεβαδειακός - ΠΑΟ 0-4 (Σαλπιγγίδης 7', Ιβανσιτς 22', Τζιόλης 54', Μάντζιος 82'), Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-1 (Τοροσίδης 52', Κοβάσεβιτς 67' - Κωνσταντινίδης 42'), Αρης - Βέροια 1-0 (Ρονάλντο 32'), Ατρόμητος - ΟΦΗ 1-0 (Λουτσιάνο 73'), Εργοτέλης - Πανιώνιος 1-1 (Κορδονούρης 42' - Νικολάου 60'), Λάρισα - Ξάνθη 0-0, Καλαμαριά - Αστέρας Τρίπολης 2-2 (Φαβάλι 38', Αμπονσά 80' - Φιλομένο 35', 69').

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(σε 7 αγώνες)

1. ΑΕΚ 13-2 18

2. ΠΑΟ 13-1 16

3. Ολυμπιακός 17-8 15

4. Αρης 6-2 13

5. Ατρόμητος 7-6 13

6. Πανιώνιος 9-9 11

7. Αστέρας Τρίπολης 6-5 9

8. Ηρακλής 5-7 9

9. Ξάνθη 5-5 8

10. ΠΑΟΚ 11-11 7

11. ΟΦΗ 11-18 7

12. Βέροια 6-8 6

13. Λάρισα 6-10 6

14. Καλαμαριά 7-13 5

15. Εργοτέλης 7-14 5

16. Λεβαδειακός 6-17 4

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Κοβάσεβιτς, Τζιμπούρ (6 γκολ). Μπλάνκο, Σαλπιγγίδης (5 γκολ).

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΠΑΟΚ - Εργοτέλης, Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός, Βέροια - Καλμαριά, ΟΦΗ - Λεβαδειακός, Ατρόμητος - Αρης, Πανιώνιος - Ξάνθη, Ηρακλής - Λάρισα, ΠΑΟ - ΑΕΚ.

ΒΟΛΕΪ

Ιδρωσε μέχρι να κάμψει την αντίσταση της αξιόμαχης Λαμίας ο Παναθηναϊκός, την οποία νίκησε εκτός έδρας με 3-1, για την 9η αγωνιστική της Α1. Τα άλλα αποτελέσματα: Ολυμπιακός - Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3-0, ΠΑΟΚ - Μίλωνας 3-0, Πανελλήνιος - ΑΕΚ 3-2, ΑΟ Κηφισιάς - Αρης 2-3, Ηρακλής - ΕΑΠ 3-0. Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 27, Ηρακλής 22, Ολυμπιακός 21, Αρης 16 κτλ.

ΚΝΕ - ΣΚΑΚΙ

Το ταξίδι της ΚΝΕ μέσω ...σκακιού στο ΣΥΡΜΟ ξεκινάει στις 14 του Νοέμβρη και θα ολοκληρωθεί με δυο ακόμη τουρνουά στις 21 και 28 του μήνα, στις 9 το βράδυ.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, καθώς και οι δυο ομάδες αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απόλυτα έτοιμες, με συνέπεια να έχουν αγωνιστικά προβλήματα, ο Παναθηναϊκός νίκησε στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό με 81-77 στο ντέρμπι της 3ης αγωνιστικής της Α1. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα ήταν: Ολυμπιάδα Πατρών - Πανιώνιος 69-70, Αιγάλεω - Λάρισα 81-71, Κολοσσός Ρόδου - Πανελλήνιος 77-90, Ολύμπια Λάρισας - Ρέθυμνο 61-52, Μαρούσι - ΠΑΟΚ 70-56, Αρης - ΑΕΚ 76-60. Η βαθμολογία: Αιγάλεω 6, Πανελλήνιος 6, Παναθηναϊκός 6 κτλ.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Με απουσίες... και πίστη

Με σημαντικές απουσίες (Λεντέσμα, Αντζας, Τοροσίδης) αλλά με πίστη ότι το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση στο Μπερναμπέου, ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα τη Ρεάλ Μαδρίτης (21.45 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) για την 4η αγωνιστική των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τεχνικός της ελληνικής ομάδας, αν και παραδέχτηκε ότι κόντρα στη Ρεάλ ακόμα και η ισοπαλία είναι θετικό αποτέλεσμα, διευκρίνισε ότι οι παίκτες του θα διεκδικήσουν τη νίκη που θα τους αυξήσει τις πιθανότητες πρόκρισης στο Β΄ γύρο. Σχολιάζοντας τις απουσίες βασικών παικτών, ο Ελληνας προπονητής τόνισε ότι δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία, αφού η ομάδα διαθέτει αξιόλογους παίκτες που μπορούν να καλύψουν επάξια το κενό.

ΠΟΛΟ

Τα φαβορί επικράτησαν στην 4η αγωνιστική της Α1. Τα αποτελέσματα: Ολυμπιακός - Κέρκυρα 20-3, ΝΕΠ - Πανιώνιος 8-14, ΠΑΟΚ - Χανιά 8-6, Βουλιαγμένη - Γλυφάδα 7-6, Χίος - ΠΑΟ 8-7. Εξάλλου στα μέτρα του Ολυμπιακού ήταν η κλήρωση για τον όμιλο της Ευρωλίγκας. Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν τις Σιντέζ Καζάν, την κροατική Μλάντοστ και τη Γιαντρά του Μαυροβουνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ